319096
Książka
W koszyku
Od chili do wanilii : historia roślin apetycznych / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, copyright 2016. - 394, [6] stron : fotografie kolorowe ; 21 cm.
Dzieje migracji roślin są o wiele ciekawsze niż ludzi i o wiele bardziej zagadkowe, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skoro zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki? Nie wiem, czy starego powiedzenia, że "człowiek cywilizowany nie może się obejść bez kucharzy", nie należałoby zmienić na "cywilizacja nie może się zacząć bez kucharzy"? Może ta książka choć trochę przybliży czytelnika do rozstrzygnięcia tej kwestii, a jej lektura wyjaśni m.in. również, co ma curry do piernika, komu zawdzięczamy makaron i kto pierwszy delektował się lodami waniliowymi.
Książka została zilustrowana ponad 150 barwnymi fotografiami autora, który za wybranymi roślinami przemierzył pół świata, docierając do odległych plantacji, najbardziej egzotycznych targowisk czy najsłynniejszych restauracji świata. W książce znajdziemy barwne opowieści, anegdoty, uzupełnione poradami kulinarnymi i zdrowotnymi. Już same tytuły rozdziałów obiecują wyprawę w świat zmysłów podrażnionych przyprawami i aromatami, by wymienić choćby takie jak: "Piekło w gębie" albo "Co ma curry do piernika" czy "Najsmaczniejszy storczyk świata".
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 344315 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia, netografia na stronach 381-394.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej