Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(831)
Forma i typ
Książki
(805)
Poradniki i przewodniki
(628)
Publikacje popularnonaukowe
(94)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(79)
Publikacje dydaktyczne
(23)
Proza
(21)
Audiobooki
(20)
Publikacje dla niewidomych
(16)
Publikacje informacyjne
(12)
Publikacje promocyjne
(11)
Publikacje fachowe
(8)
Publikacje naukowe
(6)
Poezja
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
E-booki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Mapy
(1)
Dostępność
dostępne
(691)
wypożyczone
(64)
tylko na miejscu
(60)
nieokreślona
(37)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(696)
Biblioteka Austriacka
(43)
Biblioteka Obcojęzyczna
(52)
Czytelnia BG
(51)
Czytelnia Biblioteki Austriackiej
(7)
Autor
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(15)
Makarowska Magdalena
(12)
Szaciłło Karolina
(12)
Szaciłło Maciej
(12)
Kieżun Bartek (1976- )
(10)
Stolińska Hanna
(10)
Derengowska Joanna
(8)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(8)
Utta Mirosław (1940- )
(8)
Żmuda Olga
(8)
Furczyk Bożena (1970- )
(7)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(7)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(7)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(7)
Nowik Krzysztof
(7)
Puchalska Katarzyna
(7)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(6)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Skarżyńska Katarzyna
(6)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(6)
Wolański Robert (fotograf)
(6)
Zawada Jacek (1982- )
(6)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(5)
Darnowska Agata
(5)
Loftus David
(5)
Minta Małgorzata
(5)
Oliver Jamie (1975- )
(5)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(5)
Teperek Agata (1988- )
(5)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(5)
Bosacka Katarzyna (1972- )
(4)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna (1985- )
(4)
Drukort Magdalena
(4)
Dywan Agnieszka
(4)
Hryń Joanna
(4)
Khanafer Samar
(4)
Malina Dorota
(4)
Matulaniec Artur
(4)
Mrozowska Monika (1980- )
(4)
Ochman Paweł
(4)
Pawlus Marta
(4)
Ramsay Gordon (1966- )
(4)
Rapiej Krystyna
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Art Piotr
(3)
Bardel Michał (1976- )
(3)
Bareła Malwina
(3)
Bator Julita
(3)
Brunton John
(3)
Byszewska Izabella
(3)
Durnowska Małgorzata
(3)
Dymek Marta
(3)
Ekstedt Niklas (1978- )
(3)
Emilianowicz Magdalena (1977- )
(3)
Ennart Henrik (1960- )
(3)
Giurow Diana (1984- )
(3)
Grandi Nicoletta
(3)
Hobelsberger Bernhard (1965- )
(3)
Kaczmarczyk Krzysztof (1974- )
(3)
Kaczmarek Magdalena (tłumaczka)
(3)
Kimbell Katy (1973- )
(3)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(3)
Konrad Sebastian (1971- )
(3)
Korbut Karolina
(3)
Kozak Krystyna (1961- )
(3)
Kulawik Ida
(3)
Lovekin Jonathan
(3)
Lundgren Barbara
(3)
Maciurzyńska Marta
(3)
Makłowicz Robert (1963- )
(3)
Marciniak Hanna (1984- )
(3)
Matyjek Joanna
(3)
Naklicka-Kleser Jolanta
(3)
Novák Petr
(3)
Pająk Zofia
(3)
Palewicz Roman
(3)
Rokicka Alicja (kucharz)
(3)
Samborska Małgorzata (tłumaczka)
(3)
Sobczak Maia
(3)
Sobczak Tomasz (1973- )
(3)
Stradecka Alina
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Szklarz Maciej
(3)
Szloser Marta
(3)
Wagner Christoph
(3)
Waterson Luke (1981- )
(3)
Wojciechowska Ewa (tłumaczka)
(3)
Wolny Michał
(3)
Zaremba Marek (dietetyk)
(3)
Zasieczny Przemysław
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(2)
Bailey Clare
(2)
Barton Robin
(2)
Bator Jakub
(2)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bedrunka Karina
(2)
Bencini Vera
(2)
Bereta-Jankowska Anna
(2)
Bocianiak Marek (1958- )
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(346)
2010 - 2019
(370)
2000 - 2009
(67)
1990 - 1999
(15)
1980 - 1989
(19)
1970 - 1979
(8)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(1)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
1910 - 1919
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(741)
1901-2000
(47)
1945-1989
(30)
1989-2000
(24)
1918-1939
(9)
1801-1900
(7)
1914-1918
(5)
1901-1914
(3)
1939-1945
(2)
1701-1800
(1)
Kraj wydania
Polska
(739)
Niemcy
(30)
Wielka Brytania
(16)
Stany Zjednoczone
(13)
Austria
(11)
Francja
(11)
Włochy
(6)
Węgry
(3)
Czechy
(2)
Irlandia
(1)
Język
polski
(716)
niemiecki
(47)
angielski
(33)
francuski
(12)
włoski
(5)
czeski
(1)
wiele języków
(1)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(24)
9-13 lat
(20)
6-8 lat
(17)
Chorzy
(16)
Niewidomi
(16)
Osoby z niepełnosprawnością
(14)
Dietetycy i żywieniowcy
(11)
Młodzież
(7)
14-17 lat
(6)
Lekarze
(4)
Młodzież z niepełnosprawnością intelektualną
(4)
Rodzice
(4)
Szkoły specjalne
(4)
Chorzy na Hashimoto
(3)
Cukrzycy
(3)
Szkoły zawodowe
(3)
B1 poziom biegłości językowej
(2)
Dietetycy
(2)
Dorośli
(2)
Kelnerzy
(2)
Kobieta
(2)
Nauczyciele
(2)
Poziom średniozaawansowany
(2)
Studenci
(2)
0-5 lat
(1)
A1 poziom biegłości językowej
(1)
A2 et +
(1)
A2 poziom biegłości językowej
(1)
Architekci krajobrazu
(1)
B1 (poziom biegłości językowej)
(1)
B2 poziom biegłości językowej
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Kucharze
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Poziom niższy średniozaawansowany
(1)
Poziom podstawowy
(1)
Szkoły średnie
(1)
Terapeuci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(46)
Literatura amerykańska
(19)
Literatura angielska
(19)
Literatura niemiecka
(8)
Literatura francuska
(7)
Literatura włoska
(6)
Literatura austriacka
(3)
Literatura hiszpańska
(3)
Literatura japońska
(3)
Literatura kanadyjska
(3)
Literatura norweska
(3)
Literatura australijska
(2)
Literatura czeska
(2)
Literatura koreańska
(2)
Literatura rosyjska
(2)
Literatura ukraińska
(2)
Literatura belgijska
(1)
Literatura fińska
(1)
Literatura irlandzka
(1)
Literatura peruwiańska
(1)
Literatura rumuńska
(1)
Literatura szkocka
(1)
Literatura słoweńska
(1)
Literatura turecka
(1)
Literatura węgierska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(187)
Potrawy dietetyczne
(67)
Kucharstwo
(64)
Kuchnia wegańska
(60)
Kuchnia regionalna
(53)
Kultura stołu
(53)
Leczenie dietą
(46)
Dietetyka
(45)
Kuchnia wegetariańska
(45)
Potrawy
(45)
Zdrowy styl życia
(44)
Kuchnia polska
(41)
Kuchnia włoska
(35)
Gotowanie
(32)
Potrawy jarskie
(30)
Zwyczaje żywieniowe
(30)
Życie codzienne
(30)
Potrawy szybkie i łatwe
(26)
Żywność
(26)
Gastronomia
(22)
Kobieta
(22)
Obyczaje i zwyczaje
(22)
Dieta bezglutenowa
(21)
Kuchnia śląska
(20)
Żywienie chorych
(20)
Ekologiczny styl życia
(19)
Odżywianie
(19)
Turystyka kulinarna
(19)
Weganizm
(19)
Ciasta
(18)
Desery
(18)
Zupy
(18)
Rodzina
(17)
Dieta niskowęglowodanowa
(16)
Dziedzictwo kulinarne
(16)
Wino
(16)
Kuchnia sezonowa
(15)
Produkt regionalny
(15)
Dieta odchudzająca
(14)
Kuchnia japońska
(14)
Posiłki na wynos
(14)
Profilaktyka zdrowotna
(14)
Rośliny lekarskie
(14)
Warzywa
(14)
Jedzenie (czynność)
(13)
Kanapki i przekąski
(13)
Obiad
(13)
Podróże
(13)
Wegetarianizm
(12)
Ziołolecznictwo
(12)
Dieta bezmleczna
(11)
Insulinooporność
(11)
Kuchnia austriacka
(11)
Kuchnia francuska
(11)
Potrawy dla dzieci
(11)
Restauracje
(11)
Ajurweda
(10)
Aktywność fizyczna
(10)
Gospodarstwo domowe
(10)
Posiłki (jedzenie)
(10)
Winiarstwo
(10)
Żywność ekologiczna
(10)
Boże Narodzenie
(9)
Dzieci
(9)
Koktajle
(9)
Kuchnia żydowska
(9)
Leczenie
(9)
Owoce
(9)
Przyprawy
(9)
Surówki i sałatki
(9)
Wpływ na zdrowie ludzi
(9)
Zero Waste
(9)
Alergia pokarmowa
(8)
Choroba Hashimoto
(8)
Napoje alkoholowe
(8)
Potrawy jednogarnkowe
(8)
Potrawy mięsne
(8)
Potrawy z ryb i owoców morza
(8)
Potrawy świąteczne
(8)
Relacje międzyludzkie
(8)
Slow life
(8)
Zdrowie fizyczne
(8)
Choroby ludzi
(7)
Dieta bezcukrowa
(7)
Dieta oczyszczająca
(7)
Kucharze
(7)
Kuchnia grecka
(7)
Miłość
(7)
Przetwory owocowo-warzywne
(7)
Składniki odżywcze
(7)
Słodycze
(7)
Dieta fleksitariańska
(6)
Gluten
(6)
Herbata
(6)
Indeks glikemiczny
(6)
Jakość żywności
(6)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(6)
Kasza
(6)
Kuchnia arabska
(6)
Kuchnie świata
(6)
Temat: dzieło
MasterChef (program telewizyjny)
(2)
Friends (serial filmowy)
(1)
Game of thrones
(1)
Harry Potter
(1)
Ojciec Mateusz (serial telewizyjny)
(1)
Przepis na życie (serial filmowy)
(1)
Stulecie Winnych
(1)
Stulecie Winnych (serial telewizyjny)
(1)
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
2001-
(67)
1901-2000
(50)
1801-1900
(31)
1701-1800
(28)
1989-2000
(21)
1945-1989
(20)
1501-1600
(19)
1601-1700
(19)
1939-1945
(15)
1401-1500
(14)
1918-1939
(13)
1301-1400
(12)
1201-1300
(11)
1101-1200
(9)
1901-1914
(9)
1914-1918
(7)
1001-1100
(6)
301-400
(5)
501-600
(5)
701-800
(5)
801-900
(5)
901-1000
(5)
101-200
(4)
200-101 p.n.e.
(4)
201-300
(4)
400-301 p.n.e.
(4)
401-500
(4)
500-401 p.n.e.
(4)
600-501 p.n.e.
(4)
601-700
(4)
700-601 p.n.e.
(4)
100-1 p.n.e.
(3)
300-201 p.n.e.
(3)
800-701 p.n.e.
(3)
1-100
(2)
do 801 p.n.e.
(2)
1-101
(1)
Temat: miejsce
Polska
(49)
Włochy
(20)
Francja
(16)
Stany Zjednoczone (USA)
(11)
Świat
(11)
Austria
(10)
Japonia
(10)
Europa
(9)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(7)
Hiszpania
(6)
Rzym (Włochy)
(6)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(6)
Wielka Brytania
(6)
Województwo opolskie (1999- )
(6)
Grecja
(5)
Jerozolima (Izrael)
(5)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(5)
Argentyna
(4)
Górny Śląsk
(4)
Liban
(4)
Maroko
(4)
Paryż (Francja)
(4)
Skandynawia
(4)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(4)
Węgry
(4)
Bliski Wschód
(3)
Chiny
(3)
Dania
(3)
Egipt
(3)
Finlandia
(3)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(3)
Niemcy
(3)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(3)
Teksas (Stany Zjednoczone ; stan)
(3)
Toskania (Włochy)
(3)
Turcja
(3)
Śląsk
(3)
Śląsk (prowincja ; 1815-1945)
(3)
Afryka
(2)
Australia
(2)
Chile
(2)
Chorwacja
(2)
Dalmacja (kraina historyczna)
(2)
Dolny Śląsk
(2)
Gruzja
(2)
Islandia
(2)
Izrael
(2)
Kalifornia (Stany Zjednoczone ; stan)
(2)
Kanada
(2)
Korea Południowa
(2)
Kornwalia (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(2)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Norwegia
(2)
Nowa Zelandia
(2)
Opole (woj. opolskie)
(2)
Podlasie
(2)
Portugalia
(2)
Sudan
(2)
Szwajcaria
(2)
Szwecja
(2)
Słowenia
(2)
Ukraina
(2)
Wiedeń (Austria)
(2)
Wietnam
(2)
Wisła (rzeka)
(2)
ZSRR
(2)
Afryka Południowa
(1)
Ameryka Północna
(1)
Amsterdam (Holandia)
(1)
Andaluzja (Hiszpania ; wspólnota autonomiczna)
(1)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Arkansas (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Arnstein (Niemcy, kraj związkowy Bawaria, rejencja Dolna Frankonia)
(1)
Ateny (Grecja)
(1)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Babilon (Irak ; miasto dawne)
(1)
Baborów (woj. opolskie, pow. głubczycki, gm. Baborów)
(1)
Beskid Niski (góry)
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Bośnia i Hercegowina
(1)
Bułgaria
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Chmielowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Komprachcice)
(1)
Chrząstowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Chrząstowice)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Czechy
(1)
Daleki Wschód
(1)
Dominikana
(1)
Etiopia
(1)
Filadelfia (Stany Zjednoczone)
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Frankonia (Niemcy ; kraina historyczna)
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Gapun (Papua-Nowa Gwinea)
(1)
Gmina Bierawa (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Cisek (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Jemielnica (woj. opolskie, pow. strzelecki)
(1)
Gmina Pawłowiczki (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Polska Cerekiew (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(478)
Publikacja bogato ilustrowana
(399)
Książka kucharska
(319)
Poradnik
(275)
Opracowanie
(64)
Pamiętniki i wspomnienia
(29)
Przewodnik turystyczny
(18)
Przewodnik tematyczny
(17)
Antologia
(14)
Jadłospis
(14)
Relacja z podróży
(14)
Powieść
(12)
Reportaż
(12)
Wywiad dziennikarski
(10)
Kryminał
(9)
Informator
(8)
Opowiadania i nowele
(8)
Felieton
(7)
Podręcznik
(7)
Powieść biograficzna
(7)
Romans
(7)
Powieść historyczna
(6)
Powieść obyczajowa
(6)
Wydawnictwa popularne
(6)
Biografia
(5)
Publikacje dla dzieci
(5)
Saga rodzinna
(5)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(5)
Thriller
(5)
Wiersze
(5)
Esej
(4)
Science fiction
(4)
Autograf
(3)
Encyklopedia
(3)
Fantasy
(3)
Karty pracy ucznia
(3)
Katalog
(3)
Książka obrazkowa
(3)
Monografia
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Publicystyka
(3)
Atlas grzybów
(2)
Autobiografia
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Mapa turystyczna
(2)
Podręczniki
(2)
Powieść przygodowa
(2)
Powieść psychologiczna
(2)
Reportaż problemowy
(2)
Romans historyczny
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Wywiad-rzeka
(2)
Anegdoty
(1)
Atlas roślin
(1)
Bajki i baśnie
(1)
Dane statystyczne
(1)
Dedykacje
(1)
Dialog
(1)
Fantastyka
(1)
Horror
(1)
Katalog wystawy
(1)
Legendy i podania
(1)
Legendy miejskie
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Manifest artystyczny
(1)
Manifest literacki
(1)
Mapy
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadania i nowele biograficzne
(1)
Opowiadania i nowele gotyckie
(1)
Opowiadania i nowele grozy
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Pieśn i piosenka
(1)
Pieśń i piosenka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Praca dyplomowa
(1)
Proza
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik kulinarny
(1)
Przewodnik wspinaczkowy
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Relacja
(1)
Reprint
(1)
Rozmówki
(1)
Synteza
(1)
Szkic literacki
(1)
Słownik ilustrowany
(1)
Słownik języka niemieckiego
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Źródła historyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(20556)
Edukacja i pedagogika
(7783)
Kultura i sztuka
(7087)
Literaturoznawstwo
(6802)
Socjologia i społeczeństwo
(6228)
Kulinaria
(831)
Językoznawstwo
(5483)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(4542)
Psychologia
(3588)
Medycyna i zdrowie
(2998)
Religia i duchowość
(2727)
Filozofia i etyka
(2242)
Podróże i turystyka
(2110)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2057)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2026)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1991)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1757)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1405)
Biologia
(1353)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1344)
Rozwój osobisty
(1207)
Architektura i budownictwo
(1088)
Geografia i nauki o Ziemi
(896)
Kultura fizyczna i sport
(896)
Media i komunikacja społeczna
(790)
Nauka i badania
(706)
Zarządzanie i marketing
(658)
Praca, kariera, pieniądze
(546)
Hobby i czas wolny
(543)
Styl życia, moda i uroda
(508)
Fizyka i astronomia
(499)
Inżynieria i technika
(482)
Informatyka i technologie informacyjne
(447)
Ochrona środowiska
(419)
Archeologia
(288)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(271)
Matematyka
(231)
Rolnictwo i leśnictwo
(231)
Transport i logistyka
(199)
Dom i ogród
(152)
Chemia
(147)
Varia
(26)
Ogród
(3)
Kultura
(2)
Dom
(1)
Edukacja i pedagogika6
(1)
Fizyka
(1)
Zarządzanie
(1)
831 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Przewlekła choroba nerek : leczenie dietą / Susan Zogheib ; przekład Małgorzata Samborska. - Wydanie I. - Warszawa : Zwierciadło, 2021. - 223, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Tytuł oryginału: The renal diet cookbook for the newly diagnosed.
Bibliografia, netografia na stronach 199-202. Indeksy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 391820 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. tyt. i okł. pseud., nazwa aut. Tadeusz Żakiej.
Tyt. oryg.: "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole", 1979.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Austriacka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Havel od kuchni / Michael Żantovsky ; przełożył Andrzej S. Jagodziński. - Wrocław : Wydawnictwo Afera, 2020. - 193, [13] stron : faksymilia, fotografie ; 26 cm.
Napisana z czułością i przymrużeniem oka kulinarno-sentymentalna wycieczka w czasy, kiedy gotowanie wymagało o wiele więcej sprytu niż obecnie. Oryginalne przepisy najsłynniejszego czeskiego prezydenta, który był też cenionym i zapalonym kucharzem okrasił anegdotami i wspomnieniami jego wieloletni przyjaciel i bliski współpracownik Michael Žantovský. Znajdziemy tu tradycyjne czeskie dania jak polędwica w śmietanie, smażony ser czy świąteczne rogaliki waniliowe, nie zabraknie też bardziej egzotycznych potraw. Zjedzmy więc po prezydencku mając w pamięci, że ten akurat prezydent był mocno zamieszany w teatr absurdu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 364643 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kulinarne podróże po Opolskiem / [autorzy Magdalena Żołądź, Anna Konopka]. - Opole : Pro Media, 2018. - 100 stron : fotografie, portrety ; 29 cm.
Na okładce: Ludzie, miejsca, potrawy.
Indeks.
Pozycja unikatowa, prezentująca kilkaset lokalnych przepisów na przysmaki gospodyń wiejskich z różnych zakątków naszego regionu oraz kuchnia opolska współcześnie widziana oczami nowoczesnych blogerów kulinarnych. To także interesujący przewodnik po regionie. Przedstawia wszystkie powiaty województwa - ich charakterystyczne miejsca, lokalne zwyczaje, ale przede wszystkim tradycje kulinarne. (Od autorów, fragm.)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22336 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22335 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
1001 recipes you've always wanted to cook. - London : Collins & Brown, 2015. - 600 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Indeks.
From a classic omelet to a quick curry, from one-pot suppers (like Bean Cassoulet) to light soups and salads, this one-stop cookbook has an amazing array of fast, easy, and delicious meals..
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 30923 (1 egz.)
Książka
CD
W koszyku
Stimmen Sie sich mit Ihren Lieben auf den Advent und die Weihnachtszeit ein. Die schönsten Gedichte, Geschichten und stimmungsvollen Lieder rund um das schönste Fest im Jahr werden in diesem prächtigen Band versammelt. Das österreichische Weihnachtsbrauchtum wie Adventsingen und das Schneiden der Barbarazweige findet ebenso Platz, wie köstliche Rezepte - ein reichbebildertes, opulentes Hausbuch für die ganze Familie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Biblioteki Austriackiej
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P-39-1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Das beste Dr. Oetker Backbuch. - Bielefeld : Ceres-Verlag, [ok.1985]. - 291 stron ; 30 cm.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Die über 300 Rezepte und Tips Dr. Oetker sind erbrobt und die über 400 Fotos uns Schritt-für-Schritt-Abbildungen machen alles so übersichtlich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Austriacka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gmina Baborów od kuchni / Gminna Biblioteka Publiczna w Baborowie. - Głubczyce : [Pozytyw, Szymon Popczyk], 2018. - 80 stron : faksymilia, fotografie ; 21 cm.
Z racji swego położenia na pograniczu, Gmina Baborów od zawsze była miejscem przenikania się różnych wpływów narodowościowych i kulturowych. Znalazło to odzwierciedlenie także w kuchni. Oprócz tradycyjnej kuchni śląskiej, wraz z przesiedlonymi po wojnie mieszkańcami kresów wschodnich, pojawiły się specjały kuchni kresowej. [...] Zbierając materiały do niniejszej publikacji poprosiliśmy mieszkańców o podzielenie sie z nami przepisami, które gromadzą, z których korzystają, które są ich ulubionymi. I wreszcie, które chcieliby widzieć w lokalnej książce kucharskiej. Podkreślaliśmy, że nie chodzi tylko o efektowne potrawy na specjalne okazje, że przede wszystkim interesuje nas, jakie posiłki przyrządzamy na co dzień. [fragm. Wstępu, od Wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22892 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22268 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gmina Jemielnica : nasze smaki. - Wydanie pierwsze. - Kwidzyn : Vega Studio Adv. Tomasz Müller ; Jemielnica : Gmina Jemielnica, 2021. - 36 stron : fotografie, ilustracje ; 22x22 cm.
Współfinansowanie: Unia Europejska (UE)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24105 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23867 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ksiązka wydana ze środków programu "Działaj lokalnie" dla Towarzystwa Przyjaciół Chmielowic.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21790 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedstawiamy Państwu katalog polskich produktów, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Lista ta została utworzona na mocy ustawy z dnia 17grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Znajdują się na niej produkty wytwarzane za pomocą metod tradycyjnych, czyli stosowanych od co najm niej 25 lat. Jednak większość z nich jest wytwarzana według receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Polska posiada wiele specyficznych wyrobów, które są wyrazem wielowiekowej tradycji kuchni polskiej, przyczyniając się jednocześnie do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich, rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.
Prowadzenie Listy Produktów Tradycyjnych ma na celu zidentyfikow anie jaknajwiększej liczby wytwarzanych w całej Polsce specjałów. W Unii Europejskiej takie produkty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Unijni konsumenci chętnie kupują żywność najwyższej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się tradycyjnym i metodami produkcji z lokalnych surowców. Idea produktów tradycyjnych jest bliska także Polakom, którzy na rynku zdominowanym przez produkty masowe, szukają wyrobów wyjątkowych i niepowtarzalnych. Tradycyjna polska żywność z całą pewnością może spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 365484 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedstawiamy Państwu katalog polskich produktów, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Lista ta została utworzona na mocy ustawy z dnia 17grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Znajdują się na niej produkty wytwarzane za pomocą metod tradycyjnych, czyli stosowanych od co najm niej 25 lat. Jednak większość z nich jest wytwarzana według receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Polska posiada wiele specyficznych wyrobów, które są wyrazem wielowiekowej tradycji kuchni polskiej, przyczyniając się jednocześnie do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich, rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.
Prowadzenie Listy Produktów Tradycyjnych ma na celu zidentyfikowanie jak największej liczby wytwarzanych w całej Polsce specjałów. W Unii Europejskiej takie produkty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Unijni konsumenci chętnie kupują żywność najwyższej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się tradycyjnym i metodami produkcji z lokalnych surowców. Idea produktów tradycyjnych jest bliska także Polakom, którzy na rynku zdominowanym przez produkty masowe, szukają wyrobów wyjątkowych i niepowtarzalnych. Tradycyjna polska żywność z całą pewnością może spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 365485 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 28604 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od pieroga do pranżonki : wielokulturowa kuchnia pogranicza polsko-czeskiego. - Popielów : Urząd Gminy, 2022. - 60 stron : fotografie, ilustracje ; 21x21 cm.
Współfinansowanie: Europejski Fundusz Regionalny
Tekst równolegle w językach polskim, czeskim, słowackim, angielskim, niemieckim.
„Niezależnie od tego skąd pochodzisz i gdzie mieszkasz ta książka daje Ci możliwość zakosztowania smaków dziedzictwa kulinarnego województwa opolskiego oraz czeskich powiatów Bruntal i Jesionik. Niniejsza publikacja powstała w ramach projektu „Kuchnia ponad granicami", którego celem jest promowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego oraz wzmocnienie integracji społeczności lokalnych terenu pogranicza. Dziękujemy wszystkim, którzy podzielili się z nami tradycyjnymi przepisami i ugotowali potrawy na potrzeby tej książki. Życzymy dużo przyjemności w przygotowywaniu potraw i niezapomnianych doznań smakowych".
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24551 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 24550 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Risotto i kaszotto : apetyczne i pożywne / [opracowanie projektu: Oficyna Dobra Książka]. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2020. - 174, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Risotto i kaszotto są doskonałymi daniami jednogarnkowymi, nieskomplikowanymi w przygotowaniu, oferującymi bogactwo smaków. Kaszotto powstało z inspiracji oryginalnym włoskim risottem i zdobywa ogromną popularność ze względu na prozdrowotne właściwości kasz. W książce przedstawiamy ponad 70 przepisów w podziale na dania w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 359615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Die Schätze aus Omas Backbuch : Weihnachtsbäckerei / Rosenmehl. - München : Bassermann, 2017. - 159 stron : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Lieblingsrezepte Hier kommt das schönste Buch für das Backen in der Advents- und Weihnachtszeit. Rund 60 überlieferte, einmalige Familienrezepte warten aufs Nachbacken. Köstliche Plätzchen, aromatische Stollen, feine Lebkuchen, festliche Kuchen – hier ist für alle Weihnachtsfreunde etwas dabei.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Austriacka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis według okladki. Okładka wliczona w paginację.
Współfinansowanie: Samorząd Województwa Opolskiego
„Smaki Mojego Dzieciństwa” to niezwykły, pełen tradycyjnych smaków konkurs kulinarny. Zorganizowany został 29 czerwca 2019 r. przez Stowarzyszenie „Przyszłość Chrząstowic” w ramach Festynu Rodzinnego. Mogli w nim brać udział wyłącznie amatorzy - zarówno osoby indywidualne, jak i zespoły. Każdy z uczestników musiał przygotować dowolną potrawę: danie tradycyjne, lokalne albo współczesne. Jury oceniało nie tylko smak, zapach i konsystencję, ale też związek potrawy z tradycją rodzinną, estetykę podania i aranżację stoiska. Celem konkursu było przede wszystkim kultywowanie tradycji kulinarnych regionu, budowanie więzi w społeczności lokalnej, promocja regionalnej kuchni i zdrowego odżywiania, a także ochrona dziedzictwa kulturowego oraz bliższe poznanie mieszkańców i ich korzeni. Konkurs „Smaki Mojego Dzieciństwa” miał również ocalić od zapomnienia wyjątkowe domowe przepisy, dzięki zebraniu ich i opublikowaniu w formie książki kucharskiej".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23295 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 28801 (1 egz.)
Mapa
W koszyku
Szlak kulinarny Śląskie Smaki : czyli gdzie zjeść i co zobaczyć / Śląska Organizacja Turystyczna. - Wydanie 3 - Katowice : Śląska Organizacja Turystyczna, 2016. - 1 mapa : wielobarwna ; 41x32 cm, arkusz 60x42 cm, złożona 21x10 cm.
(Śląskie. Pozytywna energia.)
Tytuł panelowy.
Recto, verso: wykaz adresowy miejsc, w tym restauracji z listą dań regionalnych, oznaczonych na mapie numerami, kolorowe fotografie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22156 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielone smaki / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, 2018. - 159, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Na okładce: Kuchnia roślinna, liście, kwiaty, łodygi.
Lubisz roślinną kuchnię, ale czy wiesz, co jesz? Jadalne są najróżniejsze części roślin: liście, korzenie, bulwy, kwiaty, nasiona... Tych zielonych jest całe mnóstwo: sałata i szpinak – to liście, brokuł to kwiat, awokado jest owocem, a kalarepa łodygą. Kuchnia oparta na zielonych warzywach i owocach może być bardzo smaczna i urozmaicona – wszystko zależy od sposobu przyrządzania. Oddajemy w Twoje ręce zestaw wyjątkowo smakowitych przepisów na zielone dania warzywne i owocowe. Proponujemy nie tylko sałatki, ale także przekąski ciepłe i zimne, zupy, dania obiadowe oraz desery i koktajle. Znajdziesz tu przepis na sałatkę ze szparagów i szpinaku, faszerowane ogórki, krem z brokułów, quiche z brukselką, a także koktajl z cukinii i natki pietruszki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360168 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej