Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(828)
Forma i typ
Książki
(803)
Poradniki i przewodniki
(626)
Publikacje popularnonaukowe
(94)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(78)
Publikacje dydaktyczne
(23)
Proza
(21)
Audiobooki
(19)
Publikacje dla niewidomych
(15)
Publikacje informacyjne
(12)
Publikacje promocyjne
(11)
Publikacje fachowe
(8)
Publikacje naukowe
(6)
Poezja
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
E-booki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Mapy
(1)
Dostępność
dostępne
(684)
wypożyczone
(67)
tylko na miejscu
(60)
nieokreślona
(39)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(694)
Biblioteka Austriacka
(43)
Biblioteka Obcojęzyczna
(52)
Czytelnia BG
(51)
Czytelnia Biblioteki Austriackiej
(7)
Autor
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(15)
Makarowska Magdalena
(12)
Szaciłło Karolina
(12)
Szaciłło Maciej
(12)
Kieżun Bartek (1976- )
(10)
Stolińska Hanna
(10)
Derengowska Joanna
(8)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(8)
Utta Mirosław (1940- )
(8)
Żmuda Olga
(8)
Furczyk Bożena (1970- )
(7)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(7)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(7)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(7)
Nowik Krzysztof
(7)
Puchalska Katarzyna
(7)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(6)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Skarżyńska Katarzyna
(6)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(6)
Wolański Robert (fotograf)
(6)
Zawada Jacek (1982- )
(6)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(5)
Darnowska Agata
(5)
Loftus David
(5)
Minta Małgorzata
(5)
Oliver Jamie (1975- )
(5)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(5)
Teperek Agata (1988- )
(5)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(5)
Bosacka Katarzyna (1972- )
(4)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna (1985- )
(4)
Drukort Magdalena
(4)
Dywan Agnieszka
(4)
Hryń Joanna
(4)
Khanafer Samar
(4)
Malina Dorota
(4)
Matulaniec Artur
(4)
Mrozowska Monika (1980- )
(4)
Ochman Paweł
(4)
Pawlus Marta
(4)
Ramsay Gordon (1966- )
(4)
Rapiej Krystyna
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Art Piotr
(3)
Bardel Michał (1976- )
(3)
Bareła Malwina
(3)
Bator Julita
(3)
Brunton John
(3)
Byszewska Izabella
(3)
Durnowska Małgorzata
(3)
Dymek Marta
(3)
Ekstedt Niklas (1978- )
(3)
Emilianowicz Magdalena (1977- )
(3)
Ennart Henrik (1960- )
(3)
Giurow Diana (1984- )
(3)
Grandi Nicoletta
(3)
Hobelsberger Bernhard (1965- )
(3)
Kaczmarczyk Krzysztof (1974- )
(3)
Kaczmarek Magdalena (tłumaczka)
(3)
Kimbell Katy (1973- )
(3)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(3)
Konrad Sebastian (1971- )
(3)
Korbut Karolina
(3)
Kozak Krystyna (1961- )
(3)
Kulawik Ida
(3)
Lovekin Jonathan
(3)
Lundgren Barbara
(3)
Maciurzyńska Marta
(3)
Makłowicz Robert (1963- )
(3)
Marciniak Hanna (1984- )
(3)
Matyjek Joanna
(3)
Naklicka-Kleser Jolanta
(3)
Novák Petr
(3)
Pająk Zofia
(3)
Palewicz Roman
(3)
Rokicka Alicja (kucharz)
(3)
Samborska Małgorzata (tłumaczka)
(3)
Sobczak Maia
(3)
Sobczak Tomasz (1973- )
(3)
Stradecka Alina
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Szklarz Maciej
(3)
Szloser Marta
(3)
Wagner Christoph
(3)
Waterson Luke (1981- )
(3)
Wojciechowska Ewa (tłumaczka)
(3)
Wolny Michał
(3)
Zaremba Marek (dietetyk)
(3)
Zasieczny Przemysław
(3)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(2)
Bailey Clare
(2)
Barton Robin
(2)
Bator Jakub
(2)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bedrunka Karina
(2)
Bencini Vera
(2)
Bereta-Jankowska Anna
(2)
Bocianiak Marek (1958- )
(2)
Bodzioch Anna
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(343)
2010 - 2019
(370)
2000 - 2009
(67)
1990 - 1999
(15)
1980 - 1989
(19)
1970 - 1979
(8)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(1)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
1910 - 1919
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(738)
1901-2000
(47)
1945-1989
(30)
1989-2000
(24)
1918-1939
(9)
1801-1900
(7)
1914-1918
(5)
1901-1914
(3)
1939-1945
(2)
1701-1800
(1)
Kraj wydania
Polska
(736)
Niemcy
(30)
Wielka Brytania
(16)
Stany Zjednoczone
(13)
Austria
(11)
Francja
(11)
Włochy
(6)
Węgry
(3)
Czechy
(2)
Irlandia
(1)
Język
polski
(713)
niemiecki
(47)
angielski
(33)
francuski
(12)
włoski
(5)
czeski
(1)
wiele języków
(1)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(24)
9-13 lat
(20)
6-8 lat
(17)
Chorzy
(16)
Niewidomi
(15)
Osoby z niepełnosprawnością
(14)
Dietetycy i żywieniowcy
(11)
Młodzież
(7)
14-17 lat
(6)
Lekarze
(4)
Młodzież z niepełnosprawnością intelektualną
(4)
Rodzice
(4)
Szkoły specjalne
(4)
Chorzy na Hashimoto
(3)
Cukrzycy
(3)
Szkoły zawodowe
(3)
B1 poziom biegłości językowej
(2)
Dietetycy
(2)
Dorośli
(2)
Kelnerzy
(2)
Kobieta
(2)
Nauczyciele
(2)
Poziom średniozaawansowany
(2)
Studenci
(2)
0-5 lat
(1)
A1 poziom biegłości językowej
(1)
A2 et +
(1)
A2 poziom biegłości językowej
(1)
Architekci krajobrazu
(1)
B1 (poziom biegłości językowej)
(1)
B2 poziom biegłości językowej
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Kucharze
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Poziom niższy średniozaawansowany
(1)
Poziom podstawowy
(1)
Szkoły średnie
(1)
Terapeuci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(45)
Literatura amerykańska
(19)
Literatura angielska
(19)
Literatura niemiecka
(8)
Literatura francuska
(7)
Literatura włoska
(6)
Literatura austriacka
(3)
Literatura hiszpańska
(3)
Literatura japońska
(3)
Literatura kanadyjska
(3)
Literatura norweska
(3)
Literatura australijska
(2)
Literatura czeska
(2)
Literatura koreańska
(2)
Literatura rosyjska
(2)
Literatura ukraińska
(2)
Literatura belgijska
(1)
Literatura fińska
(1)
Literatura irlandzka
(1)
Literatura peruwiańska
(1)
Literatura rumuńska
(1)
Literatura szkocka
(1)
Literatura słoweńska
(1)
Literatura turecka
(1)
Literatura węgierska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(187)
Potrawy dietetyczne
(67)
Kucharstwo
(64)
Kuchnia wegańska
(60)
Kuchnia regionalna
(52)
Kultura stołu
(52)
Leczenie dietą
(46)
Dietetyka
(45)
Potrawy
(45)
Zdrowy styl życia
(44)
Kuchnia wegetariańska
(43)
Kuchnia polska
(40)
Kuchnia włoska
(34)
Gotowanie
(32)
Potrawy jarskie
(30)
Zwyczaje żywieniowe
(30)
Życie codzienne
(30)
Potrawy szybkie i łatwe
(26)
Żywność
(26)
Gastronomia
(22)
Kobieta
(22)
Obyczaje i zwyczaje
(22)
Dieta bezglutenowa
(21)
Kuchnia śląska
(20)
Żywienie chorych
(20)
Ekologiczny styl życia
(19)
Odżywianie
(19)
Turystyka kulinarna
(19)
Weganizm
(19)
Ciasta
(18)
Desery
(18)
Zupy
(18)
Rodzina
(17)
Dieta niskowęglowodanowa
(16)
Dziedzictwo kulinarne
(16)
Wino
(16)
Kuchnia sezonowa
(15)
Produkt regionalny
(15)
Dieta odchudzająca
(14)
Kuchnia japońska
(14)
Posiłki na wynos
(14)
Profilaktyka zdrowotna
(14)
Rośliny lekarskie
(14)
Warzywa
(14)
Jedzenie (czynność)
(13)
Kanapki i przekąski
(13)
Obiad
(13)
Podróże
(13)
Wegetarianizm
(12)
Ziołolecznictwo
(12)
Dieta bezmleczna
(11)
Insulinooporność
(11)
Kuchnia austriacka
(11)
Kuchnia francuska
(11)
Potrawy dla dzieci
(11)
Restauracje
(11)
Ajurweda
(10)
Aktywność fizyczna
(10)
Gospodarstwo domowe
(10)
Posiłki (jedzenie)
(10)
Winiarstwo
(10)
Żywność ekologiczna
(10)
Boże Narodzenie
(9)
Dzieci
(9)
Koktajle
(9)
Kuchnia żydowska
(9)
Leczenie
(9)
Owoce
(9)
Przyprawy
(9)
Surówki i sałatki
(9)
Wpływ na zdrowie ludzi
(9)
Zero Waste
(9)
Alergia pokarmowa
(8)
Choroba Hashimoto
(8)
Napoje alkoholowe
(8)
Potrawy jednogarnkowe
(8)
Potrawy mięsne
(8)
Potrawy z ryb i owoców morza
(8)
Potrawy świąteczne
(8)
Relacje międzyludzkie
(8)
Slow life
(8)
Zdrowie fizyczne
(8)
Choroby ludzi
(7)
Dieta bezcukrowa
(7)
Dieta oczyszczająca
(7)
Kucharze
(7)
Kuchnia grecka
(7)
Miłość
(7)
Przetwory owocowo-warzywne
(7)
Składniki odżywcze
(7)
Słodycze
(7)
Dieta fleksitariańska
(6)
Gluten
(6)
Herbata
(6)
Indeks glikemiczny
(6)
Jakość żywności
(6)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(6)
Kasza
(6)
Kuchnia arabska
(6)
Kuchnie świata
(6)
Temat: dzieło
MasterChef (program telewizyjny)
(2)
Friends (serial filmowy)
(1)
Game of thrones
(1)
Harry Potter
(1)
Ojciec Mateusz (serial telewizyjny)
(1)
Przepis na życie (serial filmowy)
(1)
Stulecie Winnych
(1)
Stulecie Winnych (serial telewizyjny)
(1)
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
2001-
(67)
1901-2000
(49)
1801-1900
(30)
1701-1800
(28)
1989-2000
(21)
1945-1989
(20)
1501-1600
(19)
1601-1700
(19)
1939-1945
(15)
1401-1500
(14)
1301-1400
(12)
1918-1939
(12)
1201-1300
(11)
1101-1200
(9)
1901-1914
(8)
1001-1100
(6)
1914-1918
(6)
301-400
(5)
501-600
(5)
701-800
(5)
801-900
(5)
901-1000
(5)
101-200
(4)
200-101 p.n.e.
(4)
201-300
(4)
400-301 p.n.e.
(4)
401-500
(4)
500-401 p.n.e.
(4)
600-501 p.n.e.
(4)
601-700
(4)
700-601 p.n.e.
(4)
100-1 p.n.e.
(3)
300-201 p.n.e.
(3)
800-701 p.n.e.
(3)
1-100
(2)
do 801 p.n.e.
(2)
1-101
(1)
Temat: miejsce
Polska
(48)
Włochy
(20)
Francja
(16)
Stany Zjednoczone (USA)
(11)
Świat
(11)
Austria
(10)
Japonia
(10)
Europa
(9)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(7)
Hiszpania
(6)
Rzym (Włochy)
(6)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(6)
Wielka Brytania
(6)
Województwo opolskie (1999- )
(6)
Grecja
(5)
Jerozolima (Izrael)
(5)
Argentyna
(4)
Górny Śląsk
(4)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(4)
Liban
(4)
Maroko
(4)
Paryż (Francja)
(4)
Skandynawia
(4)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(4)
Węgry
(4)
Bliski Wschód
(3)
Chiny
(3)
Dania
(3)
Egipt
(3)
Finlandia
(3)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(3)
Niemcy
(3)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(3)
Teksas (Stany Zjednoczone ; stan)
(3)
Toskania (Włochy)
(3)
Turcja
(3)
Śląsk
(3)
Śląsk (prowincja ; 1815-1945)
(3)
Afryka
(2)
Australia
(2)
Chile
(2)
Chorwacja
(2)
Dalmacja (kraina historyczna)
(2)
Dolny Śląsk
(2)
Gruzja
(2)
Islandia
(2)
Izrael
(2)
Kalifornia (Stany Zjednoczone ; stan)
(2)
Kanada
(2)
Korea Południowa
(2)
Kornwalia (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(2)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Norwegia
(2)
Nowa Zelandia
(2)
Opole (woj. opolskie)
(2)
Podlasie
(2)
Portugalia
(2)
Sudan
(2)
Szwajcaria
(2)
Szwecja
(2)
Słowenia
(2)
Wiedeń (Austria)
(2)
Wietnam
(2)
Wisła (rzeka)
(2)
ZSRR
(2)
Afryka Południowa
(1)
Ameryka Północna
(1)
Amsterdam (Holandia)
(1)
Andaluzja (Hiszpania ; wspólnota autonomiczna)
(1)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Arkansas (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Arnstein (Niemcy, kraj związkowy Bawaria, rejencja Dolna Frankonia)
(1)
Ateny (Grecja)
(1)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Babilon (Irak ; miasto dawne)
(1)
Baborów (woj. opolskie, pow. głubczycki, gm. Baborów)
(1)
Beskid Niski (góry)
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Bośnia i Hercegowina
(1)
Bułgaria
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Chmielowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Komprachcice)
(1)
Chrząstowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Chrząstowice)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Czechy
(1)
Daleki Wschód
(1)
Dominikana
(1)
Etiopia
(1)
Filadelfia (Stany Zjednoczone)
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Frankonia (Niemcy ; kraina historyczna)
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Gapun (Papua-Nowa Gwinea)
(1)
Gmina Bierawa (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Cisek (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Jemielnica (woj. opolskie, pow. strzelecki)
(1)
Gmina Pawłowiczki (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Polska Cerekiew (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Reńska Wieś (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(474)
Publikacja bogato ilustrowana
(397)
Książka kucharska
(317)
Poradnik
(275)
Opracowanie
(64)
Pamiętniki i wspomnienia
(28)
Przewodnik turystyczny
(18)
Przewodnik tematyczny
(17)
Jadłospis
(14)
Relacja z podróży
(14)
Antologia
(13)
Powieść
(12)
Reportaż
(12)
Wywiad dziennikarski
(10)
Kryminał
(9)
Informator
(8)
Opowiadania i nowele
(8)
Felieton
(7)
Podręcznik
(7)
Powieść biograficzna
(7)
Romans
(7)
Powieść historyczna
(6)
Powieść obyczajowa
(6)
Wydawnictwa popularne
(6)
Biografia
(5)
Publikacje dla dzieci
(5)
Saga rodzinna
(5)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(5)
Thriller
(5)
Wiersze
(5)
Esej
(4)
Science fiction
(4)
Autograf
(3)
Encyklopedia
(3)
Fantasy
(3)
Karty pracy ucznia
(3)
Katalog
(3)
Książka obrazkowa
(3)
Monografia
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Publicystyka
(3)
Atlas grzybów
(2)
Autobiografia
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Mapa turystyczna
(2)
Podręczniki
(2)
Powieść przygodowa
(2)
Powieść psychologiczna
(2)
Reportaż problemowy
(2)
Romans historyczny
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Wywiad-rzeka
(2)
Anegdoty
(1)
Atlas roślin
(1)
Bajki i baśnie
(1)
Dane statystyczne
(1)
Dedykacje
(1)
Dialog
(1)
Fantastyka
(1)
Horror
(1)
Katalog wystawy
(1)
Legendy i podania
(1)
Legendy miejskie
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Manifest artystyczny
(1)
Manifest literacki
(1)
Mapy
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadania i nowele biograficzne
(1)
Opowiadania i nowele gotyckie
(1)
Opowiadania i nowele grozy
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Pieśn i piosenka
(1)
Pieśń i piosenka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Praca dyplomowa
(1)
Proza
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik kulinarny
(1)
Przewodnik wspinaczkowy
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Relacja
(1)
Reprint
(1)
Rozmówki
(1)
Synteza
(1)
Szkic literacki
(1)
Słownik ilustrowany
(1)
Słownik języka niemieckiego
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Źródła historyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(20465)
Edukacja i pedagogika
(7759)
Kultura i sztuka
(7051)
Literaturoznawstwo
(6774)
Socjologia i społeczeństwo
(6193)
Kulinaria
(828)
Językoznawstwo
(5475)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(4515)
Psychologia
(3562)
Medycyna i zdrowie
(2976)
Religia i duchowość
(2716)
Filozofia i etyka
(2231)
Podróże i turystyka
(2085)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2049)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2006)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1982)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1752)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1401)
Biologia
(1341)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1333)
Rozwój osobisty
(1192)
Architektura i budownictwo
(1082)
Geografia i nauki o Ziemi
(889)
Kultura fizyczna i sport
(889)
Media i komunikacja społeczna
(786)
Nauka i badania
(696)
Zarządzanie i marketing
(655)
Praca, kariera, pieniądze
(546)
Hobby i czas wolny
(537)
Styl życia, moda i uroda
(507)
Fizyka i astronomia
(497)
Inżynieria i technika
(482)
Informatyka i technologie informacyjne
(446)
Ochrona środowiska
(418)
Archeologia
(285)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(270)
Matematyka
(230)
Rolnictwo i leśnictwo
(229)
Transport i logistyka
(198)
Dom i ogród
(152)
Chemia
(147)
Varia
(26)
Ogród
(3)
Dom
(1)
Edukacja i pedagogika6
(1)
Fizyka
(1)
Zarządzanie
(1)
828 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Harmonia życia : jak uzdrowić ciało, umysł, duszę / Beata Abramczyk. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Luna, 2022. - 223, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 23 cm.
Bibliografia na stronach 221-223.
"Żyjemy w ciągłym konflikcie z samym sobą, często nie mając o tym pojęcia. Nasze ciało i umysł bywają tak bardzo przebodźcowane, że nie mogą dłużej funkcjonować. Im mocniej odczuwamy niepokój, gonitwę myśli, lęk, stres czy frustrację, tym częściej chorujemy. Życie w takim schemacie odziera nas z tego, co mamy najcenniejszego: wrażliwości i intuicji, która już nie podpowiada, co naprawdę jest nam potrzebne i co nas uszczęśliwia.
Książka, którą pragnę podarować czytelnikom, pokazuje jak ważne jest zrozumienie swojego ciała, umysłu i duszy. Dokonywanie świadomych wyborów stanowi podstawowy fundament w tworzeniu dobrostanu. Cudownym środkiem w dążeniu do zdrowia i osiągnięciu harmonii są joga, medytacja i dieta. Książka to nie tylko kompas powrotu w głąb siebie, ale również przewodnik jak zbudować prostą drogę do harmonijnego życia. I jak na nią wracać, gdy życie niepostrzeżenie wciągnie nas w wir codzienności." (Beata Abramczyk)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 378773 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Lonely Planet Food)
Spróbuj najsmaczniejszych lokalnych dań – od teksaskiego grilla po słodkości prosto z paryskich cukierni. W przewodniku znajdziesz inspiracje na spędzenie 52 weekendów w kulinarnym niebie. Krok po kroku, korzystając z naszego doświadczenia, zwiedzisz restauracje, kawiarnie i targowiska, a mapy i praktyczne wskazówki podpowiedzą ci, jak się tam dostać i gdzie się zatrzymać. Odkrywaj nowe potrawy, odwiedzaj lokalnych producentów, kupuj regionalne produkty, podróżuj z "Kulinarnymi szlakami".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 352010 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Drugie dania / Barbara Adamczewska. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2003. - 94, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Encyklopedia Gotowania)
Indeks.
Co ugotować na obiad? To pytanie zadają sobie zarówno doświadczone, jak i debiutujące gospodynie domowe. Aby zaoszczędzić Państwu czasu i rozterek, autorka dzieli się swoim doświadczeniem kulinarnym i przedstawia kilkadziesiąt scenariuszy obiadowych. Zawierają one nie tylko potrawę główną, ale i uzupełniające ją dodatki. Wszystkie niezwykle smaczne, niektóre sięgają do źródeł tradycyjnych, inne współczesnych. Znajdą tu Państwo m.in. receptury na rybę duszoną z pomidorami, bitki z pieczarkami czy też pieczone żeberka z porami w sosie winegret.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350873 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Szlakiem redaktorów magazynu "Czas Wina".
Mapy i informacje na skrzydełkach i wyklejkach.
"Podróże z winem" to pierwszy polskojęzyczny turystyczny przewodnik po świecie wina. Inny niż wszystkie, z natury subiektywny, wybiórczy, bardziej do czytania niż wertowania w poszukiwaniu map i wskazówek adresowych. Napisany przez dziennikarzy, pilotów wycieczek enoturystycznych i wytrawnych podróżników, którzy z niejednej beczki wino pili.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 366913 (1 egz.)
Książka
W koszyku
BezCukrowe słodkości / Izabela Adamek. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 303, [1] strona : fotografie, portrety ; 21 cm.
Na okładce przy nazwie autorki: Popularna instagramerka "Gotuj_z_Isabel".
W książce kody QR z dodatkowymi informacjami.
Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko! Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów! Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru. Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. A może uwielbiasz desery na zimno? Spędź letnie, gorące popołudnie w ogrodzie, delektując się koktajlem arbuzowym. Fani czekolady również będą zadowoleni – w książce znajdą obłędnie smaczne przepisy m.in. na czekoladowe babeczki z serem i malinami, kakaowe pączki z dziurką czy brownie z bakaliami. 120 unikatowych przepisów na bezcukrowe słodkości w zdrowszej wersji!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 388428 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Litera Nova)
Japońska sztuka życia wabi-sabi to antidotum na perfekcjonizm kultury Zachodu. W Kraju Kwitnącej Wiśni piękno jest niedoskonałe i przemijające, a najpiękniejsze przedmioty to te z historią i zszarganym życiorysem. Japończycy potrafią zachwycić się tym, co niedoskonałe i ulotne. Dla swoich gości przygotowują ciepłe kapcie i pożywne, ale nie wystawne posiłki. Nie spisują na straty wyszczerbionej ceramiki, która towarzyszyła im przez wiele lat. Co jakiś czas rezygnują ze stołu i jedzą na trawie, żeby poczuć się częścią przyrody. Dzięki książce Żyj wabi-sabi odkryjesz, jak w różnych zakątkach świata można dostrzec piękno w niedoskonałości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349016 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Die Titel der Reihe Einstieg Beruf unterstützten Erwachsene und junge Erwachsene bei ihren ersten Schritten auf dem Arbeitsmarkt in Deutschland und bietet einen einfachen Einstieg in die deutsche Sprache. Das Übungsheft für das Berufsfeld Küche: - Vermittelt berufsspezifischen Wortschatz - Trainiert grundlegende Kommunikationssituationen am Arbeitsplatz und fördert praxisnah den Dialog - Bereitet auf den Berufsalltag vor und hilft, Handlungsanweisungen zu verstehen und auszuführen - Verbessert die Lesekompetenz durch einfache kurze Lesetexte
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Austriacka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 803.0(07) B (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pewnie nieliczni ludzie wiedzą, że Papież Franciszek zanim zdobył dyplom z filozofii i teologii, ukończył szkołę średnią jako technik chemii spożywczej. Dlatego też żywność i kuchnia mają dla niego szczególne znaczenie. Książka ta jest jedyną w swoim rodzaju biografią, która ukazuje Papieża Franciszka w nowej i oryginalnej perspektywie, w której znajdzie się także miejsce na 36 prostych i smacznych przepisów, inspirowanych niejako jego życiem. Księga ta ma również wymiar kulturowy i informacyjny. Opisywane fakty są zgodne z prawdą i udokumentowane. Ukazuje ona relację papieża do pożywienia i do jego religijnego znaczenia. Tak jedzenie jak i wspólne jego spożywanie budują relacje, przekazują pamięć i kulturę i są fundamentalnym czynnikiem społecznego i ekonomicznego rozwoju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355928 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia i medycyna / Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska ; ilustracje Stanisław Szczuka. - Wydanie III poprawione i uzupełnione. - Warszawa : "Watra", 1983. - 214, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Książka ukazuje zależności między dietą a zapadaniem na choroby cywilizacyjne. Wykorzystując wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania i medycyny, przedstawia sposoby profilaktyki schorzeń występujących w naszym społeczeństwie z dużą częstotliwością. Części książki poświęcone są poszczególnym składnikom mineralnym i schorzeniom związanym z ich niewystarczającym spożyciem lub nieprawidłowym metabolizowaniem. Rozdziały wzbogacone zostały w przepisy na dania bogate w opisywane składniki odżywcze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 61-32 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 27421 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Lonely Planet)
Na okładce: Alzacja, Szampania, Mozela, Tokaj, Toskania, Veneto, Rioja, Dolina Napa.
Tekst tłumaczony.
Kochasz podróże? Uwielbiasz wino? Odkryj najbardziej ekscytujące regiony winiarskie na świecie.
Oto gotowy plan na 52 weekendy spędzone na degustacji win - znajdziesz tu profesjonalne oceny winnic, may i garść praktycznych informacji praktycznych informacji, gdzie się, oraz - oczywiście - czego się napić. zatrzymać i jeść i wypić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 346672 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW : sezonowe / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Mamania, copyright 2021. - 182, [2] strony : fotografie ; 22 cm.
Na okładce: 100 przepisów dla dzieci i całej rodziny na wszystkie pory roku.
Indeks.
Nowa książka autorek najpopularniejszego polskiego bloga o rozszerzaniu diety niemowląt i żywieniu dzieci! Sto świeżych jak sezonowe potrawy przepisów i jak zawsze sto procent pewności, że wszystko się uda!
Joanna Anger i Anna Piszczek proponują tym razem przepisy dla całej rodziny powiązane z porami roku. Pokazują, jak w pełni wykorzystać sezonową obfitość owoców i bogactwo warzyw, aby przygotowywać zdrowe i niedrogie posiłki. Na wszystkie pory roku!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 378561 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gruzińska uczta : podróż do kraju wina, biesiad i toastów / Piotr Apostolidis. - Bielsko-Biała : Pascal, [2019]. - 286, [2] strony : fotografie ; 22 cm.
Piotr Apostolidis - miłośnik Gruzji, certyfikowany znawca wina. Podczas czteroletniego pobytu na Kaukazie zajmował się zgłębianiem tajników najstarszej kultury winiarskiej świata, odwiedził setki winnic we wszystkich regionach Gruzji, poznając czołowych producentów. Jest autorem dwóch roczników win naturalnych zrobionych tradycyjną metodą gruzińską.
"Gruzińska uczta" to fascynująca podróż przez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina. To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina - świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów.
Co się jada na gruzińskich suprach? Czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej? Jak zaprzyjaźnić się z Gruzinami? Czy wino im jest starsze, tym lepsze? Jak zrobić czakapuli?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360795 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy – wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem somen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. Katherine Tamiko Arguile – pisarka oraz dziennikarka kulturalna o japońsko-brytyjskich korzeniach, urodzona i wychowana w Tokio. Mówi o sobie, że jest Edokko, choć już od lat mieszka w Australii. Popularyzacja kuchni swoich przodków jest jej sposobem na ocalenie japońskiej tradycji przed zniknięciem i zapomnieniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 383351 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tej książce jest słońce, optymizm, przygody i mnóstwo wybornego jedzenia. Gdzieś na pograniczu Toskanii i Umbrii Diana i David znajdują swoje miejsce na ziemi. Ich opowiedziana z wdziękiem i dowcipem historia przenosi nas w świat włoskiej zmysłowości, kamiennych miasteczek i rozpływających się w ustach potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 324366 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The coffee lover's bible : change your coffee, change your life.
Kawa, kawusia, kaweczka. Kto z nas nie zaczyna dnia od tej mantry? Całą przyjemność z jej picia psuje obawa o to, że to jednak niezdrowe przyzwyczajenie. Bob Arnot przebadał kawę bardzo dokładnie i orzekł, że nie tylko jej picie może być zdrowe, ale pomaga też schudnąć i może wydłużać życie! Dowiedz się, co zrobić, by wydobyć z czarnych ziaren to, co najlepsze dla twojego zdrowia oraz wypróbuj dietę, która zapobiega negatywnym efektom picia kawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357276 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału i równoległy: La scienza in cucina : e l'arte di mangiar bene.
Na okładce: Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.
Indeks.
Staraniem fundacji Casa Artusi, Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie i Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie
Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia.
Włoska biblia kulinarna. Od pierwszego wydania w XIX wieku cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród szefów kuchni, jak i zwykłych gospodyń domowych - tak we Włoszech, jak i na świecie. To nie jest zwyczajna książka kucharska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350070 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Wydawnictwo Publicat, [2005]. - 528 stron : fotografie ; 29 cm.
Na okładce: Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu.
Indeks.
Sprawdzone przepisy tradycyjnej i nowoczesnej kuchni polskiej: przekąski (zimne i gorące), sosy, zupy (kremy, staropolskie, codzienne), jarzyny (zasmażane, z wody, na surowo), dania główne (mięsa, drób, ryby, bezmięsne), ciasta, desery, napoje i przetwory.
Kuchnia Polska to: 1001 przepisów - dania na każdą okazję, na co dzień i od święta. Na pewno wybierzesz coś dla siebie i Twojej rodziny! 1001 ilustracji - każda potrawa przedstawiona na pięknej fotografii; zobaczysz jak wyglądają gotowe przysmaki.
Praktyczne informacje: stopień trudności – pozwoli szybko zorientować się, czy dany przepis odpowiada Twoim umiejętnościom kulinarnym; liczba porcji – umożliwi racjonalne zaplanowanie potrzebnych składników; czas przygotowania – sprawi, że nigdy nie spóźnisz się z podaniem gotowych potraw; kaloryczność potraw – pozwoli zadbać o Twoją linię i zdrowie; koszt wykonania – pomoże zatroszczyć się o Twój domowy budżet.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358676 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pokonaj choroby! / Rupy Aujla ; tłumaczenie Aleksandra Żak. - Kraków : Znak Litera Nova, 2020. - 270 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Dieta Doktora)
Na okładce i stronie tytułowej: 80 przepisów dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Pierwszy z cyklu bestsellerowych poradników "Dieta Doktora".
Dynia z orzechami jako ratunek dla serca? Ziołowa pieczeń wspomagająca odporność? To możliwe! Jedzenie może nie tylko zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania, ale także przedłużyć nasze życie, poprawić nastrój, a nawet „naprawić” DNA. Dr Rupy Aujla, lekarz, założyciel organizacji Culinary Medicine UK, popularny podcaster i bestsellerowy autor, a także amator oryginalnych smaków, pokazuje, jak zmienić dietę oraz styl życia w lekarstwo. Łącząc rzetelną wiedzę naukową z ajurwedą i medycyną naturalną, wyjaśnia związek między żywieniem a chorobami, pokazuje, co dzięki zmianie diety mogą zyskać nasz mózg, skóra, odporność i samopoczucie oraz dlaczego niektóre pokarmy działają antynowotworowo.
W książce znajdziesz: 80 przepisów o leczniczej mocy, podzielonych na kategorie według efektu zdrowotnego; koncepcję stylu życia „360 stopni”, wzbogaconą przydatnymi poradami; kody Spotify do autorskiego podcastu The Doctor’s Kitchen.
Pozbądź się stanów zapalnych, wzmocnij odporność i przestań ciągle odwiedzać apteki i gabinety lekarskie. Jedzenie ma większą moc niż tabletki, a szczęśliwe i zdrowe życie zaczyna się w kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 362613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiele milionów osób zmaga się ze skutkami nieprawidłowego żywienia. Najczęściej chodzi o masę ciała, ale problem jest o wiele szerszy - źle odżywiony organizm choruje, układ odpornościowy działa niepoprawnie, zwiększa się ryzyko wystąpienia nowotworów czy zaburzeń hormonalnych. Tych problemów nie rozwiążą lansowane przez celebrytów modne diety, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. Z kolei zalecane powszechnie diety w rodzaju "1200 kcal" mogą się kończyć tylko w jeden sposób: błyskawicznym powrotem nadwagi zaraz po zakończeniu terapii. Czy nie istnieje jakiś inny, lepszy sposób?
Owszem, istnieje - i opisano go w tej książce. Dieta ketogeniczna jest znana od lat, jednak dopiero teraz, po przeprowadzeniu wyczerpujących badań, które objęły szeroki zakres: od tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy po zdobycze współczesnej nauki i medycyny integracyjnej, można było zbudować kompletny system żywienia, w pełni dostosowany do potrzeb ludzkiego ciała. Dziś dieta ketogeniczna jest naukową metodą redukcji stanów zapalnych, poprawy równowagi hormonalnej, pozbycia się nadwagi i polepszenia zdrowia. Nie wymaga głodowania, ograniczania ilości jedzenia czy liczenia kalorii. Jest to oparta na zdrowych produktach wysokotłuszczowa dieta o umiarkowanej ilości białka i niskiej ilości węglowodanów. Warunkiem odniesienia sukcesu jest jednak dobre zapoznanie się z podstawami i uniknięcie kilku poważnych błędów!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361064 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej