Kuchnia arabska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(10)
Autor
Khanafer Samar
(3)
Zieliński Kamil
(2)
Derkacz-Strybel Maria
(1)
Gignal Magdalena
(1)
Kafka Malka (1970- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Korbut Karolina
(1)
Korzeniowska Anna (1977- )
(1)
Lovekin Jonathan
(1)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(1)
Tamimi Sami (1968- )
(1)
Twead Victoria
(1)
Zakrzewski Andrzej Piotr
(1)
Zygmuntowicz Andrzej
(1)
Łebkowska Danuta
(1)
Łebkowski Marek (1952-2010)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(9)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(6626)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3368)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3079)
Kuchnia arabska
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2767)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2596)
Tajemnica
(2246)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2111)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2003)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1901)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1865)
Dzieci
(1727)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1324)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1260)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1118)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1089)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1049)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1043)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(998)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(975)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(915)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(841)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(758)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(717)
Wojna
(708)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(679)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(655)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Wybory życiowe
(614)
Świadomość społeczna
(612)
Uprowadzenie
(607)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Jerozolima (Izrael)
(2)
Liban
(2)
Bliski Wschód
(1)
Maroko
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Przepisy kulinarne
(4)
Pamiętniki angielskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(6)
Podróże i turystyka
(2)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Kuchnie Świata ; 5)
Dod. do "Gazety Wyborczej".
Indeks.
Tł. z ang.
Zbiór przepisów na potrawy z krajów afrykańskich i Bliskiego Wschodu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 337622 (1 egz.)
Książka
W koszyku
God food : boska kuchnia Malki Kafki. - Kraków : Znak Litera Nova - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018. - 284, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Na okładce: Na styku wielobarwnych kultur, w kolebce najpotężniejszych religii drzemią pierwotne siły ukryte w tajemnych recepturach.
Indeks.
Pierwsza książka kulinarna, która odmieni nie tylko twoją kuchnię, lecz także twoje życie.
"God Food" to bogaty zbiór przepisów na sycące dania główne, wyrafinowane przekąski, przepyszne desery, aromatyczne mieszanki ziół, orzeźwiające napoje. Malka Kafka pomoże ci odnaleźć boski pierwiastek w niezwykłych potrawach. Przekona, że bezwarunkową miłość można okazać, zapraszając bliskich do wspólnego stołu. Zainspiruje do wykorzystania sprawdzonych receptur zrodzonych na styku wielobarwnych kultur, w kolebce najpotężniejszych religii. Pokaże praktyczne sposoby na przygotowanie doskonałych roślinnych posiłków. Rozpocznij proces kulinarnej i duchowej przemiany, przyłącz się do egzotycznej podróży - do wyprawy w głąb siebie.
Malka Kafka - znana i ceniona restauratorka, założycielka sieci restauracji Tel Aviv, jednych z najpopularniejszych w Warszawie. Umiejętności kulinarne Malki docenili prawdziwi koneserzy kuchni, a jej program emitowany na antenie Kuchnia+ przyciągnął rzesze widzów zafascynowanych orientalnymi smakami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 351573 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Prawdziwa skarbnica inspiracji dla miłośników kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz aromatów Bliskiego Wschodu.
Samar Khanafer, finalistka trzeciej edycji MasterChefa i autorka dwóch bestsellerowych książek kulinarnych, powraca z wyjątkową pozycją, która przeniesie was do pachnącego kardamonem i wodą z kwiatów pomarańczy Libanu.
Książka zawiera ponad 130 wegetariańskich i wegańskich przepisów zarówno na tradycyjne bliskowschodnie dania, takie jak kremowy humus czy chrupiący falafel, jak i na nowoczesne interpretacje arabskich klasyków, jak kafta z soczewicy czy roślinna wersja kibbeh nayeh. Autorka łączy sezonowe składniki, które znajdziecie w lokalnym warzywniaku i na bazarku, z bliskowschodnimi przyprawami, dzięki czemu łatwo wyczarujecie w swojej kuchni orientalne manouche, mkhabasę, batata harra, foul, harirę, makloubeh…
"Dukkah, kumin i włoszczyzna" to kulinarny przewodnik po Bliskim Wschodzie, który sprawi, że na chwilę poczujecie się jak w tętniącym życiem Bejrucie i spróbujecie jednej z najlepszych kuchni na świecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 387405 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hummus, za'atar i granaty / [teksty i przepisy Samar Khanafer ; zdjęcia potraw i portrety autorki Kamil Zieliński]. - Wydanie 2. - Warszawa : Buchmann, copyright 2016. - 319 stron : ilustracje, fotografie, portrety ; 28 cm.
Na okładce: Kulinarna podróż po Libanie.
Nowe wydanie jednej z najpiękniejszych książek kulinarnych Samar Khanafer zaprasza nas w kulinarną podróż po Libanie. Tamtejsza kuchnia jest niezwykle różnorodna - zarówno pod względem smaku, jak i kolorystyki. Potrawy są niezwykle łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo zdrowe. Bogata, aromatyczna, zdrowa i smaczna - to właśnie kuchnia libańska. W książce znalazło się ponad 100 przepisów na dania charakterystyczne dla regionu.
Autorka: pół-Polka, pół-Libanka. Uczestniczka trzeciej polskiej edycji programu "MasterChef", której umiejętności docenili między innymi Gordon Ramsay i Michel Roux. Z pasji projektantka grafiki, która po godzinach od zawsze relaksuje się w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 342033 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kulinarna podróż po Libanie.
Kuchnia arabska zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Niech o tym świadczą choćby otwierane co i rusz hummus bary. Samar Khanafer zabiera nas w kulinarną podróż po Libanie. Tamtejsza kuchnia jest niezwykle różnorodna - zarówno pod względem smaku, jak i kolorystyki. Potrawy są niezwykle łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo zdrowe. Bogata, aromatyczna, zdrowa i smaczna - to właśnie kuchnia libańska. W książce znalazło się ponad 100 przepisów na dania charakterystyczne dla regionu.
Autorka: pół-Polka, pół-Libanka. Uczestniczka trzeciej polskiej edycji programu "MasterChef", której umiejętności docenili między innymi Gordon Ramsay i Michel Roux. Z pasji projektantka grafiki, która po godzinach od zawsze relaksuje się w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 342032 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jerozolima do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., 2023. - 300, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Na grzbiecie imprint wydawcy: Buchmann. Ilustracje także na wyklejkach.
Część tekstu równolegle w języku arabskim i hebrajskim.
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek - smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę - hebrajskie i arabskie hity z różnych epok - świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 388493 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Maroko : kraina Gnawy / Anna Korzeniowska. - Gdynia : Wydawnictwo Novae Res, 2019. - 201, [1] strona, [10] stron tablic : fotografie ; 21 cm.
Bibliografia na stronie 201.
Myślisz, że nie ma już na świecie miejsca, gdzie człowiek i natura to jedność? Daj się porwać w fascynujący rejon Afryki Północnej. Maroko to jedno z tych miejsc, które większości z nas wydają się równie fascynujące, co nieosiągalne, a nawet niebezpieczne. W głowach Europejczyków wciąż funkcjonuje mnóstwo krzywdzących stereotypów na temat tego kraju, a tymczasem jest on niezwykle przyjazny, dostępny i otwarty na przybyszy z Zachodu. Można tu spędzić noc na pustyni, zwiedzić majestatyczne kazby, zabłądzić w wąskich uliczkach Medyny czy skosztować aromatycznego tadżinu. A to tylko początek atrakcji, jakie czekają na turystów w Maroku!
Autorka, wspominając swoją wyprawę do tego pięknego kraju, dzieli się z czytelnikami informacjami i przemyśleniami dotyczącymi wszystkiego, co powinniśmy wiedzieć, nim ruszymy do Afryki Północnej. Jakich zasad trzeba przestrzegać, podróżując po Maroku? Jak się targować, by nie obrazić sprzedawcy? Dlaczego marokańska herbata jest taka słodka? I najważniejsze: co zrobić, by porzucić uprzedzenia i otworzyć się na odmienną kulturę, religię i sposób na życie? Przekonajcie się sami, że to prostsze, niż może się wydawać!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 354092 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 235991 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: Książka kucharska.
Indeks.
Na kartkach "Jerozolimy" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku - Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej.
Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów. Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie. W "Jerozolimie" połączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najbardziej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355790 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Victoria wraz z mężem, Joe, przyjmują posady nauczycieli w prywatnej szkole angielskiej w Bahrajnie. Pełni obwa, ale też spragnieni poznania nowej kultury, opuszczają spokojne El Hoyo w Andaluzji i udaja się na roczny kontrakt na Bliski Wschód. Co zastaną na miejscu? W Bahrajnie czeka na nich ich urocza szkoła z piekła rodem. Uczniowie są podwożeni przez szoferów w ferrari i mercedesach, a grono nauczycielskie to zbieranina wszelkiego rodzaju ekscentryków, rewelacyjnie sportretowanych przez autorkę. Niektórzy z nich jak mocno stuknięty nauczyciel Teorii Wiedzy, Brent, lowelasowaty matematyk, Barry czy Tercet Pulchnych Gracji na długo pozostaną w naszej pamięci. A gdyby i tego było mało, Victoria i Joe szybko znajdą się w oku cyklonu. Bo kto by się spodziewał, że wyjeżdżając do spokojnego, bogatego Bahrajnu, znajdą się w samym środku Arabskiej Wiosny Ludów, która ogarnie świat arabski. W tej książce znajdziemy wszystko, co lubimy: wyraziste charaktery, wartką akcję, doskonały opis świata arabskiego, genialne poczucie humoru autorki i wreszcie - smakowitą kuchnię Bliskiego Wschodu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 324854 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej