Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(1)
Czytelnia BG
(1)
Autor
Gryglas Anna
(1)
Mrukot Bogusław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Boże Narodzenie
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Temat: miejsce
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Druk dwuszpaltowy.
Boże Narodzenie to jedno z najważniejszych świąt obchodzonych co roku. Towarzyszą nam wtedy różnego rodzaju zachowania i zasady, wynikające z wielowiekowej tradycji celebrowania tego święta, a jedną z najbardziej widocznych jest szczególny rodzaj potraw, które wówczas się przygotowuje. Niniejsza publikacja przedstawia zróżnicowanie kuchni świątecznej, która na Śląsku Opolskim jest wyjątkowo bogata, co wynika z historii tego regionu. Publikacja ta daje możliwość kulinarnych podróży, próbowania potraw, których dotąd nie kosztowaliśmy, a które dla naszych sąsiadów mających inne korzenie są równie ważne, jak dla nas ważny jest np. barszcz z uszkami, moucka, makówki, kapusta z grochem, śledzie, karp smażony i wiele, wiele innych. (Jarosław Gałęza, dyrektor Muzeum Wsi Opolskiej)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23570 ŚM, 367576 (2 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23569 Ś (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej