Chleb
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(15)
Forma i typ
Książki
(15)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(13)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(9)
Biblioteka Austriacka
(2)
Biblioteka Obcojęzyczna
(2)
Czytelnia BG
(3)
Dział Informacji
(1)
Autor
Kowalski Piotr (1952-2011)
(2)
Auzet Gérard
(1)
Bartos Burghard
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bocian Marianna (1942-2003)
(1)
Dobosz Violetta (tłumaczka)
(1)
Goszczycki Piotr (1977- )
(1)
Hamelman Jeffrey (1951- )
(1)
Hikiert-Bereza Anna
(1)
Hollywood Paul
(1)
Janik Mieczysława
(1)
Kaneko Chiho
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Kucharski Piotr (kucharz)
(1)
Kərimova-Ketsenka İlahə Tofiq qızı
(1)
Lewis C. S. (1898-1963)
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Opgenoorth Winfried (1939- )
(1)
Piotrowski Julian
(1)
Placek Stefan (1929-2015)
(1)
Robertson Chad
(1)
Sprungk Anita
(1)
Staszewska Elżbieta
(1)
Wells Leigh
(1)
Wolfinger Eric
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
1989-2000
(2)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
Kraj wydania
Polska
(11)
Niemcy
(2)
nieznany (us)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(10)
angielski
(2)
niemiecki
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(6626)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3365)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3077)
Chleb
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2767)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2594)
Tajemnica
(2245)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2110)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2003)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1900)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1864)
Dzieci
(1727)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1323)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1260)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1117)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1087)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1048)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1041)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(997)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(975)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(914)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(841)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(757)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(716)
Wojna
(708)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(678)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(654)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Świadomość społeczna
(612)
Wybory życiowe
(611)
Uprowadzenie
(607)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Azerbejdżan
(1)
Francja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(5)
Książka kucharska
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Antologia
(2)
Opracowanie
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Aforyzmy
(1)
Literatura młodzieżowa austriacka
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poezja polska
(1)
Rozważania i rozmyślania religijne
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
15 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Für alle Menschen, in allen Kulturen ist Brot eine ganz besondere Speise, die mehr ist als nur ein wichtiges Grundnahrungsmittel. Locker erzählte Geschichten, ergänzt durch sorgfältig recherchierte sachliche Texte, führen durch die Jahrhunderte und beleuchten die kultur- und sozialgeschichtliche Seite des Themas ebenso wie die biologische und technische. Ein erzählendes Sachbuch, unterhaltsam und informativ.Wer Brot hat, hat das Leben. In allen Kulturen ist Brot gleichsam etwas Geheiligtes, Gesegnetes.Eine kleine "Weltgeschichte" unseres wichtigsten Grundnahrungsmittels, unterhaltsam und humorvoll erzählt in Geschichten. Auf jedes Kapitel, jede Geschichte folgt ein sachlicher Text mit biologischen, technischen, landwirtschaftlichen sowie kultur- und sozialgeschichtlichen Einzelheiten, einfach und verständlich, ohne das Interesse des Lesers, der Leserin zu überfordern. Es fehlt auch nicht der kritische Blick auf die ökologischen und wirtschaftlichen Probleme der Entwicklungsländer, den Hunger auf der Welt und unsere Verantwortung.Die Geschichte des Brotes ist auch eine Geschichte bäuerlichen Lebens und bäuerlicher Arbeit von der Steinzeit bis in unsere Tage, vom Altertum bis in unser technisches Zeitalter. Aufgelockert durch Anekdoten, Mythen und Legenden wie das "Rosenwunder" der heiligen Elisabeth von Thüringen oder die Geschichte von der Maismutter, eine indianische Schöpfungsmythe.Irgendwann, irgendwo, vielleicht im alten Ägypten, entdecken die Menschen durch Zufall oder eigentlich ein Missgeschick den Sauerteig, der wie durch Zauberei aus trockenem, hartem Fladenbrot weiches, lockeres, duftendes Brot werden lässt. Ein Ausflug ins Mittelalter erzählt von dem Bäcker, der zu leichtes Brot verkaufte und zur Strafe die "Bäckertaufe" erleiden musste - und der aus Rache für diese Schmach die ganze Stadt anzündete.Weil aber selbst gebackenes Brot am allerbesten schmeckt, finden sich in dem Buch auch eine Reihe von Rezepten und allgemeine Anleitungen zum Brotbacken. Ergänzt durch Bauernregeln, Redensarten und Sprichwörter rund ums tägliche Brot.Die Autoren: Burghard Bartos ist in Hamburg geboren und studierte Literatur- und Zeitungswissenschaft. Noch während des Studiums veröffentlichte er erste Bücher für Kinder. Heute lebt er in Buxtehude an der Unterelbe. Er arbeitet vorwiegend über Natur und Tiere und schrieb zahlreiche Biographien. Im Bereich Volkskunde dokumentiert er in Texten und Fotos viele historische Feste und Bräuche und alte Handwerkstechniken. Und sein Brot backt er selbst.Winfried Opgenoorth, in Düsseldorf geboren, lebt als freischaffender Illustrator in Wien. Er wurde für seine zahlreichen Bilderbücher mehrfach ausgezeichnet. Bei St. Gabriel erschienen (u.a.): "Herr Markus" von Lene Mayer-Skumanz, ausgezeichnet mit dem Illustrationspreis der Stadt Wien; "Die Spinnerin am Kreuz" von Friedl Hofbauer und "Die Inseln aus dem Hut" von Andreas Findig.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Austriacka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 830-93 mł. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chleb bezglutenowy i inne wypieki / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 271, [1] strona : fotografie, portret ; 21 cm
Na okładce przy nazwie autora: Autorka bloga "Bezglutenowe jadło".
Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, a czasem zwyczajnie niesmaczne. Wszystkie smaki i kształty nieudanego pieczywa przerobiła na sobie Aga Bednarska, autorka bloga bezglutenowejadlo.pl. Mimo tego nie poddała się i uparcie zmierzała do jednego celu – upiec pyszny, pozbawiony glutenu chleb! Jej książka to efekt wielu lat zdobywania wiedzy, zgłębiania technologii piekarskich i właściwości bezglutenowych mąk. W prosty i przystępny sposób podaje w niej wszystko, co musisz wiedzieć, by cieszyć się doskonałymi i zdrowymi wypiekami!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 370951 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Majstersztyk chleba : antologia / [redakcja Piotr Goszczycki]. - Warszawa : Literacka PKP-Jazda ; [Jawczyce] : Wydawnictwo Komograf, 2019. - 411 stron : ilustracje ; 24 cm.
(Szlak Literackiej PKP-Jazdy ; pociąg nr 19)
Drugie miejsce wydania na podstawie serwisu e-ISBN.
Indeksy.
Część tekstu w przekładzie z różnych języków.
Międzynarodowa antologia Majstersztyk chleba to mistrzostwo formy. Głosem wielu autorów, piekarzy, opowiadamy o tym, czym był i czym jest chleb. Nie da się bowiem w kilku zdaniach opowiedzieć o chlebie, który w każdym człowieku zawiera inną historię, czy tez inną opowieść. Warto pamiętać przede wszystkim o jednym, że oprócz podstawowej funkcji żywieniowej, pełni on także rolę tęsknoty, patriotyzmu, wiary, pracy, dobrobytu czy szacunku. Jakież byłoby nasze życie, gdyby zabrakło nam chleba?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 362044 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 459-460. Indeks.
Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 353842 (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 great breads / Paul Hollywood. - London : Bounty Books, 2015. - 144 strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Indeks.
Paul Hollywood conveys his love of bread-making in this collection of fantastic recipes.
He reveals all the simple techniques you need to make this staple food and shows you that baking bread is far easier than you could possibly have imagined.
"100 Great Breads" features a wide range of recipes, from a basic brown and white loaf to savory and sweet, Mediterranean, traditional and ancient breads.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 31558 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 228-[230].
Album poprzez dzieła polskich twórców pokazuje historię i proces powstawania chleba. 700Dzieła wybitnych polskich malarzy obrazują etapy powstawania chleba, począwszy od orki i siewu poprzez świętowanie plonów, wypiek oraz spożywanie naszego świętego pokarmu. Album liczy 240 stron, oprócz narracji słownej w języku polskim i tłumaczenia angielskiego mieści galerię ponad 100 obrazów, w tym m.in.: Jana Matejki, Aleksandra Gierymskiego, Włodzimierza Tetmajera, Jerzego Nowosielskiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. GR 7484 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 331770 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Seria książek, którą otwiera "Chleb nasz...", jest atrakcyjną poznawczo wyprawą przez czas i kulturowo zróżnicowane przestrzenie. Będziemy często docierać do samych źródeł kultury - mitów, symboli, wierzeń, rytuałów magii, próbować zrozumieć sposoby oswajania światła przez naszych przodków, odczytywać, a raczej interpretować nieczytelny dziś niejednokrotnie kod, w którym ludzkość zapisywała swoje doświadczanie natury, kosmosu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 335341 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 39-225 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chleb : domowa piekarnia / Piotr Kucharski. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2014. - 269, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych.
"Chleb : domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 366038 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 22827 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle'a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i urok codziennego życia.
Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa.
A ten, kto zatęskni do aromatów z piekarni "Chez Auzet", będzie mógł spróbować własnych sił: książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. "Wyznania francuskiego piekarza" to nie tylko niezliczone praktyczne porady i tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 291084 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 245557, 246896, 245556 (3 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C T-296 (1 egz.)
Dział Informacji
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B Tn-26 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W małej piekarni Tartine w San Francisco wypieki znikają z półek każdego dnia w ciągu godziny od wyjęcia z pieca! Nic dziwnego, skoro powstaje tam najlepszy chleb na świecie. Tajemnicą Tartine jest autorska metoda przygotowania chleba, opracowana przez Chada Robertsona. Szkolił się on pod okiem mistrzów, ale sztukę wypiekania idealnego chleba zdefiniował na nowo zupełnie sam. Powstał chleb na naturalnym zakwasie, o głębokim smaku i niewiarygodnie chrupiącej skórce, odsłaniającej delikatny, perłowy miękisz. Chleb pachnący wszystkimi aromatami mąki. Właściciel Tartine poświęcił dwie dekady życia na opracowanie receptury, ale ty możesz zrobić taki chleb w 24 godziny. W domu, własnymi rękami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 371729 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Austriacka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 830-93 PN (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej