Produkt regionalny
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(17)
Forma i typ
Książki
(17)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje informacyjne
(4)
Publikacje promocyjne
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
tylko na miejscu
(9)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(11)
Czytelnia BG
(9)
Autor
Bodzioch Anna
(3)
Szachowicz Mariola
(3)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Łapiński Paweł (1985- )
(2)
Bedrunka Karina
(1)
Brunetti Ilaria (1987- )
(1)
Byrdak Maja
(1)
Cebula Joanna
(1)
Chruściel Maria (kulinaria)
(1)
Hoffmann Paweł
(1)
Hoppe Dominika
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Kluczniok Klaudia
(1)
Korbut Karolina
(1)
Koronkiewicz Wojciech (1969- )
(1)
Kotuła Ewa
(1)
Kryniewski Wiesław
(1)
Maréchal Anna
(1)
Miszkurek Aneta
(1)
Molska Gosia
(1)
Molski Leszek
(1)
Osiecka-Sułek Justyna
(1)
Oziembłowski Maciej
(1)
Piechaczek Barbara
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Przymuszała Lidia
(1)
Pydych Jan
(1)
Seidler Tomasz
(1)
Solier Stéphane
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wrzeszcz Magdalena
(1)
Zgorzelska Róża
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Świtała-Trybek Dorota
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
Kraj wydania
Polska
(17)
Język
polski
(15)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(6650)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3382)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Produkt regionalny
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2616)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2256)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1981)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1355)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1255)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1187)
Nastolatki
(1128)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1060)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(851)
Społeczeństwo
(848)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(772)
Młodzież
(769)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(758)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(661)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(654)
Polacy
(642)
Miasta
(637)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
2001-
(7)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(4)
Województwo opolskie (1999- )
(3)
Chrząstowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Chrząstowice)
(1)
Francja
(1)
Gmina Zakliczyn (woj. małopolskie, pow. tarnowski)
(1)
Górny Śląsk
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Podlasie
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Opracowanie
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Informator
(2)
Katalog
(2)
Książka kucharska
(2)
Autograf
(1)
Poradnik
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Reportaż
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(15)
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Podróże i turystyka
(5)
Historia
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Edukacja i pedagogika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
17 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Oprawa spiralna.
Współfinansowanie: Unia Europejska (UE)
Zapraszamy Cię do kulinarnej podróży w czasie. Książka, którą właśnie trzymasz w ręce, to specjalny bilet do przeszłości. Wzięliśmy małą garść przepisów, dodaliśmy odrobinę historii. Na koniec wszystko przyprawiliśmy kolorami i słowami zachęty, by udać się do „krainy potraw i garów" i tam wyczarować bardzo tradycyjne, a dziś powoli zapominane przysmaki z naszego regionu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23197 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego
Publikacja zawiera 50 przepisów na potrawy z fasoli. Są to zarówno zupy i potrawy wytrawne, jak i słodkie desery, takie jak lody, tort czy babki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 352547 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crepes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 387339 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: François-Régis Gaudry i przyjaciele. Wszystko o kuchni włoskiej.
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie. Druk głównie czteroszpaltowy.
Bibliografia na stronie 462. Indeksy.
Jedyna książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz. Wszystko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej.
Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy.
Z książki dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy cappuccino, macchiato i mocaccino oraz czy tiramisu można zrobić bez alkoholu. Nie zabraknie również wielkich grzechów włoskich, a w tym odpowiedzi na pytanie, czy śmietana w makaronie carbonara jest niewybaczalna. Poznasz bliżej także Leonarda da Vinci i dowiesz się, czy był wegetarianinem. Wszystko to przeniesie Cię na gorące i gwarne ulice Italii, zapraszając do spróbowania swoich sił w ich kulinarnych historiach.
Kulinarna uczta dla wszystkich wielbicieli kuchni włoskiej. 5 kg wiedzy o słonecznej Italii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 376392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Lira Wydawnictwo, 2023. - 349, [3] strony : fotografie, ilustracje, mapa, portrety ; 22 cm
Na okładce : "Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła...".
Bibliografia na stronie 349. Indeks.
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także liczni aktywiści, badacze tradycji kulinarnych, eksperci i dziennikarze. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście. Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię Lwowa – biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków. Dodatkową zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne zdjęcia i barwne ilustracje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 383166 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Trudno sobie wyobrazić dwumetrowego Wojtka Koronkiewicza w stroju pszczółki, będę jednak namawiał wydawcę, aby taki mu sprawił – w uznaniu dla autora, który nie potrafiąc usiedzieć w miejscu, krąży po Podlasiu i wszędzie zbiera literacki nektar.
Pyszne są spotkania i rozmowy zrelacjonowane w tej książce! Właściwie to nie książka, lecz bombonierka; sięgnąwszy po jedną czekoladkę, sięgniemy po kolejną, a potem po następną, a później po jeszcze kilka…, w końcu zaś nabierzemy apetytu na podróż śladami sympatycznego drągala. Smacznego i na zdrowie! [Grzegorz Kasdepke]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 372933 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Numeracja stron w kierunkach przeciwnych.
Współwydane w kierunku przeciwnym z: Produkty tradycyjne województwa opolskiego.
Jestem przekonany, że ta publikacja przybliży Państwu nasz tradycyjny opolski stół. Zachęci kolejne osoby, stowarzyszenia czy producentów do ubiegania się o wpis produktów na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. W publikacji znajdziecie Państwo opis charakterystycznych dla naszego regionu produktów, wytwarzanych metodami tradycyjnymi, gdzie często wkład pracy człowieka nie jest możliwy do zastąpienia przez najnowsze technologie. Publikacja zawiera również przepisy na potrawy, które pamięta się z rodzinnego domu. Serdecznie zachęcam do odtworzenia ich we własnej kuchni, przekazania tradycji najmłodszym członkom rodziny i częstowania opolskimi smakołykami gości z innych regionów Polski. Europy i świata. Niech kulinarnej podróży po naszym regionie towarzyszy hasło: Opolskie ze smakiem! (Andrzej Buła, Marszałek Województwa Opolskiego)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23494 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach [252-253]. Indeks.
Książka autorstwa Gosi Molskiej to nowoczesne i atrakcyjne kompendium polskiej kuchni wzbogacone o kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów. Autorka obszernie (choć z przymrużeniem oka) przybliża w niej, m.in. kuchnię mniejszości narodowych oraz regionalne produkty, opowiada o polskich kultowych słodyczach i najsłynniejszych bazarach. Znalazły się tu również ciekawostki o historii polskiej kuchni, kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach tworzących smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W książce nie brakuje też rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak krzyżówka, kulinarny quiz oraz gra planszowa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361358 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 19-24.
Streszczenia w językach: angielskim, niemieckim i francuskim.
Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska to efekt wieloletniej współpracy obu autorek, reprezentujących różne dyscypliny naukowe. Stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu, łącząc tym samym aspekt lingwistyczny i kulturoznawczy. To praca o charakterze interdyscyplinarnym, której zasadniczym celem jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą regionu. W leksykonie zarchiwizowano słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, jak i to odchodzące do językowego lamusa. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych, jak i wielkoprzemysłowych), w obrębie dwóch województw: śląskiego i opolskiego. Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć, będących wzbogaceniem, a zarazem integralną częścią opracowania. Publikacja jest adresowana nie tylko do badaczy wielu dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, ale także do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23658 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23657 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Druk dwuszpaltowy.
„Chciałbym, aby nasza publikacja stała się przewodnikiem po opolskich kulinariach. Adresujemy ją zarówno do osób odwiedzających województwo opolskie, jak i do mieszkańców naszego regionu, mając nadzieję, że ta lektura zachęci do zainteresowania się własną kuchnią, odszukania oryginalnych receptur i dzięki temu powiększy się ilość zidentyfikowanych produktów tradycyjnych. Liczymy też, że ta „smakowita lektura" zachęci do krzewienia kultury opolskiej kuchni". (Józef Sebesta, Marszałek Województwa Opolskiego)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23917 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21204 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Opolskie Kwitnące)
Okładka wliczona w paginację.
„Dziś wszyscy wiemy, jak ważne są jakość produktu i wiedza o jego pochodzeniu, ponieważ tylko pełna identyfikacja surowca „od pola do stołu" daje nam gwarancję wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności. Właśnie takie produkty, pochodzące od lokalnych producentów, znajdziecie Państwo w tej publikacji, prezentującej pięćdziesiąt osiem opolskich specjałów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi". (A. Konopka)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23310 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20781 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Egzemplarz 22855 Ś z dedykacją.
Współfinansowanie: Samorząd Województwa Opolskiego
"Śląski tygiel kulinarny" województwa opolskiego to efekty przenikania się kultur: śląskiej, czeskiej, kresowej, niemieckiej. Ciekawe dania, związana z tym tradycja, a czasem przepisy trochę idące z "duchem czasu" powodują, iż w opolskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki wielu staraniom podejmowanym przez Samorząd Województwa Opolskiego, udało się dotrzeć do lokalnych producentów, którzy stosując tradycyjne metody produkcji, wprowadzili na rynek regionalną i tradycyjną żywność wysokiej jakości. To właśnie dzięki nim mieszkańcy województwa i turyści mogą posmakować "naszego regionu". [...] Żywność lokalna jest tym, co nas wyróżnia spośród innych, ale też jednoczy w regionie". (A. Buła, fragment wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 368821, 22856 ŚM (2 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22855 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedstawiamy Państwu katalog polskich produktów, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Lista ta została utworzona na mocy ustawy z dnia 17grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Znajdują się na niej produkty wytwarzane za pomocą metod tradycyjnych, czyli stosowanych od co najm niej 25 lat. Jednak większość z nich jest wytwarzana według receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Polska posiada wiele specyficznych wyrobów, które są wyrazem wielowiekowej tradycji kuchni polskiej, przyczyniając się jednocześnie do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich, rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.
Prowadzenie Listy Produktów Tradycyjnych ma na celu zidentyfikow anie jaknajwiększej liczby wytwarzanych w całej Polsce specjałów. W Unii Europejskiej takie produkty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Unijni konsumenci chętnie kupują żywność najwyższej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się tradycyjnym i metodami produkcji z lokalnych surowców. Idea produktów tradycyjnych jest bliska także Polakom, którzy na rynku zdominowanym przez produkty masowe, szukają wyrobów wyjątkowych i niepowtarzalnych. Tradycyjna polska żywność z całą pewnością może spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 365484 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedstawiamy Państwu katalog polskich produktów, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Lista ta została utworzona na mocy ustawy z dnia 17grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Znajdują się na niej produkty wytwarzane za pomocą metod tradycyjnych, czyli stosowanych od co najm niej 25 lat. Jednak większość z nich jest wytwarzana według receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Polska posiada wiele specyficznych wyrobów, które są wyrazem wielowiekowej tradycji kuchni polskiej, przyczyniając się jednocześnie do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich, rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.
Prowadzenie Listy Produktów Tradycyjnych ma na celu zidentyfikowanie jak największej liczby wytwarzanych w całej Polsce specjałów. W Unii Europejskiej takie produkty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Unijni konsumenci chętnie kupują żywność najwyższej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się tradycyjnym i metodami produkcji z lokalnych surowców. Idea produktów tradycyjnych jest bliska także Polakom, którzy na rynku zdominowanym przez produkty masowe, szukają wyrobów wyjątkowych i niepowtarzalnych. Tradycyjna polska żywność z całą pewnością może spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 365485 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis według okladki. Okładka wliczona w paginację.
Współfinansowanie: Samorząd Województwa Opolskiego
„Smaki Mojego Dzieciństwa” to niezwykły, pełen tradycyjnych smaków konkurs kulinarny. Zorganizowany został 29 czerwca 2019 r. przez Stowarzyszenie „Przyszłość Chrząstowic” w ramach Festynu Rodzinnego. Mogli w nim brać udział wyłącznie amatorzy - zarówno osoby indywidualne, jak i zespoły. Każdy z uczestników musiał przygotować dowolną potrawę: danie tradycyjne, lokalne albo współczesne. Jury oceniało nie tylko smak, zapach i konsystencję, ale też związek potrawy z tradycją rodzinną, estetykę podania i aranżację stoiska. Celem konkursu było przede wszystkim kultywowanie tradycji kulinarnych regionu, budowanie więzi w społeczności lokalnej, promocja regionalnej kuchni i zdrowego odżywiania, a także ochrona dziedzictwa kulturowego oraz bliższe poznanie mieszkańców i ich korzeni. Konkurs „Smaki Mojego Dzieciństwa” miał również ocalić od zapomnienia wyjątkowe domowe przepisy, dzięki zebraniu ich i opublikowaniu w formie książki kucharskiej".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23295 Ś (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej