Dziedzictwo kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(19)
Forma i typ
Książki
(19)
Poradniki i przewodniki
(11)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(14)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(17)
Czytelnia BG
(3)
Autor
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(2)
Łapiński Paweł (1985- )
(2)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Berowski Liwiusz
(1)
Blanc Raymond (1949- )
(1)
Brunetti Ilaria (1987- )
(1)
Bugno Patrycja
(1)
Bui Andrew
(1)
Błażewicz Paweł
(1)
D'Avila-Latourrette Victor-Antoine
(1)
Dushar Marianna
(1)
Godzińska Marzena
(1)
Gołębiowska-Zwoniarska Anna
(1)
Hardenfelt Michael
(1)
Jaszecka Karolina
(1)
Jung Richard
(1)
Kenihan Kerry (1944- )
(1)
Kensy Elżbieta
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kluczniok Klaudia
(1)
Korbut Karolina
(1)
Kotyńska Katarzyna (1973- )
(1)
Kuczyński Bartłomiej (1977- )
(1)
Kurcewicz Agnieszka
(1)
Lodzińska Ewa (1963- )
(1)
Lylo Igor
(1)
Martín Raquel
(1)
Maréchal Anna
(1)
Miller Max (1983- )
(1)
Motyka Krzysztof
(1)
Paszkowski Jerzy
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Pokora Joanna
(1)
Polan Andrzej
(1)
Przymuszała Lidia
(1)
Pydych Jan
(1)
Romero Mariño Soledad
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Solier Stéphane
(1)
Volkwein Ann
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wellman Krzysztof (1958- )
(1)
Wieczorek Waldemar
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Woodward Sarah
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Świtała-Trybek Dorota
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(19)
Język
polski
(19)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kobieta
(6627)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3368)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3079)
Dziedzictwo kulinarne
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2768)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2596)
Tajemnica
(2246)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2111)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2004)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1901)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1866)
Dzieci
(1728)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1324)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1261)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1119)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1090)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1049)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1044)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(998)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(976)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(915)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(842)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(758)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(717)
Wojna
(709)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(679)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(656)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Wybory życiowe
(615)
Świadomość społeczna
(612)
Uprowadzenie
(607)
Temat: czas
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1901-2000
(3)
2001-
(3)
1101-1200
(2)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1901-1914
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Francja
(3)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(3)
Afryka
(1)
Beskidy Zachodnie (góry)
(1)
Bliski Wschód
(1)
Daleki Wschód
(1)
Dania
(1)
Europa
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Grenlandia (Dania ; wyspa)
(1)
Góra Świętej Anny (woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Leśnica ; okolice)
(1)
Górny Śląsk
(1)
Japonia
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Meksyk
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Polska
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Starożytny Rzym
(1)
Tatry (góry)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Wyspy Owcze (Dania)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(15)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Opracowanie
(6)
Przewodnik tematyczny
(3)
Książka kucharska
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradnik
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(16)
Etnologia i antropologia kulturowa
(10)
Historia
(7)
Podróże i turystyka
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
19 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy – wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem somen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. Katherine Tamiko Arguile – pisarka oraz dziennikarka kulturalna o japońsko-brytyjskich korzeniach, urodzona i wychowana w Tokio. Mówi o sobie, że jest Edokko, choć już od lat mieszka w Australii. Popularyzacja kuchni swoich przodków jest jej sposobem na ocalenie japońskiej tradycji przed zniknięciem i zapomnieniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 383351 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: Wykwintna i tania kuchnia benedyktyńska.
Brat Wiktor przedstawia prawie 200 przepisów benedyktyńskiej kuchni na smaczne, proste, łatwe do przygotowania, tanie, a jednocześnie wykwintne zupy.
"Przyrządzanie zup jest sztuką, która można odkrywać stale od nowa. Z przepisami należy eksperymentować, wypróbowywać je, a następnie bawić się nimi. Przygotowywanie zup jest silnie związane z codziennością i wszystkim, co ona ze sobą niesie: rytm pracy i codzienna rutyna, zmiany pór roku, wielkość i upodobania smakowe rodziny, ograniczenia czasowe, jakość zwykłych posiłków, jak tez potrawy na uroczyste okazje. Zupy z łatwością przystosowują się do każdej sytuacji lub okoliczności codziennego życia i często wprowadzają w nie przyjemne doznania." [Brat Victor-Antoine d’Avila-Latourrette]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369144 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
Indeks.
Tekst w przekładzie z języka ukraińskiego.
Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 386058 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crepes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 387339 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: François-Régis Gaudry i przyjaciele. Wszystko o kuchni włoskiej.
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie. Druk głównie czteroszpaltowy.
Bibliografia na stronie 462. Indeksy.
Jedyna książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz. Wszystko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej.
Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy.
Z książki dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy cappuccino, macchiato i mocaccino oraz czy tiramisu można zrobić bez alkoholu. Nie zabraknie również wielkich grzechów włoskich, a w tym odpowiedzi na pytanie, czy śmietana w makaronie carbonara jest niewybaczalna. Poznasz bliżej także Leonarda da Vinci i dowiesz się, czy był wegetarianinem. Wszystko to przeniesie Cię na gorące i gwarne ulice Italii, zapraszając do spróbowania swoich sił w ich kulinarnych historiach.
Kulinarna uczta dla wszystkich wielbicieli kuchni włoskiej. 5 kg wiedzy o słonecznej Italii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 376392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia grecka / [tekst Kerry Kenihan ; tłumaczenie Marzena Godzińska]. - Wydanie 1. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2004. - 80 stron : fotografie, mapa ; 28 cm.
(Świeże i Smaczne)
Indeks. Słownik terminów greckich.
Książka zawiera dokładnie opracowane przepisy na wiele potraw, które łatwo przygotować i które zawsze się udają. Dzięki niej odkryjesz wszystkie zalety dań kuchni greckiej. Mamy nadzieję, że potrawy przygotowane według przepisów z tej książki sprawią ci wiele radości i na stałe zagoszczą w twoim menu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369143 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks potraw.
"Nie wierz gębie, połóż na zębie". Powyższe przysłowie słusznie twierdzi, że każdą kwestię sporną najwłaściwiej rozstrzygnąć przez doświadczenie, gdyż ono nikogo nie oszuka.
Zbiór starych przepisów kulinarnych "Kuchnia Podkarpacia" przekonuje, że warto wracać do tradycji domowej kuchni. Regionalne potrawy są nie tylko smaczne, niedrogie i na ogół proste do przygotowania - bywają także wyjątkowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369140 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uczta na Wawelu : książka nie tylko kulinarna / Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Zamku Królewskiego na Wawelu, 2022. - 270, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
Współfinansowanie: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Autor bestsellerowych przewodników kulinarnych i podróżnik odkrywa niesamowite postacie, zabytki i miejsca związane z Wawelem. Zachwycony ich niepowtarzalnym urokiem proponuje przepisy na wyśmienite królewskie potrawy, którymi raczyli się bohaterowie tej książki. Autor nie daje się zwieść kulinarnym mitom i po prostu podaje nam na tacy obwarzanki Jadwigi Andegaweńskiej i baraninę duszoną w winie, którą raczył się Stanisław August Poniatowski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392743 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis według okładki.
Wybrane przepisy uczestników konkursu „Na najpiękniejszy regionalny stół wielkanocny obszaru Krainy Św. Anny", który odbył się podczas Jarmarku Wielkanocnego w marcu 2010 r. w Gogolinie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23925 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Polska Niezwykła)
Tekst także na stronie 2. i 3. okładki.
Indeks miejscowości.
TATRY I BESKIDY ZACHODNIE to praktyczne połączenie przewodnika ze szczegółowym atlasem samochodowym w wygodnym, kieszonkowym formacie. Bogato ilustrowana książka zawiera opis niezwykłych atrakcji turystycznych z obszaru Beskidu Śląskiego, Żywieckiego, Małego, Makowskiego i Sądeckiego, Podhala, Gorców, Pienin i Tatr.
Przewodnik podzielony jest na 6 rozdziałów. Każdy rozpoczyna się aktualną mapą samochodową wybranego obszaru, na której zaznaczono położenie najciekawszych atrakcji turystycznych. Ich szczegółowe opisy, wzbogacone wieloma zdjęciami oraz dokładnymi planami i mapami, czytelnik znajdzie w dalszej części rozdziału. Każdy rozdział kończy się praktycznymi informacjami, które ułatwiają planowanie podróży; wśród nich są m.in. dane teleadresowe muzeów, galerii, siedzib parków narodowych i krajobrazowych, wypożyczalni sprzętu turystycznego i wybranych restauracji. Osobno, na końcu przewodnika, została podana obszerna baza noclegowa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 372622 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
Indeks.
Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu? Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce. Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki – to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 387939 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Słynne przepisy krajów Europy. Przystawki, obiady i desery. Wspaniałe fotografie potraw.
Od smakowitej belgijskiej zupy z kurczaka w stylu Gent, przez słynne greckie nadziewane liście winogron, po sycącą porugalską cielęcinę w sosie z tuńczyka z Madery. Daj się uwieść włoskiemu tiramisu, zasmakuj w fińskich stekach z renifera, poczęstuj rodzinę hiszpańską paellą. Zaproś przyjaciół na francuski suflet serowy lub tyrolski Gröstl. Wybierz się w kulinarną podróż i odkryj najsłynniejsze potrawy Starego Kontynentu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369142 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Andrzej Polan w obiektywie Krzysztofa Wellmana.
Indeks.
Najnowsza książka Andrzeja Polana to opowieść, która toczy się wokół stołu. Znany szef kuchni czerpie inspirację z polskiej tradycji kulinarnej, ale w jej nowym, lekkim wydaniu. To jego znak firmowy. Autor chce nam przypomnieć, że wspólne gotowanie i dzielenie się posiłkami zbliża, umacnia związki, utrwala przyjaźnie, scala rodzinę. Książka nawiązuje do sielskich klimatów, pełnych ziół, naturalnych składników, polnych kwiatów. Jest jak cudownie smaczne letnie wakacje - będzie je przypominać przez cały rok.
Andrzej Polan - kucharz, restaurator, osobowość telewizyjna. Potrafi przełożyć na język smaku najbardziej zaskakujące połączenia, a wszystko to robi z lekkością prawdziwego geniusza. Twierdzi, że talent do gotowania odziedziczył po mamie i babci. I wspomnienie gotowanych przez nie dań nosi najgłębiej w sercu. Każdy, kto spróbował jego kuchni, będzie chciał do niej wrócić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363857 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 19-24.
Streszczenia w językach: angielskim, niemieckim i francuskim.
Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska to efekt wieloletniej współpracy obu autorek, reprezentujących różne dyscypliny naukowe. Stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu, łącząc tym samym aspekt lingwistyczny i kulturoznawczy. To praca o charakterze interdyscyplinarnym, której zasadniczym celem jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą regionu. W leksykonie zarchiwizowano słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, jak i to odchodzące do językowego lamusa. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych, jak i wielkoprzemysłowych), w obrębie dwóch województw: śląskiego i opolskiego. Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć, będących wzbogaceniem, a zarazem integralną częścią opracowania. Publikacja jest adresowana nie tylko do badaczy wielu dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, ale także do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23658 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23657 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Druk dwuszpaltowy.
„Chciałbym, aby nasza publikacja stała się przewodnikiem po opolskich kulinariach. Adresujemy ją zarówno do osób odwiedzających województwo opolskie, jak i do mieszkańców naszego regionu, mając nadzieję, że ta lektura zachęci do zainteresowania się własną kuchnią, odszukania oryginalnych receptur i dzięki temu powiększy się ilość zidentyfikowanych produktów tradycyjnych. Liczymy też, że ta „smakowita lektura" zachęci do krzewienia kultury opolskiej kuchni". (Józef Sebesta, Marszałek Województwa Opolskiego)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23917 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współfinansowanie: Institut Ramon Llull
Wielka podróż przez kontynent, który był świadkiem narodzin pierwszych istot ludzkich i doświadczył tragedii niewolnictwa.
Od stolic po pustynie, od dzikich sawann po wioski rybackie, od futurystycznych dzielnic po gęste dżungle, odkryjesz zapierające dech w piersiach krajobrazy, różnorodne ludy i sposoby życia, niezwykłych bohaterów, pomniki, majestatyczne zwierzęta i niezwykłe historie. Podróż pełna kolorów przez różnorodność kultur i piękno afrykańskiego świata.
Przepięknie ilustrowana, niezwykła książka o Afryce. Wybierz się w cudowną podróż po tym kontynencie, poznaj kulturę i przyrodę wielu afrykańskich państw, zwyczaje i kulturę plemion afrykańskich, niezwykłą roślinność i egzotyczne zwierzęta!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 376937 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miejsce wydania na podstawie serwisu e-ISBN. Rok wydania na podstawie informacji od wydawcy.
Bibliografia na stronach 208-215.
Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku.
"Tradycje kulinarne Dani" to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - kulturoznawczyni, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 387756 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 338-350.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. Partnerami publikacji są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Polskiej Wódki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce. Medialnie projekt wspierają: Kuchniokracja, Mistrz Branży, Podróże kulinarne, Radio Kulinarne oraz Wydarzenia Kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 394056 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The food of France, 2006.
Indeks.
Książka Sarah Woodward zabiera Czytelników w wyjątkową podróż po regionalnych smakach Francji. Autorka opisuje charakter kuchni wszystkich francuskich regionów: od Paryża i okolic przez Północ i Szampanię, Normandię, Bretanię, Dolinę Loary, Burgundię po magiczną Prowansję. Kluczem do prezentacji przepisów są nie tylko regiony, ale także rodzaje posiłków, okazje do ich serwowania oraz produkty dostępne na słynnych francuskich targach. Blisko 150 wyjątkowych receptur, które pozwolą celebrować francuskie smaki w stylu slow food.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369141 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej