Kuchnia regionalna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(82)
Forma i typ
Książki
(80)
Poradniki i przewodniki
(42)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(12)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Publikacje promocyjne
(7)
Publikacje informacyjne
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Proza
(2)
Audiobooki
(1)
Mapy
(1)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(60)
tylko na miejscu
(28)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(68)
Biblioteka Obcojęzyczna
(1)
Czytelnia BG
(28)
Autor
Borowska Izabella
(2)
De Blasi Marlena (1952- )
(2)
Konieczny Jacek
(2)
Ochman Paweł
(2)
Przymuszała Lidia
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Wejchert Tadeusz
(2)
Wojciechowska Ewa (tłumaczka)
(2)
Zarębska Agata
(2)
Świtała-Trybek Dorota
(2)
Alborghetti Roberto (1954- )
(1)
Alisch Alexander
(1)
Bajda Łukasz (1986- )
(1)
Barabach Szymon (1975- )
(1)
Bedrunka Karina
(1)
Berowski Liwiusz
(1)
Bielski Rafał
(1)
Blanc Raymond (1949- )
(1)
Bletek Rafał
(1)
Bodzioch Anna
(1)
Bugno Patrycja
(1)
Byrdak Maja
(1)
Błotnicka Agnieszka (1966- )
(1)
Cebula Joanna
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Christou Maria Zofia
(1)
Chruściel Maria (kulinaria)
(1)
Cohane Ondine
(1)
Czaplińska Renata
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Czochara Aleksandra
(1)
Dimoski Zvonko (1980- )
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Dushar Marianna
(1)
Dąbrowski Kazimierz
(1)
Ewbank Anne
(1)
Eysturland Kinga (1985- )
(1)
Faron Barbara (1977- )
(1)
Franczukowski Zbigniew
(1)
Fryza Kasia
(1)
Fuglińska Karina
(1)
Gach Joanna
(1)
Ghayour Sabrina (1976- )
(1)
Gignal Magdalena
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Gryglas Anna
(1)
Gryszel Piotr
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Górka Marta
(1)
Gęsina Tomasz
(1)
Głowacka Karolina (przewodnik turystyczny)
(1)
Hamilton Liz Haarala‏
(1)
Hartwig-Sosnowska Jolanta (1946- )
(1)
Hoffmann Paweł
(1)
Hoppe Dominika
(1)
Hołub Barbara
(1)
Iwicki Argymir (1970- )
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Jasicka-Misiak Izabela (1971- )
(1)
Jucha Justyna
(1)
Jung Richard
(1)
Kacperski Ernest (1980- )
(1)
Kalwas Hasan
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kensy Elżbieta
(1)
Kersh Nidal (1983- )
(1)
Kielak Agnieszka
(1)
Klonowska-Szałek Aleksandra
(1)
Kluczniok Klaudia
(1)
Komorowski Maciej (1987- )
(1)
Konopka Anna (dziennikarka)
(1)
Kopiec Karolina
(1)
Kotuła Ewa
(1)
Kotyńska Katarzyna (1973- )
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Kołodyńska-Walków Agnieszka
(1)
Krawczyk Agnieszka (1989- )
(1)
Kryniewski Wiesław
(1)
Kula Dorota
(1)
Kędzia Ewelina (1996- )
(1)
Lasocka Zofia (ilustratorka)
(1)
Lemaniak Paweł (1978- )
(1)
Lodzińska Ewa (1963- )
(1)
Lovekin Jonathan
(1)
Lylo Igor
(1)
Maisto Michelle
(1)
Malina Dorota
(1)
Maliszewska-Kozan Bożena
(1)
Malmros Manfrinato Louise (1965-‏ )
(1)
Malovický Václav
(1)
Maugeri Holmström Francesca (1953- )
(1)
Mayes Frances (1941- )
(1)
Mendyk Emil
(1)
Miszkurek Aneta
(1)
Molska Gosia
(1)
Molski Leszek
(1)
Motyka Krzysztof
(1)
Mrukot Bogusław
(1)
Nowacka Katarzyna (blogerka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(37)
2010 - 2019
(33)
2000 - 2009
(11)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(70)
Kraj wydania
Polska
(81)
nieznany (cz)
(1)
Język
polski
(79)
czeski
(1)
niemiecki
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(5)
9-13 lat
(5)
Dzieci
(5)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(9)
Literatura amerykańska
(2)
Temat
Kobieta
(6626)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3365)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3077)
Kuchnia regionalna
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2767)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2594)
Tajemnica
(2245)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2110)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2003)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1900)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1864)
Dzieci
(1727)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1323)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1260)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1117)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1087)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1048)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1041)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(997)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(975)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(914)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(841)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(757)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(716)
Wojna
(708)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(678)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(654)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Świadomość społeczna
(612)
Wybory życiowe
(611)
Uprowadzenie
(607)
Temat: dzieło
Ojciec Mateusz (serial telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(25)
1901-2000
(12)
1801-1900
(9)
1701-1800
(8)
1601-1700
(5)
1501-1600
(3)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1901-1914
(2)
1914-1918
(2)
1918-1939
(2)
1939-1945
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Województwo opolskie (1999- )
(5)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(4)
Włochy
(4)
Górny Śląsk
(3)
Europa
(2)
Francja
(2)
Jerozolima (Izrael)
(2)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(2)
Mrągowo (woj. warmińsko-mazurskie ; okolice)
(2)
Rumunia
(2)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Łódź (woj. łódzkie)
(2)
Śląsk
(2)
Świat
(2)
Afryka
(1)
Argentyna
(1)
Baborów (woj. opolskie, pow. głubczycki, gm. Baborów)
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczadzki Park Narodowy (obszar)
(1)
Bliski Wschód
(1)
Bośnia i Hercegowina
(1)
Bułgaria
(1)
Chorwacja
(1)
Chrząstowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Chrząstowice)
(1)
Cypr
(1)
Dolny Śląsk
(1)
Egipt
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Garda (Włochy ; jezioro)
(1)
Gmina Bierawa (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Cisek (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Jemielnica (woj. opolskie, pow. strzelecki)
(1)
Gmina Pawłowiczki (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Polska Cerekiew (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Reńska Wieś (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Zakliczyn (woj. małopolskie, pow. tarnowski)
(1)
Gozo (Malta ; wyspa)
(1)
Grecja
(1)
Góra Świętej Anny (woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Leśnica ; okolice)
(1)
Hiszpania
(1)
Hrabstwo kłodzkie (1458-1815)
(1)
Islandia
(1)
Japonia
(1)
Jeseník (Czechy ; okręg)
(1)
Karkonosze (góry)
(1)
Kluczbork (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Kolanowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Łubniany)
(1)
Kłodzko (woj. dolnośląskie ; okolice)
(1)
Liechtenstein
(1)
Maroko
(1)
Mazury
(1)
Meksyk
(1)
Mołdawia
(1)
Myślenice (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Norwegia
(1)
Nysa (woj. opolskie ; okręg)
(1)
Olesno (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Opole (woj. opolskie)
(1)
Palestyna (region)
(1)
Piemont (Włochy ; kraina historyczna)
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Powiat strzelecki (woj. opolskie)
(1)
Romania (Włochy ; kraina historyczna)
(1)
Sandomierz (woj. świętokrzyskie)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Strzelce Opolskie (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Sudety (góry)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Szetlandy (Wielka Brytania ; wyspy)
(1)
Szkocja (Wielka Brytania)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Tunezja
(1)
Warmia
(1)
Wilno (Litwa ; okręg)
(1)
Województwo dolnośląskie (1999- )
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Województwo warmińsko-mazurskie (1999- )
(1)
Wyspy Owcze (Dania)
(1)
Węgry
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(42)
Publikacja bogato ilustrowana
(39)
Książka kucharska
(17)
Opracowanie
(13)
Przewodnik turystyczny
(9)
Relacja z podróży
(6)
Reportaż
(4)
Informator
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Katalog
(2)
Mapa turystyczna
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Autograf
(1)
Biografia
(1)
Felieton
(1)
Mapy
(1)
Poradnik
(1)
Praca dyplomowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wydawnictwo źródłowe
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(52)
Podróże i turystyka
(23)
Etnologia i antropologia kulturowa
(19)
Historia
(14)
Socjologia i społeczeństwo
(7)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(5)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Językoznawstwo
(2)
Religia i duchowość
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
82 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Pewnie nieliczni ludzie wiedzą, że Papież Franciszek zanim zdobył dyplom z filozofii i teologii, ukończył szkołę średnią jako technik chemii spożywczej. Dlatego też żywność i kuchnia mają dla niego szczególne znaczenie. Książka ta jest jedyną w swoim rodzaju biografią, która ukazuje Papieża Franciszka w nowej i oryginalnej perspektywie, w której znajdzie się także miejsce na 36 prostych i smacznych przepisów, inspirowanych niejako jego życiem. Księga ta ma również wymiar kulturowy i informacyjny. Opisywane fakty są zgodne z prawdą i udokumentowane. Ukazuje ona relację papieża do pożywienia i do jego religijnego znaczenia. Tak jedzenie jak i wspólne jego spożywanie budują relacje, przekazują pamięć i kulturę i są fundamentalnym czynnikiem społecznego i ekonomicznego rozwoju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355928 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bieszczady : to co najważniejsze / Łukasz Bajda. - Wydanie I. - Rzeszów : Wydawnictwo Libra, 2020. - 295, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy ; 22 cm.
Na okładce: Sensacje, ciekawostki, fakty.
Bibliografia na stronach 294-295.
Bieszczady to nie tylko piękne góry, wciąż dzika przyroda, czy słynne Jezioro Solińskie, to także doliny i skryte w nich historie ich dawnych i obecnych mieszkańców. Książka ,,Bieszczady – to co najważniejsze" to swoiste, subiektywne kompendium wiedzy o tych wciąż skrywający wiele tajemnic górach. To książka, w której każdy, zarówno ten kto zaczyna przygodę z Bieszczadami, jak i ten, który zna je na wylot – znajdzie coś dla siebie. To fakty, sensacje i ciekawostki zebrane w przystępnej, bogato ilustrowanej formie. Publikacja została podzielona na 30 haseł, opowiadających między innymi o bieszczadzkich jeziorach, ochronie przyrody, wilkach i niedźwiedziach, wypale drewna i samym drewnie, koniach, parkach konnych i kowbojach, dawnych mieszkańcach – Bojkach, Łemkach, Niemcach i Cyganach, nieistniejących wsiach, cerkwiach i kościołach, prymasie i papieżu w Bieszczadach, drogach i bezdrożach, kolejce, harcerzach, narciarstwie i szybownictwie, Straży Granicznej, UPA i więzieniach, kuchni, a w końcu o Marianie Hessie – twórcy legendy o Biesie i Czadzie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363082 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kategoria wiekowa 4+.
Smakowity zbiór zabawnych wierszyków o kulinarnych przygodach mieszkańców różnych krajów świata. Co Kebabcia robi w kapciach? Czemu wok przyciąga wzrok? Gdzie gotuje się w tażinie? Z czego kuchnia włoska słynie? Gdzie króluje szakalaka? Przeczytajcie w "Rymosmakach"! Absurdalne wierszyki i wesołe ilustracje zabiorą was w zwariowaną podróż dookoła świata tropem potraw i kulinarnych zwyczajów. Podczas lektury wasze brzuchy będą na przemian trząść się ze śmiechu i tęsknie burczeć. A wy dowiecie się, skąd pochodzą i czym są sushi, wok, tażin, langosz, burrito czy szakalaka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 366679 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oprawa spiralna.
Współfinansowanie: Unia Europejska (UE)
Zapraszamy Cię do kulinarnej podróży w czasie. Książka, którą właśnie trzymasz w ręce, to specjalny bilet do przeszłości. Wzięliśmy małą garść przepisów, dodaliśmy odrobinę historii. Na koniec wszystko przyprawiliśmy kolorami i słowami zachęty, by udać się do „krainy potraw i garów" i tam wyczarować bardzo tradycyjne, a dziś powoli zapominane przysmaki z naszego regionu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23197 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
"Sigha, sigha! – „Powoli, powoli!”– mawiają Cypryjczycy przy różnych okazjach. Z początku bardzo drażniło mnie tu, na Cyprze, tempo załatwiania pewnych spraw, które w Polsce rozpatrzone byłyby od ręki. Tutaj pośpiech nie jest wskazany. W końcu zrozumiałam, że tę opieszałość wymusza na ludziach klimat. Co ciekawe, wielu obcokrajowców, po osiedleniu się na dłużej, także zmienia tempo na wolniejsze i przekonuje się do śródziemnomorskiego stylu bycia, bo życie tutaj ma swój rytm i swoją spokojną melodię, która wpływa kojąco na tego, kto dobrze się w nią wsłucha." (Maria Zofia Christou autorka bloga "Cypr w oczach Polki")
Dzikie osiołki to prawdziwy symbol Cypru. Można je spotkać w parku narodowym na półwyspie Karpaz, gdzie podczas inwazji tureckiej pozostawili je uciekający rolnicy. Zwierzęta nie boją się ludzi, a wręcz często domagają się przekąsek. Dlatego warto mieć ze sobą marchewki i inne smakołyki. Trzeba uważać podczas jazdy, ponieważ osiołki lubią wychodzić na drogę, udowadniając, że w powiedzeniu „uparty jak osioł” jest więcej niż ziarno prawdy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 386242 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego
Publikacja zawiera 50 przepisów na potrawy z fasoli. Są to zarówno zupy i potrawy wytrawne, jak i słodkie desery, takie jak lody, tort czy babki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 352547 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 394145 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rok wydania na podstawie serwisu e-ISBN. Tekst także na stronie 3. okładki.
Oprawa spiralna.
„Z największą przyjemnością zapraszamy Państwa do kulinarnej podróży po naszym regionie. W Lokalnym Przewodniku Kulinarnym Euro-Country, znajdą Państwo ponad pięćdziesiąt przepisów, podzielonych na trzy główne działy: na słono i na słodko oraz potrawy z karpia. Przewodnik został opatrzony zdjęciami, z których większość wykonano na warsztatach kulinarnych „Stare po nowemu" oraz „Gotujemy z Utopcem” zorganizowanych dla mieszkańców z terenu objętego Lokalną Strategią Rozwoju Euro-Country tj. gmin: Bierawa, Cisek, Pawłowiczki, Polska Cerekiew oraz Reńska Wieś. Nazwa warsztatów „Stare po nowemu" odzwierciedla ideę, w myśl której chcieliśmy pokazać, że można przyrządzić tradycyjne potrawy w nowy, ale równie atrakcyjny i smaczny sposób, a tym samym zainteresować młodych mieszkańców z naszego terenu lokalną kuchnią, która bardzo często jest teraz wypierana przez popularne potrawy typu „fast food". [Ze Wstępu, fragm.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 24896 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "A taste of Southern Italy : delicious recipes and a dash of culture" 2006.
Indeks.
Jak upiec wykradzioną świnię? Jak smakują ogony wołowe w pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki "Tysiąca dni w Wenecji" w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 312274 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
To nie zwyczajna książka kucharska, lecz prawdziwa skarbnica prawie dwustu przepisów, okraszonych zmysłowymi opowieściami, które każdemu z nas przybliżą klimat północnych Włoch. Marlena de Blasi zabiera nas w kulinarną podróż po leśnych drogach mistycznej Umbrii, na zwieńczone zamkami i wieżami wzgórza Piemontu czy do Emilii, gdzie dojrzewają najszlachetniejsze sery na świecie. Spróbujmy przygotować potrawy według zamieszczonych w książce przepisów, a poczujemy wszystkimi zmysłami niepowtarzalną atmosferę lazurowej Toskanii - krainy wina i chrupiącego chleba z oliwą...
"Pisałam tę książkę powoli, z rozmysłem i szacunkiem podszytym ciekawością... Wybrałam wiele łatwych do przyrządzenia, prostych dań. Ale jak zawsze najważniejsze są opowieści, nierozerwalnie powiązane zjedzeniem... Jeśli wybieracie się do Włoch, książka ta pomoże wam zostać podróżnikami - w odróżnieniu od zwykłych turystów - gdyż będziecie mieli poczucie swojskości czy wręcz zażyłości z miejscami, ludźmi oraz tym, co jedzą i piją. Pozwoli to wam w większym stopniu skoncentrować się na własnym niezaspokojonym głodzie." Marlena de Blasi
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 312871 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przewodnik Kulinarny)
Na stronie 4 okładki odmienna nazwa serii: Przewodniki Kulinarne.
Indeks.
Wertując strony pięknie ilustrowanego przewodnika, uwalniamy zapach pomarańczy, a wraz z nim nastrój spaceru w południowym słońcu, smak rozgrzewającej pomarańczówki i sernika z pomarańczami oraz radość Świąt Bożego Narodzenia zapamiętanego z dzieciństwa. Wystarczy potrzeć nadgarstkiem strony oznaczone "małą pomarańczką", by poczuć pomarańczowy zapach...
"Smak podróży" to przewodnik kulinarny dla tych, którzy kochają podróże i sztukę kulinarną. To nie tylko zbiór najlepszych przepisów, ale również wyprawa do fascynujących krajów: Bułgarii, Chorwacji, Francji, Grecji, Hiszpanii, Włoch, Egiptu, Tunezji, Maroka i na Węgry. W książce opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 288014 (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-108 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
Indeks.
Tekst w przekładzie z języka ukraińskiego.
Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 386058 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyspy bardzo Owcze : gawęda północnoatlantycka / Kinga Eysturland. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 364, [4] strony : fotografie, mapa ; 21 cm.
Na okładce: Kinga Eysturland podróżniczka, autorka przewodników i blogów o krajach nordyckich.
Bibliografia, netografia na stronach 355-362.
Czy kiedykolwiek wyobrażaliście sobie życie w miejscu otoczonym oceanem? Czy udałoby się wam zapuścić korzenie w krajobrazie skalistym, jałowym i niegościnnym, smaganym deszczem przez lwią część roku? Czy potrafilibyście odnaleźć się w sąsiedztwie wszędobylskich owiec i w społeczeństwie wielkości małego miasteczka, gdzie presja społeczna potrafi dać w kość bardziej niż urząd skarbowy?
To miejsce istnieje naprawdę i leży na 62˚ szerokości geograficznej północnej. Jedni nazywają je domem, drudzy synonimem zesłania. Inni odnaleźli tu spokój, bezpieczną przystań, a może nawet siebie.
Ta książka to więcej niż subiektywny przewodnik turystyczny. To poniekąd instrukcja, jak przetrwać na północnym Atlantyku, ale przede wszystkim osobista - czasami zabawna, czasami nieco kontrowersyjna - opowieść o tym, jak się w takim miejscu zadomowić, a z czasem nawet zakochać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 383078 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawa edycji: Asu schmeckt's derhääme : Grafschaft Glatzer Kochbuch / Elfriede Rathmann. Münster, © 2008.
Część tekstu w gwarze kłodzkiej.
„A jaka była kuchnia regionalna w dawnym hrabstwie kłodzkim? Czy tutejsze potrawy mogły czymś zadziwić? Kuchnię kłodzką, podobnie jak śląską, cechowała prostota, oszczędność. Nic co ugotowano nie mogło się zmarnować. I choć nie należała do wykwintnych i wystawnych, to była jednak smaczna i pożywna, czerpała obficie z dostępnych produktów. Ludzie żyli tu oszczędnie, bez zbytku. Musiało wystarczyć to, co zebrano z pola, lasu i co wyhodowano w gospodarstwie. W jadłospisie kłodzczan od najdawniejszych czasów znajdowały się chleb, kasze i rośliny strączkowe (groch i bób), także ryby i mięso. Hodowano krowy, konie, trzodę chlewną, owce i drób. Popularną potrawą było tzw. pultes, czyli polewka z rozgotowanych jarzyn, piwa, jaj i sera. Sól i korzenie sprowadzano. Ulubionym codziennym napojem było piwo. Podstawowym surowcem do wyrobu piwa było zboże oraz chmiel i zależnie od niego rozróżniano piwo pszenne, jęczmienne i mieszane. Pito też wino, które najczęściej sprowadzano z Austrii i Moraw". [K. Oniszczuk-Awiżeń, Z tradycji kulinarnych dawnego hrabstwa kłodzkiego, fragm.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 25240 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 61-62.
Współfinansowanie: Unia Europejska.
Tekst równol. czes., pol.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21324 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Językoznawstwo Polonistyczne)
(Prace Naukowe Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, ISSN 0208-6336 ; nr 3771)
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Streszczenie w języku angielskim, rosyjskim przy rozdziałach.
Książka Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś powstała z inspiracji światem kuchni, dostarczającym nieustannych wrażeń zmysłowych. Większość opublikowanych artykułów, zamieszczonych w monografii, została wygłoszona podczas konferencji naukowej Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś (Katowice, 9 maja 2017 r.), natomiast niektóre powstały w wyniku ożywionych dyskusji nad zaprezentowanymi wystąpieniami i zainteresowaniem tematyką kuchenną. Inicjatywa wydarzenia została podjęta przez Instytut Języka Polskiego im. Ireny Bajerowej we współpracy z Katedrą Międzynarodowych Studiów Polskich oraz Szkołą Języka i Kultury Polskiej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Autorzy artykułów podjęli różnorodną problematykę związaną z tym zagadnieniem w ujęciu historycznym i współczesnym. Ważnym aspektem badań była także kuchnia narodowa i regionalna.
Artykuły zgromadzone w tej książce, pomimo iż wykorzystują często odmienne założenia metodologiczne, potwierdzają, że tematyka kulinarna stanowi impuls inspiracji badawczych. Poczynione analizy i obserwacje prezentują bogaty materiał źródłowy, świadcząc tym samym o niezmiennie istotnej roli sztuki przyrządzania potraw w życiu człowieka. Złożoność i różnorodność podjętej problematyki przekonuje o możliwości dalszych, wieloaspektowych badań nad kuchnią w języku, literaturze czy kulturze. Publikacja skierowana jest do badaczy, zajmującymi się zagadnieniami kulinarnymi z różnych perspektyw, a także do studentów kulturoznawstwa, filologii, antropologii, zainteresowanych tematyką kuchni. Książka stanowi również ciekawy przewodnik po świecie kuchni od czasów najdawniejszych do tych współczesnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 384027 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Kulinarny bestseller, nieskomplikowane przepisy z elastyczną listą składników. Autorka nie lubi łatek, które przykleja się kuchni bliskowschodniej: „pikantna”, „pełna przypraw”. Kluczem są naturalne składniki i kilka kruczków, które chętnie zdradza w swojej książce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350046 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: +100 dawnych przepisów.
Ilustracja na okładce: "Uczestniczki kursu gotowania", 1933 rok.
Numer tomu na grzbiecie książki.
Bibliografia na stronach 235-237.
"W kotle smaków" nie jest typową książką kucharską. To opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały.
W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie wspominając o znanych sklepach, targowiskach, halach targowych, które od wieków zaopatrywały mieszkańców w podstawowe artykuły spożywcze.
Dopełnieniem książki jest wędrówka szlakiem niektórych kultowych lokali gastronomicznych, które zapisały się w historii Warszawy. A dla każdego, kto sam lubi gotować, prawdziwą gratką będzie 100 przepisów na przysmaki kojarzące się z dawną Warszawą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 389058 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Powiat strzelecki od kuchni / [redakcja: Marta Górka]. - Strzelce Opolskie : Powiat Strzelecki, 2022. - 200 stron : faksymilia, fotografie, ilustracje ; 30 cm.
Bibliografia na stronach 194-200.
„Zapraszamy do spotkania przy stole. Innym, niż pamiętane z dawnych lat, i nieco innym niż obecne, przy którym, jeśli pojawia się już wątek historyczny, to raczej ten familijny i anegdotyczny. My sięgamy nieco głębiej - w historię kulinarną naszego powiatu. Wielowątkową i bogatą. Kuchnia też jest częścią opowieści o naszym kulturowym dziedzictwie, podobnie jak zabytki czy przyroda. Ciekawe jest spojrzenie na nasz region pod kątem tego, co dawniej jadano i co jada się dziś. Nie tylko w kameralnym rodzinnym gronie, ale i w miejscach, w których gotuje się dla setek osób: w szpitalu, więzieniu, klasztorze. Ta książka stwarza niezwykłą możliwość zaglądnięcia tam, gdzie zazwyczaj nie mamy takiej możliwości". (Waldemar Gaida Wicestarosta Strzelecki)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25531 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 24576 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Druk dwuszpaltowy.
Boże Narodzenie to jedno z najważniejszych świąt obchodzonych co roku. Towarzyszą nam wtedy różnego rodzaju zachowania i zasady, wynikające z wielowiekowej tradycji celebrowania tego święta, a jedną z najbardziej widocznych jest szczególny rodzaj potraw, które wówczas się przygotowuje. Niniejsza publikacja przedstawia zróżnicowanie kuchni świątecznej, która na Śląsku Opolskim jest wyjątkowo bogata, co wynika z historii tego regionu. Publikacja ta daje możliwość kulinarnych podróży, próbowania potraw, których dotąd nie kosztowaliśmy, a które dla naszych sąsiadów mających inne korzenie są równie ważne, jak dla nas ważny jest np. barszcz z uszkami, moucka, makówki, kapusta z grochem, śledzie, karp smażony i wiele, wiele innych. (Jarosław Gałęza, dyrektor Muzeum Wsi Opolskiej)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23570 ŚM, 367576 (2 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23569 Ś (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej