Zasieczny Przemysław
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(5)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2480)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1693)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(794)
Zasieczny Przemysław
(-)
Kowalska Dorota
(671)
Doyle Arthur Conan
(644)
Wallace Edgar
(584)
Konopnicka Maria
(543)
Kochanowski Jan
(505)
Cartland Barbara
(496)
Shakespeare William
(474)
Dickens Charles
(448)
Buchner Friederike von
(438)
Hackett Pete
(434)
Maybach Viola
(434)
Waidacher Toni
(423)
Verne Jules
(392)
Poe Edgar Allan
(367)
Twain Mark
(366)
Christie Agatha (1890-1976)
(362)
Goethe Johann Wolfgang von (1749-1832)
(352)
May Karl
(345)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(336)
Siemianowski Roch (1950- )
(330)
Shakespeare William (1564-1616)
(328)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(321)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(314)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
London Jack
(299)
Leśmian Bolesław
(291)
Słowacki Juliusz
(288)
Boy-Żeleński Tadeusz
(287)
Dönges Günter
(286)
Sienkiewicz Henryk
(286)
Mahr Kurt
(284)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(284)
Kraszewski Józef Ignacy
(281)
Darlton Clark
(280)
King Stephen (1947- )
(279)
Ewers H.G
(278)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(277)
Orzeszkowa Eliza
(277)
Донцова Дарья
(268)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(267)
Krasicki Ignacy
(265)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Trzeciak Weronika
(262)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(259)
Kühnemann Andreas
(259)
Калинина Дарья
(257)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(254)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(248)
Mickiewicz Adam
(241)
Francis H.G
(240)
Montgomery Lucy Maud
(238)
Conrad Joseph
(236)
Austen Jane
(234)
May Karol
(232)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(232)
Vlcek Ernst
(231)
Prus Bolesław
(230)
Barner G.F
(229)
Autores Varios
(228)
Kürschner Joseph
(228)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(227)
Domańska Joanna (1970- )
(226)
Andersen Hans Christian
(224)
Chávez José Pérez
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(219)
Stevenson Robert Louis
(218)
Balzac Honoré de
(217)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Wells H. G
(215)
Kipling Rudyard
(212)
Voltz William
(211)
Goethe Johann Wolfgang von
(209)
Howard Robert E
(205)
Cieślik Donata
(203)
Zimnicka Iwona (1963- )
(203)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(201)
Evans Virginia
(201)
Goliński Zbigniew
(201)
Hałas Jacek "Stranger"
(201)
Bazán Emilia Pardo
(200)
Baczyński Krzysztof Kamil
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Mark William
(195)
Miłosz Czesław (1911-2004)
(195)
Popczyński Marcin (1974- )
(195)
Czechowicz Józef
(189)
Kienzler Iwona (1956- )
(189)
Dickens Charles (1812-1870)
(187)
Alcott Louisa May
(186)
Hoffmann Horst
(186)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(184)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Zdrowe odżywianie
(2)
Architektura
(1)
Desery
(1)
Gotowanie
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Makaron
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Zupy
(1)
Żywność sezonowa
(1)
Temat: miejsce
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Książka kucharska
(3)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Architektura i budownictwo
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
100 obiektów uznanych przez autorów książki za najbardziej niezwykłe osiągnięcia współczesnej architektury i techniki. Niezwykły jest tunel pod kanałem La Manche, muzeum Holocaustu w Berlinie, most nad cieśniną Oresund, port lotniczy w Jokohamie, opera w Sydney, hotel z lodu, sala koncertowa Walta Disneya, stadion Wembley, piramida w Luwrze, teleskop Kecka, meczet Hassana II, sztuczne wyspy usypane na kształt kontynentó w miniaturze u wybrzeży Półwyspu Arabskiego.
Uwagę przykuwają piekne fotografie pokazujące różnorodność świata od jego "niezwykłej" strony. Świetnie skomponowane zdjęcia pozwalają na podziwianie rozmachu budowli, ale także oglądanie obiektów przez pryzmat detali. Ciekawostki dotyczące sfotografowanych miejsc, opracowane w interesujący sposób, dodatkowo uatrakcyjniają tę książkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 347113 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Bill Granger to bardzo popularny australijski restaurator i autor książek kucharskich. Słynie z przepisów na pyszne dania domowe. Ma młodą rodzinę i prowadzi życie na wysokich obrotach, więc czas to dla niego bardzo cenna rzecz - podobnie jak dla większości z nas. Bill zdaje sobie sprawę, że przygotowywanie dań domowych nie powinno zabierać wiele czasu. Prostota, dobrej jakości świeże składniki i wyraźne smaki, to sedno jego stylu gotowania.
Pod znakiem rozpoznawczym, jakim jest prostota dań Bill stworzył inteligentny, przyjazny i praktyczny zbiór przepisów, które rozwiązują codzienne dylematy związane z żywieniem się nowoczesnych rodzin. To proste dania, na które składa się niewiele produktów, przygotowywane przy minimum krzątaniny w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 306173 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Wiele osób postrzega gotowanie jako przykry obowiązek. Rodzina Godona Ramsaya wprowadza do codziennych zajęć elementy zabawy. Jako kucharz pracuje pod wielką presją czasu, jednak gdy wraca do domu, zwalnia. Gotowanie w domu to dla niego terapia... W domu nie potrafi spędzać czasu, siedząc w fotelu i czytając gazetę, mimo że zaczyna się uczyć, jak tłumić nadaktywność i się wyciszać. Tym, którzy znają go z pracy, wydaje się, że w jego kuchni musi panować napięta atmosfera. Tak jednak nie jest. Jak sam twierdzi, nie wyznacza zadań domownikom, liczy na ich spontaniczne pomysły, jednak stara się, by każdy członek rodziny służył pomocą pozostałym.
Wciąż poszukujemy nowych i modnych produktów. Tym samym ryzykujemy, próbując przygotować coraz bardziej skomplikowane i wyszukane potrawy. Gordon Ramsay radzi, by pamiętać, że w domu warto sięgać po sprawdzone przepisy, że na co dzień nie ma obowiązku podawania najdroższych gatunków mięsa i najbardziej wyszukanych dań. W książce Szef kuchni po godzinach Gordon Ramsay prezentuje przepisy na potrawy smaczne, pożywne, odpowiadające współczesnym trendom zdrowego odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358534 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łatwa kuchnia japońska : poznajemy smaki Japonii / Emi Kazuko ; [przekład Przemysław Zasieczny]. - Wydanie I. - Warszawa : Muza, 2011. - 210, [6] stron : fotografie ; 20x21 cm.
Indeks.
Tradycyjna kuchnia japońska opiera się na wodzie - wszystkie dania mogą zostać przygotowane bez kropli oleju Książka doskonale wprowadza w świat japońskiej kuchni i pozwala nauczyć się charakterystycznych dla niej technik przygotowywania potraw, dzięki czemu japońskie dania przygotowywane w domu mają szansę zachować charakter orientalnych dzieł sztuki.
Oryginalne japońskie potrawy w przystępnej wersji Ponad 70 atrakcyjnie zilustrowanych przepisów na zdrowe dania o delikatnym smaku i pięknym wyglądzie Zestawy menu, ukazujące możliwości łączenia ze sobą dań - od prostego lunchu dla dwojga do uroczystego obiadu dla 8 osób Klarowne opisy japońskich produktów, wyposażenia kuchni i technik gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358527 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: A chef for all seasons, 2000.
Indeks.
W książce "Szef kuchni na każdą porę roku" uhonorowany wieloma nagrodami Gordon Ramsay prezentuje bogaty zestaw współczesnych przepisów na potrawy lekkie i zdrowe, wykorzystujące najświeższe składniki. Kolejne rozdziały książki zawierają przepisy, w których zastosowano składniki charakterystyczne dla danej pory roku. Dzięki temu smak potraw w najlepszy sposób oddaje specyfikę danego okresu. Mimo różnorodności, przepisy zawierają wspólny element: zaskakująco łatwo można przygotować według nich potrawy, a jednocześnie prezentują się one naprawdę wyszukanie.
Ponad 100 zaskakująco prostych przepisów do zastosowania w każdym domu. Współczesne, lekkie dania zgodne z dzisiejszymi trendami smakowymi. Innowacyjne pomysły i porady jednego z najbardziej niezwykłych brytyjskich szefów kuchni. Wspaniałe ilustracje. Doskonałe połączenie eksperckiej wiedzy kulinarnej i nowatorskich pomysłów!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358516 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej