Potrawy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(53)
Forma i typ
Książki
(49)
Poradniki i przewodniki
(36)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Proza
(7)
Audiobooki
(4)
Publikacje dla niewidomych
(4)
Poezja
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(35)
wypożyczone
(11)
tylko na miejscu
(5)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(41)
Biblioteka Austriacka
(1)
Biblioteka Obcojęzyczna
(6)
Czytelnia BG
(1)
Czytelnia Biblioteki Austriackiej
(4)
Autor
Byszewska Izabella
(3)
Furczyk Bożena (1970- )
(3)
Derengowska Joanna
(2)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Emilianowicz Magdalena (1977- )
(2)
Ozon Agnieszka
(2)
Parma Christian
(2)
Viestad Andreas (1973- )
(2)
Wagner Christoph
(2)
Wolny Michał
(2)
Zawada Jacek (1982- )
(2)
Żmuda Olga
(2)
Żmuda Olga (1991- )
(2)
Abu-Jaber Diana (1959- ). Język baklawy : wspomnienia
(1)
Adamczyk Mateusz
(1)
Aragon Louis (1897-1982). Dzwony Bazylei
(1)
Atherton Gertrude Franklin Horn (1857-1948). Dzwon we mgle
(1)
Axat Federico (1975- ). Ostatnie wyjście
(1)
Banach Iwona (1960- ). Niedaleko pada trup od denata
(1)
Bandura Paulina
(1)
Bardi Carla
(1)
Barrows Annie (1962- ). Opowiem ci pewną historię
(1)
Batylda Marcin (1979- )
(1)
Benson Edward Frederic (1867-1940). Pokój na wieży
(1)
Berk Tina. Ta jedna gwiazda
(1)
Betcher Tomasz (1981- ). Ostatnia gwiazdka
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Boniecka Monika
(1)
Borelius Maria
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Bucholz Dinah
(1)
Budzinowska Izabela
(1)
Bui Andrew
(1)
Bukowska Monika
(1)
Bull-Hansen Bjørn Andreas (1972- ). Czas ognia i żelaza
(1)
Burska-Wojtkuńska Agnieszka
(1)
Bućko Katarzyna
(1)
Canterbury Dave (1963- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Czarnecka Nina
(1)
Dalen Marhjon van (1969- ). Kalifat albo śmierć : wojownik grupy Boko Haram spotyka Jezusa
(1)
Darnowska Agata
(1)
Daynes Kerry. Oko w oko ze złem : prawdziwe historie z akt psycholożki sądowej
(1)
Delaney JP. Perfekcyjna żona
(1)
Diamond Lucy (1970- ). Pewnej nocy we Włoszech
(1)
Dieudonné Adeline (1982- ). Prawdziwe życie
(1)
Du Cane Dorota. Kuchnie Dalekiego Wschodu
(1)
Du Noyer Paul McCartney w rozmowach
(1)
Dudzik Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Ewbank Anne
(1)
Faszczewska Katarzyna (1994- )
(1)
Furczyk Izabela
(1)
Galewski Patryk
(1)
Galiński Jacek. Karp się pani ożywił
(1)
Gawlik Grzegorz. Projekt 100 wulkanów : przewodnik trekkingowy : top 15 najpiękniejsze wulkany Ziemi
(1)
Graham Winston (1910-2003). Fala gniewu : powieść o Kornwalii w latach 1798-1799
(1)
Greene Vanessa (1954- ). Klub porcelanowej filiżanki
(1)
Gruca Jakub
(1)
Gubała Katarzyna (1978- ). Warzywa górą : od korzeni po liście : 127 przepisów kuchni roślinnej
(1)
Głogowska Karolina (dziennikarka). Wśród nocnej ciszy
(1)
Harrel Lindsay. Oddać serce
(1)
Harrow Alix E. (1989- ). Dziesięć tysięcy drzwi
(1)
Healey Joseph G. Pewnego razu w Afryce : historyjki mądrościowe
(1)
Hemsley Melissa
(1)
Hirano Keiichirō (1975- ). Pewien mężczyzna
(1)
Holley Kyndra D. Posiłki keto w 30 minut : 50 przepisów na szybkie, smaczne i proste dania niskowęglowodanowe
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Irzykowski Jarosław
(1)
Jagodziński Andrzej Sławomir (1954- )
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Janisławska Elżbieta
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jennings Luke. Jutra nie ma
(1)
Jones Brent Parker
(1)
Kaczanowska Jagna (1977- ). Paczkomat
(1)
Kaczmarczyk Krzysztof
(1)
Kaczmarczyk Krzysztof (1974- )
(1)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- ). Kuchnia znad rozlewiska
(1)
Kalita Wojciech
(1)
Kashiwai Hisashi (1952- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kasprzyk-Hevriaux Magdalena. Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
(1)
Kelly Jennifer
(1)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Klimek Dariusz
(1)
Korn Leslie E
(1)
Kowalik Maciej (1984- )
(1)
Kozień Danuta. Pizze grzanki zapiekanki : 120 przepisów
(1)
Krajewski Artur (aktor) (1968- )
(1)
Krupa Michał. Płytkie groby na Syberii
(1)
Krupecka Karolina
(1)
Krzemiński Edward (psychiatra)
(1)
Krzyżanowski Krzysztof (tłumacz)
(1)
Kubisiowska Katarzyna (1971- ). Szaflarska : grać, aby żyć
(1)
Kuroń Maciej (1960-2008). Potrawy z drobiu
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(33)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(48)
1901-2000
(6)
1989-2000
(6)
1801-1900
(2)
1918-1939
(2)
1901-1914
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(45)
Francja
(3)
Niemcy
(3)
Austria
(1)
Włochy
(1)
Język
polski
(43)
niemiecki
(5)
francuski
(3)
angielski
(1)
włoski
(1)
Odbiorca
Chorzy
(4)
Niewidomi
(4)
Osoby z niepełnosprawnością
(4)
14-17 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Młodzież
(2)
6-8 lat
(1)
Poziom średniozaawansowany
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura angielska
(4)
Literatura francuska
(4)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura japońska
(2)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura norweska
(1)
Literatura rumuńska
(1)
Temat
Kobieta
(6626)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3365)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3077)
Potrawy
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2767)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2594)
Tajemnica
(2245)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2110)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2003)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1900)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1864)
Dzieci
(1727)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1323)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1260)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1117)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1087)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1048)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1041)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(997)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(975)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(914)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(841)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(757)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(716)
Wojna
(708)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(678)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(654)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Świadomość społeczna
(612)
Wybory życiowe
(611)
Uprowadzenie
(607)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
MasterChef (program telewizyjny)
(1)
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
1901-2000
(8)
2001-
(7)
1801-1900
(5)
1901-1914
(4)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1939-1945
(3)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
101-200
(2)
1101-1200
(2)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
200-101 p.n.e.
(2)
201-300
(2)
301-400
(2)
400-301 p.n.e.
(2)
501-600
(2)
700-601 p.n.e.
(2)
do 801 p.n.e.
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Austria
(3)
Stany Zjednoczone (USA)
(3)
Wielka Brytania
(3)
Francja
(2)
Rzym (Włochy)
(2)
Argentyna
(1)
Australia
(1)
Bliski Wschód
(1)
Chile
(1)
Daleki Wschód
(1)
Europa
(1)
Filadelfia (Stany Zjednoczone)
(1)
Indie
(1)
Japonia
(1)
Kanada
(1)
Kioto (Japonia)
(1)
Kornwalia (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(1)
Lacjum (Włochy ; region administracyjny)
(1)
Manchester (Wielka Brytania)
(1)
Maroko
(1)
Meksyk
(1)
Monako
(1)
Nigeria
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Patagonia (kraina historyczna)
(1)
Rosja
(1)
Rzym (Włochy ; okolice)
(1)
Seattle (Stany Zjednoczone)
(1)
Skandynawia
(1)
Starożytny Rzym
(1)
Syberia (Rosja)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wirginia Zachodnia (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Wolin (woj. zachodniopomorskie, pow. kamieński, gm. Wolin)
(1)
Włochy
(1)
Yellowstone National Park (Stany Zjednoczone)
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(30)
Publikacja bogato ilustrowana
(25)
Przepisy kulinarne
(18)
Poradnik
(11)
Antologia
(5)
Biografia
(4)
Opowiadania i nowele
(4)
Opracowanie
(4)
Powieść
(4)
Esej
(3)
Kryminał
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Powieść historyczna
(2)
Reportaż
(2)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(2)
Thriller
(2)
Fantastyka
(1)
Fantasy
(1)
Felieton
(1)
Horror
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele gotyckie
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść psychologiczna
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Przewodnik wspinaczkowy
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Romans
(1)
Saga rodzinna
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Wiersze
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(45)
Historia
(9)
Medycyna i zdrowie
(7)
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Socjologia i społeczeństwo
(5)
Podróże i turystyka
(4)
Hobby i czas wolny
(3)
Psychologia
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(2)
Biologia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rozwój osobisty
(1)
53 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Książka ma kształt owalny.
Découvrez 60 recettes de mille-feuilles, tartelettes...
...Il ne vous restera ensuite qu'à mettre la main à la pâte pour vous régaler...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. O 33981 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 12 wyjątkowych autorów, 12 opowiadań z serca, 12 świątecznych przepisów.
Zawiera: Ostatnia gwiazdka / Tomasz Betcher. Śledzie ze słoika / Milena Wójtowicz. Sekretny składnik / Alek Rogoziński. Karp się pani ożywił / Jacek Galiński. Tajemnica na słodko / Agnieszka Lis. Wśród nocnej ciszy / Karolina Głogowska. Wszelki duch / Martyna Raduchowska. Paczkomat / Jagna Kaczanowska. Kłamstwo Emilii / Agnieszka Litorowicz-Siegert. Rachunek sumienia / Magdalena Majcher. Gdzie Mikołaj nie może... tam diabła pośle! / Katarzyna Berenika Miszczuk. Cytrusy i migdały / Małgorzata Oliwia Sobczak.
Dostępne także jako audiobook.
Ktoś zginie otruty barszczem wigilijnym, czyjaś paczka na święta zgubi się w paczkomacie, ktoś upuści karpia na tory tramwajowe, ktoś się nieszczęśliwie zakocha, do kogoś w zastępstwie Mikołaja przyjdzie diabeł, a ktoś inny odkupi swoje winy bohaterskim czynem. To wszystko w niesamowitym zbiorze wigilijnych opowieści okraszone smakowitymi przepisami pasującymi do treści opowiadań. Smakowite historie na każdy dzień adwentu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 370788 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 391-401.
Maria Borelius, szwedzka dziennikarka naukowa, wybrała się w niezwykłą podróż. Zawędrowała do Kanady, Danii, Indii i Etiopii, gdzie poznała fascynujące osobowości - od lekarzy i naukowców po joginów. Zachwycała się zachodami słońca, medytowała, zajadała się słodkimi borówkami i aromatycznym curry. A wszystko to w poszukiwaniu sposobów na... antyzapalny styl życia. Antyzapalny? Dziś dobrze wiemy, jak silny jest związek między stanem zapalnym w organizmie a wieloma powszechnymi chorobami i złym samopoczuciem. Wiemy również, że środki zapobiegające stanom zapalnym nie tylko przeciwdziałają rozwojowi tych chorób, ale w ogromnym stopniu wzmacniają na co dzień nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Antyzapalny styl życia to sposób na odkrycie naszego najlepszego „ja", na osiągnięcie równowagi duchowej i cielesnej oraz na ożywienie umysłu i życie w poczuciu harmonii. Rewolucyjny pięciopunktowy program Marii jest efektem setek pytań; odpowiedzią na zmęczenie, zniecierpliwienie i przygnębienie, na powracające infekcje i brak energii w każdym wieku i w każdej kondycji.
Bądź silna i szczęśliwa. Wkrocz na ścieżkę do dobrego życia. Dzięki książce Silna i szczęśliwa poznasz 5 zasad antyzapalnego stylu życia; dowiesz się krok po kroku, jak komponować zdrowe posiłki, jak planować zarówno swoją aktywność, jak i wypoczynek, oraz jak dostrzegać i doceniać piękno wokół ciebie. Wyrusz wraz z Marią w podróż pełną niespodzianek i zachwytów, a czasem zwątpień i niepewności. Dołącz do prozdrowotnej rewolucji, w której o siebie zawalczysz - o tę radośniejszą, silniejszą i zdrowszą wersję siebie samej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355231, 354874 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Wybór 83 felietonów opublikowanych na łamach "Tygodnika Powszechnego" w latach 2017-2021.
Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników "Tygodnika Powszechnego" felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia - gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu. Teksty zostały ułożone w rytmie pór roku, by pozostać wiernym ideom, które głosi autor - lokalności i sezonowości właśnie. Felietonowy kalendarz zaczyna się więc w styczniu, gdy w piwnicach zostały ostatnie korzenie buraków, przez nowalijki, majowe szparagi, letnie czereśnie i szprycery, jesienne kapuśniaki i ogórkowe, aż po zimowy comfort food.
Bravo, uważny i wrażliwy na sprawy społeczne, widzi w jedzeniu klucz do zrozumienia sensu istnienia człowieka, obnaża absurdy decyzji polityków i powierzchownych mód - efektownych, lecz pustych w środku niczym beza. Autor nazywa siebie skromnie filozofem widelca i zwraca naszą uwagę na trafne włoskie powiedzenie: tutto fa brodo - ze wszystkiego jest rosół. Bo w życiu, jak i w gotowaniu każdy szczegół jest ważny. Erudyta i błyskotliwy obserwator codzienności prowadzi nas czytających po fascynujących ścieżkach kultury kulinarnej - zjawiska, którego istnienie wciąż kwestionuje się w kraju nad Wisłą. "Półki z książkami to siedlisko sił nieczystych" - pisze przewrotnie Paweł Bravo. Niech jak najwięcej półek zapełnia się takimi książkami jak ta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 374494 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po prostu gotuj. Cz. 2 / Pascal Brodnicki. - Warszawa : Media.worxx, copyright 2007. - 191, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Indeks.
"Po prostu gotuj! Część 2" to książka Pascala Brodnickiego, autora takich kulinarnych bestsellerów jak: "Po prostu gotuj", oraz "Po prostu mi to ugotuj". Smakuje mu kuchnia polska, śródziemnomorska (przede wszystkim prowansalska, hiszpańska, włoska) i azjatycka (z Wietnamu, Indii, Malezji, Indonezji i Tajlandii) oraz solidne mięsne dania teksańsko-meksykańskie. Znajdziecie w niej ulubione przepisy Pascala na każdą okazję.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-116/2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
Bibliografia na stronach 274-275. Indeks.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli czy przepyszny tort Jadziny zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. JOANNA BRODZIK zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 371454 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The unofficial Harry Potter cookbook : from cauldron cakes to butterbeer : more than 150 magical recipes for wizards and non-wizards alike. Na dodatkowej stronie tytułowej: Od kociołkowych piegusków do ambrozji : 200 magicznych przepisów dla czarodziejów i mugoli. Na stronie tytułowej i okładce: Jest to książka kucharska nieoficjalna i nieautoryzowana, nie została zautoryzowana, zatwierdzona, licencjonowana ani nie jest wspierana przez J.K. Rowling, jej wydawcę ani Warner Bros. Entertainment Inc.
Indeksy.
Czarodziejskie menu Przystawka Francuska zupa cebulowa Stworka – popisowy specjał skrzata domowego Danie główne Klopsiki Molly – obiad z kuchni Weasley’ów Deser Tarta melasowa – ulubiony deser Harry’ego Paszteciki z dyni – przysmak z pociągu do Hogwartu Przepisy prosto ze świata Harry’ego Pottera Ta książka kucharska zawiera niemal 200 łatwych do wykonania przepisów na potrawy, które przeniosą cię do Dziurawego Kotła lub wprost do kuchni pani Weasley. Dzięki nim samodzielnie przygotujesz kociołkowe pieguski, musy-świstusy, blok karaluchowy, a nawet fasolki wszystkich smaków Bertiego Botta. Na odważnych czekają skalne ciasteczka Hagrida. Po takiej uczcie pozostaje już tylko skosztować muffinów z eliksirem słodkiego snu według receptury Hermiony. WYCZARUJ MAGICZNE DANIA NA SWOIM TALERZU! Wystarczy szczypta tajemnicy i odrobina kreatywności, żeby wyczarować niezwykłe przystawki, desery, przekąski i napoje. Dzięki nim przekształcisz zwykłe posiłki w magiczne kulinarne arcydzieła, których nie powstydziłyby się nawet skrzaty w kuchni Hogwartu. MUGOLE TEŻ DADZĄ SOBIE RADĘ! Światowy fenomen sprzedany w 2 milionach egzemplarzy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 385640 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Celebrowanie codzienności, proste przyjemności, hygge i lagom po polsku, pielęgnowanie wdzięczności.
Jak wieść zwyczajne życie i odnaleźć w nim szczęście? Jak wykorzystywać to, co najlepsze w idei hygge, dzień po dniu?
Wciąż chcemy więcej mieć, wygodniej i ładniej żyć, cały czas próbujemy zostać lepszymi wersjami siebie, poprawiając wszystko - od odcienia własnych zębów po ergonomię szafy. Szukamy mocnych doznań, nie zauważając urody małych rzeczy wokół. Ten klimat sprawia, że wielu z nas jest dziś wręcz sparaliżowanych lękiem przed byciem zwyczajnym człowiekiem.
Agnieszka Burska-Wojtkuńska - blogerka (Mrs. Polka Dot), socjolog i mama, przekonuje, że skandynawskie zjawiska hygge i lagom to więcej niż sezonowe mody, więcej niż świeczki i puchate koce. To idee, które pozwalają zwolnić, zadbać o relacje i dostrzec szczęście w codzienności. W tej książce znajdziesz zachętę do tego, by zacząć doceniać zwyczajność, być mamą bez kompleksów oraz cieszyć się każdą chwilą. Stworzysz nastrojowe dekoracje i wykorzystasz przepisy na jedzenie dające poczucie błogości. Bo życie to suma drobnych radości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363999 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 28344 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 28163 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Biblioteki Austriackiej
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P-5-7 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The Bushcraft Field Guide to trapping, gathering, and cooking in the wild", 2016.
Na okładce: Bestsellerowy autor "New York Timesa".
Ilustracje także na wyklejkach.
Indeks.
Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić.
Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy!
W książce: jaki ekwipunek, narzędzia i prowiant warto zabrać na wyprawę; jak zapewnić sobie wodę zdatną do picia; jak gotować na łonie natury bez kuchenki turystycznej; skąd brać żywność w dziczy; które rośliny zbierać i jak przygotowywać z nich posiłki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 376947 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przyjęta nazwa ilustratorki: Katarzyna Piątek.
Bibliografia na stronie [380].
Życie jest zbyt krótkie, by czekać na ulubioną porę roku! Lepiej w każdej znaleźć coś, co da ci radość i sprawi, że poczujesz się świetnie w swojej skórze. Wystarczy, że przyjrzysz się swoim potrzebom i dostroisz do rytmu natury. A ta książka ci w tym pomoże! Niektóre z nas z niecierpliwością czekają na słońce, coraz dłuższe dni, obfitość soczystych owoców i zwiewne kolorowe sukienki. Inne zaś stresuje konieczność odsłaniania ciała, razi jaskrawość słonecznych promieni, a upał przyprawia o głęboką frustrację, bo kojarzy się z ciągłym zmęczeniem. Niezależnie od tego, czy z wiosną i latem jest ci po drodze, czy nie, TA KSIĄŻKA JEST DLA CIEBIE! Nina Czarnecka, autorka „Ciepło”, która pomogła tysiącom Polek poczuć się przytulnie i komfortowo jesienią i zimą, tym razem podpowiada, jak sprawić, by w ciepłe dni było ci przyjemnie „Rześko”. W tej książce znajdziesz: – sprawdzone porady, jak zadbać o swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie, – przepisy na comfort food, dzięki którym poczujesz się lekka i pełna energii, – sporą dawkę wiedzy na temat ajurwedy i rytuały, które pomogą ci polubić siebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 383108 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 325-331.
Dostępne także jako e-book.
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie - dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350850 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia na pełnej petardzie / Patryk Galewski. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2022. - 206, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Łosoś zapieczony z zielonymi warzywami. Kopytka z wędzonym twarogiem. Chałka z kruszoną. Zupa pomidorowa z trzech ryb i wiele innych apetycznych przepisów.
„Poznałem go za karę” - mówi Patryk Galewski, bohater książki i filmu Johnny, opowieści o księdzu Janie Kaczkowskim. Spotkali się w założonym przez Jana Puckim Hospicjum, gdzie Patryk trafił po odsiadce, żeby przez jakiś czas popracować na cele społeczne. „To właśnie Johnny, kiedy zorientował się, że lubię gotować, namówił mnie, żebym został kucharzem. Dał mi drugą szansę - gdyby nie on, nigdy nie wyszedłbym na prostą” - mówi Patryk.
"Kuchnia na pełnej petardzie" to fantastyczna historia opowiedziana poprzez smaki i zapachy. Dowiecie się z niej, o jakich potrawach Patryk marzył w więzieniu, co gotował dla podopiecznych księdza Jana, jakie dania przyrządza dla gości swojej restauracji, a co gotuje w domu, dla żony i dzieciaków.
"Kuchnia na pełnej petardzie" to nie tylko zbiór świetnych przepisów - to także opowieść o skomplikowanych losach chłopaka, który przeżył wiele złego, by w końcu wygrać życie. Patryk Galewski dziś jest fantastycznym kucharzem i spełnionym mężem oraz tatą trójki dzieci. Jednak nie zawsze tak było, a jego droga do miejsca, w którym jest była wyboista.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 378519 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Feel good : quick and easy recipes for comfort and joy" 2022.
Indeks.
Dobre samopoczucie rodzi się w kuchni! W naszych kuchniach dzieje się czasem magia – gdy po ciężkim dniu siadamy do stołu, a zapach gorącej zupy działa jak balsam na duszę, wtedy czujemy, jak naprawdę smakuje szczęście. To jest właśnie alchemia gotowania. Dobre jedzenie potrafi podnieść na duchu, pokrzepić fizycznie i psychicznie, zbliżyć nas do siebie i wprowadzić do domu trochę więcej radości. Melissa Hemsley, popularna brytyjska blogerka kulinarna, zna doskonały sposób na to, by gotowanie i jedzenie sprawiało frajdę – musi być łatwo, szybko, zdrowo i kolorowo. Wystarczy, że otworzysz jej książkę na dowolnej stronie, a od razu poczujesz, że po prostu musisz to ugotować!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 387647 (1 egz.)
Audiobook
DVD
W koszyku
Sałatki [Dokument dźwiękowy] / Barbara Jakimowicz-Klein. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Larix, [2022]. - 1 płyta audio (DVD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
12 cyfrowych książek mówionych.
Zawiera również: Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek / Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz. Warzywa górą : od korzeni po liście : 127 przepisów kuchni roślinnej / Katarzyna Gubała. Kuchnia dla faceta : prawdziwe jedzenie : 100% satysfakcji gwarantowane / opracowanie zbiorowe. Kuchnia znad rozlewiska / Małgorzata Kalicińska. Potrawy z drobiu / Maciej Kuroń. Sprawdzone przepisy siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. Kuchnia polska : dania jednogarnkowe / Monika Stefaniak. Ciasta i ciasteczka / Marek Łebkowski. Pizze, grzanki, zapiekanki : 120 przepisów / Danuta Kozień. Kuchnia marokańska / Marek Urbański. Kuchnie Dalekiego Wschodu / Dorota Du Cane.
Czytają: Olga Żmuda, Marietta Wiśniewska-Mazan, Joanna Derengowska, Robert Mazurkiewicz, Bożena Furczyk, Agnieszka Ozon, Magdalena Siudyka.
Wyłącznie dla osób niewidomych i słabowidzących.
Nagrane w szyfrowanym formacie mp3 do odtwarzania wyłącznie na specjalnym dekoderze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. T 23091 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czytać i rozumieć etykiety / Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2023. - 126, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Dietosfera.
Bibliografia, netografia na stronach 126-[127].
Co oznacza E300? Czy amarant jest szkodliwy? Czy syrop glukozowo-fruktozowy to też cukier? Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także – a może przede wszystkim – informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są szczególnie ważne dla osób, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego. Z książki dowiesz się: • jak rozszyfrować informacje zawarte na etykietach, • jak unikać pułapek zastawianych na nas przez producentów żywności, • jakie produkty wybierać, a z jakich zrezygnować. Znajdziesz tu także przepisy na podstawowe produkty takie jak masło, jogurt, twaróg czy pieczywo, które możesz przygotować w domu bez użycia konserwantów, barwników i sztucznych dodatków. Dietosfera to poradnia dietetyczna działająca od 2007 roku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 387499 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i grzbiecie: 237 przepisów na dania z liści, pędów i niedojrzałych owoców.
Bibliografia, netografia na stronach 362-363.
Gotowanie to wieczna przygoda!
A gotowanie z produktów, których zwykle w swojej kuchni używa Małgorzata Kalemba-Drożdż, to przygoda niebanalna! W naszych ogrodach kryje się nieprzebrane bogactwo smaków. Pyszne rośliny, nieraz pogardzane lub niepodejrzewane o to, że są jadalne, rosną przecież tuż obok nas!
Szczaw, mirabelki, zielone pomidory, niedojrzałe orzechy, rośliny ozdobne, owoce rzodkiewki, natka marchewki, czosnek niedźwiedzi, chmiel, topinambur i fiołki. Autorka wyczarowała z nich 237 przepisów.
Interesujące smaki, oryginalne struktury i zdrowotne właściwości zaskoczą i oczarują każdego, kto ceni wartościowe i smaczne potrawy. Tartaletki z musem czekoladowo-śliwkowym i konfiturą szczawiową. Wino z mirabelek. Chutney z zielonych orzechów. Smażone łuszyny rzodkiewki i kwiaty marchwi. Hummus z topinamburu. Carpaccio wołowe z nasturcją i marynowanymi cebulkami powietrznymi lilii tygrysiej. Czekoladki chmielowe. Guacamole z czosnkiem niedźwiedzim. Fiołkowe risotto z krewetkami. Smacznego!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 372231 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Stanowi część 1. cyklu.
Najbardziej apetyczna powieść roku! Pierwsza część bestsellerowej i niezwykle smakowitej japońskiej serii. Za jakimi smakami tęsknimy? Co pamiętamy z przeszłości? Czy bardziej brakuje nam niezapomnianej potrawy czy raczej osoby, która nam ją kiedyś przyrządziła lub w której towarzystwie się nią cieszyliśmy? Mała rodzinna restauracja gdzieś przy bocznej uliczce w Kioto. Nagare Kamogawa, emerytowany policjant, zajmuje się gotowaniem, a jego córka sprawami administracyjnymi. Ale na zapleczu prowadzą jeszcze jedną działalność – poszukują smaków z przeszłości. Kiedy pojawia się osoba tęskniąca za jednym konkretnym smakiem, detektywi ruszają do akcji, aby odtworzyć danie. Jak to robią? Jak wszyscy detektywi: szukają w przeszłości, sprawdzają i wypytują: kto przyrządzał to danie? Gdzie wtedy mieszkał? W którym sklepie kupował składniki? Czuła historia nietypowego duetu detektywów i nostalgiczna eksplozja japońskich smaków już od pierwszej strony.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 384536 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej