Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(831)
Forma i typ
Książki
(805)
Poradniki i przewodniki
(628)
Publikacje popularnonaukowe
(94)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(79)
Publikacje dydaktyczne
(23)
Proza
(21)
Audiobooki
(20)
Publikacje dla niewidomych
(16)
Publikacje informacyjne
(12)
Publikacje promocyjne
(11)
Publikacje fachowe
(8)
Publikacje naukowe
(6)
Poezja
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
E-booki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Mapy
(1)
Dostępność
dostępne
(691)
wypożyczone
(64)
tylko na miejscu
(60)
nieokreślona
(37)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(696)
Biblioteka Austriacka
(43)
Biblioteka Obcojęzyczna
(52)
Czytelnia BG
(51)
Czytelnia Biblioteki Austriackiej
(7)
Autor
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(15)
Makarowska Magdalena
(12)
Szaciłło Karolina
(12)
Szaciłło Maciej
(12)
Kieżun Bartek (1976- )
(10)
Stolińska Hanna
(10)
Derengowska Joanna
(8)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(8)
Utta Mirosław (1940- )
(8)
Żmuda Olga
(8)
Furczyk Bożena (1970- )
(7)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(7)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(7)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(7)
Nowik Krzysztof
(7)
Puchalska Katarzyna
(7)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(6)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Skarżyńska Katarzyna
(6)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(6)
Wolański Robert (fotograf)
(6)
Zawada Jacek (1982- )
(6)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(5)
Darnowska Agata
(5)
Loftus David
(5)
Minta Małgorzata
(5)
Oliver Jamie (1975- )
(5)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(5)
Teperek Agata (1988- )
(5)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(5)
Bosacka Katarzyna (1972- )
(4)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna (1985- )
(4)
Drukort Magdalena
(4)
Dywan Agnieszka
(4)
Hryń Joanna
(4)
Khanafer Samar
(4)
Malina Dorota
(4)
Matulaniec Artur
(4)
Mrozowska Monika (1980- )
(4)
Ochman Paweł
(4)
Pawlus Marta
(4)
Ramsay Gordon (1966- )
(4)
Rapiej Krystyna
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Art Piotr
(3)
Bardel Michał (1976- )
(3)
Bareła Malwina
(3)
Bator Julita
(3)
Brunton John
(3)
Byszewska Izabella
(3)
Durnowska Małgorzata
(3)
Dymek Marta
(3)
Ekstedt Niklas (1978- )
(3)
Emilianowicz Magdalena (1977- )
(3)
Ennart Henrik (1960- )
(3)
Giurow Diana (1984- )
(3)
Grandi Nicoletta
(3)
Hobelsberger Bernhard (1965- )
(3)
Kaczmarczyk Krzysztof (1974- )
(3)
Kaczmarek Magdalena (tłumaczka)
(3)
Kimbell Katy (1973- )
(3)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(3)
Konrad Sebastian (1971- )
(3)
Korbut Karolina
(3)
Kozak Krystyna (1961- )
(3)
Kulawik Ida
(3)
Lovekin Jonathan
(3)
Lundgren Barbara
(3)
Maciurzyńska Marta
(3)
Makłowicz Robert (1963- )
(3)
Marciniak Hanna (1984- )
(3)
Matyjek Joanna
(3)
Naklicka-Kleser Jolanta
(3)
Novák Petr
(3)
Pająk Zofia
(3)
Palewicz Roman
(3)
Rokicka Alicja (kucharz)
(3)
Samborska Małgorzata (tłumaczka)
(3)
Sobczak Maia
(3)
Sobczak Tomasz (1973- )
(3)
Stradecka Alina
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Szklarz Maciej
(3)
Szloser Marta
(3)
Wagner Christoph
(3)
Waterson Luke (1981- )
(3)
Wojciechowska Ewa (tłumaczka)
(3)
Wolny Michał
(3)
Zaremba Marek (dietetyk)
(3)
Zasieczny Przemysław
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(2)
Bailey Clare
(2)
Barton Robin
(2)
Bator Jakub
(2)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bedrunka Karina
(2)
Bencini Vera
(2)
Bereta-Jankowska Anna
(2)
Bocianiak Marek (1958- )
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(346)
2010 - 2019
(370)
2000 - 2009
(67)
1990 - 1999
(15)
1980 - 1989
(19)
1970 - 1979
(8)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(1)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
1910 - 1919
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(741)
1901-2000
(47)
1945-1989
(30)
1989-2000
(24)
1918-1939
(9)
1801-1900
(7)
1914-1918
(5)
1901-1914
(3)
1939-1945
(2)
1701-1800
(1)
Kraj wydania
Polska
(739)
Niemcy
(30)
Wielka Brytania
(16)
Stany Zjednoczone
(13)
Austria
(11)
Francja
(11)
Włochy
(6)
Węgry
(3)
Czechy
(2)
Irlandia
(1)
Język
polski
(716)
niemiecki
(47)
angielski
(33)
francuski
(12)
włoski
(5)
czeski
(1)
wiele języków
(1)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(24)
9-13 lat
(20)
6-8 lat
(17)
Chorzy
(16)
Niewidomi
(16)
Osoby z niepełnosprawnością
(14)
Dietetycy i żywieniowcy
(11)
Młodzież
(7)
14-17 lat
(6)
Lekarze
(4)
Młodzież z niepełnosprawnością intelektualną
(4)
Rodzice
(4)
Szkoły specjalne
(4)
Chorzy na Hashimoto
(3)
Cukrzycy
(3)
Szkoły zawodowe
(3)
B1 poziom biegłości językowej
(2)
Dietetycy
(2)
Dorośli
(2)
Kelnerzy
(2)
Kobieta
(2)
Nauczyciele
(2)
Poziom średniozaawansowany
(2)
Studenci
(2)
0-5 lat
(1)
A1 poziom biegłości językowej
(1)
A2 et +
(1)
A2 poziom biegłości językowej
(1)
Architekci krajobrazu
(1)
B1 (poziom biegłości językowej)
(1)
B2 poziom biegłości językowej
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Kucharze
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Poziom niższy średniozaawansowany
(1)
Poziom podstawowy
(1)
Szkoły średnie
(1)
Terapeuci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(46)
Literatura amerykańska
(19)
Literatura angielska
(19)
Literatura niemiecka
(8)
Literatura francuska
(7)
Literatura włoska
(6)
Literatura austriacka
(3)
Literatura hiszpańska
(3)
Literatura japońska
(3)
Literatura kanadyjska
(3)
Literatura norweska
(3)
Literatura australijska
(2)
Literatura czeska
(2)
Literatura koreańska
(2)
Literatura rosyjska
(2)
Literatura ukraińska
(2)
Literatura belgijska
(1)
Literatura fińska
(1)
Literatura irlandzka
(1)
Literatura peruwiańska
(1)
Literatura rumuńska
(1)
Literatura szkocka
(1)
Literatura słoweńska
(1)
Literatura turecka
(1)
Literatura węgierska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(187)
Potrawy dietetyczne
(67)
Kucharstwo
(64)
Kuchnia wegańska
(60)
Kuchnia regionalna
(53)
Kultura stołu
(53)
Leczenie dietą
(46)
Dietetyka
(45)
Kuchnia wegetariańska
(45)
Potrawy
(45)
Zdrowy styl życia
(44)
Kuchnia polska
(41)
Kuchnia włoska
(35)
Gotowanie
(32)
Potrawy jarskie
(30)
Zwyczaje żywieniowe
(30)
Życie codzienne
(30)
Potrawy szybkie i łatwe
(26)
Żywność
(26)
Gastronomia
(22)
Kobieta
(22)
Obyczaje i zwyczaje
(22)
Dieta bezglutenowa
(21)
Kuchnia śląska
(20)
Żywienie chorych
(20)
Ekologiczny styl życia
(19)
Odżywianie
(19)
Turystyka kulinarna
(19)
Weganizm
(19)
Ciasta
(18)
Desery
(18)
Zupy
(18)
Rodzina
(17)
Dieta niskowęglowodanowa
(16)
Dziedzictwo kulinarne
(16)
Wino
(16)
Kuchnia sezonowa
(15)
Produkt regionalny
(15)
Dieta odchudzająca
(14)
Kuchnia japońska
(14)
Posiłki na wynos
(14)
Profilaktyka zdrowotna
(14)
Rośliny lekarskie
(14)
Warzywa
(14)
Jedzenie (czynność)
(13)
Kanapki i przekąski
(13)
Obiad
(13)
Podróże
(13)
Wegetarianizm
(12)
Ziołolecznictwo
(12)
Dieta bezmleczna
(11)
Insulinooporność
(11)
Kuchnia austriacka
(11)
Kuchnia francuska
(11)
Potrawy dla dzieci
(11)
Restauracje
(11)
Ajurweda
(10)
Aktywność fizyczna
(10)
Gospodarstwo domowe
(10)
Posiłki (jedzenie)
(10)
Winiarstwo
(10)
Żywność ekologiczna
(10)
Boże Narodzenie
(9)
Dzieci
(9)
Koktajle
(9)
Kuchnia żydowska
(9)
Leczenie
(9)
Owoce
(9)
Przyprawy
(9)
Surówki i sałatki
(9)
Wpływ na zdrowie ludzi
(9)
Zero Waste
(9)
Alergia pokarmowa
(8)
Choroba Hashimoto
(8)
Napoje alkoholowe
(8)
Potrawy jednogarnkowe
(8)
Potrawy mięsne
(8)
Potrawy z ryb i owoców morza
(8)
Potrawy świąteczne
(8)
Relacje międzyludzkie
(8)
Slow life
(8)
Zdrowie fizyczne
(8)
Choroby ludzi
(7)
Dieta bezcukrowa
(7)
Dieta oczyszczająca
(7)
Kucharze
(7)
Kuchnia grecka
(7)
Miłość
(7)
Przetwory owocowo-warzywne
(7)
Składniki odżywcze
(7)
Słodycze
(7)
Dieta fleksitariańska
(6)
Gluten
(6)
Herbata
(6)
Indeks glikemiczny
(6)
Jakość żywności
(6)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(6)
Kasza
(6)
Kuchnia arabska
(6)
Kuchnie świata
(6)
Temat: dzieło
MasterChef (program telewizyjny)
(2)
Friends (serial filmowy)
(1)
Game of thrones
(1)
Harry Potter
(1)
Ojciec Mateusz (serial telewizyjny)
(1)
Przepis na życie (serial filmowy)
(1)
Stulecie Winnych
(1)
Stulecie Winnych (serial telewizyjny)
(1)
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
2001-
(67)
1901-2000
(50)
1801-1900
(31)
1701-1800
(28)
1989-2000
(21)
1945-1989
(20)
1501-1600
(19)
1601-1700
(19)
1939-1945
(15)
1401-1500
(14)
1918-1939
(13)
1301-1400
(12)
1201-1300
(11)
1101-1200
(9)
1901-1914
(9)
1914-1918
(7)
1001-1100
(6)
301-400
(5)
501-600
(5)
701-800
(5)
801-900
(5)
901-1000
(5)
101-200
(4)
200-101 p.n.e.
(4)
201-300
(4)
400-301 p.n.e.
(4)
401-500
(4)
500-401 p.n.e.
(4)
600-501 p.n.e.
(4)
601-700
(4)
700-601 p.n.e.
(4)
100-1 p.n.e.
(3)
300-201 p.n.e.
(3)
800-701 p.n.e.
(3)
1-100
(2)
do 801 p.n.e.
(2)
1-101
(1)
Temat: miejsce
Polska
(49)
Włochy
(20)
Francja
(16)
Stany Zjednoczone (USA)
(11)
Świat
(11)
Austria
(10)
Japonia
(10)
Europa
(9)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(7)
Hiszpania
(6)
Rzym (Włochy)
(6)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(6)
Wielka Brytania
(6)
Województwo opolskie (1999- )
(6)
Grecja
(5)
Jerozolima (Izrael)
(5)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(5)
Argentyna
(4)
Górny Śląsk
(4)
Liban
(4)
Maroko
(4)
Paryż (Francja)
(4)
Skandynawia
(4)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(4)
Węgry
(4)
Bliski Wschód
(3)
Chiny
(3)
Dania
(3)
Egipt
(3)
Finlandia
(3)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(3)
Niemcy
(3)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(3)
Teksas (Stany Zjednoczone ; stan)
(3)
Toskania (Włochy)
(3)
Turcja
(3)
Śląsk
(3)
Śląsk (prowincja ; 1815-1945)
(3)
Afryka
(2)
Australia
(2)
Chile
(2)
Chorwacja
(2)
Dalmacja (kraina historyczna)
(2)
Dolny Śląsk
(2)
Gruzja
(2)
Islandia
(2)
Izrael
(2)
Kalifornia (Stany Zjednoczone ; stan)
(2)
Kanada
(2)
Korea Południowa
(2)
Kornwalia (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(2)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Norwegia
(2)
Nowa Zelandia
(2)
Opole (woj. opolskie)
(2)
Podlasie
(2)
Portugalia
(2)
Sudan
(2)
Szwajcaria
(2)
Szwecja
(2)
Słowenia
(2)
Ukraina
(2)
Wiedeń (Austria)
(2)
Wietnam
(2)
Wisła (rzeka)
(2)
ZSRR
(2)
Afryka Południowa
(1)
Ameryka Północna
(1)
Amsterdam (Holandia)
(1)
Andaluzja (Hiszpania ; wspólnota autonomiczna)
(1)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Arkansas (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Arnstein (Niemcy, kraj związkowy Bawaria, rejencja Dolna Frankonia)
(1)
Ateny (Grecja)
(1)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Babilon (Irak ; miasto dawne)
(1)
Baborów (woj. opolskie, pow. głubczycki, gm. Baborów)
(1)
Beskid Niski (góry)
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Bośnia i Hercegowina
(1)
Bułgaria
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Chmielowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Komprachcice)
(1)
Chrząstowice (woj. opolskie, pow. opolski, gm. Chrząstowice)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Czechy
(1)
Daleki Wschód
(1)
Dominikana
(1)
Etiopia
(1)
Filadelfia (Stany Zjednoczone)
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Frankonia (Niemcy ; kraina historyczna)
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Gapun (Papua-Nowa Gwinea)
(1)
Gmina Bierawa (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Cisek (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Jemielnica (woj. opolskie, pow. strzelecki)
(1)
Gmina Pawłowiczki (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gmina Polska Cerekiew (woj. opolskie, pow. kędzierzyńsko-kozielski)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(478)
Publikacja bogato ilustrowana
(399)
Książka kucharska
(319)
Poradnik
(275)
Opracowanie
(64)
Pamiętniki i wspomnienia
(29)
Przewodnik turystyczny
(18)
Przewodnik tematyczny
(17)
Antologia
(14)
Jadłospis
(14)
Relacja z podróży
(14)
Powieść
(12)
Reportaż
(12)
Wywiad dziennikarski
(10)
Kryminał
(9)
Informator
(8)
Opowiadania i nowele
(8)
Felieton
(7)
Podręcznik
(7)
Powieść biograficzna
(7)
Romans
(7)
Powieść historyczna
(6)
Powieść obyczajowa
(6)
Wydawnictwa popularne
(6)
Biografia
(5)
Publikacje dla dzieci
(5)
Saga rodzinna
(5)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(5)
Thriller
(5)
Wiersze
(5)
Esej
(4)
Science fiction
(4)
Autograf
(3)
Encyklopedia
(3)
Fantasy
(3)
Karty pracy ucznia
(3)
Katalog
(3)
Książka obrazkowa
(3)
Monografia
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Publicystyka
(3)
Atlas grzybów
(2)
Autobiografia
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Mapa turystyczna
(2)
Podręczniki
(2)
Powieść przygodowa
(2)
Powieść psychologiczna
(2)
Reportaż problemowy
(2)
Romans historyczny
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Wywiad-rzeka
(2)
Anegdoty
(1)
Atlas roślin
(1)
Bajki i baśnie
(1)
Dane statystyczne
(1)
Dedykacje
(1)
Dialog
(1)
Fantastyka
(1)
Horror
(1)
Katalog wystawy
(1)
Legendy i podania
(1)
Legendy miejskie
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Manifest artystyczny
(1)
Manifest literacki
(1)
Mapy
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadania i nowele biograficzne
(1)
Opowiadania i nowele gotyckie
(1)
Opowiadania i nowele grozy
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Pieśn i piosenka
(1)
Pieśń i piosenka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Praca dyplomowa
(1)
Proza
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik kulinarny
(1)
Przewodnik wspinaczkowy
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Relacja
(1)
Reprint
(1)
Rozmówki
(1)
Synteza
(1)
Szkic literacki
(1)
Słownik ilustrowany
(1)
Słownik języka niemieckiego
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Źródła historyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(20557)
Edukacja i pedagogika
(7784)
Kultura i sztuka
(7087)
Literaturoznawstwo
(6802)
Socjologia i społeczeństwo
(6229)
Kulinaria
(831)
Językoznawstwo
(5484)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(4543)
Psychologia
(3588)
Medycyna i zdrowie
(2998)
Religia i duchowość
(2727)
Filozofia i etyka
(2242)
Podróże i turystyka
(2110)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2057)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2026)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1992)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1757)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1405)
Biologia
(1353)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1344)
Rozwój osobisty
(1207)
Architektura i budownictwo
(1088)
Geografia i nauki o Ziemi
(896)
Kultura fizyczna i sport
(896)
Media i komunikacja społeczna
(790)
Nauka i badania
(706)
Zarządzanie i marketing
(658)
Praca, kariera, pieniądze
(546)
Hobby i czas wolny
(543)
Styl życia, moda i uroda
(508)
Fizyka i astronomia
(499)
Inżynieria i technika
(482)
Informatyka i technologie informacyjne
(447)
Ochrona środowiska
(419)
Archeologia
(288)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(271)
Matematyka
(231)
Rolnictwo i leśnictwo
(231)
Transport i logistyka
(199)
Dom i ogród
(152)
Chemia
(147)
Varia
(26)
Ogród
(3)
Kultura
(2)
Dom
(1)
Edukacja i pedagogika6
(1)
Fizyka
(1)
Zarządzanie
(1)
831 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografa, netografia na stronie [176].
Prezentowany poradnik to pierwsza w Polsce publikacja poświęcona w całości diecie fleksitariańskiej. Fleksitarianizm przejmuje założenia wegetarianizmu, ale pozostawia miejsce na pewną elastyczność polegającą na tym, że dając pierwszeństwo produktom roślinnym, nie eliminuje całkowicie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zaleca jedynie spożywanie mięsa i ryb w niewielkiej ilości i z ograniczoną częstotliwością. [...] W poradniku zaproponowano kompletne plany żywieniowe z przepisami na potrawy odpowiednie dla osób prowadzących różne style życia, między innymi dla tych, którzy są często w podróży lub mają nienormowany czas pracy, dla tych, którzy wykonują pracę fizyczną lub intensywnie uprawiają sport, a także dla pracujących umysłowo czy gotujących dla całej rodziny. Jest też specjalny plan żywieniowy dla osób, które chcą stracić na wadze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358988 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The clever guts diet recipe book : 150 delicious recipes to mend your gut and boost your health and wellbeing", 2017.
Na okładce: Według zaleceń Michaela Mosleya.
Indeks.
Wiesz już zapewne, że klucz do twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kryje się w jelitach. Są one domem bakterii, które mają wpływ na twoją wagę, nastrój i układ odpornościowy.
Trzymasz w rękach uzupełnienie bestsellera "Jelita wiedzą lepiej". Clare Bailey, lekarka, a prywatnie żona Michaela Mosleya, wraz z doświadczoną dietetyczką Joy Skipper zgromadziły w tej książce aż 150 przepisów na zdrowe śniadania, zupy, dania główne, sałatki i kiszonki. Właśnie takie dania wybrałyby jelita, gdyby same mogły o tym decydować. Dowiesz się także: jakie produkty powinna zawierać spiżarnia przyjazna jelitom; jak wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe i zaplanować posiłki zgodnie z dietą Michaela Mosleya; jak wprowadzić w życie program naprawy jelit, by uzdrowić swoje ciało od wewnątrz. Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 352494 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Il grande cucchiaio d'oro : le minge migliori ricette della cucina italian.
Indeks.
Esencja kuchni włoskiej, najlepsze i za razem sprawdzone przepisy teraz w jednej publikacji. Wydawcą książki jest czołowy wydawca włoskich książek kulinarnych - Food Editore. Wszystkie przepisy zamieszczone w tej książce zostały wykonane w ich redakcyjnej kuchni i tam też zrobiono zdjęcia, ilustrując często krok po kroku sposób przygotowania potraw.
Zawiera 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej, począwszy od przekąsek po desery. Dodatkowo zamieszczono w niej dział z potrawami, które nie zawierają glutenu, laktozy, mięsa i ryb. To obszerne kompendium kulinarne wzbogacono też o poradnik gotowania krok po kroku, więc publikacja jest świetną pomocą dla wszystkich, którzy oprócz receptur chcieliby mieć pod ręką szczegółowy opis sposobów wykonania smacznych dań. W książce pokazano również główne składniki poszczególnych potraw, by podkreślić, jak wielkie znaczenie ma ich jakość. Publikacja jest wspaniałym pomysłem na prezent na wiele różnych okazji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 393248 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Toujours présent sur le frigo, cet ouvrage vous livrera plus de 140 recettes d'entrées, plats, goûters, desserts pour des repas familiaux à moindre coût. Un petit livre aimanté, qui ne vous laissera jamais tomber. Ouvrez le livre, ouvrez le frigo, et c'est parti !
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 29951 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Szybkie odchudzanie, wzmocnienie odporności, oczyszczenie i regeneracja : 900 kcal.
Doktor Marek Bardadyn, twórca znanej ze skuteczności diety strukturalnej,tym razem zachęca czytelników do przeprowadzenia płynnego detoksu.
"Wegański detoks" zawiera niezwykle prostą w zastosowaniu kurację w całości opartą na produktach roślinnych, która pomaga szybko i skutecznie oczyścić ciało i umysł, wzmacnia odporność i uruchamia naturalne procesy samoleczenia organizmu. Mając do dyspozycji zestaw opartych na zasadach diety strukturalnej przepisów na cały tydzień, łatwo przeprowadzić ten detoks samodzielnie.
Kaloryczność tej bogatej w składniki odżywcze, świetnie zbilansowanej kuracji wynosi zaledwie 900 kcal, czyli na pograniczu postu. Mimo to starannie dobrane produkty gwarantują, że jest ona bezpieczna, a płynna forma zapewnia wytchnienie nadmiernie obciążonemu układowi trawiennemu, skutecznie reguluje metabolizm i masę ciała, usuwa nadmiar toksyn z organizmu, a przy okazji pozwala odzyskać naturalną równowagę psychofizyczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 371992 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, a nie masz kogo zapytać.
Pierwsze kroki w świecie wina. Jak kupić dobre wino, ile go nalewać do kieliszka, jak łączyć wino z jedzeniem, jak rozpoznać chorobę korkową i czy wypada lubić słodkie wina?
Michał Bardel – mistrz i znawca wina, potrafiący w prosty sposób przekazywać wiedzę o nim, prezentuje pełen anegdot praktyczny przewodnik, z którego dowiemy się: Dlaczego dawniej kobiety przyłapane na piciu wina były karane na równi z cudzołożnicami? Czy szlachetne tokaje powstają ze spleśniałych winogron? Dlaczego na etykietach win jakościowych nigdy nie znajdziemy określenia „półwytrawne”? To elementarz dla wszystkich, którzy lubią wino, ale niewiele wiedzą na jego temat.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 351788 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka ma kształt owalny.
Découvrez 60 recettes de mille-feuilles, tartelettes...
...Il ne vous restera ensuite qu'à mettre la main à la pâte pour vous régaler...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. O 33981 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na grzbiecie numer tomu: 3. Fotografie na wyklejkach.
Indeks.
Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii – każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze. Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi. Pyszne posiłki skomponowane nie tylko dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie i ciało. Również dla wszystkich, którzy chcą jeść więcej warzyw, odżywiać się zdrowo i szukają wskazówek, jak być fit.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 368712 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami!
Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka „Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy” zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz - smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 359915 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Autorka bloga "Filozofia smaku".
Indeks.
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie!
Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady: jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxu; jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową; jak nie marnować jedzenia; jakiego pudełka używać do danego posiłku.
Malwina Bareła w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 359280 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The Pedant in the kitchen", 2003.
Ta książka jest dowcipnym i praktycznym efektem poszukiwań gastronomicznej precyzji. Pocieszy każdego, kto poległ pokonany przez książki kucharskie. Pozycja zawiera siedemnaście żartobliwie napisanych felietonów, do których punktem wyjścia jest zawsze jakaś kuchenna przygoda, nieodmiennie związana z interpretacją zapisu w książce kucharskiej. Autor żartuje sobie z nieprecyzyjności przepisów - bo ile to jest garść porzeczek?
Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne potrawy, nie chce zatruć przyjaciół i zamierza wzbogacać, powoli i z przyjemnością, swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem dla siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zmienić ulubione składniki), przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu ich przepisów przejawia się jego pedanteria. Jak drobna, dokładnie, powinna być kostka, w którą trzeba coś pokroić? Jaka jest różnica między krojeniem a siekaniem? Kiedy coś skropić, a kiedy oblać?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 345706 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ta książka wzięła się z niezgody!
Bibliografia, netografia na stronie 318. Indeksy.
Ta książka wzięła się z niezgody. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych - degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że dobra zakąska to jedynie ogórek i śledź. "Między wódką a zakąską" to coś więcej niż książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji - pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349549 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka Bartnik i Stachowicz została podzielona na dziesięć części, według rodzaju potraw lub ich głównego składnika. Mamy więc zupy, sosy, napoje, desery, potrawy z ziemniaków, warzyw, mąki, kasz, sera oraz jajek. Każdy rozdział jest poprzedzony krótkim wstępem zawierającym informacje na temat właściwości danego produktu. Jest też kilka cennych porad, np. jak obchodzić się z ziemniakami, jakiego rodzaju mąki użyć do klusek czy naleśników albo jak gotować kasze, by uzyskać pożądaną sypkość.
"Potrzebę upowszechnienia prostych potraw, mogących wzbogacić i urozmaicić codzienne posiłki, dyktują nie tylko warunki ekonomiczne, a więc potrzeba oszczędzania, ale również zdrowie domowników. Warto wiedzieć, że potrawy najprostsze, tzw. ludowe, należały niegdyś do najzdrowszych. Trzeba żałować, że w pogoni za miejską modą zostały one z kuchni wiejskiej wyeliminowane" - piszą we wstępie do "Potraw prostych, oszczędnych i zdrowych" autorki książki, Maria Bartnik i Krystyna Stachowicz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 83609 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Bez cukru, bez glutenu, bez problemu. Autorka bestsellera "Zamień chemię na jedzenie" - 200 tysięcy sprzedanych egzemplarzy.
Bibliografia na stronach 195-197. Indeks.
Najbardziej energetyczna książka roku!
Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 348918 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie / Julita Bator. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2013. - 286 stron ; 21 cm.
Na okładce: Sprawdzone na dzieciach.
Książka, w której autorka udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności oraz jakie naczynia będą najlepsze w kuchni. Dodatkowo podaje 81 różnych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Na początku trzeba chcieć! Bo co to znaczy tak naprawdę zdrowo się odżywiać? Przede wszystkim pozbyć się z jadłospisu rzeczy w postaci chemicznych dodatków, które są szkodliwe dla zdrowia. Wszystkie takie „dodatki” znajdziemy w batonach, słodzikach, wzmacniaczach smaku, aromatach, a nawet w zwykłych płatkach śniadaniowych. Jeśli zjemy jedną taką rzecz to organizm potrafi sobie z tym poradzić. Ale co się stanie, gdy zjemy kilkanaście takich rzeczy? Otóż niszczą zdrowie bezpowrotnie! Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a niektórzy nawet twierdzą, że być może także zespołu ADHD. Autorka w swojej książce stara się ustrzec czytelników przed złym odżywianiem i podpowiada co jeść, aby unikać chemii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 324597 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie : nowe przepisy / Julita Bator ; zdjęcia Jakub Bator. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2014. - 269, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na okładce: Sprawdzone przez mamy.
Bibliografia, netografia na stronach 261-263. Indeks.
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy. Odpowiadając na potrzeby czytelników proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na dania bez polepszaczy i sztucznych barwników. W książce znajdziesz proste i niedrogie pomysły na: własne pieczywo; drugie śniadanie do pracy i szkoły; nietypowe potrawy na przyjęcia dla dzieci; desery dla łasuchów; dania świąteczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349525 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Smaczna Kuchnia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 271430 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1001 win, których warto spróbować / redakcja Neil Beckett ; wstęp Hugh Johnson. - Wydanie 2. - Warszawa : Muza SA, 2011. - 960 stron: fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Druk dwuszpaltowy.
Indeksy.
Poradnik pomoże podjąć decyzję, jakie wino do jakiej potrawy wybrać. Zawiera opisy najlepszych win oraz ich roczniki. Opisy win są ujęte w grupy: -wina musujące, białe, czerwone, wzmacniane. Wybór ułatwiają indeksy: według regionu występowania, alfabetyczny, producentów, według cen. Identyfikację wina ułatwiają wizerunki butelek, etykiet, a czytanie uatrakcyjniają zdjęcia winnic, winiarni i inne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361446 (1 egz.)
Książka
DVD
W koszyku
Brilliant Britain : breakfasts / adapted by Fiona Beddall. - London : Scholastic, 2012. - 48 stron : fotografie ; 21 cm. + 1 dysk optyczny (DVD).
(Scholastic DVD Readers. Level B1, Intermediate level (1500 headwords))
U góry okładki : Content Area UK Cultural Studies
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 27463 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru : sekrety naturalnego gotowania / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 268, [4] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Autorka bloga bezglutenowejadlo.pl i bestsellerowej książki "Chleb bezglutenowy i inne wypieki".
Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 370288 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej