Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Czytelnia BG
(4)
Autor
Franczukowski Zbigniew
(2)
Alisch Alexander
(1)
Czaplińska Renata
(1)
Duma Robert
(1)
Fuglińska Karina
(1)
Oniszczuk-Awiżeń Krystyna
(1)
Selding Nicola
(1)
Serafin Robert
(1)
Zasępa Lidia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Architektura polska
(1)
Architektura śląska
(1)
Fotografia niemiecka
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Pocztówka
(1)
Uzdrowiska
(1)
Wodolecznictwo
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Gorzanów (woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Bystrzyca Kłodzka)
(1)
Hrabstwo kłodzkie (1458-1815)
(1)
Kłodzko (woj. dolnośląskie ; okolice)
(1)
Polanica-Zdrój (woj. dolnośląskie)
(1)
Polanica-Zdrój (woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Polanica-Zdrój)
(1)
Gatunek
Album
(2)
Informator
(1)
Książka kucharska
(1)
Pocztówki
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Podstawa edycji: Asu schmeckt's derhääme : Grafschaft Glatzer Kochbuch / Elfriede Rathmann. Münster, © 2008.
Część tekstu w gwarze kłodzkiej.
„A jaka była kuchnia regionalna w dawnym hrabstwie kłodzkim? Czy tutejsze potrawy mogły czymś zadziwić? Kuchnię kłodzką, podobnie jak śląską, cechowała prostota, oszczędność. Nic co ugotowano nie mogło się zmarnować. I choć nie należała do wykwintnych i wystawnych, to była jednak smaczna i pożywna, czerpała obficie z dostępnych produktów. Ludzie żyli tu oszczędnie, bez zbytku. Musiało wystarczyć to, co zebrano z pola, lasu i co wyhodowano w gospodarstwie. W jadłospisie kłodzczan od najdawniejszych czasów znajdowały się chleb, kasze i rośliny strączkowe (groch i bób), także ryby i mięso. Hodowano krowy, konie, trzodę chlewną, owce i drób. Popularną potrawą było tzw. pultes, czyli polewka z rozgotowanych jarzyn, piwa, jaj i sera. Sól i korzenie sprowadzano. Ulubionym codziennym napojem było piwo. Podstawowym surowcem do wyrobu piwa było zboże oraz chmiel i zależnie od niego rozróżniano piwo pszenne, jęczmienne i mieszane. Pito też wino, które najczęściej sprowadzano z Austrii i Moraw". [K. Oniszczuk-Awiżeń, Z tradycji kulinarnych dawnego hrabstwa kłodzkiego, fragm.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 25240 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na wyklejkach: ilustracja, mapa.
Tytuł i tekst równolegle w językach niemieckim, angielskim, czeskim.
Gorzanów – mała miejscowość na Ziemi Kłodzkiej w województwie dolnośląskim– która była w czasie rozkwitu wydawnictw pocztówkowych popularnym ośrodkiem turystycznym i letniskowym z unikalnymi zabytkami i źródłami wody mineralnej, odwzorowany został na licznych kartach. Popularność Gorzanowa, a zwłaszcza jego kompleksu pałacowo-parkowego była tak duża, że wiele z nich wydawały renomowane firmy z Wiednia, Lipska czy Wrocławia. Pochylając się z uwagą nad starymi kartkami pocztowymi z widokami Gorzanowa możemy podążać jego dawnymi ulicami i ścieżkami, podziwiać piękne widoki, panoramy, nieistniejące już niektóre zabytki, obiekty, domy i wnętrza. Mam nadzieję, że niniejsza publikacja zachęci wszystkich do sentymentalnej podróży w czasie. (Robert Duma)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22662 Ś (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19325 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł okładkowy: Altheide wody lecznicze dla chorych na serce.
Reprint. Oryginał: [1913]. 47, [1] strona ; 23 cm.
Reprint kolekcjonerski informatora popularyzującego walory i możliwości kuracyjne Polanicy-Zdroju, wydrukowanego po polsku w 1914 r. „czcionkami Drukarni Dziennika Polskiego Towarzystwa Akcyjnego w Poznaniu”. Od dawnych lat świadectwem zainteresowania polskiej publiczności uzdrowiskami dolnośląskimi były przewodniki publikowane z inicjatywy władz uzdrowiskowych. Do tych wód corocznie przybywały tysiące kuracjuszy szczególnie z Wielkopolski, ale także z Galicji, Królestwa Polskiego, Pomorza oraz Litwy. Tutaj leczyli się, udzielali w życiu towarzyskim i zwiedzali okolice.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Brak informacji o dostępności: sygn. 25545 Ś (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej