Potrawy mięsne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(7)
Biblioteka Obcojęzyczna
(2)
Czytelnia BG
(1)
Autor
Pollan Michael (1955- )
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Chiari Cinzia
(1)
Franzen Nicole
(1)
Gruszka Dorota (tłumacz)
(1)
Hryń Joanna
(1)
Iwaszkiewicz Karolina (1980- )
(1)
Joy Melanie (1966- )
(1)
Kuroń Aneta
(1)
Kuroń Jan (1983- )
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Matulaniec Artur
(1)
Murawski Franciszek Cezary
(1)
Pawlus Marta
(1)
Pollan Corky
(1)
Pollan Dana
(1)
Pollan Lori
(1)
Pollan Tracy (1960- )
(1)
Proebst Margit
(1)
Radomski Martine
(1)
Rapiej Krystyna
(1)
Stypułkowska Joanna
(1)
This Hervé (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(8)
Włochy
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(8)
angielski
(1)
włoski
(1)
Odbiorca
Młodzież z niepełnosprawnością intelektualną
(1)
Szkoły specjalne
(1)
Temat
Kobieta
(6627)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3368)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3079)
Potrawy mięsne
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2768)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2596)
Tajemnica
(2246)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2111)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2004)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1901)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1866)
Dzieci
(1728)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1324)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1261)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1119)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1090)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1049)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1044)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(998)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(976)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(915)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(842)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(758)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(717)
Wojna
(709)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(679)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(656)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Wybory życiowe
(615)
Świadomość społeczna
(612)
Uprowadzenie
(607)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Książka kucharska
(3)
Poradnik
(3)
Karty pracy ucznia
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(8)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Drugie dania / Barbara Adamczewska. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2003. - 94, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Encyklopedia Gotowania)
Indeks.
Co ugotować na obiad? To pytanie zadają sobie zarówno doświadczone, jak i debiutujące gospodynie domowe. Aby zaoszczędzić Państwu czasu i rozterek, autorka dzieli się swoim doświadczeniem kulinarnym i przedstawia kilkadziesiąt scenariuszy obiadowych. Zawierają one nie tylko potrawę główną, ale i uzupełniające ją dodatki. Wszystkie niezwykle smaczne, niektóre sięgają do źródeł tradycyjnych, inne współczesnych. Znajdą tu Państwo m.in. receptury na rybę duszoną z pomidorami, bitki z pieczarkami czy też pieczone żeberka z porami w sosie winegret.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350873 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(#ricettine step by step)
Na okładce: Giunti Dimetra.
Per avere sempre la ricetta giusta al momento giusto: tante idee per allegre serate in compagnia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 31000 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Aktywni Zawodowo)
(Pewny Start)
Materiały zawierają 80 kart, które są przeznaczone dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, szczególnie z niepełnosprawnością intelektualną.
Celem publikacji jest zapoznanie uczniów ze sztuką garnirowania i carvingu, a także technikami sporządzania zup, dań głównych, sałatek, surówek i deserów. Uczniowie zyskają nie tylko wiedzę, ale również umiejętności potrzebne w jak najlepszym funkcjonowaniu w dorosłym życiu prywatnym i zawodowym.
Tematyka: zdobienie potraw, ozdoby z warzyw i owoców, zupy i sosy, przekąski, sałatki i surówki, mięsa, desery.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 331-68 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Weganie, wegetarianie i mięsożercy mogą się czuć, jakby żyli w różnych światach. Wielu z nich walczy o zrozumienie i szacunek dla swoich wyborów. Kiedy jednak próbują o nich rozmawiać, często spotykają się z postawami obronnymi lub atakiem. Powoduje to frustrację, a ta odbija się na relacjach. W rezultacie bliscy sobie ludzie - małżonkowie, partnerzy, przyjaciele, krewni - oddalają się siebie, bo nie wiedzą, jak poradzić sobie z dzielącymi ich różnicami. Na szczęście jest na to sposób.
Melanie Joy, ceniona specjalistka od relacji międzyludzkich i psychologii jedzenia, dostarcza praktycznych porad, dzięki którym: poznacie zasady budowania zdrowych relacji; dowiecie się, jak skutecznie rozmawiać nawet na najtrudniejsze tematy; zrozumiecie, w jaki sposób wybór diety wpływa na was i innych. To idealna książka dla tych, którzy chcą zadbać o swoje relacje, i dla tych, którym trudno przeskoczyć różnice światopoglądowe. Joy pokazuje, że o wszystkim można porozmawiać i zawsze znajdzie się jakieś wyjście.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 361146 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy jednym stole : 100 przepisów z mięsem i wegańskich / Aneta i Jan Kuroniowie. - Warszawa : Burda Książki, copyright 2020. - 203, [5] stron : fotografie, portret ; 27 cm.
Smaczna oraz mądra kuchnia Anety i Jaśka Kuroniów to kuchnia dla każdego. Wydawać by się mogło, że decydując się na napisanie tej książki, autorzy postawili przed sobą niełatwe zadanie. Co zrobić, gdy przy jednym stole spotykają się osoby o całkowicie odmiennych preferencjach kulinarnych? W przypadku Anety i Jaśka - żona weganka i uwielbiający mięso mąż. Jak się jednak okazuje, w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych! Dzięki kulinarnemu doświadczeniu oraz wiedzy, którą wynieśli nie tylko z najlepszych szkół, ale też z rodzinnych domów, Aneta i Jasiek udowadniają, że można prowadzić kuchnię, w której każdy znajdzie swoje ulubione potrawy. Przy jednym stole to 100 autorskich przepisów na przepyszne dania, w tym wiele w dwóch odsłonach wege i z mięsem, np. frittata z wędzonym boczkiem lub w wersji wegańskiej ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i boczniakiem; smalec na słoninie z dodatkiem jabłka lub w roślinnej wersji z fasoli; burger w klasycznej odsłonie z wołowiny albo w nowoczesnej wersji z grzybów i brązowego ryżu. Ponadto w książce znajdziesz pomysły na dania, które pozwolą wykorzystać każdy składnik, bo kuchnia w duchu zero waste to konik Jaśka, a także wiele kulinarnych, praktycznych tipów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369848 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mniej mięsa : jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie / Sylwia Majcher. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2021. - 238, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Bibliografia, netografia na stronie [239].
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego poradnika „Gotuję, nie marnuję”, znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. W kuchni Sylwii Majcher nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym – tu królują strączki, świeże warzywa i zioła. Nie zabraknie także rozwiązań kulinarnych w duchu idei zero waste. Przygotuj fleksitariański jadłospis dla siebie i swoich bliskich, by przekonać się, że częściowa rezygnacja z mięsa jest o wiele prostsza, niż ci się wydaje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 368996 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Eat food. Not too much. Mostly plants.
Bibliografia na stronach [206]-230. Indeks.
Eat food. Not too much. Mostly plants.
Pollan's bracing and eloquent manifesto shows us how we can start making thoughtful food choices that will enrich our lives, enlarge our sense of what it means to be healthy, and bring pleasure back to eating.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 33413 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jak jeść mniej mięsa. Tekst także na stronie 2. i 3. okładki.
Indeks.
Jeśli leży ci na sercu ekologia, chciałabyś jeść zdrowiej, ale czasem nie potrafisz sobie odmówić soczystego burgera flexitarianizm to dla ciebie idealne rozwiązanie! Według specjalistów to jedna z trzech najzdrowszych diet na świecie. Michael Pollan to człowiek, który jednym zdaniem zmienił nawyki żywieniowe Amerykanów. Słynne Jedz, nie za dużo, przede wszystkim rośliny stało się inspiracją dla wielu osób. Jego rodzina siostry i mama, wegetarianki oraz mięsolubne jak nikt inny rozumie zróżnicowane potrzeby domowników i podpowiada, jak można je pogodzić. Ich dania są proste, zdrowe i do tego tak smaczne, że nawet mięsożerca da się przekonać do zajadania zieleniny. Znajdziesz tu przepisy, które mogą być dostosowane do prawie wszystkich potrzeb żywieniowych: wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i bez nabiału. A najlepsze jest to, że wiele z tych dań można przygotować w 35 minut lub krócej!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 370853 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Sznycle - nieważne, czy z patelni, z piekarnika, smażone w kawałkach, nabite na patyk czy nadziewane - sznycle w każdej postaci stanowią kulinarny hit! Lubimy je w postaci klasycznej, a także w chrupiącej panierce. A może preferujemy przyprawione egzotycznie lub na modłę kuchni śródziemnomorskiej W tej książce znajduje się wszystko. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Ponad 100 przepisów kuchni narodowej i międzynarodowej, klasycznych i nowatorskich. Najlepsze rady i pomysły na temat krojenia mięsa, panierowania i nadziewania. Ponadto błyskawiczne przepisy na korzenne marynaty i wykwintne sosy. Wiele przepisów na smakowite dodatki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350872 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odkrycia kulinarne / Hervé This ; przełożyła Joanna Stypułkowska. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 1998. - 307, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronie [308].
Nie jest to zwykła książka kulinarna. Znany francuski popularyzator smacznej kuchni zdradza sekrety wielkich mistrzów patelni. Podaje także wiele typowych przepisów, wyliczając składniki, które należy zgromadzić i konieczne czynności, które powinno się wykonać. Herve This wzbogaca jednak swoje receptury o komentarze z dziedziny chemii i fizyki, gdyż jak twierdzi "zrozumienie ich mechanizmów w znaczny sposób ułatwi nam pracę, a zachodzące procesy w zasadniczy sposób łączą się ze sztuką kulinarną".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 347309 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej