Potrawy jarskie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(48)
Forma i typ
Książki
(47)
Poradniki i przewodniki
(29)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(44)
wypożyczone
(2)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(47)
Czytelnia BG
(1)
Autor
Szaciłło Maciej
(4)
Dymek Marta
(3)
Britton Sarah
(2)
Mrozowska Monika (1980- )
(2)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Karolina (2003- )
(2)
Żukowski Dariusz (1978- )
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Adiraja Dasa
(1)
Betlej-Furman Grażyna
(1)
Biernat Agnieszka
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chruściel Maria (kulinaria)
(1)
Curto Loli (1956- )
(1)
Czechowska Kinga
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Domaradzka Violetta
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Du Cane Dorota. Kuchnie Dalekiego Wschodu
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata
(1)
Ernst Magdalena
(1)
Furczyk Bożena (1970- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Grodecka Maria (1926-2005)
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Gubała Katarzyna (1978- ). Warzywa górą : od korzeni po liście : 127 przepisów kuchni roślinnej
(1)
Idźkowska Jolanta
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- ). Kuchnia znad rozlewiska
(1)
Kalkowski Jan (1921-1989)
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klonowski Tomasz
(1)
Kozień Danuta. Pizze grzanki zapiekanki : 120 przepisów
(1)
Krajewska Zuza (1975- )
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Krzystek Grzegorz
(1)
Kucharczyk Jan
(1)
Kuroń Maciej (1960-2008). Potrawy z drobiu
(1)
Lovekin Jonathan
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
Mazurkiewicz-Petek Sylwia
(1)
Michnicka Asja
(1)
Mikita Marta
(1)
Moes-Oskragiełło Konstanty (1850-1910)
(1)
Monspart Éva
(1)
Mottes Miki
(1)
Niepsuj Ola (1986- )
(1)
Nocuń Tomasz (internista)
(1)
Nowak Anna
(1)
Olko Stanisława
(1)
Ozon Agnieszka
(1)
Piechowa Z
(1)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(1)
Pilitowska Kasia
(1)
Pilitowska Zosia
(1)
Piotrowiakowa Wanda
(1)
Porat Tal
(1)
Pustelnik Anastazja. Sprawdzone przepisy siostry Anastazji
(1)
Radej Alicja
(1)
Rozmysłowicz Katarzyna
(1)
Salamon Magda
(1)
Seefeld Alfred von (1825-1893)
(1)
Siudyka Magdalena
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Sobczak Maia
(1)
Stacey Jenny
(1)
Stanisławski Emil
(1)
Stefaniak Monika (1976- ). Kuchnia polska : dania jednogarnkowe
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Stypułkowska Joanna
(1)
Suliga Barbara
(1)
Szaciłło Jagoda (2010- )
(1)
Targosz Grzegorz
(1)
This Hervé (1955- )
(1)
Torbus Mateusz
(1)
Urbański Marek. Kuchnia marokańska
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Wiśniewska-Mazan Marietta
(1)
Woźniak Beata
(1)
Wójciak Dominika
(1)
Zakrzewski Robert
(1)
Zgliczyńska Danuta
(1)
Łebkowski Marek (1952-2010). Ciasta i ciasteczka
(1)
Łukasik Paweł (technolog żywności). Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek
(1)
Żmuda Olga (1991- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(29)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(30)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(44)
Szwecja
(1)
Język
polski
(37)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Chorzy
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(6626)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3365)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3077)
Potrawy jarskie
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2767)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2594)
Tajemnica
(2245)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2110)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2003)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1900)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1864)
Dzieci
(1727)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1323)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1260)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1117)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1087)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1048)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1041)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(997)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(975)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(914)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(841)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(757)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(716)
Wojna
(708)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(678)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(654)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Świadomość społeczna
(612)
Wybory życiowe
(611)
Uprowadzenie
(607)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Bieszczady (góry)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Gmina Zakliczyn (woj. małopolskie, pow. tarnowski)
(1)
Indie
(1)
Maroko
(1)
Polska
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(23)
Publikacja bogato ilustrowana
(19)
Przepisy kulinarne
(18)
Poradnik
(9)
Wydawnictwa popularne
(2)
Jadłospis
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Reprint
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(30)
Medycyna i zdrowie
(9)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Hobby i czas wolny
(1)
Podróże i turystyka
(1)
48 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Drugie dania / Barbara Adamczewska. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2003. - 94, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Encyklopedia Gotowania)
Indeks.
Co ugotować na obiad? To pytanie zadają sobie zarówno doświadczone, jak i debiutujące gospodynie domowe. Aby zaoszczędzić Państwu czasu i rozterek, autorka dzieli się swoim doświadczeniem kulinarnym i przedstawia kilkadziesiąt scenariuszy obiadowych. Zawierają one nie tylko potrawę główną, ale i uzupełniające ją dodatki. Wszystkie niezwykle smaczne, niektóre sięgają do źródeł tradycyjnych, inne współczesnych. Znajdą tu Państwo m.in. receptury na rybę duszoną z pomidorami, bitki z pieczarkami czy też pieczone żeberka z porami w sosie winegret.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350873 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Kryszny : indyjskie potrawy wegetariańskie / Adiraja dasa. - [Szwecja] : The Bhaktivedanta Book Trust, [1995?]. - 268, [4] s., [32] s. tabl. : il. ; 22 cm.
R. wyd. wg ostatniej daty w tekście na s. nlb. 1. - M. wyd. wg innych poz. tegoż wydawn.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 327241 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska dla wegetarian / [przepisy Grażyna Betlej-Furman, Kinga Czechowska, Barbara Suliga, Beata Woźniak]. - Poznań : Olimp Media ; Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2013. - 224 strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Zbiór przepisów na smaczne i proste dania jarskie.
Indeks.
Wegetarianizm w polskiej tradycji kulinarnej nigdy nie był popularny, dlatego osoby przestrzegające tej diety zwykle posiłkują się przepisami na egzotyczne specjały z dalekich stron świata. W naszej kuchni występuje jednak całkiem sporo smacznych dań jarskich. Receptury na nie zebraliśmy w niniejszej książce, mając nadzieję, że te rodzime smaki przypadną do gustu wegetarianom. Podajemy przepisy na różnorodne dania z jajek, m.in., omlet na kilka sposobów czy jajka zapiekane w pomidorach. Prezentujemy też całą gamę polskich zup w wydaniu bezmięsnych - od żurku i szczawiowej począwszy, a na chłodniku jagodowym skończywszy - oraz inne potrawy z warzyw i grzybów. Ponadto znajdziecie tu bogaty zestaw dań z mąki i ziemniaków. Kuchnia polska słynie przecież z pysznych klusek, pierogów, pyz i racuchów. Uzupełnienie publikacji stanowi dział z przepisami na dania z kaszy i ryżu, w którym obok pomysłów na risotto umieściliśmy nieco zapomniany budyń z kaszy jaglanej czy leguminę z kaszy manny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 326595 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 310-314. Indeks.
Książka zawiera nie tylko oryginalne przepisy, ale również cenne porady zdrowotne i dietetyczne, poza tym zalecenia z kręgu szeroko rozumianej profilaktyki oraz wiele praktycznych wskazówek kulinarnych.
Publikacja skierowana jest do wegetarian, ludzi zainteresowanych zdrowym stylem życia oraz do osób chorych (zwłaszcza na raka, miażdżycę, cukrzycę, nadciśnienie, otyłość, czy alergie).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 263382 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także na wyklejkach.
Indeks.
W końcu! Sarah Britton - nazywana "królową zdrowych blogów" - przedstawia sto przepysznych roślinnych przepisów.
Książka twórczyni kultowego bloga My New Roots, z potrawami kuchni roślinnej - w tym także wegańskiej, często bezglutenowej. Proste, ale i nieco bardziej skomplikowane przepisy podane w przystępny sposób, ilustrowane są pięknymi zdjęciami. Jej kuchnia podporządkowana jest zmianom pór roku. Tym blogiem inspiruje się m.in. twórczyni świetnie przyjętej książki Jadłonomia czy prowadząca bloga Whiteplate, a także inne popularne polskie blogerki kulinarne. Dla wielu My New Roots to biblia kulinarna.
"My New Roots" to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Widać, że Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować czytelników do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywa się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie. "My New Roots" to książka skierowana do wszystkich, zarówno tych zainteresowanych zdrowym odżywianiem, jak i tych, którzy po prostu lubią zjeść coś pysznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361467 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce nazwa bloga kulinarnego autorki: My new roots.
Indeks.
Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu.
Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne - ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym.
Ta piękna książka – pełna smacznych zdjęć – udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 364131 (1 egz.)
Książka
W koszyku
725 publ. Klubu dla Ciebie.
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 324317 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego
Publikacja zawiera 50 przepisów na potrawy z fasoli. Są to zarówno zupy i potrawy wytrawne, jak i słodkie desery, takie jak lody, tort czy babki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 352547 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Jak przyrządzić dania makrobiotyczne z: makaronów, zbóż, kiełków, tofu, roślin strączkowych, ryb, warzyw i alg.
Bibliografia na stronie 226. Indeks.
Specjaliści od żywienia na całym świecie są zgodni co do tego, że dieta makrobiotyczna istotnie wpływa na nasze zdrowie, wygląd i równowagę wewnętrzną. Autorka książki zachęca do czerpania z niezwykłych wartości makrobiotyki. Zgodnie z wielowiekową tradycją Japonii - kraju wyróżniającego się zdumiewającą liczbą ludzi długowiecznych oraz bardzo niskim wskaźnikiem osób otyłych - celem makrobiotyki jest poszukiwanie równowagi niezbędnej do prowadzenia zdrowego i aktywnego życia. Makrobiotyka zakłada, że źródłem dolegliwości są pokarmy, w których naruszono naturalną równowagę. Dlatego dieta makrobiotyczna sprzyja profilaktyce i leczy ponad 200 chorób, w tym cukrzycę, pewne rodzaje nowotworów oraz zaburzenia układu sercowo-naczyniowego. Zastępując spożywanie cukru oraz tłuszczów zwierzęcych pokarmami korzystnymi dla zdrowia, makrobiotyka pozwala zachować zgrabną sylwetkę oraz wigor i optymizm. Książka przedstawia między innymi: zasady diety makrobiotycznej oraz korzyści wynikające z jej stosowania; pokarmy jin i jang; przydatne wskazówki dotyczące łączenia składników; ponad 100 łatwych przepisów; zalecenia na temat dbania o ciało i umysł; szczegóły dotyczące produktów stosowanych w makrobiotyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 342188 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalna farmacja : jedzenie, które smakuje i leczy / [redakcja Magdalena Drukort]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Na okładce : właściwości lecznicze, działanie oczyszczające, wartości odżywcze.
Na okładce logo portalu kulinarnego BOOK & COOK.
Indeks.
Czy wiesz, że pomidor reguluje ciśnienie, kiwi poprawia kondycję oczu, halibut obniża poziom trójglicerydów, a orzechy włoskie działają przeciwzakrzepowo?
Tak, dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a jeśli odżywiamy się mądrze, jedzenie może nas leczyć. W „Naturalnej farmacji” znajdziesz przepisy na dania pełne wartości odżywczych, przyrządzone ze składników, które zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu schorzeń lub wręcz pomagają z nimi walczyć. Dowiedz się, co jeść, aby cieszyć się dobrą kondycją - mieć prawidłowy poziom cukru i cholesterolu, poprawić funkcjonowanie jelit, zabezpieczyć się przed nadciśnieniem oraz uniknąć wielu innych dolegliwości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 364109 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Największy wybór! Ponad 400 sprawdzonych przepisów.
Z każdym rokiem jest nas - praktykujących wege - coraz więcej. I dobrze nam z tym! Decyzję o zmianie diety na bezmięsną najchętniej podejmujemy na wiosnę. Z myślą o wegetarianach i weganach przygotowaliśmy książkę kucharską z bogatym zestawem pysznych potraw wiosennych, w tym - wielkanocnych - na bazie składników roślinnych oraz - dla wegetarian - również nabiału. Jest tam wszystko: przystawki, zupy, dania główne, dodatki, ogromna rozmaitość przekąsek i dań bufetowych, wspaniałe desery, ciasta. Oprócz tego, że zdrowe, lekkie i ekologiczne, są kolorowe, pachnące, wyglądają pięknie i wzbudzają apetyt! Skosztuje je każdy, nawet zaprzysięgły mięsożerca, któremu opatrzył się już smak żurku, kotleta, pasztetu z boczkiem czy kiełbasy. Niemal w każdej rodzinie jest ktoś, kto przy wspólnym stole poprosi o „coś bez mięsa”, oczywiście coś dobrego, pożywnego i zdrowego, więc… voila! Wypróbujcie nasze przepisy i delektujcie się wiosną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360102 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Pierwsza książka autorki najpopularniejszego bloga o kuchni roślinnej.
Pierwsza książka kucharska twórczyni "Jadłonomii" - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień Dobry TVN" autorki "Jadłonomii", najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 344488 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279 stron : ilustracje ; 22 cm.
Indeks.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków, a także bestsellera "Nowa jadłonomia" (Marginesy 2017). Od dziesięciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 361873 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Znana autorka książek kulinarnych i blogerka Marta Dymek, prezentuje ciekawe podejście do kuchni roślinnej. Wykorzystując polskie warzywa sezonowe, przedstawia przepisy na oryginalne dania, pochodzące z całego świata. Jeżeli cenisz sobie połączenie tradycji i świeżego spojrzenia na codzienne dania, ta książka z przepisami jest dla Ciebie. Udaj się w kulinarną podróż po odległych zakątkach świata, za towarzyszy posiadając warzywa, które znaleźć możesz na półce w osiedlowym sklepie. Autorka przemierzyła prawie 50 krajów, zbierając przepisy, które pozwalają spojrzeć na zwykłe warzywa w zupełnie innym świetle. W końcu kuchnia roślinna to nieskończone źródło kulinarnych inspiracji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 346744 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegetariańskie okruchy / Maria Grodecka. - Katowice : "Kos", cop. 1996. - 232 s. : il. ; 21 cm.
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 231701 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ilustracje na wyklejkach.
To książka, którą warto mieć pod ręką, gdy zabraknie ci pomysłów na zdrowe, całkowicie roślinne menu. Jest idealną bazą kulinarnych inspiracji dla koneserów dobrego jedzenia. Nigdy dotąd na polskim rynku nie pojawiła się taka pozycja. Aż 120 prostych autorskich przepisów pełnych smaków i zapachów sezonowej kuchni slow, stworzonej nie tylko z myślą o wegetarianach i weganach, ale przede wszystkim o tych, którzy szukają zielonych inspiracji w swojej codziennej diecie. Warzywa górą! to także porady dietetyczne, inspiracje zdrowotne, zbilansowane menu i pyszne zdjęcia. Znajdziesz tutaj przepisy bazowe na szybkie roślinne mleka, twarożki, hummusy i pasty. Nauczysz się piec chleb, wegański biszkopt i naleśniki bez jajek. A może ziołowy makaron czy buraczane burgery? Rozsmakuj się w warzywnych pasztetach, muffinach czy ciastach. Szybko, łatwo i niezwykle zdrowo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361249 (1 egz.)
Audiobook
DVD
W koszyku
Sałatki [Dokument dźwiękowy] / Barbara Jakimowicz-Klein. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Larix, [2022]. - 1 płyta audio (DVD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
12 cyfrowych książek mówionych.
Zawiera również: Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek / Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz. Warzywa górą : od korzeni po liście : 127 przepisów kuchni roślinnej / Katarzyna Gubała. Kuchnia dla faceta : prawdziwe jedzenie : 100% satysfakcji gwarantowane / opracowanie zbiorowe. Kuchnia znad rozlewiska / Małgorzata Kalicińska. Potrawy z drobiu / Maciej Kuroń. Sprawdzone przepisy siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. Kuchnia polska : dania jednogarnkowe / Monika Stefaniak. Ciasta i ciasteczka / Marek Łebkowski. Pizze, grzanki, zapiekanki : 120 przepisów / Danuta Kozień. Kuchnia marokańska / Marek Urbański. Kuchnie Dalekiego Wschodu / Dorota Du Cane.
Czytają: Olga Żmuda, Marietta Wiśniewska-Mazan, Joanna Derengowska, Robert Mazurkiewicz, Bożena Furczyk, Agnieszka Ozon, Magdalena Siudyka.
Wyłącznie dla osób niewidomych i słabowidzących.
Nagrane w szyfrowanym formacie mp3 do odtwarzania wyłącznie na specjalnym dekoderze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. T 23091 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75268 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Nie wystarczy powiedzieć sobie "od dziś przestaję jeść mięso". Posiłki bezmięsne są obecnie bardzo popularne powinny być również dobrze zbilansowane. Jeżeli w diecie zabraknie ważnych składników (m.in. wapnia, żelaza, cynku, witaminy B12 itd.), taki sposób żywienia będzie prowadził do niedoborów i złego stanu zdrowia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się, w jaki sposób mądrze zbilansować dietę roślinną, uniknąć błędów żywieniowych i niedoborów. Ponad 320 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które w diecie wegańskiej warto zwrócić uwagę. Ponadto, w książce znajdziesz przykłady zestawień produktów, jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować.
Tę książkę powinni przeczytać nie tylko wegetarianie i weganie, ale również dietetycy i lekarze, gdyż w programie studiów w tym temacie informacji jest bardzo niewiele lub nie ma w ogóle.
"Wege - dieta roślinna w praktyce" jest to przewodnik dopasowany do wegan i wegetarian żyjących w Polsce. Produkty opisane w książce są łatwo dostępne, dzięki czemu nie trzeba wyszukiwać ich w internecie czy zamawiać z zagranicy. Wystarczy udać się do warzywniaka lub supermarketu. Książka napisana jest prostym językiem, dzięki czemu treści w niej zawarte będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i dla osób, które nie pracują w tej branży. Jednocześnie wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz własnym doświadczeniem autorki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361363 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielona kuchnia jednogarnkowa : 100 wegańskich przepisów / [tekst, zdjęcia potraw: Marta Krawyczyk]. - Warszawa : SBM, copyright 2018. - 189, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
(Wademekum)
Ilustracje na wyklejkach.
Nie trzeba nikogo przekonywać, że dieta oparta na produktach roślinnych wpływa dodatnio na nasze zdrowie i samopoczucie. Nierzadko jednak pojawiają się obawy dotyczące trudności wykonania wegańskich potraw – książka: "Zielona kuchnia jednogarnkowa" jest odpowiedzią na te wątpliwości. Dania jednogarnkowe słyną z prostoty i wygody w przygotowaniu, a dodatkowo pozawalają zaoszczędzić czas. Książka zawiera zbiór inspirujących przepisów na sycące i wartościowe wegańskie dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 362365 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej