Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(2)
dostępne
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(2)
Czytelnia BG
(1)
Dział Informacji
(1)
Autor
Hunek Tadeusz (1932- )
(1)
Idziak Wacław
(1)
Wilczyński Ryszard (1960- )
(1)
Świetlikowska Urszula
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Agroturystyka
(1)
Dziedzictwo kulturowe
(1)
Infrastruktura techniczna
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Lista produktów tradycyjnych
(1)
Produkt regionalny
(1)
Programy UE
(1)
Rolnictwo
(1)
Socjologia wsi
(1)
Wsie
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Gatunek
Katalog
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kulinaria
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Publ. powstała w ramach projektu PL 9607-01-15/22/773.
Bibliogr. przy rozdz.
Tekst częśc. tł. z wł.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dział Informacji
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B UE-606 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydanie dwuszpaltowe
Bibliografia na stronie 160.
Współfinansowanie: Unia Europejska ; Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ruch Odnowy Wsi to sposób odniesienia się do rozwoju tożsamości wsi. Już w latach dziewięćdziesiątych XX wieku rozwinął się w dwóch krajach należących do Wspólnoty, mianowicie w Niemczech i Austrii. Z czasem, swoim zasięgiem zaczął obejmować też inne kraje sąsiadujące – Czechy, Słowację, Węgry. Stopniowo zaczął też docierać do Polski i jako pierwszy w kraju zainicjowany został w województwie opolskim. Podobieństwem odnowy wsi w krajach europejskich oraz w Polsce było odnajdywanie i zachowywanie cech najbardziej wartościowych dla terenów wiejskich. Poszukiwano właściwego miejsca dla wsi w ciągle zmieniającej się rzeczywistości . Głównym celem programu odnowy wsi na poziomie lokalnym jest aktywizowanie społeczności wiejskiej do podejmowania działań na rzecz rozwoju miejsc zamieszkania. Najbardziej świadomą swoich potrzeb jest właśnie społeczność wiejska, a w Polsce to grupa osób na poziomie sołectwa. Regionalne programy odnowy wsi stawiały na dobrze przygotowanego lidera wiejskiego, który zainspirowałby lokalne społeczności do uczestnictwa w programach odnowy wsi. Współcześnie odnowa wsi, rozumiana jako inwestycje na wsi, jest związana z wykorzystaniem środków pochodzących z programów finansowego wsparcia z UE.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 372727 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 379-8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedstawiamy Państwu katalog polskich produktów, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Lista ta została utworzona na mocy ustawy z dnia 17grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Znajdują się na niej produkty wytwarzane za pomocą metod tradycyjnych, czyli stosowanych od co najm niej 25 lat. Jednak większość z nich jest wytwarzana według receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Polska posiada wiele specyficznych wyrobów, które są wyrazem wielowiekowej tradycji kuchni polskiej, przyczyniając się jednocześnie do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich, rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.
Prowadzenie Listy Produktów Tradycyjnych ma na celu zidentyfikow anie jaknajwiększej liczby wytwarzanych w całej Polsce specjałów. W Unii Europejskiej takie produkty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Unijni konsumenci chętnie kupują żywność najwyższej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się tradycyjnym i metodami produkcji z lokalnych surowców. Idea produktów tradycyjnych jest bliska także Polakom, którzy na rynku zdominowanym przez produkty masowe, szukają wyrobów wyjątkowych i niepowtarzalnych. Tradycyjna polska żywność z całą pewnością może spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 365484 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej