Dywan Agnieszka
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(7)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(7)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1679)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(794)
Dywan Agnieszka
(-)
Kowalska Dorota
(672)
Doyle Arthur Conan
(643)
Wallace Edgar
(585)
Konopnicka Maria
(543)
Kochanowski Jan
(505)
Cartland Barbara
(494)
Shakespeare William
(473)
Dickens Charles
(448)
Buchner Friederike von
(438)
Maybach Viola
(434)
Hackett Pete
(433)
Waidacher Toni
(423)
Verne Jules
(391)
Twain Mark
(365)
Poe Edgar Allan
(364)
Christie Agatha (1890-1976)
(361)
Goethe Johann Wolfgang von (1749-1832)
(352)
May Karl
(345)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(336)
Siemianowski Roch (1950- )
(329)
Shakespeare William (1564-1616)
(328)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(321)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(315)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
London Jack
(298)
Leśmian Bolesław
(291)
Boy-Żeleński Tadeusz
(289)
Słowacki Juliusz
(288)
Dönges Günter
(286)
Sienkiewicz Henryk
(286)
Mahr Kurt
(284)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(284)
Darlton Clark
(280)
Kraszewski Józef Ignacy
(280)
King Stephen (1947- )
(279)
Ewers H.G
(278)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(277)
Orzeszkowa Eliza
(277)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(267)
Krasicki Ignacy
(265)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Донцова Дарья
(264)
Trzeciak Weronika
(262)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(259)
Kühnemann Andreas
(258)
Калинина Дарья
(257)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(254)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(248)
Mickiewicz Adam
(241)
Francis H.G
(240)
Montgomery Lucy Maud
(238)
Conrad Joseph
(237)
Austen Jane
(234)
May Karol
(232)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(232)
Vlcek Ernst
(231)
Prus Bolesław
(230)
Barner G.F
(229)
Autores Varios
(228)
Kürschner Joseph
(228)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(227)
Domańska Joanna (1970- )
(226)
Andersen Hans Christian
(225)
Chávez José Pérez
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(219)
Stevenson Robert Louis
(218)
Balzac Honoré de
(217)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Wells H. G
(215)
Kipling Rudyard
(212)
Voltz William
(211)
Goethe Johann Wolfgang von
(209)
Howard Robert E
(204)
Cieślik Donata
(203)
Zimnicka Iwona (1963- )
(203)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(201)
Evans Virginia
(201)
Goliński Zbigniew
(201)
Hałas Jacek "Stranger"
(201)
Bazán Emilia Pardo
(200)
Baczyński Krzysztof Kamil
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Mark William
(195)
Popczyński Marcin (1974- )
(195)
Miłosz Czesław (1911-2004)
(194)
Czechowicz Józef
(189)
Kienzler Iwona (1956- )
(188)
Dickens Charles (1812-1870)
(187)
Hoffmann Horst
(186)
Alcott Louisa May
(185)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(184)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura francuska
(2)
Literatura rosyjska
(2)
Temat
Dowódcy
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Gabidullin, Marat
(2)
Gastronomia
(2)
Grupa Wagnera
(2)
Kuchnia japońska
(2)
Kultura stołu
(2)
Produkt regionalny
(2)
Prywatne firmy wojskowe
(2)
Wojna domowa w Syrii (2011- )
(2)
Wojna rosyjsko-ukraińska (2014- )
(2)
Wojska najemne
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Rosja
(2)
Syria
(2)
Ukraina
(2)
Francja
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Książka kucharska
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Powieść francuska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(4)
Kulinaria
(4)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Podróże i turystyka
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Po raz pierwszy Marat Gabidullin, były dowódca grupy Wagnera, ujawnia nieznane fakty z wojen Putina, demaskuje sieć powiązań rosyjskich oligarchów i opowiada o mafijnym zapleczu śmiertelnie niebezpiecznych akcji.
Otwierając tę książkę, nie oczekuj wyznania win, skruchy ani przeprosin. Marat spisuje historię, o której wielu chciałoby zapomnieć. Zdradza kulisy operacji zbrojnych Rosjan w miejscach, w których oficjalnie ich nie ma. Odnosi się do okoliczności aneksji Krymu i walki o Donbas w Ukrainie. Opowiada o współpracy z oficjalną armią i grupami przestępczymi. Wspomina czas, gdy sam był rosyjskim „mięsem armatnim”. Bez litości odsłania sekrety działania Grupy Wagnera - spółki widma, za działania której nikt nie ponosi odpowiedzialności.
Ta historia to nie opowieść dziennikarza śledczego ani najlepszego komentatora wojennego. To spowiedź najemnika, który wspomina swoją drogę i najtrudniejsze doświadczenia: sięgnięcie do jądra zła.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 379332 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
(Książka dla Ciebie)
Czas trwania: 8 godz. 47 min.
Książka dofinansowana przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
Nagranie w formacie DAISY.
Po raz pierwszy Marat Gabidullin, były dowódca grupy WAGNERA, ujawnia nieznane fakty z wojen Putina, demaskuje sieć powiązań rosyjskich oligarchów i opowiada o mafijnym zapleczu śmiertelnie niebezpiecznych akcji.
Otwierając tę książkę, nie oczekuj wyznania win, skruchy ani przeprosin. Marat spisuje historię, o której wielu chciałoby zapomnieć. Zdradza kulisy operacji zbrojnych Rosjan w miejscach, w których oficjalnie ich nie ma. Odnosi się do okoliczności aneksji Krymu i walki o Donbas w Ukrainie. Opowiada o współpracy z oficjalną armią i grupami przestępczymi. Wspomina czas, gdy sam był rosyjskim "mięsem armatnim". Bez litości odsłania sekrety działania GRUPY WAGNERA - spółki widma, za działania której nikt nie ponosi odpowiedzialności.
Wróg ludu to modny obecnie termin, który oznacza każdego, kto ośmiela się powiedzieć to, co jedni wolą przemilczeć, a czego inni nie chcą przyjąć do wiadomości. Czy boję się o swoje życie i swoją wolność? Pożyjemy, zobaczymy. Ta historia to nie opowieść dziennikarza śledczego ani najlepszego komentatora wojennego. To spowiedź najemnika, który wspomina swoją drogę i najtrudniejsze doświadczenia: sięgnięcie do jądra zła. Książka przeznaczona dla osób o mocnych nerwach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. T 23559 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crepes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 387339 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: François-Régis Gaudry i przyjaciele. Wszystko o kuchni włoskiej.
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie. Druk głównie czteroszpaltowy.
Bibliografia na stronie 462. Indeksy.
Jedyna książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz. Wszystko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej.
Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy.
Z książki dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy cappuccino, macchiato i mocaccino oraz czy tiramisu można zrobić bez alkoholu. Nie zabraknie również wielkich grzechów włoskich, a w tym odpowiedzi na pytanie, czy śmietana w makaronie carbonara jest niewybaczalna. Poznasz bliżej także Leonarda da Vinci i dowiesz się, czy był wegetarianinem. Wszystko to przeniesie Cię na gorące i gwarne ulice Italii, zapraszając do spróbowania swoich sił w ich kulinarnych historiach.
Kulinarna uczta dla wszystkich wielbicieli kuchni włoskiej. 5 kg wiedzy o słonecznej Italii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 376392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mojra / Henri Loevenbruck ; t. 2)
Tyt. oryg.: "La guerre des loups", 2004, tyt. oryg. cyklu: "La Moira".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 304690 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej, przedtytułowej i okładce także tytuł w piśmie japońskim.
Tytuł oryginału: Cuisine japonaise maison : 100 recettes, techniques et conseils pour cuisiner chez soi comme au Japon.
Indeks.
Domowa kuchnia japońska to fantastyczne smaki znane z dzieciństwa spędzonego w Tokio, receptury mamy i babci. To niezapomniany aromat kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych, a także rytuały parzenia herbaty i proste rady, jak przygotować najlepszy ryż do sushi. To przyjemność przygotowywania potraw własnoręcznie, bez przemysłowych dodatków. Dania skomponowane z łatwo dostępnych, lokalnych i sezonowych produktów, a także propozycje ich wegańskich zamienników. Dowiedz się, jak smakują: ikameshi sałatka z sashimi suszona ryba himono kwiaty wiśni w soli chawanmushi z małżami shoyu ramen Maori Murota zabierze cię do świata smaków, zapachów i kolorów Japonii. Będzie pysznie, rodzinnie i bardzo japońsko.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 386125 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Tokyo : les recettes culte.
Indeks.
Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego, kto chce poznać rodzimą kulturę kulinarną autorki, jeść zdrowo i smacznie. Ta książka to więcej niż klasyka kuchni z Tokio. To kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajdziesz w niej: ponad 100 unikatowych przepisów nie tylko na sushi, miso czy ramen, ale także na słone placki senbei, pierożki gyoza, wariacje makaronu soba i udon, marynowane warzywa czy pulpeciki z kurczaka tsukuné, receptury na japońskie słodkości jak daifukumochi, czyli nadziewane ciastka ryżowe, ciasto z matchą, biszkopty, lody i sorbety, jakich nie próbowałeś w Europie, jasne i zwięzłe informacje o podstawowych technikach gotowania i najważniejszych składnikach potrzebnych do wyczarowania Japonii we własnej kuchni. Tokio. Kultowe przepisy to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, lecz także barwny kulinarny przewodnik po stolicy Japonii. Wyrusz w podróż po zatłoczonych tokijskich barach z przekąskami, poczuj tętniące życiem ulice, zajrzyj do wnętrz kultowych restauracji w Tokio. Poznaj inspirujących ludzi, zaskakujące smaki i niezwykłą atmosferę jednej z największych gastronomicznych metropolii świata. Maori Murota dorastała w Tokio, a do napisania tej książki zainspirowały ją wspomnienia z dzieciństwa. Pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu, gdzie jest szefową kuchni i prowadzi warsztaty gotowania autentycznych japońskich potraw domowych. Dzięki swoim doświadczeniom wie, jak tłumaczyć ludziom Zachodu kulturę Wschodu, czyniąc ją zrozumiałą i przystępną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 368214 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej