Kuchnia białoruska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(2)
Autor
Bolotnikova V. A
(1)
Mańko Mykoła (1974- )
(1)
Trafisz-Zalewska Halina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Kobieta
(6982)
Rodzina
(3619)
Język angielski
(3414)
Język niemiecki
(3239)
Relacje międzyludzkie
(3215)
Kuchnia białoruska
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2903)
Przyjaźń
(2773)
Płyty gramofonowe
(2618)
Tajemnica
(2436)
Miłość
(2231)
Film fabularny
(2184)
Muzyka rozrywkowa
(2121)
Żydzi
(2108)
Literatura polska
(2097)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(2070)
Śledztwo i dochodzenie
(2064)
Życie codzienne
(2023)
Zabójstwo
(1971)
Powieść polska
(1929)
Pisarze polscy
(1917)
Dzieci
(1851)
Muzyka rozrywkowa polska
(1708)
Mężczyzna
(1702)
Polacy za granicą
(1641)
Kościoły i kaplice
(1511)
Kultura
(1479)
Wojsko
(1469)
Język polski
(1369)
Tematy i motywy
(1351)
Filozofia
(1339)
Policjanci
(1323)
Podróże
(1317)
Zamki i pałace
(1315)
Politycy
(1311)
Dziewczęta
(1305)
Polityka
(1290)
Historia
(1286)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1233)
Nastolatki
(1232)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1154)
Władcy
(1145)
Małżeństwo
(1139)
Magia
(1133)
Uczucia
(1128)
Zwierzęta
(1106)
Literatura
(1079)
Sztuka
(1078)
Trudne sytuacje życiowe
(1074)
Powieść angielska
(1053)
Rodzeństwo
(1039)
Jazz
(1021)
Dramat filmowy
(1017)
Film amerykański
(998)
Literatura niemiecka
(990)
Język angielski - podręcznik
(959)
PRL
(953)
Polityka międzynarodowa
(934)
Sekrety rodzinne
(911)
Powieść amerykańska
(908)
Społeczeństwo
(895)
Holokaust
(888)
Kościół katolicki
(888)
Powieść angielska - 20 w.
(880)
Wielkanoc
(866)
Muzyka polska
(853)
Rock
(849)
Sztuka polska
(840)
Osoby zaginione
(837)
Poezja polska - 20 w.
(834)
Powieść francuska
(825)
Ludzie a zwierzęta
(815)
Arystokracja
(798)
Duchowieństwo katolickie
(791)
Młodzież
(789)
Boże Narodzenie
(774)
Śmierć
(767)
Dziennikarze i dziennikarki
(764)
Relacja romantyczna
(753)
Przestępczość zorganizowana
(751)
Wojna
(745)
Gramatyka
(738)
Matki i córki
(738)
Chłopcy
(737)
Pisarze
(737)
Poszukiwania zaginionych
(720)
Teatr polski
(711)
Obyczaje i zwyczaje
(697)
Miasta
(692)
I wojna światowa (1914-1918)
(686)
Samorealizacja
(684)
Język francuski
(678)
Nauka
(674)
Polacy
(669)
Literatura austriacka
(668)
Wybory życiowe
(666)
Budownictwo miejskie
(656)
Uprowadzenie
(643)
Psy
(642)
Film obyczajowy
(632)
Dojrzewanie
(629)
Temat: miejsce
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kulinaria
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 248882 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współczesna kuchnia dawnych Kresów / Mykoła Mańko. - Kraków : Wydawnictwo AA, copyright 2022. - 207, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki. Pełno tu dań dobrze nam znanych, które jednak, przygotowane według tradycyjnych receptur, odkrywają przed nami nieznane dotąd smakowe wrażenia. Ale są także dania mniej lub zupełnie nam nieznane, czerpiące pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur, których mieszanka stanowiła o niepowtarzalnej specyfice Kresów. Ta książka to niezwykle smakowita podróż po Kresach, które w tym ujęciu ponownie zachwycają nas i zaskakują zderzeniem tradycji i nowoczesności. Nie jestem zwolennikiem rekonstrukcji starodawnych receptur kuchni kresowej. Sposób przygotowywania potraw, sprzęt kuchenny, dobór produktów, przechowywanie i konserwacja tak bardzo uległy zmianie, że nie miałoby to dziś sensu. Dlatego też nie podaję tu przepisu na wargi łosia, łapę niedźwiedzia czy ogon bobrowy. Potrawy, które proponuję, są gotowane współcześnie, dostosowane do teraźniejszych sprzętów kuchennych, a podane w przepisach produkty bez trudu kupimy w pobliskim sklepie lub zbierzemy we własnym ogródku. Zdaję sobie sprawę, że podział potraw na kuchnie narodowe ma sporo słabych stron. Nie rozstrzygam tu narodowej przynależności pierogów czy barszczy. Gwarantuję, że każde danie zostało przygotowane przeze mnie osobiście i szczerze dzielę się sprawdzonymi przepisami. Gdziekolwiek jesteście: w Polsce, Litwie, Białorusi czy Ukrainie, gotujmy wspólnie, bo najskuteczniejszą dyplomacją między sąsiadami jest dyplomacja kulinarna. Autor
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 378384 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej