Żywność prozdrowotna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(17)
Forma i typ
Książki
(15)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(12)
tylko na miejscu
(4)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(15)
Czytelnia BG
(2)
Dział Informacji
(2)
Autor
Agrawal Preeti
(1)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Borzeszkowska Anna
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Dudzińska Elżbieta
(1)
Dąbrowska Urszula (dziennikarka). Życie towarzyskie mózgu : 21 powodów, by być z ludźmi
(1)
Eichelberger Wojciech (1944- )
(1)
Faszczewska Katarzyna (1994- )
(1)
Frankowska Karolina (1975- )
(1)
Gameau Damon
(1)
Giurow Diana (1984- )
(1)
Goreń Michał
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(1)
Jie Li
(1)
Jędruch Kamil
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Konrad Sebastian (1971- )
(1)
Krajewska Orina (1987- )
(1)
Krajewski Andrzej (1939- )
(1)
Kusztra Kaja
(1)
Lubiński Jan (1953- )
(1)
Luty Eliza
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Marshall Levana
(1)
Michalak Agata (1987- )
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Michalsen Andreas. Zmień leczenie na jedzenie : mądrze jeść, mądrze pościć, dłużej żyć
(1)
Morton Kate (1976- ). Zapomniany ogród
(1)
Niffenegger Audrey (1963- ). Zaklęci w czasie
(1)
Orizio Riccardo (1961- ). Zaginione Białe Plemiona : podróż w poszukiwaniu zapomnianych mniejszości
(1)
Popławska Ewa (ilustratorka)
(1)
Przybyłowska Jadwiga
(1)
Puchalska Katarzyna
(1)
Ruciński Franciszek (zielarz)
(1)
Sandmann Friedrich-Karl
(1)
Schwenk Donna (1960- )
(1)
Siewert Aruna M
(1)
Smith Dodie (1896-1990). Zdobywam zamek
(1)
Smith Lindsey (1988- )
(1)
Stephenson Neal (1959- ). Zamęt
(1)
Stephenson Neal (1959- ). Żywe srebro
(1)
Stożek Maria (tłumacz)
(1)
Szczuka Stanisław
(1)
Tanaka Hiroaki (1947-2018)
(1)
Tessmer Kimberly A. (1964- )
(1)
Utta Mirosław (1940- )
(1)
Vandenberg Philipp (1941- ). Zapomniany pergamin
(1)
Westergaard Kornelia
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Zawada Jacek (1982- )
(1)
Überall Andrea
(1)
Überall Florian
(1)
Światły Krzysztof (1988- )
(1)
Świderski Franciszek
(1)
Żmuda Olga
(1)
Żywina Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
1901-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(14)
Odbiorca
14-17 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Chorzy
(1)
Młodzież
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Żywność prozdrowotna
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1982)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1491)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1256)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1187)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(851)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(661)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
2001-
(2)
1601-1700
(1)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Australia
(1)
Bawaria (Niemcy ; kraina historyczna)
(1)
Gwadelupa (Francja ; departament zamorski)
(1)
Londyn (Wielka Brytania ; okolice)
(1)
Sri Lanka
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Poradnik
(11)
Przepisy kulinarne
(5)
Opracowanie
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Fantasy
(1)
Jadłospis
(1)
Książka kucharska
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Powieść
(1)
Publicystyka polska
(1)
Reportaż
(1)
Science fiction
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(12)
Kulinaria
(5)
Psychologia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Biologia
(1)
Historia
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rozwój osobisty
(1)
17 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia i medycyna / Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska ; ilustracje Stanisław Szczuka. - Wydanie III poprawione i uzupełnione. - Warszawa : "Watra", 1983. - 214, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Książka ukazuje zależności między dietą a zapadaniem na choroby cywilizacyjne. Wykorzystując wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania i medycyny, przedstawia sposoby profilaktyki schorzeń występujących w naszym społeczeństwie z dużą częstotliwością. Części książki poświęcone są poszczególnym składnikom mineralnym i schorzeniom związanym z ich niewystarczającym spożyciem lub nieprawidłowym metabolizowaniem. Rozdziały wzbogacone zostały w przepisy na dania bogate w opisywane składniki odżywcze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 61-32 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: save the planet.
Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską.
Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników. Po bestsellerowych "Naturalnie" i "Naturalnie 2" nadszedł czas na książkę z przepisami. Agnieszka Cegielska - propagatorka naturalnego stylu życia - przygotowała 60 przepisów na potrawy, które wzmocnią Twój organizm i będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. A ponadto dopieszczą Twoje kubki smakowe. Naturalnie, zdrowo i smacznie. Czegóż więcej można chcieć?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 360155 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Obserwowane od kilkunastu lat wzmożone zainteresowanie konsumentów zdrowiem oraz żywnością i związana z tym zmiana zachowań żywieniowych przyczyniły się do rozwoju nowego segmentu żywności prozdrowotnej. Obecności składników prozdrowotnycb w tego rodzaju żywności przypisuje się rolę wspomagającą w zapobieganiu niektórym schorzeniom. Prowadzenie działań promujących zachowania prozdrowotne jest jednym z ważnych elementów strategii żywienia. Niniejsze opracowanie ma pomóc w zrozumieniu roli różnych sktadników żywności w utrzymaniu dobrego zdrowia. Przedstawiono w nim funkcję tych składników oraz zagadnienia surowcowe i technologiczne związane z produkcją żywności o charakterze prozdrowotnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dział Informacji
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 64-35 (1 egz.)
Audiobook
DVD
W koszyku
Zaczaruj mnie [Dokument dźwiękowy] / Karolina Frankowska. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Larix, [2021]. - 1 płyta audio (DVD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
10 cyfrowych książek mówionych.
Zawiera również: Zaginione Białe Plemiona : podróż w poszukiwaniu zapomnianych mniejszości / Riccardo Orizio. Zaklęci w czasie / Audrey Niffenegger. Żywe srebro / Neal Stephenson. Zmień jedzenie na leczenie : mądrze jeść, mądrze pościć, dłużej żyć / Andreas Michalsen. Zapomniany ogród / Kate Morton. Zapomniany pergamin / Philipp Vandenberg. Zdobywam zamek / Dodie Smith. Życie towarzyskie mózgu : 21 powodów, by być z ludźmi / Urszula Dąbrowska. Zamęt / Neal Stephenson.
Czytają: Joanna Derengowska, Mirosław Utta, Olga Żmuda, Jacek Zawada, Katarzyna Faszczewska, Katarzyna Puchalska, Sebastian Konrad, Hanna Kinder-Kiss, Diana Giurow.
Wyłącznie dla osób niewidomych i słabowidzących.
Nagrane w szyfrowanym formacie mp3 do odtwarzania wyłącznie na specjalnym dekoderze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. T 21853 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., netogr. s. 234. Indeks.
Książka jest relacją z eksperymentu Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża współpracuje ze sobą i jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwo. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru. Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników.
Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za „zdrowe”, takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe. Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył blisko 9 kilogramów (w ciągu 60 dni). Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338957 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 305-344.
Dzięki tej książce dowiesz się, jakie składniki warto wprowadzić do codziennej diety i jak je łączyć, aby najskuteczniej zaopiekować się swoim ciałem i umysłem.
Nauczysz się czytać składy preparatów dostępnych na rynku i rozpoznawać te, które są bezpieczne i skuteczne. Poznasz składniki, które wesprą twoją walkę z trądzikiem, otyłością, bezsennością czy stresem. Dowiesz się też, co może pomóc Ci w łagodzeniu objawów insulinooporności, PCOS oraz chorób tarczycy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 383076 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bądź : holistyczne ścieżki zdrowia / Orina Krajewska ; [ilustracje Kaja Kusztra] - Gliwice : Wydawnictwo Helion, 2018. - 240 stron : fotografie, ilustracje, potrety ; 22 cm.
(Sensus. Osobowość. Odnowa)
Czy długowieczność jest możliwa? Czy można uniknąć chorób cywilizacyjnych? Jak sobie z nimi radzić? Jak walczyć, by wygrać lub poprawić komfort życia w chorobie?
Książka jest zbiorem kilkunastu rozmów przeprowadzonych przez Orinę Krajewską z wybitnymi specjalistami reprezentującymi różne dziedziny związane ze zdrowiem człowieka - od medycyny konwencjonalnej, przez medycynę wschodnią, ziołolecznictwo, leczenie dietą i ruchem, po psychologię i duchowość. Książka jest przewodnikiem dla tych, którzy chcą holistycznie zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 351016 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi – teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363063 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [214-215].
Po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów na sklepowych półkach, zapominając o tym, co dobre i zdrowe. Znaleźli się jednak pasjonaci, którzy porwali się - dosłownie - z motyką na słońce, żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, l choć dla wielu Polaków cena wciąż jest czynnikiem decydującym, coraz częściej wybieramy soczysty, dojrzały pomidor z lokalnej uprawy sezonowej zamiast jego bladego cienia skądś z Europy czy Afryki. Chcemy wiedzieć, skąd pochodzą produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że za nią stoi ciężka, uczciwa praca i szacunek dla przyrody.
"Agata Michalak zebrała przedstawicieli wielu grup, dla których poprawienie jakości jedzenia w Polsce jest istotą pracy i życia. To świadomi rolnicy, hodowcy i mali przetwórcy, restauratorzy i kucharze, zarówno ci sięgający po gwiazdki Michelina, jak i ci zfood trucków, i tacy, którzy buszując w archiwach, odtwarzają historyczne receptury. To kulinarni aktywiści, walczący o sensowne menu w szkolnych stołówkach, o rozwój polskiego serowarstwa, handlowcy, którzy towar dobierają wybrednie i specjalizują się wyłącznie w produktach najwyższej klasy. Pokaźną grupę stanowią naukowcy: entuzjaści dawnych odmian, dbający 0 nasiona jak o klejnoty, i szalony etnobotanik, który pasją zbierania dzikich roślin jadalnych zaraził już tysiące osób. Oni wszyscy pokazują, że da się wiele zdziałać, 1 pokazują, jak to robić." (Agnieszka Kręglicka, fragment wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 342587 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej błędna nazwa współautora, prawidłowa: Suzann Kirschner-Brouns.
Bibliografia na stronach 354-365.
Jak żyć dłużej? Najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie chorób przewlekłych.
Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby skóry, reumatyzm… Choroby przewlekłe w siedemdziesięciu procentach spowodowane są niewłaściwym odżywianiem. Jedząc to, co dla nas dobre, i mądrze poszcząc, możemy uwolnić się od wielu dolegliwości, wzmocnić w organizmie procesy samonaprawcze i wydłużyć życie.
Prof. dr Andreas Michalsen w swojej najnowszej książce mówi o dobroczynnych skutkach zdrowego żywienia oraz postu leczniczego. Opiera się na faktach, najnowszej wiedzy medycznej, własnej praktyce lekarskiej oraz historiach pacjentów. Proponuje skuteczne programy terapeutyczne do leczenia najczęstszych chorób przewlekłych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 362516 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alergie : żyj w zgodzie z otoczeniem / Jadwiga Przybyłowska. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2020. - 191, [1] strona : ilustracje, fotografie, tabele ; 25 cm.
(Wademekum)
Na okładce: Źródła alergenów, dolegliwości, naturalne leczenie.
Bibliografia na stronach 188-191.
Czym jest alergia i jak ją rozpoznać? Jak duży wpływ mamy na jej wystąpienie? Jakie są możliwości diagnostyczne i farmakologiczne? I wreszcie jak sami możemy łagodzić objawy alergiczne?
Autorka książki, wychodząc od podstaw immunologii, prowokuje czytelnika do samodzielnego rozpoznawania symptomów alergii lub nadwrażliwości. To książka nie tylko dla zdiagnozowanych alergików, ale wszystkich tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie oraz żyć w zgodzie ze swoim organizmem i otoczeniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 374370 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kefir, kombucza, kiszone warzywa, mąka ze skiełkowanych ziaren, zakwas.
Odkrycie fermentowanej żywności całkowicie odmieniło życie Donny Schwenk. Po trudnej ciąży i zmaganiu się z licznymi dolegliwościami postanowiła znaleźć źródło swoich problemów. Któregoś dnia natknęła się na informacje dotyczące znanej od wieków sztuki domowej fermentacji żywności, metody, która wzbogaca ją o pożyteczne, wspomagające trawienie bakterie, a także witaminy minerały pozytywnie wpływające na ogólny stan zdrowia. Po włączeniu fermentowanej żywności do swego codziennego menu Donna zaczęła doświadczać witalności, o jakiej nawet nie śniła, i już wkrótce fermentacja stała się jej życiową pasją. Rozpoczęła też nowe życie jako nauczycielka, pisarka i blogerka na stronie www.culturedfoodlife.com, starając się upowszechniać swoją wiedzę na ten temat. Dziś Donna współpracuje z tysiącami ludzi na całym świecie, pomagając im w rozwiązaniu ich własnych zdrowotnych problemów z nadciśnieniem, cukrzycą, alergią, trądzikiem, astmą czy zespołem jelita drażliwego. W Zdrowym fermencie Donna pokazuje, jak w prosty sposób przygotować pyszne i zdrowe fermentowane potrawy. Po wstępie, w którym zapozna cię z naukowymi podstawami dobrodziejstw fermentacji oraz niezwykłą historią ozdrowienia swojego i swojej rodziny, przeprowadzi cię krok po kroku przez podstawowe metody przygotowywania kefiru, kombuczy, kiszonek czy mąki ze skiełkowanych ziaren i przedstawi ponad 135 opartych na nich przepisów.
W "Zdrowym fermencie" Donna pokazuje, jak w prosty sposób przygotować pyszne i zdrowe fermentowane potrawy. Po wstępie, w którym zapozna cię z naukowymi podstawami dobrodziejstw fermentacji oraz niezwykłą historią ozdrowienia swojego i swojej rodziny, przeprowadzi cię krok po kroku przez podstawowe metody przygotowywania kefiru, kombuczy, kiszonek czy mąki ze skiełkowanych ziaren i przedstawi ponad 135 opartych na nich przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338989 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedność Zdrowie)
Na okładce: Suplementy prosto z natury.
Indeks.
Doping? Oczywiście naturalny! Odkrywaj w tej książce najlepsze rośliny, produkty spożywcze i metody, które pozwolą Ci osiągnąć większą wydajność i produktywność całego organizmu, a szczególnie umysłu.
Tytuł należy do serii książek "Poradniki zdrowie", które przygotowane są we współpracy z największym niemieckim wydawnictwem poradnikowym Gräfe und Unzer z Monachium. To poradniki z gwarancją 100% najwyższej jakości, potwierdzone hologramem - GWARANCJA JAKOŚCI.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361378 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: irytacja, smutek, zmęczenie, nuda.
Indeks.
Nagroda "Living Now Book" 2018.
Jesteś szczęśliwy? A może potrzebujesz pocieszenia? Nosi cię z głodu? Dopadło cię zmęczenie? Wszystko cię nudzi? Wypróbuj 100 przepisów na nudę, lęk i stres, dokuczliwy głód i smutny nastrój. Każdy ma czasem ochotę zamknąć się w pokoju z pudełkiem lodów. Jeśli doskwierają ci smutek, stres, wyczerpanie, irytacja czy nuda, nic nie stoi na przeszkodzie, by szukać pocieszenia w jedzeniu, na które akurat masz ochotę. Zamiast jednak sięgać po przetworzone składniki, możesz wybrać to, co ci poprawi nastrój, a przy okazji dostarczy twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Lindsey Smith pokazuje, że to możliwe. I że smakuje wyśmienicie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360803 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla studentów kierunków Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz dla pracowników inżynieryjno-technicznych zakładów przemysłu spożywczego, uczniów techników gastronomicznych, tech. przemysłu spożywczego, szkół pomaturalnych hotelarskich i innych.
Książka jest poświęcona technologii coraz powszechniej stosowanej żywności wygodnej oraz żywności funkcjonalnej, która umożliwia szybkie przygotowanie potraw bądź uszlachetnienie potraw gotowych. Po wprowadzeniu w podstawy teoretyczne technologii, opisano substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności wygodnej, metody jej wzbogacania i stosowane zamienniki. Obszerną część poświęcono charakterystyce półproduktów i potraw gotowych, a w części końcowej omówiono aspekty prawne tej dziedziny produkcji z uwzględnieniem rozporządzeń Unii Europejskiej. Książka jest przeznaczona dla studentów akademii rolniczych, specjalizujących się w żywieniu człowieka, pracowników zakładów przetwórstwa żywności oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 279464 (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 61-301 (1 egz.)
Dział Informacji
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 64-12 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
Bibliografia, netografia na stronach 199-208.
Przełomowa książka, która pomoże ci pozbyć się dolegliwości trawiennych i poczuć ulgę. Jeśli szukasz skutecznego sposobu na uporanie się z biegunką, wzdęciami, nudnościami, skurczami żołądka, zapaleniem uchyłków, wrzodami albo innymi problemami trawiennymi, ta książka jest własnie dla ciebie!
Oto druga publikacja z serii "Leczenie odżywianiem" dietetyczki oraz specjalistki od spraw żywienia Kimberly Tessmer. Zawiera ona wachlarz bezcennych informacji niezbędnych, by zachować równowagę mikrobiologiczną w jelitach i ustrzec się przed niebezpiecznymi chorobami, między innymi: otyłością, alergią, astmą, zapaleniem stawów, chorobami autoimmunologicznymi, nowotworem jelita grubego czy cukrzycą.
Z tą książką: poznasz najnowsze doniesienia medyczne dotyczące pracy jelit, a także uproszczone omówienie różnych zaburzeń pokarmowych dla lepszego ich zrozumienia; uzyskasz przydatne porady dotyczące wprowadzenia zmian w stylu odżywiania, potrzebnych do wyeliminowania problemów jelitowych i utrzymania układu pokarmowego w zdrowiu; zdobędziesz kluczowe informacje o suplementach diety, które mogą pomóc w osiągnięciu optymalnego zdrowia jelit; przetestujesz łatwe do planowania przepisy na posiłki, dzięki którym poczujesz się lepiej.
Odkryj najprostszy i najskuteczniejszy sposób na walkę z dolegliwościami żołądkowymi!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 378704 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, filmografia, netografia na stronach 263-268.
Eksperci Pięciu Przemian i uzdrawiania żywnością powracają ze swoją najnowszą książką, w której omawiają zagadnienia dotyczące zdrowego odżywiania i związanych z nim mitów. Naszą uwagę skupiają na roli jelit i mózgu jelitowego w utrzymaniu zdrowia, probiotykach i prebiotykach budujących florę bakteryjną, a także skutkach zmęczenia nadnerczy czy nadmiernego przyjmowania leków. Dzięki tej publikacji dokonasz autodiagnozy swojej kondycji, przywrócisz równowagę bakteryjną jelit, zrozumiesz dlaczego powinniśmy codziennie rozrzedzać krew, a co najważniejsze otrzymasz klucz do opracowania indywidualnej, dopasowanej do Twoich potrzeb, diety opartej na Pięciu Przemianach. Osiągnij harmonię w swoim ciele!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 353018 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej