320258
Książka
W koszyku
Dieta low-FODMAP / Agata Stróżyk. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2023. - XVI, 263 strony : ilustracje, tabele ; 24 cm.
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka „Dieta low-FODMAP” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki.
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 385765 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Dla studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej