Rzepka Małgorzata (tłumaczka)
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(3)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2480)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1693)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(794)
Rzepka Małgorzata (tłumaczka)
(-)
Kowalska Dorota
(671)
Doyle Arthur Conan
(644)
Wallace Edgar
(584)
Konopnicka Maria
(543)
Kochanowski Jan
(505)
Cartland Barbara
(496)
Shakespeare William
(474)
Dickens Charles
(448)
Buchner Friederike von
(438)
Hackett Pete
(434)
Maybach Viola
(434)
Waidacher Toni
(423)
Verne Jules
(392)
Poe Edgar Allan
(367)
Twain Mark
(366)
Christie Agatha (1890-1976)
(362)
Goethe Johann Wolfgang von (1749-1832)
(352)
May Karl
(345)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(336)
Siemianowski Roch (1950- )
(330)
Shakespeare William (1564-1616)
(328)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(321)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(314)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
London Jack
(299)
Leśmian Bolesław
(291)
Słowacki Juliusz
(288)
Boy-Żeleński Tadeusz
(287)
Dönges Günter
(286)
Sienkiewicz Henryk
(286)
Mahr Kurt
(284)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(284)
Kraszewski Józef Ignacy
(281)
Darlton Clark
(280)
King Stephen (1947- )
(279)
Ewers H.G
(278)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(277)
Orzeszkowa Eliza
(277)
Донцова Дарья
(268)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(267)
Krasicki Ignacy
(265)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Trzeciak Weronika
(262)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(259)
Kühnemann Andreas
(259)
Калинина Дарья
(257)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(254)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(248)
Mickiewicz Adam
(241)
Francis H.G
(240)
Montgomery Lucy Maud
(238)
Conrad Joseph
(236)
Austen Jane
(234)
May Karol
(232)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(232)
Vlcek Ernst
(231)
Prus Bolesław
(230)
Barner G.F
(229)
Autores Varios
(228)
Kürschner Joseph
(228)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(227)
Domańska Joanna (1970- )
(226)
Andersen Hans Christian
(224)
Chávez José Pérez
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(219)
Stevenson Robert Louis
(218)
Balzac Honoré de
(217)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Wells H. G
(215)
Kipling Rudyard
(212)
Voltz William
(211)
Goethe Johann Wolfgang von
(209)
Howard Robert E
(205)
Cieślik Donata
(203)
Zimnicka Iwona (1963- )
(203)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(201)
Evans Virginia
(201)
Goliński Zbigniew
(201)
Hałas Jacek "Stranger"
(201)
Bazán Emilia Pardo
(200)
Baczyński Krzysztof Kamil
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Mark William
(195)
Miłosz Czesław (1911-2004)
(195)
Popczyński Marcin (1974- )
(195)
Czechowicz Józef
(189)
Kienzler Iwona (1956- )
(189)
Dickens Charles (1812-1870)
(187)
Alcott Louisa May
(186)
Hoffmann Horst
(186)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(184)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Zdrowe odżywianie
(3)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby jelit
(1)
Dieta niskosalicylanowa
(1)
Dysbioza jelitowa
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Jelita
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Nietolerancja salicylanów
(1)
Pałeczki jelitowe
(1)
Probiotyki
(1)
Salicylany
(1)
Stres oksydacyjny
(1)
Wpływ na zdrowie ludzi
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(2)
Kulinaria
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 107.
Salicylany to sole kwasu salicylowego, czyli biologiczna substancja występująca naturalnie w wielu roślinach. Znajduje się ona również w produktach spożywczych oraz środkach przeciwbólowych i lekach, np. w aspirynie. Od ponad 100 lat jest wytwarzana chemicznie i dodawana przez przemysł spożywczy do wielu produktów. Salicylany nie są tolerowane przez niektóre osoby i często są nieodkrytą przyczyną wielu przewlekłych dolegliwości. Mimo że uczulenie na salicylany w medycynie znane jest od bardzo dawna, to jednak lekarze często je bagatelizują, a osoby zmagające się z uciążliwymi schorzeniami nie zdają sobie nawet sprawy, że mogą odczuwać nadwrażliwość na te substancje.
Dzięki tej książce, która jest pierwszym poradnikiem na temat salicylanów, poznasz nieznane dotychczas przyczyny powstawania chorób. W oparciu o dokładne badania naukowe informuje o możliwej alergii na salicylany. Zwraca uwagę na problem i wyjaśnia co to są salicylany, gdzie występują, w jakich produktach, kosmetykach i lekach się znajdują oraz dlaczego nie warto nadużywać aspiryny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363050 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 367-372.
Wolne rodniki mogą być odpowiedzialne za współczesne problemy zdrowotne określane mianem chorób cywilizacyjnych. Książka skupia się na możliwościach samodzielnego zabezpieczenia się przed coraz bardziej szkodliwym środowiskiem, w jakim przyszło nam żyć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 362490, 364203 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 332-340. Indeks.
Czy wiedziałeś, że jelita mają wpływ na Twoje samopoczucie, sposób podejmowania decyzji lub aktywność?
Tak! Radość, smutek, strach czy spokój są wywoływane przez... jelita! Dlatego tak ważne jest utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej! W jaki sposób to zrobić? Odpowiedzi udzieli Ci jedna z największych światowych ekspertek w tym temacie!
Najnowsze badania naukowe potwierdzają istnienie chorób mikrobiomowych. Udowodniono bowiem, że nieobecność niektórych szczepów bakterii w jelicie wywołuje chaos, którego efektem mogą być ADHD, choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, zespół nieszczelnego jelita. W oparciu o najnowsze odkrycia dr Anne Katharina Zschocke, ekspert od leczenia bakteriami, przedstawia związek między mikrobiomem jelitowym a dobrym stanem zdrowia. Dowiesz się, w jaki sposób go odbudować i pielęgnować. Odkryjesz również, jak optymalnie zaopatrzyć jelita w drobnoustroje, jakich produktów unikać oraz w jakie wzbogacić swoją dietę, tak aby Twój mikrobiom rozkwitł. Klucz do zdrowia kryje się w Twoich jelitach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 382100 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej