Pająk Zofia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(6)
Czytelnia BG
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2480)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1693)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(794)
Pająk Zofia
(-)
Kowalska Dorota
(671)
Doyle Arthur Conan
(644)
Wallace Edgar
(584)
Konopnicka Maria
(543)
Kochanowski Jan
(505)
Cartland Barbara
(496)
Shakespeare William
(474)
Dickens Charles
(448)
Buchner Friederike von
(438)
Hackett Pete
(434)
Maybach Viola
(434)
Waidacher Toni
(423)
Verne Jules
(392)
Poe Edgar Allan
(367)
Twain Mark
(366)
Christie Agatha (1890-1976)
(362)
Goethe Johann Wolfgang von (1749-1832)
(352)
May Karl
(345)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(336)
Siemianowski Roch (1950- )
(330)
Shakespeare William (1564-1616)
(328)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(321)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(314)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
London Jack
(299)
Leśmian Bolesław
(291)
Słowacki Juliusz
(288)
Boy-Żeleński Tadeusz
(287)
Dönges Günter
(286)
Sienkiewicz Henryk
(286)
Mahr Kurt
(284)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(284)
Kraszewski Józef Ignacy
(281)
Darlton Clark
(280)
King Stephen (1947- )
(279)
Ewers H.G
(278)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(277)
Orzeszkowa Eliza
(277)
Донцова Дарья
(268)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(267)
Krasicki Ignacy
(265)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Trzeciak Weronika
(262)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(259)
Kühnemann Andreas
(259)
Калинина Дарья
(257)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(254)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(248)
Mickiewicz Adam
(241)
Francis H.G
(240)
Montgomery Lucy Maud
(238)
Conrad Joseph
(236)
Austen Jane
(234)
May Karol
(232)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(232)
Vlcek Ernst
(231)
Prus Bolesław
(230)
Barner G.F
(229)
Autores Varios
(228)
Kürschner Joseph
(228)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(227)
Domańska Joanna (1970- )
(226)
Andersen Hans Christian
(224)
Chávez José Pérez
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(219)
Stevenson Robert Louis
(218)
Balzac Honoré de
(217)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Wells H. G
(215)
Kipling Rudyard
(212)
Voltz William
(211)
Goethe Johann Wolfgang von
(209)
Howard Robert E
(205)
Cieślik Donata
(203)
Zimnicka Iwona (1963- )
(203)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(201)
Evans Virginia
(201)
Goliński Zbigniew
(201)
Hałas Jacek "Stranger"
(201)
Bazán Emilia Pardo
(200)
Baczyński Krzysztof Kamil
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Mark William
(195)
Miłosz Czesław (1911-2004)
(195)
Popczyński Marcin (1974- )
(195)
Czechowicz Józef
(189)
Kienzler Iwona (1956- )
(189)
Dickens Charles (1812-1870)
(187)
Alcott Louisa May
(186)
Hoffmann Horst
(186)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(184)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(5)
Temat
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Cierpienie
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Drób
(1)
Duchowość chrześcijańska
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kuchnia Oceanii
(1)
Kuchnia afrykańska
(1)
Kuchnia amerykańska
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia południowoamerykańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Leonardo da Vinci (1452-1519)
(1)
Makaron
(1)
Malarstwo sakralne
(1)
Malarstwo włoskie
(1)
Portrety
(1)
Przypowieść francuska
(1)
Renesans
(1)
Temat: czas
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
7 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 286113 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ilustracje na wyklejkach.
Indeks.
Podróżowanie stało się coraz popularniejsze i również w Polsce pojawiły się restauracje serwujące dania z całego świata. Modne wyprawy do Tajlandii i Japonii spowodowały, że na polskie stoły trafiło sushi. Od kilku lat także kuchnia amerykańska uwodzi swoimi burgerami, bajglami oraz daniami z grilla i z rusztu. Natomiast jeśli chodzi o słodkości, blogi i książki kulinarne rozpropagowały: brownies, cheesecakes (serniki), donuts (pączki) czy muffinki. Nie należy się bać przygotowywania egzotycznych dań, ponieważ książka maksymalnie upraszcza techniki gotowania i ogranicza potrzebne składniki, które w tradycyjnych (zwłaszcza azjatyckich) kuchniach często są dość liczne i co najważniejsze, mimo owego ułatwienia dania nie tracą smaku! Uproszczone przepisy to łatwiejsze zakupy. Gdzie szukać produktów? W supermarketach i nawet w prowincjonalnych sklepach pojawiły się półki z produktami z całego świata, i są coraz lepiej zaopatrzone. Najwyższy czas sięgnąć po fartuch, by zaserwować bliskim egzotyczne dania tak samo smaczne, jak te próbowane podczas dalekich wojaży!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358999 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 307718, 290729 (2 egz.)
Książka
W koszyku
(3 Składniki (do 5), 15 Minut.)
Indeks.
W jaki sposób przygotować smaczne posiłki z kurczaka? Oto książka, która zawiera proste, łatwe i tanie przepisy na wyjątkowo pyszne dania z drobiu. To mięso zawsze zachwyca bez względu na to, czy kurczak przygotowany jest w całości czy w kawałkach. Podane przepisy dopasowane są do poszczególnych pór roku. Znajdziemy tu receptury między innymi na: drobiowe: szaszłyki, sałatki, nugettsy czy krokiety. Odbiorcy: - wszyscy, którzy chcą szybko przygotować smaczne dania z kurczaka - osoby, które chcą w prosty sposób przyszykować innowacyjne potrawy z drobiu na każdą okazję. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? - zawiera 55 przepisów, dzięki którym nikomu nie zabraknie pomysłów na smaczne dania z kurczaka - proponowane potrawy zapewnią potrzebną energię - przepisy dopasowane są do poszczególnych pór roku - do wykonania potraw wystarczy tylko kilka składników - do przygotowania posiłków potrzebny jest jedynie kwadrans - przygotowane dania zachwycą naszych gości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 348818 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Le mie ricette di pasta : appetitose e semplici da realizzare" 2013.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338746 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(3 Składniki, 15 Minut)
Indeks.
Masz mało czasu, pieniędzy oraz niewielką kuchnię i chcesz gotować? W książce znajduje się 55 bardzo łatwych przepisów. Możesz z nich skorzystać i przygotować na przykład: szaszłyki z kurczaka marynowanego, tortelini z czerwoną papryką, waniliowe mascarpone albo cheescake z cytryną. Dzięki tym przepisom zrobisz mnóstwo dobrego jedzenia z 3 składników i tylko w 15 minut! W poradniku są działy poświęcone: późnym śniadaniom, szybkim przekąskom, znajdziesz coś lekkiego na ząb, dania na co dzień, posiłki ze znajomymi i desery.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 346397 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leonardo da Vinci : malarstwo : nowe spojrzenie / Alessandro Vezzosi ; [tłumaczenia z j. włoskiego Zofia Pająk, Krzysztof Stopa]. - Kielce : Jedność, copyright 2019. - 318, [2] strony : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 35 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 120-127.
Twórczość Leonarda da Vinci na przestrzeni lat stała się tematem burzliwych dyskusji, wnikliwych opracowań i analiz oraz licznych interpretacji. Niniejsza książka porządkuje ten bogaty materiał, rozróżniając między tym, co jest owocem rzetelnych badań naukowców i historyków a tym, co wymyślono i przypisano geniuszowi renesansu. Tym samym rzuca nowe światło na malarstwo Leonarda – jego znaczenie, symbolikę i tajemnice. Sam mistrz wyznał, że stanowi ono jego największe powołanie zarówno jako artysty, jak i naukowca. Pisał: „Malarstwo jest najwznioślejsze ze wszystkich ludzkich dzieł (...). Jest ukoronowaniem sztuki”. Istotny walor tej publikacji stanowi kompletna prezentacja wszystkich prac malarskich Leonarda, stwarzająca wspaniałą okazję, aby zgłębić wiedzę na temat technik oraz ukrytych znaczeń dzieł, które wyszły spod pędzla mistrza z Vinci. Dzięki szczegółowym ilustracjom czytelnik będzie mógł z bliska podziwiać detale tych wspaniałych obrazów, którym towarzyszą skrupulatne i inspirujące komentarze. Owe studia są o tyle ważne, że uwzględniają nowatorskie ekspertyzy z zastosowaniem najnowszych technik cyfrowych, a nawet badania śladów biologicznych obecnych na obrazach kontrowersyjnie przypisanych Leonardowi, zatem dostarczają obiektywnych odpowiedzi co do ich autentyczności. Odróżnienie dzieł wielkiego artysty od wielu płócien wykonanych przez uczniów z jego pracowni, ponadto zaś przez całą rzeszę naśladowców, którzy w pierwszej połowie XVI wieku byli aktywni od Lombardii, Toskanii i innych regionów Włoch, po Hiszpanię, Francję, Flandrię i Niemcy, jest bowiem nadal kwestią sporną. Album z pewnością zaciekawi miłośników malarskiego talentu Leonarda da Vinci, jak również osoby interesujące się sztuką doby renesansu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. GR 7424 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej