Zupy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(21)
Forma i typ
Książki
(21)
Poradniki i przewodniki
(15)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(18)
tylko na miejscu
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(16)
Biblioteka Obcojęzyczna
(2)
Czytelnia BG
(3)
Autor
Art Piotr
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chorębała Magdalena
(1)
Clement Kitty
(1)
Clements Carole (1946- )
(1)
Cramby Jonas
(1)
D'Avila-Latourrette Victor-Antoine
(1)
Dinallo Alissa
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Erricson Colin
(1)
Gendźwiłł Magdalena
(1)
Gołębiowska-Zwoniarska Anna
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Grzymska Maria
(1)
Górecka Dominika (1980- )
(1)
Hryń Joanna
(1)
Jedynak Marcin
(1)
Kazuko Emi
(1)
Kaźmierkiewicz Kamil
(1)
Kitchen Leanne
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Komorowska Marta (tłumaczka)
(1)
Kosińska Nina
(1)
Kurcewicz Agnieszka
(1)
Liguore Hunter
(1)
Linton Tanya
(1)
MacDuckston Brian (1978- )
(1)
Majewski Piotr Jan
(1)
Matulaniec Artur
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Nguyen Aleksandra (1997- )
(1)
Nilsson Tove (1983- )
(1)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(1)
Palewicz Roman
(1)
Pawlus Marta
(1)
Person Roland (1963- )
(1)
Rapiej Krystyna
(1)
Segnit Niki
(1)
Stec Kornelia
(1)
Tarnas Barbara (1941-2019)
(1)
Urban Viola
(1)
Walawender Natalia
(1)
Witkowska Magda
(1)
Zasieczny Przemysław
(1)
Zhang Vikki
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
1989-2000
(2)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(19)
Wielka Brytania
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(19)
angielski
(2)
Odbiorca
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Młodzież z niepełnosprawnością intelektualną
(1)
Szkoły specjalne
(1)
Temat
Kobieta
(6626)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3365)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3077)
Zupy
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2767)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2594)
Tajemnica
(2245)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2110)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2003)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1901)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1864)
Dzieci
(1727)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1323)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1260)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1117)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1087)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1048)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1042)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(997)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(975)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(915)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(841)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(757)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(716)
Wojna
(708)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(678)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(654)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Świadomość społeczna
(612)
Wybory życiowe
(611)
Uprowadzenie
(607)
Temat: dzieło
Stulecie Winnych
(1)
Stulecie Winnych (serial telewizyjny)
(1)
Temat: miejsce
Francja
(1)
Japonia
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(12)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Książka kucharska
(8)
Poradnik
(6)
Jadłospis
(1)
Karty pracy ucznia
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(18)
Medycyna i zdrowie
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
21 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na okładce: Szybkie odchudzanie, wzmocnienie odporności, oczyszczenie i regeneracja : 900 kcal.
Doktor Marek Bardadyn, twórca znanej ze skuteczności diety strukturalnej,tym razem zachęca czytelników do przeprowadzenia płynnego detoksu.
"Wegański detoks" zawiera niezwykle prostą w zastosowaniu kurację w całości opartą na produktach roślinnych, która pomaga szybko i skutecznie oczyścić ciało i umysł, wzmacnia odporność i uruchamia naturalne procesy samoleczenia organizmu. Mając do dyspozycji zestaw opartych na zasadach diety strukturalnej przepisów na cały tydzień, łatwo przeprowadzić ten detoks samodzielnie.
Kaloryczność tej bogatej w składniki odżywcze, świetnie zbilansowanej kuracji wynosi zaledwie 900 kcal, czyli na pograniczu postu. Mimo to starannie dobrane produkty gwarantują, że jest ona bezpieczna, a płynna forma zapewnia wytchnienie nadmiernie obciążonemu układowi trawiennemu, skutecznie reguluje metabolizm i masę ciała, usuwa nadmiar toksyn z organizmu, a przy okazji pozwala odzyskać naturalną równowagę psychofizyczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 371992 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najlepsze zupy / Małgorzata Caprari. - Warszawa : Klub dla Ciebie, 2004. - 192 strony ; 17 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Instytucja: Bauer-Weltbild Media
Indeks.
Był czas, kiedy zupom wypowiedziano prawdziwą wojnę. Zarzucano im, że się od nich tyje. Na szczęście moda na dobre jedzenie przywróciła im miejsce na naszych stołach. Jest kilka sekretów przygotowania naprawdę smacznej zupy. Pierwszy - to woda. Najlepiej jest ugotować zupę na wodzie jeśli nie źródlanej, to przynajmniej - oligoceńskiej, naprawdę warto. Drugi sekret dotyczy warzyw. Zamiast kroić je w kostkę, lepiej zetrzeć na tarce z dużymi otworami.Przed zalaniem wodą warto poddusić je w niewielkiej ilości tłuszczu. Zupom p rzygotowywanym na mięsnych wywarach (także drobiowych i rybnych), bardzo poprawi smak siekana zielenina, którą posypujemy je bezpośrednio przed podaniem. Można wypracować sobie własną „zieloną mieszankę”, której skład dobra gospodyni trzyma zazwyczaj w sekrecie, zdradzając go co najwyżej córkom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350870 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupy / Carole Clements ; [tłumaczenie Kamil Kaźmierkiewicz]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2010. - 256 stron : ilustracje, fotografie ; 15 cm.
(Z Kuchennej Półeczki)
Indeks.
Od lekkiego bulionu do zawiesistej, pożywnej zupy na zimowe dni - zupy zadziwiają różnorodnością smaków i konsystencji. Na każdą porę roku można znaleźć stosowny rodzaj zupy, czy to gorącej, czy podawanej na zimno.
W tej książce kucharskiej zgromadzono 120 przepisów z całego świata, wykorzystujących rozmaite składniki i sposoby gotowania.
Podawane krok po kroku wyjaśnienia oraz kolorowe ilustracje pomogą przygotować każde z wybranych dań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-149 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: Wykwintna i tania kuchnia benedyktyńska.
Brat Wiktor przedstawia prawie 200 przepisów benedyktyńskiej kuchni na smaczne, proste, łatwe do przygotowania, tanie, a jednocześnie wykwintne zupy.
"Przyrządzanie zup jest sztuką, która można odkrywać stale od nowa. Z przepisami należy eksperymentować, wypróbowywać je, a następnie bawić się nimi. Przygotowywanie zup jest silnie związane z codziennością i wszystkim, co ona ze sobą niesie: rytm pracy i codzienna rutyna, zmiany pór roku, wielkość i upodobania smakowe rodziny, ograniczenia czasowe, jakość zwykłych posiłków, jak tez potrawy na uroczyste okazje. Zupy z łatwością przystosowują się do każdej sytuacji lub okoliczności codziennego życia i często wprowadzają w nie przyjemne doznania." [Brat Victor-Antoine d’Avila-Latourrette]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369144 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prezentujemy pożywne zupy na mięsie, sycące jarzynowe oraz pikantne kremy. Wszystkie wspaniale rozgrzewają w zimne dni.
Gdy za oknem szaruga, przyrządź rosół z podrobami, grochówkę lub krem dyniowy na ostro. W domu rozejdzie się kuszący aromat, a domownicy w kilka chwil odczują miłe ciepło.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363585 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Stulecie Winnych : notes kulinarny : 70 przepisów / Ałbena Grabowska, Magdalena Chorębała. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2019. - 222, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 20 cm.
Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. W kulinarnym notatniku Winnych znajdziecie przepisy na staropolskie potrawy jadane na Mazowszu w pierwszych dekadach XX wieku i na kultowe potrawy z „chudych” lat PRL-u. Nie zabraknie również włoskich inspiracji przywiezionych prawie 90 lat temu przez Guida z dalekiej Sycylii oraz wspaniałych tradycyjnych przepisów na Wielkanoc i Boże Narodzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 373397 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zupy / Maria Grzymska, Nina Kosińska. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2002. - 95 s. : il. kolor ; 20 cm.
(Biblioteczka Poradnika Domowego ; 11/2003)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 267102 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Aktywni Zawodowo)
(Pewny Start)
Materiały zawierają 80 kart, które są przeznaczone dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, szczególnie z niepełnosprawnością intelektualną.
Celem publikacji jest zapoznanie uczniów ze sztuką garnirowania i carvingu, a także technikami sporządzania zup, dań głównych, sałatek, surówek i deserów. Uczniowie zyskają nie tylko wiedzę, ale również umiejętności potrzebne w jak najlepszym funkcjonowaniu w dorosłym życiu prywatnym i zawodowym.
Tematyka: zdobienie potraw, ozdoby z warzyw i owoców, zupy i sosy, przekąski, sałatki i surówki, mięsa, desery.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 331-68 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łatwa kuchnia japońska : poznajemy smaki Japonii / Emi Kazuko ; [przekład Przemysław Zasieczny]. - Wydanie I. - Warszawa : Muza, 2011. - 210, [6] stron : fotografie ; 20x21 cm.
Indeks.
Tradycyjna kuchnia japońska opiera się na wodzie - wszystkie dania mogą zostać przygotowane bez kropli oleju Książka doskonale wprowadza w świat japońskiej kuchni i pozwala nauczyć się charakterystycznych dla niej technik przygotowywania potraw, dzięki czemu japońskie dania przygotowywane w domu mają szansę zachować charakter orientalnych dzieł sztuki.
Oryginalne japońskie potrawy w przystępnej wersji Ponad 70 atrakcyjnie zilustrowanych przepisów na zdrowe dania o delikatnym smaku i pięknym wyglądzie Zestawy menu, ukazujące możliwości łączenia ze sobą dań - od prostego lunchu dla dwojga do uroczystego obiadu dla 8 osób Klarowne opisy japońskich produktów, wyposażenia kuchni i technik gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358527 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 70 przepisów, które tego dowodzą. Mnóstwo sposobów przygotowania, bogactwo składników odżywczych.
Indeks.
Kalafior jest królem. Jeśli myślisz, że kalafior można zjeść wyłącznie z masłem i bułką tartą, to znaczy, że tak naprawdę nic nie wiesz o tym cudownym warzywie. Gdyby się uprzeć, można by go jeść od rana do wieczora i na pewno długo by się nie znudził. W książce znajdziemy 70 przepisów, które udowodnią, że kalafior to prawdziwy król wśród warzyw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 356087 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 119-120.
Książka Aleksandry Kobylańskiej jest praktyczna i każda pani domu powinna się w nią zaopatrzyć. Przepisy są łatwe, a jedzenie kolorowe i pyszne. Warto również podkreślić, że każdy przepis zawiera informację o produktach znajdujących w nim bądź praktyczne porady. Autorka łączy pospolitość z nowoczesnością. Jej potrawy są niebanalne, a przede wszystkim zadowalające nawet najbardziej wybredne podniebienia. [Prof. dr hab. n. med. Ewa Skopińska-Różewska]
Jednym z walorów książki jest fakt, że użyte produkty są ogólnie znane i dostępne, co sprawia, że przygotowanie potraw staje się proste. Ważnym elementem jest również używanie dużej ilości różnorodnych przypraw. Ich połączenie i proporcje pozostawione są inwencji twórczej wykonawcy. [...] Należy zgodzić się z autorką, że książka stanowi instrukcję do „zabawy” w kuchni, zachęca do eksperymentów i poszukiwania własnych rozwiązań. [Dr hab. Jadwiga Rumiancew]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 388784 (1 egz.)
Książka
W koszyku
The whole world inside nan's soup / Hunter Liguore ; illustrated by Vikki Zhang. - San Diego : Yeehoo Press, 2021. - [26] stron : ilustracje kolorowe ; 28 cm.
There's something special bubbling in Nanni's big metal pot.
And it smells delicious! What ingredients might be inside?
When Nanni lifts the lid on her soup, she reveals the whole world inside: from the seeds that grew into vegetables, to the gardeners who lovingly tended to the plants, to the sun, moon, and stars that shone its light above them...
And, of course, no meal is complete without a recipe passed down generations of family, topped and finished with a Nanni's love.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 33371 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Proste przepisy na zdrowe i smaczne lunche, sałatki i desery, które zamkniesz w słoiku i zabierzesz do pracy, szkoły czy na wakacje!
Jeszcze kilka lat temu słoiki były zarezerwowane wyłącznie do konserwowania i przechowywania żywności. Dziś moda na dania w słoiku zaczęła obejmować cały świat. Co jest przyczyną takiego sukcesu niepozornych szklanych naczyń z jedzeniem? To przede wszystkim podręczny, wygodnie i bezpiecznie zapakowany wartościowy posiłek, który często nie wymaga nawet minuty gotowania!
Zacznij korzystać ze słoików, a szybko się przekonasz, że to fantastyczne, proste i uniwersalne rozwiązanie - zwłaszcza jeśli się ma do dyspozycji smakowite i pomysłowe przepisy z tej książki. Ciesz się różnorodnością smaków podczas śniadania, lunchu oraz kolacji. W "Wielkiej księdze dań w słoiku" znajdziesz proste receptury nie tylko na smaczne dania na bazie makaronu i ryżu, ale również niezwykłe propozycje deserowe. Co najlepsze, wszystko przygotowuje się i przechowuje w słoiku, a czasami potem jeszcze je prosto ze słoika. Trudno o wygodniejszy posiłek!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361896 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami.
Indeks.
Przygotowanie ramenu to spory wyczyn - autor książki, specjalista w swojej dziedzinie, usuwa wszystkie przeszkody na drodze do idealnej, prawdziwie japońskiej wersji tego dania. Adaptując klasyczne przepisy na stoły całego świata, "Ramen w domu" daje wszystkim proste recepty na autentyczne i kreatywne dania. To najłatwiejszy sposób dla domowych szefów kuchni, by cieszyć się prawdziwym i niebiańskim smakiem ramenu, bez wysiłku i nadmiernych starań.
Ponad 100 klasycznych i kreatywnych przepisów na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki; Instrukcje krok po kroku, które umożliwiają cieszenie się domowym ramenem każdego wieczoru; Sztuczki, które oszczędzą Twój czas; Ciekawostki o japońskiej kulturze i kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 362841 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupa dobra na wszystko / Jolanta Naklicka-Kleser ; [fotografie Kornelia Stec]. - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2020. - 242, [2] strony : fotografie ; 22 cm.
Indeks.
Poznaj zupy dobre na każdą okazję!
Polacy są prawdziwymi wielbicielami zup. Jemy ich najwięcej na świecie - każdy Polak średnio spożywa ponad 100 litrów zup rocznie! Dla wielu osób zupa jest podstawą obiadu. Niejedna babcia i mama twierdzą, że rosół ma wręcz magiczne właściwości lecznicze, a chłodnik to najlepszy obiad na upalne dni. W książce Zupa dobra na wszystko Jolanta Naklicka-Kleser, znana z kuchni programu "Pytanie na śniadanie", podaje 100 autorskich przepisów. Znajdziesz tu zupy rozgrzewające i regenerujące, doskonałe na upały, ale też na chłodne jesienne popołudnia. Nie zabraknie przepisów na zupy, które poprawią... nastrój, a także wykwintnych zup idealnych na przyjęcia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363596 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mozaika smaków / Ola Nguyen. - Warszawa : Burda Media Polska, copyright 2018. - 219, [5] stron : fotografie ; 27 cm.
Na okładce: MasterChef sezon 7 TVN.
Oto Ola - zwyciężczyni programu MasterChef 2018. Ola podbiła serca (i podniebienia) wymagających jurorów MasterChefa. Bez wątpienia potrawy proponowane przez nią w książce Mozaika smaków staną się przebojami Twojej kuchni i zachwycą Ciebie oraz Twoich bliskich. Bo taka jest właśnie kuchnia Oli - to radość dzielenia się smakiem z najbliższymi. To potrawy proste, pyszne i aromatyczne jak pomarańczowa zupa mocy, puszyste dyniowe gnocchi lub pstrąg polany szmaragdowym sosem. To inspirowane wietnamską kuchnią smakołyki - kokosowy creme carmel z imbirem i kaczka dymiona ryżem i zieloną herbatą. Rusz w bliskie i dalekie kulinarne wyprawy z Olą. Wyprawy pełne nowych smaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357995 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej i okładce tytuł także zapisany alfabetem japońskim.
Indeks.
Ramen to obok sushi największy kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. Niewiele dań jest równie uzależniających jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych - od tych najprostszych do najbardziej złożonych - możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i najmodniejszej knajpie w Los Angeles. Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby oraz cudownie gładką powierzchnię z widocznymi kropelkami tłuszczu. W głębokiej misce znajdują się zwinięte nitki cienkiego, sprężystego makaronu, pływają marynowane w sosie sojowym jajka i inne dodatki. Bierzesz pierwszy łyk i… wpadasz po uszy!
Na "Ramen" składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura. Tove Nilsson jest szefową kuchni i dziennikarką kulinarną. Nie ustaje w poszukiwaniach idealnego ramenu i najlepszego makaronu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361542 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie przedtytułowej podtytuł: Od jednego dania do drugiego.
Bibliografia, netografia na stronach 622-630. Indeks.
Przełomowa książka, która odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów. Dzięki tej książce poczujesz się swobodniej w kuchni, nauczysz się jak „działają” przepisy, będziesz eksperymentować i bawić się smakami. Jeśli jesteś niewolnikiem książek kucharskich, a gotować umiesz tylko z nosem w przepisie, z pewnością jest to pozycja dla ciebie.
Dzięki Sztuce gotowania, najnowszej książce autorki bestsellerowego Leksykonu smaków, dowiesz się, jak bawić się smakiem, a przede wszystkim jak po prostu gotować – bez odmierzonych proporcji i z góry ustalonych połączeń. W książce znajdziesz 77 podstawowych receptur, których opanowanie pozwoli ci na pełną improwizację w kuchni. Wystarczy tylko otworzyć się na porady autorki, przyswoić sobie kilka reguł i nagle z nudnego odtwarzacza przepisów staniesz się kuchennym maestro.
Sztuka gotowania to niezwykle zabawna i inspirująca książka – po jej lekturze nic już nie będzie smakowało tak samo. To również jedyna i ostatnia książka kucharska, w którą warto się zaopatrzyć. Dalej czekają was już tylko przygody przy palniku!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357353 (1 egz.)
Książka
W koszyku
863 publ. Klubu dla Ciebie.
Indeks.
Bez zupy nie ma domowego obiadu! Już w epoce kamiennej, jak potwierdzają archeologiczne znaleziska, jadano pierwsze zupy ze zbóż. W pałacu cesarskim w Chinach rozsmakowano się w zupach rybnych i z wkładką mięsną. Dzisiaj jedzenie zupy i dań jednogarnkowych jest trendy i święci swój triumf. Na co dzień zajadamy zaledwie kilkanaście rodzajów zup, natomiast na świecie doliczono się prawie tysiąca wariacji tego kulinarnego fenomenu. Znają je wszystkie kuchnie świata.
Dzisiaj przedstawiamy menu z setką dań do wyboru. Są tu zupy klarowne, zawiesiste, rybne, z owocami morza, z makaronem, ryżem, kaszą, mięsem, owocowe, z kluseczkami...
Zupy są ubogie w tłuszcz, sycące, nie obciążają organizmu i można je wciąż urozmaicać. Ich wartość odżywcza zależy od składników. Ponadto w książce znajdują się przepisy na dania jednogarnkowe z mięsa, ryb i warzyw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-99 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Autorka eksperckiego bloga "Okiem dietetyka".
Indeksy.
Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych posiłków, także tych zabieranych do pracy czy szkoły. Niezależnie od tego, czy masz możliwość podgrzania dania poza domem, możesz jeść mądrze i zdrowo. Plastikowe pudełka nie są dobrym rozwiązaniem. W takim razie jak zapakować jedzenie, żeby można je było bezpiecznie przenosić z miejsca na miejsce? Co nadaje się do zjedzenia na zimno, a co nie, a także jak wykorzystać produkty z innych posiłków, aby zaoszczędzić czas? Co jeść w pracy i szkole, aby mózg lepiej funkcjonował? Książka daje odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Znajdziesz tu pomocne wskazówki oraz 100 przepisów na odżywcze lunche na wynos. Mogą to być zarówno owsianka w słoiku lub szybka sałatka, jak i składniki z poprzedniego obiadu czy kanapka "na bogato".
Zróbmy razem coś naprawdę smacznego! - Viola Urban, autorka bloga Okiemdietetyka.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 356782 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej