Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(124)
Forma i typ
Książki
(112)
Poradniki i przewodniki
(29)
Publikacje popularnonaukowe
(29)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(26)
Audiobooki
(11)
Publikacje naukowe
(11)
Publikacje dla niewidomych
(9)
Proza
(8)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(97)
tylko na miejscu
(19)
nieokreślona
(7)
wypożyczone
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(106)
Biblioteka Austriacka
(2)
Biblioteka Obcojęzyczna
(2)
Czytelnia BG
(16)
Dział Informacji
(1)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(7)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(6)
Zawada Jacek (1982- )
(6)
Żmuda Olga
(6)
Darnowska Agata
(5)
Furczyk Bożena (1970- )
(5)
Makłowicz Robert (1963- )
(5)
Nowik Krzysztof
(5)
Puchalska Katarzyna
(5)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(4)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(4)
Utta Mirosław (1940- )
(4)
Wolny Michał
(4)
Fulara Jędrzej
(3)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(3)
Kaczmarczyk Krzysztof (1974- )
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Mayle Peter (1939-2018)
(3)
Szklarz Maciej
(3)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(2)
Bertall (1820-1882)
(2)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(2)
Czerniecki Stanisław
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Emilianowicz Magdalena (1977- )
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Guze Joanna (1917-2009)
(2)
Jackowicz Jan
(2)
Kaczmarczyk Krzysztof
(2)
Kalita Wojciech
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Konrad Sebastian (1971- )
(2)
Krajewski Artur (aktor) (1968- )
(2)
Lewin Ludwik (1944-2022)
(2)
Lubomirski Stanisław (1931- )
(2)
Makłowicz Agnieszka
(2)
Płonka-Syroka Bożena
(2)
Spychaj Magdalena
(2)
Syroka Andrzej
(2)
Tomczak Andrzej
(2)
Viestad Andreas (1973- )
(2)
Zaręba Andrzej (1964- )
(2)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(2)
Łapiński Paweł (1985- )
(2)
Łozińska Maja
(2)
Łoziński Jan
(2)
Abu-Jaber Diana (1959- ). Język baklawy : wspomnienia
(1)
Adamczewska Barbara
(1)
Adamczyk Mateusz
(1)
Adams Julie Pointer‏
(1)
Agnello Hornby Simonetta (1945- ). Kropla oliwy : moje sycylijskie wakacje
(1)
Akita Daisuke
(1)
Ali Tariq (1943- ). Księga Saladyna
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Amr Barrada
(1)
Anzorge Katarzyna
(1)
Anzorge Katarzyna (1981- )
(1)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Aragon Louis (1897-1982). Dzwony Bazylei
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Atherton Gertrude Franklin Horn (1857-1948). Dzwon we mgle
(1)
Attar Leylah. Mgły Serengeti
(1)
Axat Federico (1975- ). Ostatnie wyjście
(1)
Babunashvili Vaho
(1)
Badani Sejal. Sekret Amishy
(1)
Banasik Kamil
(1)
Bandura Paulina
(1)
Baraniewski Waldemar (1953- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barbasiewicz Maria
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Bareiss Hermann
(1)
Barnes Julian (1946- ). Arthur & George
(1)
Barrows Annie (1962- ). Opowiem ci pewną historię
(1)
Bemis Judith. Pokonać lęki i fobie : jak radzić sobie z niepokojem i napadami paniki
(1)
Bender Anna
(1)
Bennett Jenn. Światło księżyca
(1)
Benson Edward Frederic (1867-1940). Pokój na wieży
(1)
Beta Konrad
(1)
Bielak Sebastian R. Po bezdrożach Alaski
(1)
Bierkowska Dorota
(1)
Bień-Königsman Monika (1973- )
(1)
Bindacz Anna (1981- )
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Boberska Marta
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bogdaniuk Jan
(1)
Bogdanowicz Dżenneta (1959- )
(1)
Bowen James (1979- ). Świat według Boba : dalsze losy ulicznego kota i jego człowieka
(1)
Bradijewska Liliana. O czym szumią muszle
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brożyna Anna
(1)
Brunetti Ilaria (1987- )
(1)
Brzostek Błażej (1977- )
(1)
Budzinowska Izabela
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka. Kuchnia królów : podejmij gości królewską kuchnią z minionych epok
(1)
Bull-Hansen Bjørn Andreas (1972- ). Czas ognia i żelaza
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(41)
2010 - 2019
(49)
2000 - 2009
(26)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(75)
1901-2000
(8)
1801-1900
(7)
1918-1939
(4)
1901-1914
(3)
1914-1918
(3)
1939-1945
(3)
1945-1989
(2)
1701-1800
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(117)
Francja
(2)
Austria
(1)
Niemcy
(1)
Język
polski
(104)
francuski
(2)
niemiecki
(2)
Odbiorca
Niewidomi
(9)
9-13 lat
(8)
Chorzy
(8)
Dzieci
(8)
Osoby z niepełnosprawnością
(8)
6-8 lat
(6)
14-17 lat
(3)
Młodzież
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(14)
Literatura amerykańska
(9)
Literatura angielska
(9)
Literatura francuska
(7)
Literatura hiszpańska
(3)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura norweska
(3)
Literatura australijska
(2)
Literatura japońska
(2)
Literatura egipska
(1)
Literatura fińska
(1)
Literatura indyjska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura koreańska
(1)
Literatura rumuńska
(1)
Literatura syryjska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kobieta
(6626)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3365)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3077)
Kultura stołu
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2767)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2594)
Tajemnica
(2245)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2110)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2003)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1900)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1864)
Dzieci
(1727)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1323)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1260)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1117)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1087)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1048)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1041)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(997)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(975)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(914)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(841)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(757)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(716)
Wojna
(708)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(678)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(654)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Świadomość społeczna
(612)
Wybory życiowe
(611)
Uprowadzenie
(607)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(3)
Bitwa pod Grunwaldem
(1)
Nad Niemnem
(1)
Temat: czas
1901-2000
(35)
2001-
(28)
1801-1900
(25)
1601-1700
(23)
1701-1800
(23)
1401-1500
(19)
1501-1600
(19)
1301-1400
(14)
1945-1989
(12)
1201-1300
(11)
1101-1200
(10)
1001-1100
(9)
1989-2000
(9)
901-1000
(9)
1939-1945
(8)
1918-1939
(7)
1901-1914
(6)
801-900
(6)
1914-1918
(5)
301-400
(5)
401-500
(5)
701-800
(5)
1-100
(4)
101-200
(4)
501-600
(4)
601-700
(4)
1901-
(3)
201-300
(3)
500-401 p.n.e.
(3)
600-501 p.n.e.
(3)
700-601 p.n.e.
(3)
800-701 p.n.e.
(3)
100-1 p.n.e.
(2)
1801-
(2)
200-101 p.n.e.
(2)
300-201 p.n.e.
(2)
400-301 p.n.e.
(2)
do 801 p.n.e.
(2)
1701-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(16)
Europa
(8)
Włochy
(8)
Francja
(7)
Stany Zjednoczone (USA)
(5)
Świat
(5)
Japonia
(4)
Dania
(3)
Hiszpania
(3)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(3)
Paryż (Francja)
(3)
Chiny
(2)
Dalmacja (kraina historyczna)
(2)
Grenlandia (Dania ; wyspa)
(2)
Gruzja
(2)
Kalifornia (Stany Zjednoczone ; stan)
(2)
Korea Południowa
(2)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Niemcy
(2)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(2)
Rzym (Włochy)
(2)
Skandynawia
(2)
Teksas (Stany Zjednoczone ; stan)
(2)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Wielka Brytania
(2)
Alaska (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Andaluzja (Hiszpania ; wspólnota autonomiczna)
(1)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Argentyna
(1)
Australia
(1)
Austria
(1)
Berlin (Niemcy)
(1)
Bombaj (Indie)
(1)
Chile
(1)
Filadelfia (Stany Zjednoczone)
(1)
Finlandia
(1)
Grasse (Francja)
(1)
Grecja
(1)
Indie
(1)
Izrael
(1)
Jerozolima (Izrael ; okolice)
(1)
Kair (Egipt ; okolice)
(1)
Kanada
(1)
Karolina Północna (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Korea Północna
(1)
Kornwalia (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(1)
Kostaryka
(1)
Kruszyniany (woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki)
(1)
Liban
(1)
Lidzbark Warmiński (woj. warmińsko-mazurskie)
(1)
Lizbona (Portugalia)
(1)
Lublin (woj. lubelskie)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Manchester (Wielka Brytania)
(1)
Maroko
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Missouri (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Monako
(1)
Mozyrz (Białoruś, obw. homelski, rej. Mozyrski)
(1)
Niemen (dolina)
(1)
Nigeria
(1)
Norwegia
(1)
Nowa Gwinea (wyspa)
(1)
Palestyna
(1)
Patagonia (kraina historyczna)
(1)
Portugalia
(1)
Racibórz (woj. śląskie ; okręg)
(1)
Rosja
(1)
Sacramento (Stany Zjednoczone)
(1)
Sahara (pustynia)
(1)
Serengeti
(1)
Starożytny Egipt
(1)
Sudan
(1)
Suffolk (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(1)
Syberia (Rosja)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Szwecja
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Ukraina
(1)
Warmia
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie ; okolice)
(1)
Wirginia Zachodnia (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Wolin (woj. zachodniopomorskie, pow. kamieński, gm. Wolin)
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie ; okolice)
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(1)
Wyspy Owcze (Dania)
(1)
Węgry
(1)
ZSRR
(1)
Zatoka Meksykańska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(42)
Opracowanie
(31)
Publikacja bogato ilustrowana
(22)
Pamiętniki i wspomnienia
(12)
Poradnik
(11)
Kryminał
(8)
Powieść
(8)
Przewodnik turystyczny
(8)
Relacja z podróży
(7)
Antologia
(6)
Esej
(6)
Książka kucharska
(5)
Monografia
(5)
Praca zbiorowa
(5)
Romans
(5)
Thriller
(5)
Opowiadania i nowele
(4)
Powieść obyczajowa
(4)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Felieton
(3)
Pamiętniki francuskie
(3)
Pamiętniki polskie
(3)
Powieść biograficzna
(3)
Powieść historyczna
(3)
Powieść przygodowa
(3)
Powieść psychologiczna
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Reportaż
(3)
Fantasy
(2)
Poradniki
(2)
Saga rodzinna
(2)
Science fiction
(2)
Szkice literackie polskie
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Wywiad-rzeka
(2)
Anegdoty
(1)
Autograf
(1)
Biografia
(1)
Dialog
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Encyklopedia
(1)
Fantastyka
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Horror
(1)
Informator
(1)
Legendy i podania
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Mowy
(1)
Opowiadania i nowele gotyckie
(1)
Opowiadania i nowele grozy
(1)
Pamiętniki gruzińskie
(1)
Powieść gotycka
(1)
Przewodnik wspinaczkowy
(1)
Relacja
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Romans historyczny
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(53)
Historia
(45)
Etnologia i antropologia kulturowa
(40)
Podróże i turystyka
(16)
Styl życia, moda i uroda
(10)
Socjologia i społeczeństwo
(8)
Kultura i sztuka
(7)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(5)
Literaturoznawstwo
(4)
Medycyna i zdrowie
(4)
Edukacja i pedagogika
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Filozofia i etyka
(2)
Nauka i badania
(2)
Psychologia
(2)
Archeologia
(1)
Biologia
(1)
Dom i ogród
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rozwój osobisty
(1)
124 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 296108 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-152 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Litera Nova)
Japońska sztuka życia wabi-sabi to antidotum na perfekcjonizm kultury Zachodu. W Kraju Kwitnącej Wiśni piękno jest niedoskonałe i przemijające, a najpiękniejsze przedmioty to te z historią i zszarganym życiorysem. Japończycy potrafią zachwycić się tym, co niedoskonałe i ulotne. Dla swoich gości przygotowują ciepłe kapcie i pożywne, ale nie wystawne posiłki. Nie spisują na straty wyszczerbionej ceramiki, która towarzyszyła im przez wiele lat. Co jakiś czas rezygnują ze stołu i jedzą na trawie, żeby poczuć się częścią przyrody. Dzięki książce Żyj wabi-sabi odkryjesz, jak w różnych zakątkach świata można dostrzec piękno w niedoskonałości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349016 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gruzińska uczta : podróż do kraju wina, biesiad i toastów / Piotr Apostolidis. - Bielsko-Biała : Pascal, [2019]. - 286, [2] strony : fotografie ; 22 cm.
Piotr Apostolidis - miłośnik Gruzji, certyfikowany znawca wina. Podczas czteroletniego pobytu na Kaukazie zajmował się zgłębianiem tajników najstarszej kultury winiarskiej świata, odwiedził setki winnic we wszystkich regionach Gruzji, poznając czołowych producentów. Jest autorem dwóch roczników win naturalnych zrobionych tradycyjną metodą gruzińską.
"Gruzińska uczta" to fascynująca podróż przez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina. To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina - świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów.
Co się jada na gruzińskich suprach? Czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej? Jak zaprzyjaźnić się z Gruzinami? Czy wino im jest starsze, tym lepsze? Jak zrobić czakapuli?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360795 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy – wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem somen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. Katherine Tamiko Arguile – pisarka oraz dziennikarka kulturalna o japońsko-brytyjskich korzeniach, urodzona i wychowana w Tokio. Mówi o sobie, że jest Edokko, choć już od lat mieszka w Australii. Popularyzacja kuchni swoich przodków jest jej sposobem na ocalenie japońskiej tradycji przed zniknięciem i zapomnieniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 383351 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka zaczęła się od pewnego spotkania. Można powiedzieć, że jest efektem przyjaźni i znajomości, jak wszystko w Gruzji, stolicy światowego nepotyzmu. "Gruziński smak" to książka reportersko-kulinarna, dzięki której można poznać Gruzję od środka, popatrzeć oczami jej mieszkańców oraz dwojga podróżujących po niej artystów. Książka, w której można znaleźć przepisy na przepyszne dania oraz opisy miejsc, do których nie trafilibyście z przewodnika. Wreszcie to książka o ludziach, ich unikalnym guście i o ich talerzach, tak bardzo zróżnicowanych, jak ten naród. Radek Polak i Vaho Babunashvilli spotkali się w 2006 roku na jednej z imprez w Tbilisi, oczywiście przy stole. W Gruzji to częsta sytuacja, jak również ta, że najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu i celebrowaniu, zatem pomysł, żeby o ludziach i kraju opowiedzieć z perspektywy talerza, można powiedzieć, że leżał właściwie na stole. Powstała pasjonująca opowieść o ludziach, miejscach, o jedzeniu, okraszona smakowitymi anegdotami, przepisami i pięknymi zdjęciami Radka Polaka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 336035 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 245-252.
Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 336553 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, a nie masz kogo zapytać.
Pierwsze kroki w świecie wina. Jak kupić dobre wino, ile go nalewać do kieliszka, jak łączyć wino z jedzeniem, jak rozpoznać chorobę korkową i czy wypada lubić słodkie wina?
Michał Bardel – mistrz i znawca wina, potrafiący w prosty sposób przekazywać wiedzę o nim, prezentuje pełen anegdot praktyczny przewodnik, z którego dowiemy się: Dlaczego dawniej kobiety przyłapane na piciu wina były karane na równi z cudzołożnicami? Czy szlachetne tokaje powstają ze spleśniałych winogron? Dlaczego na etykietach win jakościowych nigdy nie znajdziemy określenia „półwytrawne”? To elementarz dla wszystkich, którzy lubią wino, ale niewiele wiedzą na jego temat.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 351788 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-77 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przepis na szczęście po hiszpańsku?
Trochę spontaniczności i otwartości, umiejętność cieszenia się chwilą… i pyszne tapas. Obowiązkowo w gronie przyjaciół!
Chcesz wiedzieć, jak żyć lepiej, pełniej, trochę wolniej i zwyczajnie radośniej? Weź przykład z Hiszpanów! Monika Bień-Königsman udowadnia, że słoneczna pogoda, tłumy tańczące na ulicy i wypełnione po brzegi bary nie są niezbędne do tego, by poczuć hiszpański klimat i radość. Ta książka zabierze cię w niezwykłą podróż do Andaluzji, która nie wymaga wychodzenia z domu. Poznaj sekrety tego wyjątkowego regionu i wypróbuj ponad 50 oryginalnych przepisów, które pozwolą ci stworzyć smaki rodem z hiszpańskich barów we własnej kuchni!
Ta opowieść jest tak barwna i różnorodna jak tapas, a do tego zaskakuje i urzeka - zupełnie jak Hiszpania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 371225 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] s. : il. (gł. kolor.), faks., fot., 2 mapy, portr. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
Bibliogr. s. 202-203. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-73 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kruszyniany znane są w Polsce z Jurty Tatarskiej do której można przyjechać każdego dnia, zjeść, posłuchać opowieści o ludziach tu żyjących, o przyrodzie - ciągle dzikiej i naturalnej, o historii, zwyczajach i kulturze kulinarnej Tatarów Polskich, a szczególnie tych, którzy mieszkają w Polsce północno-wschodniej.
Duszą Jurty Tatarskiej jest Dżenneta Bogdanowicz. Dzięki niej podążamy śladem fascynującej kultury, drogą Tatarów, którą przeszli od XVII wieku do czasów dzisiejszych. Zaczynamy rozumieć to co Tatarzy wiedzą od zawsze, że można żyć w zgodzie z innymi i kultywować swoje zwyczaje.
Dżenneta w książce "My Tatarzy" mówi o tym jak przez pokazywanie kultury kulinarnej zyskuje się przyjaciół i znajduje pole do niekończących się rozmów o otaczającym nas świecie.
Wyjątkowym smakiem w tej publikacji jest język. Pojawia się tu mnóstwo słów zakorzenionych w polskim słownictwie, a tak naprawdę zapomnianych, albo używanych sporadycznie np. Kipczak, azan, kryszonka, halva, dżajma, pierekaczewnik, pielemieni, trybuszok, Sabantuj. Fascynująca opowieść, wyjątkowy smak, koniecznie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 385359 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole... Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się. Rozmówcy, wymieniając swoje opinie i przemyślenia, odwołują się do polskiej historii, tradycji i języka, konfrontując je z obecnymi, w tym także własnymi, "stołowymi" przyzwyczajeniami. Śledząc tę przyjemną dysputę, będziemy świadkami ciekawego, pełnego anegdot spotkania. Rozmowy przy stole to idealna lektura również wtedy, gdy nam samym zabraknie towarzystwa do wspólnego ucztowania. Całość uzupełniają równie znakomite rysunki autorstwa profesora Lecha Majewskiego, które w oryginalny i zabawny sposób ilustrują treść książki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 344415 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wybór 83 felietonów opublikowanych na łamach "Tygodnika Powszechnego" w latach 2017-2021.
Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników "Tygodnika Powszechnego" felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia - gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu. Teksty zostały ułożone w rytmie pór roku, by pozostać wiernym ideom, które głosi autor - lokalności i sezonowości właśnie. Felietonowy kalendarz zaczyna się więc w styczniu, gdy w piwnicach zostały ostatnie korzenie buraków, przez nowalijki, majowe szparagi, letnie czereśnie i szprycery, jesienne kapuśniaki i ogórkowe, aż po zimowy comfort food.
Bravo, uważny i wrażliwy na sprawy społeczne, widzi w jedzeniu klucz do zrozumienia sensu istnienia człowieka, obnaża absurdy decyzji polityków i powierzchownych mód - efektownych, lecz pustych w środku niczym beza. Autor nazywa siebie skromnie filozofem widelca i zwraca naszą uwagę na trafne włoskie powiedzenie: tutto fa brodo - ze wszystkiego jest rosół. Bo w życiu, jak i w gotowaniu każdy szczegół jest ważny. Erudyta i błyskotliwy obserwator codzienności prowadzi nas czytających po fascynujących ścieżkach kultury kulinarnej - zjawiska, którego istnienie wciąż kwestionuje się w kraju nad Wisłą. "Półki z książkami to siedlisko sił nieczystych" - pisze przewrotnie Paweł Bravo. Niech jak najwięcej półek zapełnia się takimi książkami jak ta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 374494 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Anthelme Brillat-Savarin był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz pełnił wysokie funkcje państwowe. W 1825 roku opublikował Fizjologię smaku, która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej - dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108195 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa ilustratora: Charles Albert d'Arnould.
Anthelme Brillat-Savarin był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz pełnił wysokie funkcje państwowe. W 1825 roku opublikował Fizjologię smaku, która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej - dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 229913 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 309-[310].
Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie!
Saga, ice tea, matcha. Biała, zielona, czarna. Angielska, tybetańska, chińska. Czy jest na świecie coś równie zróżnicowanego i wielokulturowego jak herbata? Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku pełnym torebek, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od urodzenia, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć!
"Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie" to prawdziwe herbaciane kompendium, wypełnione po brzegi informacjami, o których wielu z nas nie miało pojęcia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się między innymi: W czym i przede wszystkim jak parzyć herbatę; Czym różnią się wschodnia i zachodnia metoda parzenia; Jak wyglądają tasting i pairing herbaty; Czym jest sensoryka herbaciana i jak korzystać z koła aromatów herbaty; Jaka jest droga herbaty z drzewa herbacianego do twojego kubka; Jak wygląda tradycja picia herbaty w Polsce i na świecie.
Ta książka to zachwycający przewodnik po świecie herbaty, zarówno dla zaawansowanych i początkujących miłośników tego naparu. Dzięki niej rozpoczniesz fascynującą podróż, której nigdy nie będziecie chcieli kończyć!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 377042 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 309494, 309223 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 72 przepisy, w tym wegańskie.
Bibliografia na stronach 474-487. Indeks.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko?
W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania kuchni sarmackiej, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet „kryzysowe menu” amerykańskiego prezydenta, masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 364593 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej