Skład chemiczny substancji
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje naukowe
(4)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(6)
Czytelnia BG
(1)
Autor
Molski Marcin
(2)
Badora Aleksandra
(1)
Bator Julita
(1)
Bolałek Jerzy
(1)
Halicki Wojciech
(1)
Lewandowska Sylwia (rolnictwo)
(1)
Woźniak Leszek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Skład chemiczny substancji
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1983)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1492)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1257)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1188)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(852)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(662)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(637)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Bąków (woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Kluczbork)
(1)
Głubczyce (woj. opolskie)
(1)
Region Zachodniosyberyjski (Rosja)
(1)
Zalew Wiślany
(1)
Łosiów (woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lewin Brzeski)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Raport z badań
(2)
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(6)
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Kulinaria
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie / Julita Bator. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2013. - 286 stron ; 21 cm.
Na okładce: Sprawdzone na dzieciach.
Książka, w której autorka udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności oraz jakie naczynia będą najlepsze w kuchni. Dodatkowo podaje 81 różnych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Na początku trzeba chcieć! Bo co to znaczy tak naprawdę zdrowo się odżywiać? Przede wszystkim pozbyć się z jadłospisu rzeczy w postaci chemicznych dodatków, które są szkodliwe dla zdrowia. Wszystkie takie „dodatki” znajdziemy w batonach, słodzikach, wzmacniaczach smaku, aromatach, a nawet w zwykłych płatkach śniadaniowych. Jeśli zjemy jedną taką rzecz to organizm potrafi sobie z tym poradzić. Ale co się stanie, gdy zjemy kilkanaście takich rzeczy? Otóż niszczą zdrowie bezpowrotnie! Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a niektórzy nawet twierdzą, że być może także zespołu ADHD. Autorka w swojej książce stara się ustrzec czytelników przed złym odżywianiem i podpowiada co jeść, aby unikać chemii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 324597 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zalew Wiślany / redakcja naukowa Jerzy Bolałek. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2018. - 486 stron : ilustracje, faksymilia, fotografie, mapy, wykresy ; 25 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz norm i aktów prawnych na stronach 433-478.
Publikacja dofinansowana ze środków Uniwersytetu Gdańskiego.
Publikacja stanowi wszechstronne kompendium wiedzy o ekosystemie Zelewu Wiślanego. Obejmuje zagadnienia od genezy powstania tego zbiornika, poprzez jego właściwości klimatyczno-meteorologiczne, fizyczne, chemiczne oraz organizmy w nim żyjące. Książka jest skierowana do teoretyków i praktyków zajmujących się szeroko rozumianą problematyką związaną ze środowiskiem i jego ochroną oraz zachowaniem zasobów naturalnych, a także zarządzaniem środowiskowym. Z powodzeniem może służyć, jako pomoc pracownikom administracji rządowej i samorządowej, a także studentom i wykładowcom akademickim zajmującym się sprawami środowiska i zasobów naturalnych lub infrastrukturą. Praca jest dziełem zespołowym 35 specjalistów z zakresu hydrobiologii, hydrofizyki, hydrochemii, geologii, meteorologii, rozwoju zrównoważonego oraz prawa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 348926 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy rozdziałach.
Książka prezentuje aktualny stan wiedzy na temat podstawowych elementów środowiska zachodniej części Syberii. Najpierw przedstawia tereny podmokłe, które zajmują największą część tego obszaru na tle geologicznej historii formowania się Niziny Zachodniosyberyjskiej. Następnie omawia lasy, które stanowią tzw. Tajgę Zachodniosyberyjską. W tej części podejmuje również zagadnienia klimatu oraz gleb występujących na całym obszarze Syberii Zachodniej. Kolejna część prezentuje poszczególne aspekty rolniczego wykorzystania gruntów rolnych i ich znaczenie w aktualnym i przyszłym światowym bilansie gleb wykorzystywanych rolniczo. Ostatnia część zajmuje się specyfiką wód powierzchniowych zarówno północnej, jak i środkowej oraz południowej części Syberii Zachodniej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 353437 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531 ; 218)
Bibliografia, netografia na stronach 93-115.
Streszczenie w języku angielskim.
„[...] Ze względu na fakt, iż soja często bywa stosowana jako produkt konsumpcyjny, w tym również do otrzymywania tzw. napojów alternatywnych, zasadnym było określenie przydatności testowanych odmian jako potencjalnych surowców do otrzymania szerokiej gamy produktów spożywczych. [...] celem pracy jest poznanie zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, by móc stwierdzić, która z badanych odmian posiada najlepszy profil tłuszczowy pod kątem wykorzystania w przemyśle olejarskim. [...] Celem prowadzonych badań polowych w latach 2014-2016 w Bąkowie, Głubczycach i Łosiowie było poznanie reakcji czterech odmian soi na zróżnicowane warunki przyrodnicze występujące na terenie województwa opolskiego". (Sylwia Lewandowska)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22899 Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia piękna. T. 2, Źródła substancji bioaktywnych / Marcin Molski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2021. - IX, [2] strony, strony 13-561 : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów wyższych szkół kosmetycznych, kosmetologicznych i medycznych, a także studentów chemii i biologii.
Książka udziela odpowiedzi na pytanie, jakie są źródła substancji, które mogą stanowić wartościowe składniki kosmetyków i suplementów. Analiza współczesnych trendów w tym względzie ujawnia trzy podstawowe metody pozyskiwania tego typu związków: etno-chemię kosmetyczną, teoretyczne badania in silico oraz peptyzację. To trzy najważniejsze i nowoczesne metody dostarczające substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, przeciwstarzeniowych, botox-like i innych, których skuteczność została potwierdzonych w badaniach in vivo i in vitro.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369672 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia piękna. T.1, Podział substancji ze względu na budowę i funkcję / Marcin Molski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2021. - X, [1] strona, strony 10-501 : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy większości rozdziałów. Indeksy.
Dla studentów wyższych szkół kosmetycznych, kosmetologicznych i medycznych, a także studentów chemii i biologii.
W książka przedstawia dwie komplementarne metody podziału związków chemicznych o znaczeniu kosmetycznym. Pierwsza — opiera się na klasy?kacji chemicznej, w drugiej kryterium podziału stanowi funkcja, jaką związek pełni w kosmetykach. Podejście to umożliwia opis nawet złożonych związków chemicznych, które zawierają kilka grup funkcyjnych lub mogą pełnić kilka funkcji w kosmetykach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369671 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Produkty nowej generacji : wybrane zagadnienia / pod redakcją Aleksandry Badory, Leszka Woźniaka - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, 2019. - 235 stron : ilustracje ; 23 cm.
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
W książce omówiono zagadnienia związane z nowymi technologiami stosowanymi w różnych grupach produktów: kosmetykach, napojach energetyzujących, używkach, suplementach diety oraz, przede wszystkim, żywności. Pokazano, jak na przestrzeni wieków zmieniła się rola kosmetyków w codziennym życiu ludzi oraz jaki wpływ wywierają one obecnie, jakie są korzystne, jak i negatywne skutki dla zdrowia, wynikające ze stosowania kosmetyków powstałych przy wykorzystaniu nanotechnologii oraz tych wykonanych metodami tradycyjnymi z użyciem naturalnych komponentów. Przedstawiono wpływ stosowania suplementów diety na zdrowie człowieka. Podkreślono szczególnie, że suplementy diety mogą w znaczący sposób pomóc w chorobach cywilizacyjnych XXI wieku. Wiele uwagi poświęcono zagadnieniu żywności i jej bezpieczeństwa. Żywność jest uznawana za bezpieczną tylko wtedy, gdy w następstwie odpowiedniego jej przygotowania i skonsumowania, zgodnie z przeznaczeniem, nie wystąpią żadne negatywne skutki dla zdrowia ludzkiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355162 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej