Posiłki (jedzenie)
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(19)
Forma i typ
Książki
(18)
Poradniki i przewodniki
(9)
Proza
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Filmy i seriale
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(18)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(13)
Biblioteka Obcojęzyczna
(6)
Autor
Alborghetti Roberto (1954- )
(1)
Audran Stéphane (1932-2018)
(1)
Barakat-Nuq Maya
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Brychta Alex
(1)
Buñuel Luis (1900-1983)
(1)
Bylinowska Justyna
(1)
Carrière Jean-Claude (1931-2021)
(1)
Cassel Jean-Pierre (1932-2007)
(1)
Chang Ha-Joon (1963- )
(1)
Chavanne Philippe
(1)
Combrzyńska-Nogala Dorota (1962- )
(1)
Dooley Jenny
(1)
Duclos Valérie
(1)
Elkerton Andy
(1)
Evans Virginia
(1)
Feller Thomas
(1)
Frankeuer Paul (1905-1974)
(1)
Gardner Urszula
(1)
Grycan Marta
(1)
Hallum Ryan
(1)
Hikiert-Bereza Anna
(1)
Homolka Gina
(1)
Hunt Roderick
(1)
Jagodzińska Dagmara
(1)
Jones Heather K
(1)
Kelly Alison
(1)
Klukowska Michalina
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Kwiecień Tomasz (1965- )
(1)
Martel Héloïse
(1)
Nowak Jan (1963- )
(1)
Ogier Bulle
(1)
Pan Buk
(1)
Pani Bukowa
(1)
Paszkowska Aleksandra (tłumaczka)
(1)
Pick Aubrie
(1)
Piątkowska Agnieszka (fotografka)
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Postorino Rosella (1978- )
(1)
Punter Russell
(1)
Resch Elyse
(1)
Rey Fernando (1917-1994)
(1)
Richard Edmond (1927- )
(1)
Rider Cynthia
(1)
Roussillon Thierry
(1)
Schon Nick
(1)
Seyrig Delphine
(1)
Spence Charles
(1)
Stawska-Ostaszewska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Summers Chelsea G. (1962- )
(1)
Tribole Evelyn (1959- )
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zaręba Maciej (1985- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(13)
Wielka Brytania
(3)
Francja
(2)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(13)
angielski
(4)
francuski
(2)
Odbiorca
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Architekci krajobrazu
(1)
Rodzice
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(2)
Film francuski
(1)
Film hiszpański
(1)
Film włoski
(1)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura polska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Posiłki (jedzenie)
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1983)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1491)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1257)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1188)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(852)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(662)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Argentyna
(1)
Europa
(1)
Gierłoż (woj. warmińsko-mazurskie, pow. kętrzyński, gm. Kętrzyn)
(1)
Piemont (Włochy ; kraina historyczna)
(1)
Łódź (woj. łódzkie)
(1)
Gatunek
Poradnik
(6)
Książka kucharska
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Opracowanie
(3)
Opowiadania i nowele
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Biografia
(1)
Dramat filmowy
(1)
Jadłospis
(1)
Komedia
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręczniki
(1)
Powieść
(1)
Powieść historyczna
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Thriller
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(10)
Medycyna i zdrowie
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Historia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Językoznawstwo
(1)
Nauka i badania
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
19 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Pewnie nieliczni ludzie wiedzą, że Papież Franciszek zanim zdobył dyplom z filozofii i teologii, ukończył szkołę średnią jako technik chemii spożywczej. Dlatego też żywność i kuchnia mają dla niego szczególne znaczenie. Książka ta jest jedyną w swoim rodzaju biografią, która ukazuje Papieża Franciszka w nowej i oryginalnej perspektywie, w której znajdzie się także miejsce na 36 prostych i smacznych przepisów, inspirowanych niejako jego życiem. Księga ta ma również wymiar kulturowy i informacyjny. Opisywane fakty są zgodne z prawdą i udokumentowane. Ukazuje ona relację papieża do pożywienia i do jego religijnego znaczenia. Tak jedzenie jak i wspólne jego spożywanie budują relacje, przekazują pamięć i kulturę i są fundamentalnym czynnikiem społecznego i ekonomicznego rozwoju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355928 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Toujours présent sur le frigo, cet ouvrage vous livrera plus de 140 recettes d'entrées, plats, goûters, desserts pour des repas familiaux à moindre coût. Un petit livre aimanté, qui ne vous laissera jamais tomber. Ouvrez le livre, ouvrez le frigo, et c'est parti !
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 29951 (1 egz.)
Film
DVD
W koszyku
(Luis Buñuel: kolekcja filmów)
Dodatkowo na płycie: wybór scen ; katalog DVD.
Zdjęcia Edmond Richard.
Fernando Rey, Paul Frankeur, Delphine Seyrig, Bulle Ogier, Stéphane Audran, Jean-Pierre Cassel.
Dźwięk: Dolby Digital 5.1; obraz: 16:9.
Ścieżka dźwiękowa w języku francuskim lub polski lektor, napisy polskie.
Oscar - Najlepszy film nieanglojęzyczny, 1973.
BAFTA - Najlepszy scenariusz - Jean-Claude Carrière, Luis Buñuel, 1974.
Amerykańskie Stowarzyszenie Krytyków Filmowych (NSFC) - Najlepszy film, 1973.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O F 6040 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mity żywieniowe : kłamstwa i półprawdy o tym, co jemy / Justyna Bylinowska. - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2021. - 253, [2] strony : fotografia, ilustracje, portret ; 22 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
Na okładce: Nie daj się oszukać!.
Bibliografia na stronach 251-253.
Co jeść, aby schudnąć? Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa? Czy powinniśmy wykluczyć jakieś produkty z naszego jadłospisu? Czy żywność ekologiczna jest naprawdę zdrowsza? Zazwyczaj myślimy, że wpisanie w wyszukiwarkę internetową podobnych zapytań rozwiąże większość naszych dylematów. Wątpliwości jednak zaczynają wtedy narastać. Pojawia się wiele sprzecznych informacji i opinii. Nie zawsze te, które znajdują się na pierwszych miejscach wyświetlonych przez wyszukiwarkę, są rzeczywiście wiarygodne. Bardzo często za doradzanie innym zabierają się celebryci lub osoby bez przygotowania dietetycznego. Umiejętnie korzystają oni z narzędzi promocji, ale opierają się na błędnych informacjach lub półprawdach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 371380 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekonomia na talerzu : głodny ekonomista objaśnia świat / Ha-Joon Chang ; przełożyła Aleksandra Paszkowska. - Warszawa : Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2023. - 253, [3] strony ; 21 cm.
Bibliografia na stronach [215] -222.
To nie jest książka o „ekonomii jedzenia”, ani książka zestawiająca ekonomię i żywność. To książka o globalizacji, zmianach klimatycznych, migracji, niedostatku, automatyzacji i wielu innych istotnych tematach podanych w lekkostrawnej formie.
Ha-Joon Chang w inteligentny i zabawny sposób łączy opowieści o kuchni i jedzeniu z ekonomią tak, by ambitne idee ekonomiczne stały się nie tylko zjadliwe, ale nawet smaczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 386090 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Mam nową koncepcję mojej jednodniowej restauracji. To będzie kuchnia moich przodków. Kuchnia żydowska!
Troje outsiderów zostaje współlokatorami. Przesiadując wspólnie godzinami w kuchni przy stole, stopniowo zbliżają się do siebie. Łączy ich wspólny cel - restaurant day, czyli dzień, w którym każde z nich po kolei zamienia się w restauratora i przyjmuje przy stole ważnych dla siebie ludzi. Podczas tej kolacji Gruba Baletnica dokona wreszcie coming outu przed "przyjaciółmi" z przeszłości. 20-letni Lewy, którego ojciec właśnie zmarł, odważy się szukać swojej rodziny i walczyć o bliskość. Starszy już Moritz, który całe życie uciekał przed koszmarem getta i błędami młodości, wreszcie stanie twarzą w twarz z prawdą o tamtym czasie i o sobie. Fascynująca powieść psychologiczna z Łodzią w tle.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360976 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Food Service Industries : [ Student's Book] / Virginia Evans, Jenny Dooley, Ryan Hallum. - Seventh impression. - Newbury : Express Publishing, 2022. - 40 stron : ilustracje kolorowe, 29 cm.
(Career Paths)
"Food Service Industries" is a new educational resource for food service professionals who want to improve their English communication in a work environment.
Incorporating career-specific vocabulary and contexts, each unit offers step-by-step instruction that immerses students in the four key language components: reading, listening, speaking and writing.
...addresses topics including parts of a restaurant, taking orders, food preparation, catering and career options.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 33889 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziennik smaków / Marta Grycan. - Warszawa : G+J Gruner + Jahr Polska Sp. z o.o, copyright 2013. - 247 stron : ilustracje kolorowe, fotografie ; 22 cm.
Zapraszam do lektury "Dziennika smaków". Jest to mój pamiętnik - kalendarz - bez dat, stworzony z myślą o wszystkich, którzy tak jak ja zapisują swoje pomysly, plany, najlepsze dania, wspomnienia i nie rozstają się ze swoimi notatkami po skończonym roku. Znajdziecie w nim przepisy i zdjęcia przywiezione z podróży, moje sposoby i pomysły na rodzinne wieczory, jesienne dni i letnie wyprawy . Wszystko to, co każdy z nas planuje - jak wakacje, święta i dlugie weekendy, oraz podpowiedzi dotyczące najważniejszych dat w roku, których nie powinniśmy przegapić . Dla mnie ten dziennik jest wyjątkowy, ponieważ robiąc go siegnęłam do starych zdjęć, które przypomnialy mi, jak szybko leci czas i jak ważne w życiu są chwile spędzone z najbliższymi. Mam nadzieję , że spodoba sie Wam jego lekko nostalgiczna oprawa i z przyjemnością zapiszecie w nim swoje notatki oraz przepisy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 325639 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Gotuj sprytniej, jedz zdrowiej i oszczędzaj czas!
Meal Prep to nowa metoda przyrządzania posiłków, która odmieni twoje życie. Autorka słynnego bloga SkinnyTaste, Gina Homolka, pokaże ci, jak przygotowywać bazę produktów, dzięki której będziesz jeść pełnowartościowe dania przez wiele dni. I to bez codziennego stania w kuchni przy garnkach!
W tej książce znajdziesz ponad 120 przepisów i plan posiłków na kilka tygodni!
Najważniejsza jest baza. Zobacz, jakie to proste!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 379424 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Read with Oxford. Phonics. Stage 3)
Na okładce: Biff, Chip & Kipper.
In this Read with Oxford: Stage 3: Biff, Chip and Kipper collection, children can have a Chinese meal with Wilma, discover a city made out of ice and look for eagles in the mountains with Biff!This collection contains two Phonics books and two Stories for Wider Reading that are ideal for children who are growing in reading confidence. There are tips for parents and fun activities throughout the book for you and your child to enjoy together.Biff, Chip, Kipper and Floppy the dog are the well-loved characters from Oxford Reading Tree, used in 80% of primary schools.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 30301 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chrup! Mlask! Mniam! : rozszerzanie diety i żywienie starszaka / Michalina Klukowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2022. - 302, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Na okładce: autorka bloga "U Wojtusia na talerzu".
Bibliografia, netografia na stronach 291-292. Indeks.
Rozszerzanie diety dziecka jest naturalnym etapem jego rozwoju. Jest też etapem stresującym i pełnym wątpliwości. Kiedy zacząć? Karmić łyżeczką czy wybrać BLW? I co, jeśli dziecko nie chce jeść?
Michalina Klukowska przeprowadzi Cię przez rozszerzanie diety bezstresowo i bezboleśnie. A kiedy już uczcisz sukces pierwszym brokułem, sięgnij po drugą część książki. Dowiesz się, jak karmić starsze dziecko, jak ukształtować dobre nawyki żywieniowe swojego dziecka i jak pomóc mu nawiązać dobre relacje z jedzeniem.
Poza tym w książce znajdziesz: listę produktów do rozszerzania diety; praktyczne porady i wskazówki; jadłospis na pierwsze dwa miesiące rozszerzania diety; karty pracy oraz ponad 70 przepisów na dania dla całej rodziny!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 379314 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jesteś tym, co jesz!
To, co możesz zjeść jutro, zjedz dzisiaj! Pani Bukowa zna się na jedzeniu jak mało kto. Kto nie wierzy, niech na nią spojrzy. Sama odkryła, że zrównoważona dieta polega na tym, że w jednym ręku masz ciasteczko, a w drugim czekoladę. Samego gotowania unika nawet bardziej niż joggingu, budzika i ważenia się. Zdarzają się jednak w życiu takie chwile, kiedy naprawdę musi coś ugotować. Zwłaszcza jeśli założyła się o to z sąsiadem. Skoro tyle osób to robi, to nie może być przecież aż takie trudne, prawda?
PS1 Tak. W książce są również przepisy. PS2 Tak. Można z nimi gotować. PS3 Nie. Nie otrujecie się :) "Ugotowałam obiad dla dwóch osób. Dla mnie i dla siebie." Pani Bukowa. "Jeśli nikt nie widzi, jak podjadasz czekoladę, to się nie liczy." Pan Buk. "Lepiej dobrze zjeść, niż podobać się byle komu." Pani Bukowa. "Miejsce kobiet jest w kuchni. Miejsce facetów też jest w kuchni. Kuchnia to najlepsze miejsce. W kuchni jest JEDZENIE." Pani Bukowa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 366465 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [417]-435. Indeks.
What should we have for dinner?
"The omnivore’s dilemma" has returned with a vengeance, as the cornucopia of the modern American supermarket and fast-food outlet confronts us with a bewildering and treacherous food landscape. What’s at stake in our eating choices is not only our own and our children’s health, but the health of the environment that sustains life on earth...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 33414 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Le assaggiatrici.
Powieść inspirowana życiem Margot Wölk, degustatorki posiłków Hitlera.
Międzynarodowy bestseller oparty na prawdziwej historii z czasów II wojny światowej.
Rodzice dwudziestosześcioletniej Rosy Sauer odeszli, a jej mąż Gregor walczy na wojnie. Zubożała i samotna podejmuje decyzję opuszczenia rozdartego wojną Berlina, by zamieszkać z teściami na wsi. Wydaje jej się, że znajdzie tam schronienie. Pewnego ranka do drzwi pukają esesmani, aby oznajmić jej, że została powołana do bycia testerką Hitlera: trzy razy dziennie ona i dziewięć innych kobiet udają się do tajnej siedziby Hitlera w Wilczym Szańcu, aby próbować jego potraw, zanim on to zrobi.
Zmuszone do jedzenia tego, co mogłoby je zabić, degustatorki zaczynają dzielić się na dwie grupy: fanatyczki lojalne Hitlerowi oraz kobiety takie jak Rosa, upierające się, że nie są nazistkami, pomimo że każdego dnia ryzykują własne życie dla Hitlera. W pewnym momencie wszyscy zaczynają się zastanawiać, czy stoją po złej stronie historii.
"Przy stole z Hitlerem" budzi prowokacyjne pytania o współudział w zbrodniach, poczucie winy i przetrwanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355468 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Usborne Dinosaur Tales)
(Usborne First Reading. Level three)
Everyone loves the food at Sid the dinosaur’s restaurant.
But one customer likes it far too much...
Introduces young readers to the manners of meal time in a fun, subtle way.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 33754 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350302 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 216-220.
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 370890 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ten głód / Chelsea G. Summers ; przełożyła Urszula Gardner. - Wydanie I. - Białystok : Mova, 2024. - 369, [1] strona ; 22 cm.
Tytuł oryginału: A certain hunger
Dorothy Daniels przyrządza doskonalsze potrawy niż najlepsi szefowie kuchni. Podobnie jak sztuki kulinarne kocha też seks, dlatego podróżuje z Manhattanu do Włoch, aby smakować ich obu. Jest fenomenalną krytyczką kulinarną, ale też skazaną na karę więzienia seryjną morderczynią. Historię zbrodni opowiada zza krat: od dzieciństwa, przez szczyt kariery, do momentu, w którym wbija szpikulec do lodu w szyję mężczyzny na Fire Island. Podróżuje w czasie między życiem obecnym a tym, które doprowadziło ją do celi. Wspomina, co wówczas jadła, nie pomijając także mężczyzn. Odkąd zrozumiała, że namiętność oznacza upragnioną władzę, nic nie było w stanie stanąć jej na drodze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 393489 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie intuicyjne : bez radykalnych zasad, zakazów i diet / Evelyn Tribole, Elyse Resch ; przełożył Robert Waliś. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2022. - 413, [3] strony : ilustracje, wykresy ; 22 cm.
Bibliografia na stronach 383-392.
Jak radzić sobie z emocjami i stresem bez zajadania ich?
Dietetyczki z ogromnym doświadczeniem w leczeniu i profilaktyce zaburzeń odżywiania przedstawiają rewolucyjny program żywieniowy, który raz na zawsze pomoże ci wyrwać się z zaklętego kręgu diet i odzyskać radość z jedzenia.
Dziesięć prostych zasad popartych setkami badań stało się dla wielu wybawieniem od ciągłych nieskutecznych diet i zadręczania się z powodu każdej dodatkowej kalorii trafiającej na talerz. Autorki dowodzą, że wystarczy w miejsce złych nawyków wykształcić własny, indywidualny dla każdego z nas model zdrowego, zgodnego z potrzebami organizmu odżywiania. Wyjaśniają niebezpieczeństwa płynące z kultury odchudzania i zachęcają do przyjęcia ciałopozytywności, nawiązania prawidłowej relacji z jedzeniem i zaufania swojej wewnętrznej mądrości.
Jak na mowo poczuć satysfakcję płynącą z posiłków? Jak zacząć szanować swoje ciało bez względu na jego wiek czy rozmiar? Jak zacząć wsłuchiwać się we własny organizm i monitorować jego reakcje, by w końcu docenić tak samo głód, jak poczucie sytości? Ta książka pomaga na nowo zaprzyjaźnić się z jedzeniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 378328 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej