Turystyka kulinarna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(28)
Forma i typ
Książki
(25)
Poradniki i przewodniki
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Mapy
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(19)
tylko na miejscu
(7)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(20)
Biblioteka Austriacka
(1)
Biblioteka Obcojęzyczna
(1)
Czytelnia BG
(6)
Dział Informacji
(1)
Autor
Brunton John
(3)
Waterson Luke (1981- )
(3)
Barton Robin
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Maxwell Virginia (1962- )
(2)
Ranger Helen
(2)
Adamczak Sławomir (1970- )
(1)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Ahmed Sara (1969- )
(1)
Albiston Isabel
(1)
Allsbrook Wesley
(1)
Andrew Mark
(1)
Arter Urszula
(1)
Atkinson Brett
(1)
Bain Carolyn
(1)
Balfour Amy
(1)
Bennet Sarah
(1)
Benson Sara
(1)
Bindloss Joseph
(1)
Blasi Abigail
(1)
Bletek Rafał
(1)
Boratyńska Katarzyna (tłumacz)
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Chmiel Artur (tłumacz)
(1)
Christiani Kerry
(1)
Cichocka Ewa
(1)
Clark Gregor
(1)
Daszewska Marzena
(1)
Dopierała Krzysztof (logistyka)
(1)
Dragicevich Peter
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Dunford Lisa
(1)
Eberle Janine
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Elon Beth (1932- )
(1)
Francuz Sabina
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Garwood Duncan
(1)
Gilby Caroline
(1)
Gleeson Bridget
(1)
Grzywna-Tunk Grażyna
(1)
Holden Trent
(1)
Isalska Anita
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jarocka Ewa
(1)
Jasińska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Kalbarczyk Marek
(1)
Kaminski Anna
(1)
Kemper Benjamin (1981- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Koenig Leah (1982- )
(1)
Koronkiewicz Wojciech (1969- )
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kotkowska Gabriela
(1)
Kotwica Paweł (1972-2023)
(1)
Krebiehl Anne
(1)
Krosnowski Wojciech
(1)
Kruźlak Izabela
(1)
Kulesza-Gulczyńska Barbara
(1)
Le Draoulec Pascale
(1)
Lewin Ludwik (1944-2022)
(1)
Maliszewska-Kozan Bożena
(1)
McCarthy Carolyn
(1)
McCrohan Daniel
(1)
Milewska Mariola
(1)
Milner Rebecca
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Murak Katarzyna
(1)
Noble Karyn
(1)
Nowicki Wojciech (tłumacz)
(1)
O'Carroll Etain
(1)
Pahl Piotr
(1)
Parkes Lorna
(1)
Pawlus Marek
(1)
Pawlus Marta
(1)
Potocka-Marsch Renata
(1)
Presser Brandon
(1)
Prączko Anna
(1)
Quinn Jaremy
(1)
Raub Kevin
(1)
Rempoła Karolina
(1)
Richmond Simon
(1)
Sainsbury Brendan
(1)
Semka Piotr (1965- )
(1)
Sieranc Izabela
(1)
Skoczek Michał
(1)
Slater Lee (1971- )
(1)
St. Louis Regis
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Stomma Ludwik (1950-2020)
(1)
Symington Andy
(1)
Thomas Tara Q
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Tomczyk-Miczka Elżbieta
(1)
Walenga Marcelina
(1)
Walker Kerry
(1)
Wasilkowski Mateusz
(1)
Williams Nicola (1971- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
Kraj wydania
Polska
(27)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(24)
angielski
(1)
niemiecki
(1)
Odbiorca
Szkoły policealne
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(6626)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3365)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3077)
Turystyka kulinarna
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2767)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2594)
Tajemnica
(2245)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2110)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2003)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1900)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1864)
Dzieci
(1727)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1323)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1260)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1117)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1087)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1048)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1041)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(997)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(975)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(914)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(841)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(757)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(716)
Wojna
(708)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(678)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(654)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Świadomość społeczna
(612)
Wybory życiowe
(611)
Uprowadzenie
(607)
Temat: czas
2001-
(9)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Europa Środkowo-Wschodnia
(2)
Grecja
(2)
Mrągowo (woj. warmińsko-mazurskie ; okolice)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Włochy
(2)
Świat
(2)
Afryka Południowa
(1)
Argentyna
(1)
Australia
(1)
Austria
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Chile
(1)
Europa
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Górny Śląsk
(1)
Hiszpania
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kanada
(1)
Kluczbork (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Liban
(1)
Maroko
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Niemcy
(1)
Nowa Zelandia
(1)
Olesno (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Park Krajobrazowy Puszcza Zielonka (obszar)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Podlasie
(1)
Portugalia
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie ; okolice)
(1)
Puszcza Notecka
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Suwalszczyzna
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Słowacja
(1)
Słowenia
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Turcja
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Wielkopolska
(1)
Wielkopolski Park Narodowy (obszar)
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Węgry
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(13)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Przewodnik turystyczny
(7)
Przewodnik tematyczny
(6)
Informator
(3)
Mapa turystyczna
(3)
Relacja z podróży
(3)
Poradnik
(2)
Publicystyka
(2)
Antologia
(1)
Książka kucharska
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Mapy
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Podróże i turystyka
(21)
Kulinaria
(19)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Historia
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Lonely Planet Food)
Spróbuj najsmaczniejszych lokalnych dań – od teksaskiego grilla po słodkości prosto z paryskich cukierni. W przewodniku znajdziesz inspiracje na spędzenie 52 weekendów w kulinarnym niebie. Krok po kroku, korzystając z naszego doświadczenia, zwiedzisz restauracje, kawiarnie i targowiska, a mapy i praktyczne wskazówki podpowiedzą ci, jak się tam dostać i gdzie się zatrzymać. Odkrywaj nowe potrawy, odwiedzaj lokalnych producentów, kupuj regionalne produkty, podróżuj z "Kulinarnymi szlakami".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 352010 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Lonely Planet)
Na okładce: Alzacja, Szampania, Mozela, Tokaj, Toskania, Veneto, Rioja, Dolina Napa.
Tekst tłumaczony.
Kochasz podróże? Uwielbiasz wino? Odkryj najbardziej ekscytujące regiony winiarskie na świecie.
Oto gotowy plan na 52 weekendy spędzone na degustacji win - znajdziesz tu profesjonalne oceny winnic, may i garść praktycznych informacji praktycznych informacji, gdzie się, oraz - oczywiście - czego się napić. zatrzymać i jeść i wypić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 346672 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Kiedy oddawałem w Wasze ręce tom pierwszy "Podlasia zdrowo zakręconego" – opowieści Wojciecha Koronkiewicza o ludziach, którzy na Ścianie Wschodniej żyją z marzeń, w najśmielszych snach nie przypuszczałem, że cieszyć się ona będzie tak dużym zainteresowaniem… Patrzyłem ze zdumieniem, jak książka krąży po całej Polsce, jak na jej podstawie organizowane są wycieczki po Podlasiu oraz Suwalszczyźnie, jak w mediach społecznościowych krążą zdjęcia, na których bohaterowie tej książki, w książce, przy rozdziałach, których są bohaterami, składają autografy… Uśmiechałem się, bo nie było w zasadzie spotkania autorskiego, na którym Wojtkowi nie zadano sakramentalnego pytania: czy będzie część druga "Podlasia zdrowo zakręconego"? Przez długi czas nie mogłem zrozumieć, na czym polega fenomen tej książki, aż wreszcie do mnie dotarło: przecież to opowieść o Suwalszczyźnie i o Podlasiu przez pryzmat ludzi, którzy tam mieszkają… A żaden, nawet najbardziej misternie ilustrowany przewodnik, nie zachęci do odwiedzenia danej części świata bardziej niż zwykła ludzka opowieść… Bo Miejsce to przede wszystkim ludzie… Wojtek, który jak mało kto, umie i lubi (bo to nie zawsze idzie w parze) słuchać, już dawno to zrozumiał, zrozumieliście Wy, i w końcu do mnie to dotarło… Dlatego dostajecie to, na co tak długo czekaliście: część drugą opowieści o ludziach, którzy żyją z marzeń, autorstwa Wojtka i Urszuli Arter, bez której książki tej długo by jeszcze nie było… Przyjeżdżajcie na moją ukochaną Ścianę Wschodnią, posłuchajcie opowieści, dobrze zjedźcie, lecz wyjedźcie z uczuciem niedosytu i wracajcie… Zapraszam serdecznie do smakowitej podróży po zdrowo zakręconym Podlasiu i nie mniej zakręconej Suwalszczyźnie!" (Piotr Brysacz, wydawca, dyrektor artystyczny festiwalu literackiego Patrząc na Wschód)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 384547 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciao! : włoskie opowieści, miejsca i smaki / Flavia Borawska-Bromska, Małgosia Minta. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 253, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Indeks.
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce. Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią. Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc. Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą? Ciao! Jedziesz z nami do Włoch?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 380632 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
"Dookoła świata : niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny – Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 379232 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ilustracje na wyklejkach.
Bibliografia na stronach 303-305.
Propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, znajdziemy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole. Poznamy proces produkcji oliwy, uprawę winorośli i sekrety popularnej kuchni ulicznej. Dowiemy się, co lubili jadać mafijni bossowie i komisarz Montalbano, a dzięki przepisom zamieszczonym przez autorkę będziemy mogli przyrządzić je sami. Książkę uzupełniają autorskie fotografie i receptury na przystawki i dania główne z warzyw, ryb i owoców morza, nie brakuje też deserów. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki oraz chcą z prostych składników szybko przygotować dania pachnące morzem i wakacjami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 367203 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ucieczki z Miasta)
Karta tablic zadrukowana dwustronnie. Tekst i mapa także na 2. i 3. stronie rozkładanej okładki.
Na okładce: 47 wycieczek po Wielkopolsce : na weekend, na jeden dzień, na kilka godzin!
Indeks.
Zbiór kilkudziesięciu propozycji wycieczek po Wielkopolsce - na pół dnia, na cały dzień i na weekend. Skorzystaj z pomysłów na wypady za miasto w ciekawe, często niebanalne i rzadko odwiedzane miejsca, do których można dotrzeć w zaledwie kilkadziesiąt minut. Ile masz czasu?
W przewodniku znajdziesz podpowiedzi wycieczek kilkugodzinnych, jednodniowych i weekendowych. Wybierz taką, która akurat Ci odpowiada! Co chcesz robić? Możesz wybierać spośród wielu różnorodnych pomysłów na spędzenie czasu za miastem. Są tu propozycje zarówno dla miłośników zabytków i muzeów, jak i dla spragnionych odpoczynku na łonie natury, dla rodzin z dziećmi i dla amatorów pieszych wędrówek, jazdy na rowerze czy pływania kajakiem.
Ruszaj! Niczego więcej nie potrzebujesz, by ruszyć w drogę. W przewodniku odnajdziesz opisy tras wycieczek i zakątków, które warto zobaczyć, a także informacje o dojazdach i powrotach, godzinach otwarcia obiektów, miejscach noclegowych i lokalach gastronomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 382090 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Austriacka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poznaj Włochy od najsmaczniejszej strony! Udaj się w kulinarną podróż po Toskanii, a szlak podróży niech wyznaczają Ci kubki smakowe. Odkryj najlepsze włoskie restauracje w pachnącej bazylią i winem Toskanii. Oprócz kulinarnej podróży na deser zaserwujemy Ci ponad 100 przepisów, dzięki którym będziesz mogła urządzić toskańską fiestę w swojej własnej kuchni. Wyrusz z Beth Elon w kulinarną przygodę przeplataną licznymi opowieściami, anegdotami oraz przepisami z jednego z czarujących i najpiękniejszych zakątków na Ziemi!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 323923 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską? Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?
O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.
Znajdziesz tu 80 przepisów - zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.
Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie…
Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 376760 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak na koniuszkach palców / Marek Kalbarczyk, Piotr Adamczewski. - Wydanie 2. rozszerzone. - Warszawa : Fundacja Szansa dla Niewidomych, 2013. - 303, [1] strona : ilustracje, fotografie kolorowe ; 23 cm.
Indeks.
Sobota, czas przyjacielskich spotkań; kilka osób ma przyjść na miłą kolację. Kiedy rodzina zabiera się do głównych kuchennych przygotowań, wyłączają prąd i robi się ciemno. Jak przygotować zaplanowane potrawy: sałatki i inne przekąski, zupę, pieczyste, drób i ryby? Można zapalić świeczkę, latarkę w komórce, ale czy to wystarczy? Niewidomy gospodarz okazuje się bardzo pomocny - nie musi patrzeć, a mimo to wie gdzie co leży i jak sobie poradzić - gdzie nożyk do obierania ziemniaków, sosjerka, solniczka, łyżki i widelce… Jak obrać jabłko, a jak oddzielić białko jajka od żółtka?
„Smak na koniuszkach palców” to także przewodnik po okolicach Warszawy, ciekawie opisujący tutejsze zabytki, krajobrazy, historię i kulturę Mazowsza. To również informator restauracyjny, poradnik kulinarny i książka kucharska. Publikacja pokazuje, że niewidomi mogą radzić sobie w kuchni prawie tak dobrze jak widzący. Zawiera 53 interesujące przepisy i procedury, jak bezwzrokowo wykonać przeróżne kuchenne czynności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 393119, 358785 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Jerozolima do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., 2023. - 300, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Na grzbiecie imprint wydawcy: Buchmann. Ilustracje także na wyklejkach.
Część tekstu równolegle w języku arabskim i hebrajskim.
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek - smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę - hebrajskie i arabskie hity z różnych epok - świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 388493 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 611-638.
Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spagetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju, od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu, przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje. Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, które pozwala przeniknąć ducha Italii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 309367 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ugryźć świat / [teksty o kuchni kontynentów Gabriela Kotkowska ; wybór zdjęć Łukasz Załuski]. - Warszawa : G+J RBA : National Geographic Society, copyright 2008. - 621, [2] strony : ilustracje, fotografie, portrety ; 25 cm.
Podróżować można na wiele sposobów - zwiedzając egzotyczne kraje lub podziwiając piękno własnej ojczyzny, latając samolotem albo jeżdżąc rowerem, błądząc palcem po mapie i snując marzenia... My proponujemy Państwu niezwykłą podróż kulinarną... Aż 105 osób opowie o swoich "jedzeniowych" fascynacjach i odkrywaniu smaków.
Dzięki tej kulinarnej podróży dowiemy się: Co Marcin Prokop sądzi o szaszłyku z psa; Dlaczego Hanna Bakuła spędzała wigilię z Apaczami; Co Olga Bończyk kocha w kuchni toskańskiej; Gdzie świnka morska jest przysmakiem; Co Kevin Aiston jada na śniadanie; Do czego w Kalabrii służy porrón; Co było w dzieciństwie przysmakiem Omeny Mensah; Jakie warzywo zmogło Litwinów na Węgrzech; Co Jacek Hugo-Bader wie o mongolskich frykasach; Jak Szewach Weiss serwuje gęsie pipki; Czy Andrzej Morozowski lubi smażone świerszcze; Po co Magdzie Gessler 340 kawałków sękacza; Ile papryki może zjeść Andrzej Smolik; Jakie odeskie przysmaki poleca Żora Korolyov. A wszystko to pośród smakowitych zdjęć i fantastycznych przepisów... Po prostu pyszna lektura!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 304317 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na dole okładki: with new recipies from the author's travels.
n engaging and quirky travelogue, cultural and personal excursion, and adventure-cookbook that brings back from the highways and back roads a homemade slice of America...
Crossing class and color lines, and spanning the nation (Montana has its huckleberry, Pennsylvania its shoofly, and Mississippi its sweet potato), pie—real, homemade pie—has meaning for all of us. But in today's treadmill, take-out world—our fast-food nation—does pie still have a place?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 31203 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 914-131 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Do książki dołączona mapa pt.: "Miodowo-mleczne smaki : szlak kulinarny ziemi kluczborskiej i oleskiej".
Tekst równoległy w języku polskim i niemieckim.
"[...] Kuchnia na Śląsku Opolskim z racji tego, że przesiąknięta jest wpływami wielu kultur, obfituje w różnorodne produkty i potrawy. Wśród nich odnajdujemy śląskie, czeskie i kresowe, ale też typowo staropolskie. Takie smaki odnajdziemy na Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej. [...] Powiat kluczborski ma ogromne tradycje pszczelarskie [...]. Z mleka i jego produktów słynie powiat oleski. [Niniejsza publikacja] to podróż po kulinarnym szlaku Ziemi Kluczborsko-Oleskiej. W restauracjach, karczmach, kawiarniach i gospodarstwach agroturystycznych można znaleźć potrawy, których głównymi składnikami są produkty charakterystyczne dla tego regionu - miód i mleko." (ze Wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22563 ŚM+mapa (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22186 Ś+mapa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Egzemplarz 310394 z autograf Autora.
"Źródła cytatów" s. 181.
"Tak więc jestem i Grekiem, i Chińczykiem, cóż to komu może przeszkadzać? Choć polski mym ojczystym językiem, najbardziej lubię słyszeć wokół siebie także inne mowy. Cieszy mnie obecność w jednym miejscu świątyń różnych wyznań, a jeszcze bardziej raduje, gdy wszystkie są otwarte. Przekraczanie granic od dzieciństwa stanowiło mą ulubioną rozrywkę, a myśl o ich istnieniu jedno z najczęściej przywoływanych przekleństw. Gdy już sam mogłem decydować o miejscu własnego pobytu, a los sprawił, że granice stały się przekraczalne, podejmowałem nieraz wyprawy bez konkretnie określonego celu, byle tylko usłyszeć inny język, zjeść inny rodzaj zupy, spróbować innego alkoholu, zobaczyć inny krajobraz. By zobaczyć własne odbicie w innym lustrze. To konieczne, gdyż lustra potrafią kłamać, więc jeśli całe życie przeglądasz się w jednym, możesz do końca nie wiedzieć, jak naprawdę wyglądasz" - pisze Robert Makłowicz.
"Przy lekturze tej książki towarzyszyło mi nieustające poczucie głodu; fizycznego głodu, wynikającego z obłędnych opisów jedzenia, jak i głodu wiedzy o świecie, który Makłowicz tu tak plastycznie kreśli. Czytając Café Museum, pragnąłem natychmiast zjeść te wszystkie opisane ze znawstwem i miłościš potrawy, zaraz potem wypić wszystko, czego picie jest tu opisane, a jeszcze bardziej - natychmiast wsiąść do samochodu i pojechać w miejsca, które na łamach tej zbyt skromnej objętościowo książki wymienia Makłowicz. Ale to przecież nie jest książka kucharska ani podróżnicza, to jest książka o narodach, społeczeństwach i ich kulturach. Café Museum to, owszem, rzecz o łaknieniu i pragnieniu, ale nade wszystko wyprawa do tajemniczej krainy Mitteleuropy, która jest bardziej skomplikowana i niezwykła niż wszystkie kiedykolwiek wymyślone krainy. I z której pochodzimy my, Środkowoeuropejczycy. Bo tak naprawdę nie ma prawdziwych Polaków, prawdziwych Słowaków i Węgrów, tym bardziej prawdziwych Austriaków - są tylko prawdziwi Środkowoeuropejczycy. Tacy jak Robert Makłowicz". Krzysztof Varga
"Sybaryta Makłowicz opisuje podróż dookoła świata swych marzeń. Właściwie jest to opowieść o tęsknocie, niespełnialnej, bo to tęsknota za światem, który nie wróci, a zarazem za światem nigdy, siłą rzeczy, bezpośrednio niezaznanym, krajem wspomnień cudzych, więc mitycznym. Pokonując niezliczone przejścia graniczne, Makłowicz przekonuje nas żarliwie, że podróżuje wciąż po tej samej c.k. Europie. Szuka owej mitycznej jedności, ciesząc się jednocześnie wszelkimi przejawami odrębności kulturowej w każdej wielonarodowej wspólnocie. Na koniec zaś swej podróży wiodącej krętymi drogami, poznawszy wielu nowych przyjaciół, zakosztowawszy najsmakowitszych potraw i trunków, znajdzie swój nowy, prawdziwy, realny raj na ziemi - Dalmację". Piotr Bikont
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 309361, 310394 (2 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Café Museum [Dokument dźwiękowy] / Robert Makłowicz. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2010. - 1 płyta CD (4 godz 25 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 4 godz. 25 min.
Czyta Robert Makłowicz.
Publikacja dostępna również w wersji drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
"Tak więc jestem i Grekiem, i Chińczykiem, cóż to komu może przeszkadzać? Choć polski mym ojczystym językiem, najbardziej lubię słyszeć wokół siebie także inne mowy. Cieszy mnie obecność w jednym miejscu świątyń różnych wyznań, a jeszcze bardziej raduje, gdy wszystkie są otwarte. Przekraczanie granic od dzieciństwa stanowiło mą ulubioną rozrywkę, a myśl o ich istnieniu jedno z najczęściej przywoływanych przekleństw. Gdy już sam mogłem decydować o miejscu własnego pobytu, a los sprawił, że granice stały się przekraczalne, podejmowałem nieraz wyprawy bez konkretnie określonego celu, byle tylko usłyszeć inny język, zjeść inny rodzaj zupy, spróbować innego alkoholu, zobaczyć inny krajobraz. By zobaczyć własne odbicie w innym lustrze. To konieczne, gdyż lustra potrafią kłamać, więc jeśli całe życie przeglądasz się w jednym, możesz do końca nie wiedzieć, jak naprawdę wyglądasz" - pisze Robert Makłowicz.
"Przy lekturze tej książki towarzyszyło mi nieustające poczucie głodu; fizycznego głodu, wynikającego z obłędnych opisów jedzenia, jak i głodu wiedzy o świecie, który Makłowicz tu tak plastycznie kreśli. Czytając Café Museum, pragnąłem natychmiast zjeść te wszystkie opisane ze znawstwem i miłościš potrawy, zaraz potem wypić wszystko, czego picie jest tu opisane, a jeszcze bardziej - natychmiast wsiąść do samochodu i pojechać w miejsca, które na łamach tej zbyt skromnej objętościowo książki wymienia Makłowicz. Ale to przecież nie jest książka kucharska ani podróżnicza, to jest książka o narodach, społeczeństwach i ich kulturach. Café Museum to, owszem, rzecz o łaknieniu i pragnieniu, ale nade wszystko wyprawa do tajemniczej krainy Mitteleuropy, która jest bardziej skomplikowana i niezwykła niż wszystkie kiedykolwiek wymyślone krainy. I z której pochodzimy my, Środkowoeuropejczycy. Bo tak naprawdę nie ma prawdziwych Polaków, prawdziwych Słowaków i Węgrów, tym bardziej prawdziwych Austriaków - są tylko prawdziwi Środkowoeuropejczycy. Tacy jak Robert Makłowicz". Krzysztof Varga
"Sybaryta Makłowicz opisuje podróż dookoła świata swych marzeń. Właściwie jest to opowieść o tęsknocie, niespełnialnej, bo to tęsknota za światem, który nie wróci, a zarazem za światem nigdy, siłą rzeczy, bezpośrednio niezaznanym, krajem wspomnień cudzych, więc mitycznym. Pokonując niezliczone przejścia graniczne, Makłowicz przekonuje nas żarliwie, że podróżuje wciąż po tej samej c.k. Europie. Szuka owej mitycznej jedności, ciesząc się jednocześnie wszelkimi przejawami odrębności kulturowej w każdej wielonarodowej wspólnocie. Na koniec zaś swej podróży wiodącej krętymi drogami, poznawszy wielu nowych przyjaciół, zakosztowawszy najsmakowitszych potraw i trunków, znajdzie swój nowy, prawdziwy, realny raj na ziemi - Dalmację". Piotr Bikont
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. T 16566 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy gastronomii : od żywności do turystyki kulinarnej / Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak. - Wydanie 2. zmienione. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2017. - 404 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 390-404.
Dla studentów kierunków turystycznych, hotelarskich, technicznych i rolniczych oraz uczniów szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim.
Usługi gastronomiczne są ważną częścią sektora usług. Autorzy przedstawili m.in. krótką historię gastronomii, istotę gastronomii i usługi gastronomicznej, pojęcia stosowane w gastronomii, podstawowe wyposażenie placówki gastronomicznej, produkt gastronomiczny i jego atrakcyjność turystyczną, rolę promocji informacji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dział Informacji
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 64-37 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej