Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(59)
Forma i typ
Książki
(55)
Poradniki i przewodniki
(29)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(15)
Proza
(6)
Audiobooki
(3)
Publikacje dla niewidomych
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(50)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(53)
Biblioteka Obcojęzyczna
(5)
Czytelnia BG
(1)
Autor
Seghi Aleksandra
(5)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(4)
Kozak Krystyna (1961- )
(3)
Puchalska Katarzyna
(3)
Szklarz Maciej
(3)
Chiari Cinzia
(2)
Darnowska Agata
(2)
Furczyk Bożena (1970- )
(2)
Kalita Wojciech
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(2)
Minta Małgorzata
(2)
Radomski Martine
(2)
Tucci Stanley (1960- )
(2)
Utnik-Strugała Monika (1981- )
(2)
Viestad Andreas (1973- )
(2)
Zawada Jacek (1982- )
(2)
Ładecka Anna (1977- )
(2)
Adamczyk Mateusz
(1)
Agnello Chiara (1948- )
(1)
Agnello Hornby Simonetta (1945- )
(1)
Agnello Hornby Simonetta (1945- ). Kropla oliwy : moje sycylijskie wakacje
(1)
Alborghetti Roberto (1954- )
(1)
Ali Tariq (1943- ). Księga Saladyna
(1)
Anzorge Katarzyna (1981- )
(1)
Armstrong Diane (1939- )
(1)
Artusi Pellegrino (1820-1911)
(1)
Attar Leylah. Mgły Serengeti
(1)
Axat Federico (1975- ). Ostatnie wyjście
(1)
Ballarini Giovanni (1927- )
(1)
Barnes Julian (1946- ). Arthur & George
(1)
Barrows Annie (1962- ). Opowiem ci pewną historię
(1)
Benson Edward Frederic (1867-1940). Pokój na wieży
(1)
Borawska Flavia
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Borraccia Piermichele
(1)
Borri Lorenzo
(1)
Boscolo Alfredo (1977- )
(1)
Braimbridge Sophie
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brunetti Ilaria (1987- )
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka. Kuchnia królów : podejmij gości królewską kuchnią z minionych epok
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Bućko Katarzyna
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- ). Smak kwiatów pomarańczy : rozmowy o kuchni i kulturze
(1)
Castagna Emiliano
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Chalifa Chalid (1964- ). Śmierć to udręka
(1)
Chandra Vikram (1961- ). Święte gry
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Cichocka Ewa
(1)
Czekaj-Grochowska Justyna
(1)
Czerniecka Nikola
(1)
DeWitt Dave (1944- )
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Diamond Lucy (1970- ). Pewnej nocy we Włoszech
(1)
Dieudonné Adeline (1982- ). Prawdziwe życie
(1)
Downer Lesley. Madame Sadayakko : gejsza, która uwiodła Zachów
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Duby Georges (1919-1996)
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Elon Beth (1932- )
(1)
Emilianowicz Magdalena (1977- )
(1)
Erkin Banu
(1)
Ferero Mar. Najlepsza zupa na świecie
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Gardocki Bartosz (1984- ). Kurs na ulicę Szczęśliwą
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Gawlik Grzegorz. Projekt 100 wulkanów : przewodnik trekkingowy : top 15 najpiękniejsze wulkany Ziemi
(1)
Gioffrè Rosalba
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Greenberg Lisa
(1)
Grynberg Mikołaj (1966- )
(1)
Grzywna-Tunk Grażyna
(1)
Healey Joseph G. Pewnego razu w Afryce : historyjki mądrościowe
(1)
Hirano Keiichirō (1975- ). Pewien mężczyzna
(1)
Holley Kyndra D. Posiłki keto w 30 minut : 50 przepisów na szybkie, smaczne i proste dania niskowęglowodanowe
(1)
Ibáñez Andrés (1961- ). Lśnij, morze Edenu
(1)
Isern Susanna. Idealna chwila
(1)
Isern Susanna. Niedźwiedź łowca motyli
(1)
Isern Susanna. Siedem łóżek malutkiej popielicy
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jacobs William Wymark (1863-1943). Małpia łapka
(1)
Jacq Christian (1947- ). Bitwa pod Kadesz
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Jankowska-Buttitta Małgorzata K
(1)
Jodełka Joanna (1973- ). 2 miliony za Grunwald
(1)
Jones Lucy. Lisy : historia miłości i odrazy
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kaczmarczyk Krzysztof
(1)
Kaczmarczyk Krzysztof (1974- )
(1)
Kiros Tessa
(1)
Klimek Dariusz
(1)
Koper Sławomir (1963- ). Ostatnie lata polskiego Lwowa
(1)
Korbut Karolina
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Krajewski Artur (aktor) (1968- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(29)
2000 - 2009
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(43)
1901-2000
(6)
1801-1900
(4)
1989-2000
(3)
1901-1914
(2)
1914-1918
(2)
1918-1939
(2)
1939-1945
(2)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(52)
Włochy
(4)
Irlandia
(1)
Język
polski
(45)
włoski
(4)
angielski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
Chorzy
(3)
Niewidomi
(3)
Osoby z niepełnosprawnością
(3)
9-13 lat
(2)
Młodzież
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(6)
Literatura angielska
(6)
Literatura polska
(6)
Literatura włoska
(3)
Literatura francuska
(2)
Literatura hiszpańska
(2)
Literatura japońska
(2)
9-13 lat
(1)
Literatura egipska
(1)
Literatura indyjska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura norweska
(1)
Literatura syryjska
(1)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Kuchnia włoska
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1983)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1491)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1257)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1188)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(852)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(662)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: dzieło
Bitwa pod Grunwaldem
(1)
Temat: czas
2001-
(13)
1901-2000
(8)
1989-2000
(5)
2001-0
(4)
1401-1500
(3)
1801-1900
(3)
1945-1989
(3)
1501-1600
(2)
1701-1800
(2)
1939-1945
(2)
1301-1400
(1)
1601-1700
(1)
1901-1914
(1)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(17)
Toskania (Włochy)
(8)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(5)
Polska
(4)
Rzym (Włochy)
(4)
Argentyna
(2)
Neapol (Włochy)
(2)
Amiata (Włochy ; wulkan)
(1)
Basilicata (Włochy ; region administracyjny)
(1)
Berlin (Niemcy)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Bombaj (Indie)
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Chile
(1)
Europa
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Hiszpania
(1)
Japonia
(1)
Jerozolima (Izrael ; okolice)
(1)
Kair (Egipt ; okolice)
(1)
Kalabria (Włochy)
(1)
Karolina Północna (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Lizbona (Portugalia)
(1)
Lublin (woj. lubelskie)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Monako
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Patagonia (kraina historyczna)
(1)
Piemont (Włochy ; kraina historyczna)
(1)
Serengeti
(1)
Spoleto (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Starożytny Egipt
(1)
Suffolk (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(1)
Syberia (Rosja)
(1)
Teksas (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Watykan
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Wirginia Zachodnia (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(31)
Publikacja bogato ilustrowana
(20)
Książka kucharska
(13)
Pamiętniki i wspomnienia
(8)
Przewodnik turystyczny
(6)
Poradnik
(5)
Powieść
(4)
Antologia
(3)
Kryminał
(3)
Opracowanie
(3)
Powieść obyczajowa
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Relacja z podróży
(3)
Romans
(3)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(3)
Autobiografia
(2)
Biografia
(2)
Esej
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Pamiętniki amerykańskie
(2)
Powieść psychologiczna
(2)
Thriller
(2)
Dialog
(1)
Fantastyka
(1)
Horror
(1)
Komiks
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Manga
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele grozy
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Pamiętniki włoskie
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść podróżnicza
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Przewodnik kulinarny
(1)
Przewodnik wspinaczkowy
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Reportaż
(1)
Romans historyczny
(1)
Science fiction
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(35)
Podróże i turystyka
(13)
Historia
(12)
Etnologia i antropologia kulturowa
(7)
Kultura i sztuka
(5)
Socjologia i społeczeństwo
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(4)
Biologia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
59 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Dolce Vita)
Tyt. oryg.: "Un filo d'olio : con 28 ricette di Chiara Agnello", 2011.
Sycylijska pisarka Simonetta Agnello Hornby chciała uchronić od zapomnienia przepisy swojej babci Marii, skrzętnie notowane w wyblakłym zeszyciku. Jednak im dłużej się nad tym zastanawiała, tym lepiej rozumiała, że musi odtworzyć atmosferę tamtych dni, powrócić do wspomnień, które błyskawicznie przywołują smak potraw z babcinej kuchni. "Kropla oliwy" to nostalgiczna podróż w przeszłość, kronika zapomnianych sycylijskich wakacji. Drobne sekreciki służących, potajemne wycieczki baronówien, ciężka praca chłopów - Simonetta Agnello Hornby wydobywa z pamięci fascynujące obrazy świata, którego już nie ma. Kreśli portrety krewnych, przyjaciół rodziny i służby. Barwnym językiem odmalowuje ludzkie charaktery i dziecięce przygody, ale przede wszystkim niezwykłe smaki i zapachy dawno minionych dni...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 331747 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pewnie nieliczni ludzie wiedzą, że Papież Franciszek zanim zdobył dyplom z filozofii i teologii, ukończył szkołę średnią jako technik chemii spożywczej. Dlatego też żywność i kuchnia mają dla niego szczególne znaczenie. Książka ta jest jedyną w swoim rodzaju biografią, która ukazuje Papieża Franciszka w nowej i oryginalnej perspektywie, w której znajdzie się także miejsce na 36 prostych i smacznych przepisów, inspirowanych niejako jego życiem. Księga ta ma również wymiar kulturowy i informacyjny. Opisywane fakty są zgodne z prawdą i udokumentowane. Ukazuje ona relację papieża do pożywienia i do jego religijnego znaczenia. Tak jedzenie jak i wspólne jego spożywanie budują relacje, przekazują pamięć i kulturę i są fundamentalnym czynnikiem społecznego i ekonomicznego rozwoju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355928 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tej książce jest słońce, optymizm, przygody i mnóstwo wybornego jedzenia. Gdzieś na pograniczu Toskanii i Umbrii Diana i David znajdują swoje miejsce na ziemi. Ich opowiedziana z wdziękiem i dowcipem historia przenosi nas w świat włoskiej zmysłowości, kamiennych miasteczek i rozpływających się w ustach potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 324366 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału i równoległy: La scienza in cucina : e l'arte di mangiar bene.
Na okładce: Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.
Indeks.
Staraniem fundacji Casa Artusi, Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie i Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie
Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia.
Włoska biblia kulinarna. Od pierwszego wydania w XIX wieku cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród szefów kuchni, jak i zwykłych gospodyń domowych - tak we Włoszech, jak i na świecie. To nie jest zwyczajna książka kucharska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350070 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Il grande cucchiaio d'oro : le minge migliori ricette della cucina italian.
Indeks.
Esencja kuchni włoskiej, najlepsze i za razem sprawdzone przepisy teraz w jednej publikacji. Wydawcą książki jest czołowy wydawca włoskich książek kulinarnych - Food Editore. Wszystkie przepisy zamieszczone w tej książce zostały wykonane w ich redakcyjnej kuchni i tam też zrobiono zdjęcia, ilustrując często krok po kroku sposób przygotowania potraw.
Zawiera 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej, począwszy od przekąsek po desery. Dodatkowo zamieszczono w niej dział z potrawami, które nie zawierają glutenu, laktozy, mięsa i ryb. To obszerne kompendium kulinarne wzbogacono też o poradnik gotowania krok po kroku, więc publikacja jest świetną pomocą dla wszystkich, którzy oprócz receptur chcieliby mieć pod ręką szczegółowy opis sposobów wykonania smacznych dań. W książce pokazano również główne składniki poszczególnych potraw, by podkreślić, jak wielkie znaczenie ma ich jakość. Publikacja jest wspaniałym pomysłem na prezent na wiele różnych okazji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 393248 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie… Ta książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, które są jej bliskie. Flavia gotuje z szacunkiem dla wspomnień, dla tradycji i rodzinnych historii. Ale też nie ogranicza siebie i innych. Podróżuje, próbuje, kolekcjonuje nowe kulinarne wrażenia, a potem przenosi je na domowy grunt. Cukinie z miętą, długo pieczone pomidory, parmigiana, risotto z Marmite – wystarczy kilka elementów, aby stworzyć wyjątkowe danie. Nie potrzeba całego arsenału składników, ale umiejętności wyciągnięcia z produktu esencji smaku. Liczy się pomysł, dyscyplina wykonania, szacunek dla jedzenia. A przede wszystkim – miłość dla tych, których karmimy.
Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię." (Tessa Capponi-Borawska)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 362595 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciao! : włoskie opowieści, miejsca i smaki / Flavia Borawska-Bromska, Małgosia Minta. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 253, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Indeks.
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce. Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią. Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc. Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą? Ciao! Jedziesz z nami do Włoch?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 380632 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-115 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Trudno w dzisiejszych czasach powiedzieć coś oryginalnego o kuchni, okazuje się bowiem, że wszyscy gotują i że koniecznie muszą podzielić się swoimi osiągnięciami, pisząc książkę kucharską. Na temat kuchni włoskiej jest prawdziwy wysyp literatury wszelkiej maści. Tytuły są dopasowane do włoskich stereotypów, przywołują kuchnię mamy (mamma), babci (nonna), domu (casa). Miło, ciepło, domowo, zdrowo. W tym całym zgiełku są co prawda jakieś rozanielone niewiasty, które twierdzą, że ich kuchnia pachnie bazylią, ale mniejsza z tym. Prawdziwą sensacją okazuje się sam Dante Alighieri, który wychodzi z krzaków na Polu Mokotowskim w Warszawie…. I tu się zaczyna Kuchnia Dantego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 382378 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziennik toskański / Tessa Capponi-Borawska. - Warszawa : Rosner & Wspólnicy, 2004. - 180 stron : fotografie ; 22 cm.
Autorka, urodzona w Toskanii, opisuje ukochane zakątki, rytm życia rodzinnego domu i jego sekrety, wyprawy połączone z podziwianiem wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem zabytków, oglądaniem festynów. Czytelnik przenika do świata niedostępnego dla turystów. Jego nieodłączną częścią jest świat stołu; zapach świeżej bazylii, rozmarynu, oliwek i wina z własnej winnicy. Tym soczystym opowieściom i zmysłowym opisom towarzyszą proste przepisy na potrawy i przysmaki podawane na stole w rodzinnym domu Autorki, ale także w niezliczonych knajpkach i restauracjach Toskanii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 276888 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - Wydanie 3 zmienione. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2020. - 263, [1] strona : fotografie, portrety ; 22 cm.
Bibliografia na stronie 263.
Zestawiając smakowite przepisy kulinarne z barwnymi opowieściami i anegdotami rodzinnymi, opisami świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy, wrześniowego winobrania, czytelnik może poznać tajniki przygotowywania ribollity, duszonego zająca, nadziewanych pomidorów.
W "Mojej kuchni pachnącej bazylią" namiętnie snuję opowieści i wspomnienia dotyczące mojej Toskanii, mojego życia i mojego jedzenia. Dotyczące Italii mojego dzieciństwa i lat młodzieńczych, która już nie istnieje. Dotyczące również Polski, mojej drugiej ojczyzny, gdzie żyję już od ponad trzydziestu lat i gdzie odkryłam wiele wspaniałych dań, o których wcześniej nawet nie słyszałam. Zastanawiam się, dlaczego pomimo mnogości książek kulinarnych na rynku wydawniczym zgodziłam się na kolejne wydanie mojej książki opublikowanej po raz pierwszy dwadzieścia pięć lat temu? Myślę, że dlatego, że uwielbiam jeść i ogromnie lubię opowiadać rozmaite historie. Z ogromną radością pisałam tę książkę w odległym 1994 roku. Odniosła wtedy sukces, którego się nie spodziewałam, oraz dała mi ogromną satysfakcję i sympatię czytelników, która zaskakuje i raduje mnie do dziś. (Tessa Capponi-Borawska)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358650 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska.
Bibliografia na stronach 197-[199].
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina "Wariacje Goldbergowskie"? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze." Autorki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349506, 350686 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Mieszu, mieszu : co ugotuje makaroniarz / Emiliano Castagna. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portret ; 25 cm.
W książce kody QR z dodatkowymi informacjami.
Włoska kuchnia to luz, zabawa, radość i bycie razem. Wystarczy kilka prostych składników i minimum czasu, by stworzyć wyborne danie. Przekonaj się sam, co makaroniarz zrobi z… Emilliano Castagna nauczy cię czerpać przyjemność z gotowania i dobrze bawić się w kuchni w prawdziwie włoskiej atmosferze. Znajdziesz tu 130 przepisów na oryginalne włoskie potrawy mięsne i wegetariańskie, wyborne makarony oraz pyszne desery. Spróbuj linguine z Gorgonzolą i ‘Ndują, pieczonej ricotty w pomidorkach cherry czy cotolette z prosciutto cotto, przygotuj domowy likier bazyliowy, skosztuj ciasta ryżowego lub biscotti z figami. Buonissimo! Przy każdym daniu, oprócz składników i opisu przygotowania, znajdziesz również kod QR do filmiku instruktażowego, dzięki czemu z gotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze! Wejdź do Włoskiej Akademii Kulinarnej i naucz się gotować jak prawdziwy Włoch!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 388750 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kulinarna podróż przez wieki.
Premio Bancarella della Cucina, 2021
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?
Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.
Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?
Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać!
„Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów - ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni." (Bartek Kieżun)
Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 378798 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(#ricettine step by step)
Na okładce: Giunti Dimetra.
Per avere sempre la ricetta giusta al momento giusto: tante idee per allegre serate in compagnia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 31000 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ilustracje na wyklejkach.
Bibliografia na stronach 303-305.
Propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, znajdziemy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole. Poznamy proces produkcji oliwy, uprawę winorośli i sekrety popularnej kuchni ulicznej. Dowiemy się, co lubili jadać mafijni bossowie i komisarz Montalbano, a dzięki przepisom zamieszczonym przez autorkę będziemy mogli przyrządzić je sami. Książkę uzupełniają autorskie fotografie i receptury na przystawki i dania główne z warzyw, ryb i owoców morza, nie brakuje też deserów. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki oraz chcą z prostych składników szybko przygotować dania pachnące morzem i wakacjami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 367203 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Buonissima! : podróż po kuchni włoskiej / Justyna Czekaj-Grochowska. - Warszawa : Filo, 2016. - 343 strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Indeks.
Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza - słowem buonissima! Książka "Buonissima" to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Po wielu latach podróżowania po Półwyspie Apenińskim i pracy w tamtejszych restauracjach autorka opisuje włoską kulturę jedzenia, regionalne produkty i typowe potrawy. Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia - celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska - zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala. “Buonissima“ to ponad 100 przepysznych łatwych przepisów, podzielonych na regiony, okraszonych przewodnikiem po najlepszych włoskich wędlinach, serach, oliwach, przyprawionych opisami włoskiego rzemiosła i kultury jedzenia.
"Ta książka jest dla mnie podróżą do mojej umiłowanej Italii. Miejsca, krajobrazy, zapachy, smaki - wszystko mnie urzeka. Uwielbiam te najprostsze potrawy, aglio, olio i peperoncino, które autorka przypomina, a mnie leci ślina!" (Jerzy Stuhr)
"To bardzo kompetentny przewodnik po kuchniach całego Półwyspu Apenińskiego, pozwalający zrozumieć fenomen la dolce vita i jego koniecznego elementu, il buon mangiare. Z przyjemnością stawiam książkę Pani Justyny na półce mej kulinarnej biblioteczki, świetnie zarazem wiedząc, że nader często będzie stamtąd wyjmowana." (Robert Makłowicz)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 362614 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 235-237. Indeks.
Wydawałoby się, że o Leonardzie da Vinci napisano już wszystko, okazuje się jednak, że wciąż skrywa on przed światem intrygujące tajemnice. Dave DeWitt, uznany autorytet kulinarny i autor bestsellerów, podjął się ambitnego zadania. W swej na poły kulinarnej, na poły historycznej książce szczegółowo opisuje doświadczenia kucharskie twórcy Mony Lisy, jego wkład do światowej kuchni, a także ulubione potrawy genialnego malarza, rzeźbiarza, architekta, wynalazcy i... smakosza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 296326, 285356 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Indeks.
Risotto jest najpopularniejszym sposobem przyrządzania ryżu we Włoszech, a kaszotto pod zabawnie brzmiącą nazwą kryje dania z kaszą nawiązujące do włoskich. Podobieństwo polega na metodzie przyrządzania. Wystarczy opanować przepis podstawowy, a potem możemy do woli eksperymentować z dodatkami, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jeśli szukacie inspiracji, koniecznie wypróbujcie przepis na risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami albo kaszotto z zielonym groszkiem i porem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357401 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poznaj Włochy od najsmaczniejszej strony! Udaj się w kulinarną podróż po Toskanii, a szlak podróży niech wyznaczają Ci kubki smakowe. Odkryj najlepsze włoskie restauracje w pachnącej bazylią i winem Toskanii. Oprócz kulinarnej podróży na deser zaserwujemy Ci ponad 100 przepisów, dzięki którym będziesz mogła urządzić toskańską fiestę w swojej własnej kuchni. Wyrusz z Beth Elon w kulinarną przygodę przeplataną licznymi opowieściami, anegdotami oraz przepisami z jednego z czarujących i najpiękniejszych zakątków na Ziemi!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 323923 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej