Kuchnia wegańska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(64)
Forma i typ
Książki
(64)
Poradniki i przewodniki
(64)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(58)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(63)
Biblioteka Obcojęzyczna
(1)
Czytelnia BG
(1)
Autor
Kulawik Ida
(3)
Ochman Paweł
(3)
Rokicka Alicja (kucharz)
(3)
Zasuwa Iwona
(3)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Brazier Brendan (1975- )
(2)
Ciecieląg Grzegorz
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(2)
Pollan Michael (1955- )
(2)
Smile Olga
(2)
Smile Olga. Smile Food
(2)
Wałkowicz Eryk
(2)
Ługowska Ewa
(2)
Barbaro Robby
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bartkiewicz Bartosz (tłumacz)
(1)
Borges Marco
(1)
Borri Lorenzo
(1)
Britton Sarah
(1)
Błachut Adrian
(1)
Błaszczyk-Wójcicka Kinga
(1)
Cheeke Robert (1980- )
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Cichoń Katarzyna (fotograf)
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata
(1)
Dymek Marta
(1)
Dziubińska Joanna (filolog)
(1)
Ekstedt Niklas (1978- )
(1)
Ennart Henrik (1960- )
(1)
Franzen Nicole
(1)
Frazier Matt
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Gessler Lara (1989- )
(1)
Gioffrè Rosalba
(1)
Greger Michael H
(1)
Gruszka Dorota (tłumacz)
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Hingle Richa
(1)
Holtzman Rachel
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jaworska Dorota (kulinaria)
(1)
Kafka Malka (1970- )
(1)
Khambatta Cyrus
(1)
Kibil Iwona
(1)
Kimbell Katy (1973- )
(1)
Kolenko Eva
(1)
Korbut Karolina
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kozioł-Galvis Katarzyna
(1)
Kujawa Ada
(1)
Kuroń Aneta
(1)
Kuroń Jan (1983- )
(1)
Kędzia Ewelina (1996- )
(1)
Loftus David
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Majewski Piotr Jan
(1)
McCabe Delia
(1)
Michnicka Asja
(1)
Molinaro Joanne Lee (1979- )
(1)
Morris Julie
(1)
Moskowitz Isa Chandra (1973- )
(1)
Niedzielska Jagna
(1)
Niepsuj Ola (1986- )
(1)
Nowak Anna
(1)
Pollan Corky
(1)
Pollan Dana
(1)
Pollan Lori
(1)
Pollan Tracy (1960- )
(1)
Ponzo Karolina
(1)
Pryciak Agata
(1)
Przybyszewska Maria (kulinaria)
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Robertson Robin (1953- )
(1)
Rosiak Anna
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Schinner Miyoko Nishimoto (1957- )
(1)
Skopińska Agnieszka
(1)
Smile Weronika
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Stróżyńska-Goraj Katarzyna
(1)
Sucrée Chloé
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szaczkus Olga
(1)
Targosz Dominika
(1)
Teperek Agata (1988- )
(1)
Tucker Ashley
(1)
Weydmann Ewa
(1)
Zduńczyk Justyna
(1)
Światły Krzysztof (1988- )
(1)
Żuchowski Szymon (1983- )
(1)
Żukowski Dariusz (1978- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(40)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(64)
Kraj wydania
Polska
(63)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(63)
angielski
(1)
Odbiorca
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Kobieta
(6650)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3382)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Kuchnia wegańska
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2616)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2256)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1981)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1355)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1255)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1187)
Nastolatki
(1128)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1060)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(851)
Społeczeństwo
(848)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(772)
Młodzież
(769)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(758)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(661)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(654)
Polacy
(642)
Miasta
(637)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: miejsce
Górny Śląsk
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Polska
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(53)
Książka kucharska
(43)
Przepisy kulinarne
(39)
Poradnik
(28)
Jadłospis
(3)
Praca dyplomowa
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(60)
Medycyna i zdrowie
(17)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rozwój osobisty
(1)
64 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Na okładce: Szybkie odchudzanie, wzmocnienie odporności, oczyszczenie i regeneracja : 900 kcal.
Doktor Marek Bardadyn, twórca znanej ze skuteczności diety strukturalnej,tym razem zachęca czytelników do przeprowadzenia płynnego detoksu.
"Wegański detoks" zawiera niezwykle prostą w zastosowaniu kurację w całości opartą na produktach roślinnych, która pomaga szybko i skutecznie oczyścić ciało i umysł, wzmacnia odporność i uruchamia naturalne procesy samoleczenia organizmu. Mając do dyspozycji zestaw opartych na zasadach diety strukturalnej przepisów na cały tydzień, łatwo przeprowadzić ten detoks samodzielnie.
Kaloryczność tej bogatej w składniki odżywcze, świetnie zbilansowanej kuracji wynosi zaledwie 900 kcal, czyli na pograniczu postu. Mimo to starannie dobrane produkty gwarantują, że jest ona bezpieczna, a płynna forma zapewnia wytchnienie nadmiernie obciążonemu układowi trawiennemu, skutecznie reguluje metabolizm i masę ciała, usuwa nadmiar toksyn z organizmu, a przy okazji pozwala odzyskać naturalną równowagę psychofizyczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 371992 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce uzyskasz konkretne i jasne porady jednego z czołowych amerykańskich lekarzy. Dowiesz się między innymi: Jak jedzenie może wpłynąć na redukcję skurczów menstruacyjnych. Dlaczego w leczeniu bezpłodności koniecznie musisz unikać mleka. W jaki sposób za pomocą diety pozbyć się zaburzeń erekcji. Czy dieta makrobiotyczna może pomóc w leczeniu raka prostaty. Jak wesprzeć walkę z wahaniami nastroju za pomocą odpowiednio dobranego menu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 371595 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The Greenprint : Plant-Based Diet, Best Body, Better World", 2018.
Na okładce: Jak dzięki zielonej diecie uzdrowić siebie i świat. "Wszyscy mamy obowiązek dbać o zdrowie. Zróbmy to razem!" Beyoncé i Jay-Z.
Bibliografia, netografia na stronach 297-299. Indeks.
Chcesz poprawić swoje samopoczucie? Potrzebujesz zrzucić kilka kilogramów, ale nie chcesz jeść mniej? Pragniesz w znaczący sposób pomóc naszej planecie? To książka dla ciebie! Greenprint to nie tylko dieta, ale i styl życia.
Dzięki ponaddwudziestoletniemu doświadczeniu zawodowemu oraz pionierskim badaniom Marco Borges opracował przełomowe 22 zasady zdrowego trybu życia i żywienia na bazie roślinnej. Zasady, którymi podążają tysiące ludzi na całym świecie, w tym Jay-Z i Beyoncé!
Borges proponuje trzy plany wdrożenia zielonych zasad - w zależności od tego, czy jesteś gotowy na stopniową zmianę, czy też chcesz w pełni przejść na dietę roślinną. Wybór należy do ciebie! W "Greenprint" znajdziesz plany posiłków, ponad 60 pysznych przepisów, niezliczone wskazówki i inspirujące historie, które pomogą ci zmienić życie na lepsze.
Przejmij kontrolę nad swoją dietą, stwórz swój własny zielony świat i zacznij cieszyć się zdrowiem w zgodzie z naturą!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 370427 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 327-336.
Roślinne dania, które dodają energii w smaczny sposób!
Brendan Brazier to jeden z najbardziej inspirujących sportowców promujących dietę wegańską. Były kulturysta, triathlonista i dwukrotny zwycięzca ultramaratonu jest żywym przykładem na to, że roślinna kuchnia pomaga budować silne i zdrowe ciało. Ta książka spodoba się nie tylko sportowcom i wegetarianom, ale każdemu, kto chce jeść zdrowo, smacznie i różnorodnie.
Znajdziesz w tej książce: przepisy na pyszne dania roślinne bez glutenu, kukurydzy, soi i drożdży; inspiracje kulinarne od najsłynniejszych szefów kuchni; pomysły na zdrowe, zbilansowane wege posiłki; wskazówki, jak komponować dania dla wegan uprawiających sport. Dodatkowo, autor zadbał o to, by w potrawach znalazła się żywność superfood, której regularne spożywanie zagwarantuje ci lepszą odporność na choroby i doda energii. Wnieś powiew świeżości do swojej roślinnej kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 362657 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 409-414. Indeks.
Niezależnie od tego, czy jesteś profesjonalnym sportowcem, czy chcesz po prostu wzmocnić swoją ogólną kondycję, "Wege siła" wspomoże cię w osiągnięciu celu. To długoterminowy plan żywienia oparty wyłącznie na diecie roślinnej, który pomoże ci uzyskać zdrowe, zgrabne ciało, lepszą kondycję psychiczną, a także zapewni ci mnóstwo energii i witalności. Został opracowany przez Brendana Braziera – atletę, maratończyka i byłego kulturystę, który od lat swoją doskonałą formę zawdzięcza wegańskiemu odżywianiu. Dzięki tej książce dowiesz się jak: zredukować tłuszcz i zwiększyć masę mięśniową; zwiększyć ogólną odporność; spać lepiej i spokojniej; zadbać o lepszy nastrój; zredukować widoczne oznaki starzenia; obniżyć cholesterol; mieć więcej życiowej energii i jaśniejszy umysł; pozbyć się chęci na śmieciowe, pozbawione wartości odżywczych jedzenie.
W książce "Wege siła" znajdziesz również: 12-tygodniowy plan żywienia składający się z pełnowartościowych posiłków; ponad 100 przepisów na smaczne dania, pozbawione składników, które negatywnie wpływają na twoje zdrowie, takich jak soja, pszenica czy gluten, przekąski, żele energetyczne i napoje sportowe - idealne podczas ćwiczeń i wysiłku fizycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 345416 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także na wyklejkach.
Indeks.
W końcu! Sarah Britton - nazywana "królową zdrowych blogów" - przedstawia sto przepysznych roślinnych przepisów.
Książka twórczyni kultowego bloga My New Roots, z potrawami kuchni roślinnej - w tym także wegańskiej, często bezglutenowej. Proste, ale i nieco bardziej skomplikowane przepisy podane w przystępny sposób, ilustrowane są pięknymi zdjęciami. Jej kuchnia podporządkowana jest zmianom pór roku. Tym blogiem inspiruje się m.in. twórczyni świetnie przyjętej książki Jadłonomia czy prowadząca bloga Whiteplate, a także inne popularne polskie blogerki kulinarne. Dla wielu My New Roots to biblia kulinarna.
"My New Roots" to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Widać, że Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować czytelników do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywa się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie. "My New Roots" to książka skierowana do wszystkich, zarówno tych zainteresowanych zdrowym odżywianiem, jak i tych, którzy po prostu lubią zjeść coś pysznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361467 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Największy wybór! Ponad 400 sprawdzonych przepisów.
Z każdym rokiem jest nas - praktykujących wege - coraz więcej. I dobrze nam z tym! Decyzję o zmianie diety na bezmięsną najchętniej podejmujemy na wiosnę. Z myślą o wegetarianach i weganach przygotowaliśmy książkę kucharską z bogatym zestawem pysznych potraw wiosennych, w tym - wielkanocnych - na bazie składników roślinnych oraz - dla wegetarian - również nabiału. Jest tam wszystko: przystawki, zupy, dania główne, dodatki, ogromna rozmaitość przekąsek i dań bufetowych, wspaniałe desery, ciasta. Oprócz tego, że zdrowe, lekkie i ekologiczne, są kolorowe, pachnące, wyglądają pięknie i wzbudzają apetyt! Skosztuje je każdy, nawet zaprzysięgły mięsożerca, któremu opatrzył się już smak żurku, kotleta, pasztetu z boczkiem czy kiełbasy. Niemal w każdej rodzinie jest ktoś, kto przy wspólnym stole poprosi o „coś bez mięsa”, oczywiście coś dobrego, pożywnego i zdrowego, więc… voila! Wypróbujcie nasze przepisy i delektujcie się wiosną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360102 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279 stron : ilustracje ; 22 cm.
Indeks.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków, a także bestsellera "Nowa jadłonomia" (Marginesy 2017). Od dziesięciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 361873 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jedz więcej produktów roślinnych i pomagaj rozwiązać cztery największe wyzwania, przed którymi stoi ludzkość.
Bibliografia, netografia na stronach 248-252. Indeks.
Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko? W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono. Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. Happy food green podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 371259 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The plant-based athlete : a game-changing approach to peak performance, 2021.
Novak Djokovic, Lewis Hamilton, Arnold Schwarzenegger – co łączy tych sportowców? Zaufali mocy roślin i zdecydowali się wypróbować dietę wegetariańską. Jeśli ty również uprawiasz aktywność fizyczną, a weganizm to podstawa twojego żywienia, sięgnij po tę przełomową książkę! Dzięki niej odkryjesz tajniki diety wegańskiej dla sportowców. Nauczysz się prawidłowo bilansować dietę roślinną, aby w twoim jadłospisie nie zabrakło żadnych makroskładników i mikroelementów. Dzięki zawartym w książce przepisom twój jadłospis nie będzie nudny. Przekonasz się, że dieta roślinna da ci nie tylko wytrzymałość i budulec dla mięśni, przyspieszy również twój metabolizm i zadziała przeciwzapalnie. Zdrowie i supermoc dzięki roślinom!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 379921 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna uczta smaków / Magdalena Gembacka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 231, [1] strona : fotografie, portrety ; 23 cm.
Na okładce: Autorka bloga "Ammniam".
Indeks.
Nowa książka autorki słynnego bloga AmMniam! Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość. Menu jak w restauracji – są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także mnóstwo wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować. Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana lub pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami lub lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa, a także mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem. Dla każdego niebo w gębie. Magdalena Gembacka – autorka książek Kolorowa kuchnia roślinna (2016) i Więcej warzyw na talerzu (2018.) Od 2010 roku prowadzi roślinnego bloga kulinarnego na którym dzieli się przepisami na zdrowe, proste i pomysłowe dania dla małych i dużych. Miłośniczka dobrego jedzenia, zafascynowana medycyną żywienia i stylu życia. Magda Gembacka zaprasza na wielką ucztę. Proponuje zdrowe przepisy dla wszystkich i nakażdą kieszeń. Nie brakuje tu sprytnych przystawek, kolorowych zup i konkretnych przepisów na dania główne. Znajdziecie tu domowe gołąbki z kaszą gryczaną i wędzonym tofu lub faszerowane makaronowe muszle lubnieco bardziej wyrafinowane bazyliowe naleśniki czy zupę z kolendry.O tej książce dobrze się pisze, ale na pewno jeszcze lepiej się z niej gotuje! Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd Kolejna książka Magdy zanosi nas w nowy wymiar kuchni pełnej warzyw i owoców. Niecodzienne połączenia składników powodują, że nabiera się ochoty do przygotowania każdej potrawy. Roślinna rewolucja trwa w najlepsze. Paweł Ochman, autor bloga Weganon Kreatywne, apetyczne i z polotem – takie są te przepisy! Świetne połączenia smaków, ciekawe struktury dań (tu chrupie, tam się rozpływa…) i mnóstwo kolorów – jej pomysły zachęcają do eksperymentów! Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 385878 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka. W przewodniku znajdziesz: praktyczne porady, jak kupować i przechowywać orzechy i pestki; ich historię oraz obrzędy i zwyczaje z nimi związane; tradycyjne przepisy; autorskie przepisy i kulinarne inspiracje Lary Gessler.
Pełna pasji i wyobraźni opowieść o orzechach i pestkach, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. A wszystko z miłości do gotowania!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363918 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Kuchnia wegańska i tradycyjna kuchnia włoska mają ze sobą bardzo wiele wspólnego: przepisy, smaki i składniki.
Autorka tej książki, miłośniczka jedzenia i doświadczona food stylistka, zachęca do sięgania po tradycyjne przepisy włoskiej kuchni, modyfikowanie ich i przystosowywanie do wegańskiej diety. Przygotowała zestaw 150 łatwych przepisów na szybkie, smaczne dania wegańskie pasujące do dzisiejszego tempa życia.
Zobaczycie, jak niewiele potrzeba, żeby tradycyjne, proste dania przywołujące smaki Italii stały się wegańskimi. Sięgajcie po znajdujące się w tej książce przepisy, aby przekonać się, jak łatwe jest serwowanie pysznych, zdrowych dań przygotowywanych ze znajomych składników i jak mało wyrzeczeń kosztuje, a ile daje przyjemności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369472 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 390626 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wege energia / Katarzyna Gubała ; [zdjęcia Justyna Zduńczyk, Katarzyna Gubała]. - Gliwice : Septem - Wydawnictwo Helion, copyright 2020. - 271, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Moc i siła z roślin. Aż 125 przepisów dla aktywnych.
Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin!
Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda - to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń.
"Wege energia" to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść.
Będzie smacznie, szybko i zdrowo. Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów. (Katarzyna Gubała)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357545 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Potrawy przedstawione w tej książce charakteryzują się pełnią smaku, łatwością wykonania oraz możliwością przygotowania z nieuczulających składników. Koniecznie trzeba spróbować niesamowitych curry, sycących casserole oraz hitu ostatnich czasów – wegańskich burgerów. Znajdziemy tu również: jednogarnkowe danie z makaronem i masłem orzechowym, ryż smażony w zielonym curry, chrupiącego kalafiora w sosie kung pao, burgery z ciecierzycy i chlebowca, pizzę szpinakową z sosem alfredo, fudge o smaku tiramisu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363736 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 243-246.
Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość – warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy wrzucić do koszyka i do garnka. W książce znajdziesz: – informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej, – makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina, – źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów, – składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia, – przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360546 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Netografia na stronie [319]. Indeks.
W środku przepisy na 120 potraw: 41 przystawek, w tym pasztety, pasty do chleba i domowe chipsy 22 zupy, w tym azjatyckie buliony, zupy krem, krupnik i grochówka 50 dań głównych, w tym kotlety, gulasze, potrawki i makarony 7 deserów, w tym ciastka i batony W 100% bez mięsa, w 100% bez laktozy i w 60% bez glutenu! Proste instrukcje, przydatne porady i ciekawostki wprowadzą cię w świat roślinnej kuchni, w którym zechcesz pozostać na dłużej!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361685 (1 egz.)
Książka
W koszyku
God food : boska kuchnia Malki Kafki. - Kraków : Znak Litera Nova - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018. - 284, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Na okładce: Na styku wielobarwnych kultur, w kolebce najpotężniejszych religii drzemią pierwotne siły ukryte w tajemnych recepturach.
Indeks.
Pierwsza książka kulinarna, która odmieni nie tylko twoją kuchnię, lecz także twoje życie.
"God Food" to bogaty zbiór przepisów na sycące dania główne, wyrafinowane przekąski, przepyszne desery, aromatyczne mieszanki ziół, orzeźwiające napoje. Malka Kafka pomoże ci odnaleźć boski pierwiastek w niezwykłych potrawach. Przekona, że bezwarunkową miłość można okazać, zapraszając bliskich do wspólnego stołu. Zainspiruje do wykorzystania sprawdzonych receptur zrodzonych na styku wielobarwnych kultur, w kolebce najpotężniejszych religii. Pokaże praktyczne sposoby na przygotowanie doskonałych roślinnych posiłków. Rozpocznij proces kulinarnej i duchowej przemiany, przyłącz się do egzotycznej podróży - do wyprawy w głąb siebie.
Malka Kafka - znana i ceniona restauratorka, założycielka sieci restauracji Tel Aviv, jednych z najpopularniejszych w Warszawie. Umiejętności kulinarne Malki docenili prawdziwi koneserzy kuchni, a jej program emitowany na antenie Kuchnia+ przyciągnął rzesze widzów zafascynowanych orientalnymi smakami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 351573 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dyplom magisterski artystyczny wykonany pod kierunkiem dr hab. Magdaleny Hlawacz, prof. UO.
Ilustracje na wyklejkach. Na odładce i stronie tytułowej: RoslinnieJemy.
„Kuchnia Górnego Śląska powszechnie kojarzy sie z obfitymi posiłkami - tłustymi i mięsnymi. Ponieważ urodziłam się w tym regionie i jednocześnie jestem wegetarianką, postanowiłam odczarować rodzime, śląskie dania. Mój dyplom - ilustrowana książka kucharska - proponuje roślinne zamienniki tradycyjnej kuchni. To 15 przepisów wyrastających z ducha Górna Śląska, ale różnych od stereotypowego półmiska rodziny z Pyskowic czy Mikołowa. Projekt został zrealizowany we współpracy z Kampanią RoślinnieJemy, prowadzoną przez organizację Otwarte Klatki". (Ewelina Kędzia)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23679 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23678 Ś (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej