Celiakia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(4)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(10)
Autor
Berriedale-Johnson Michelle
(1)
Czekalska Natalia
(1)
Green Peter H. R
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jones Rory
(1)
Kaszuba-Dębska Anna (1975- )
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kłys Wojciech
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Makarowski Tomasz
(1)
Morawska Dorota
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Młynarska Agata (1965- )
(1)
Nadolna Irena
(1)
Olejniczak Ewa (1982- )
(1)
Oworuszko Monika
(1)
Przygoda Beata
(1)
Ptak Emilia
(1)
Pęksa Agnieszka
(1)
Płonka-Syroka Bożena
(1)
Rybak Anna (medycyna)
(1)
Rydzewska Grażyna Maria
(1)
Sobolewska Anna
(1)
Socha Jerzy (1939- )
(1)
Stolarczyk Anna (medycyna)
(1)
Tarkowska Justyna
(1)
Wasilewska Joanna
(1)
Wierzejska Regina
(1)
Wojtasik Anna (technolog żywności)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(8)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(6626)
Język angielski
(3431)
Rodzina
(3366)
Język niemiecki
(3174)
Relacje międzyludzkie
(3077)
Celiakia
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2767)
Płyty gramofonowe
(2615)
Przyjaźń
(2594)
Tajemnica
(2245)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2118)
Miłość
(2110)
Żydzi
(2036)
Literatura polska
(2003)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1995)
Śledztwo i dochodzenie
(1960)
Powieść polska
(1946)
Życie codzienne
(1901)
Pisarze polscy
(1872)
Zabójstwo
(1864)
Dzieci
(1727)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1591)
Mężczyzna
(1556)
Kościoły i kaplice
(1490)
Wojsko
(1454)
Kultura
(1432)
Język polski
(1345)
Filozofia
(1323)
Politycy
(1277)
Zamki i pałace
(1267)
Tematy i motywy
(1260)
Historia
(1259)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Policjanci
(1241)
Polityka
(1224)
Podróże
(1219)
Dziewczęta
(1184)
Nastolatki
(1117)
Małżeństwo
(1097)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1087)
Władcy
(1074)
Powieść angielska
(1062)
Magia
(1060)
Sztuka
(1051)
Zwierzęta
(1049)
Literatura
(1045)
Uczucia
(1042)
Jazz
(1025)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(997)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(975)
Rodzeństwo
(972)
Język angielski - podręcznik
(966)
Dziennikarze
(945)
PRL
(915)
Polityka międzynarodowa
(914)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(876)
Poezja polska - 20 w.
(867)
Wielkanoc
(865)
Holokaust
(853)
Rock
(853)
Muzyka polska
(852)
Sekrety rodzinne
(843)
Społeczeństwo
(841)
Powieść francuska
(833)
Sztuka polska
(813)
Ludzie a zwierzęta
(783)
Osoby zaginione
(778)
Duchowieństwo katolickie
(770)
Młodzież
(765)
Arystokracja
(757)
Boże Narodzenie
(753)
Śmierć
(736)
Przestępczość zorganizowana
(716)
Wojna
(708)
Relacja romantyczna
(707)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(694)
Teatr polski
(691)
Pisarze
(683)
Chłopcy
(678)
Język francuski
(675)
Poszukiwania zaginionych
(672)
Literatura austriacka
(664)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(660)
Samorealizacja
(654)
Obyczaje i zwyczaje
(651)
Polacy
(640)
Budownictwo miejskie
(636)
Film obyczajowy
(631)
Miasta
(630)
Psy
(619)
Świadomość społeczna
(612)
Wybory życiowe
(611)
Uprowadzenie
(607)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Poradnik
(5)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacje dla dzieci
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Kulinaria
(2)
Historia
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta bezglutenowa / Michelle Berriedale-Johnson ; [tł. Anna Sobolewska]. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2014. - 231, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Kuchnia Domowa)
Tyt. oryg.: "The everyday wheat-free and gluten-free cookbook", 1998.
Indeks.
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (celiakia) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu - to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny, jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki - herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty - na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 328864 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poprzednie wydanie pt.: "Autoimmunologia - podróż pod zdrowie", 2017.
Bibliografia na stronach 159-163. Indeks.
Poradnik dla osób zmagających się z chorobą autoimmunologiczną oraz dla wszystkich, którzy poszukują przyczyn swego złego samopoczucia i podejrzewają, że mogą cierpieć na chorobę z autoagresji. Napisany przez dietetyczki kliniczne, które same zmagają się ze schorzeniami autoimmunologicznymi. Pomoże ustabilizować parametry i uzyskać stan remisji.
Odpowiada na pytania: Czym są choroby autoimmunologiczne?; Jakie są ich przyczyny i objawy?; Jakie badania warto wykonać, chorując lub podejrzewając u siebie takie schorzenie?; Jak wspomagać powrót do zdrowia?; Jaką dietę i suplementację warto stosować?; Czy gluten naprawdę szkodzi?; Jaki wpływ na chorobę autoimmunologiczną mają jelita?; Jaka aktywność fizyczna jest zalecana dla osób chorych?
Dowiedz się, jak radzić sobie ze schorzeniem, jak ustabilizować parametry i uzyskać stan remisji. Odzyskaj siebie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363656 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 447-456.
Celiakia polega na tym, że gluten uszkadza wyściółkę jelita cienkiego, przez co nie może ono prawidłowo wchłaniać pokarmu. Powikłania obejmują niepłodność, choroby wątroby, depresję, inne dolegliwości autoimmunologiczne (w tym cukrzycę typu 1 i choroby tarczycy), a nawet nowotwory. Lek na Twoje problemy ze zdrowiem może znajdować się w tej książce. Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii wraz z uznaną autorką książek z zakresu medycyny, u której zdiagnozowano celiakię w 1998 roku, napisali wyjątkowy przewodnik dotyczący tej choroby: jej prawidłowego diagnozowania, leczenia i życia z nią. Dzięki nim poznasz najnowsze badania medyczne dotyczące celiakii, nietolerancji glutenu i wrażliwości na to białko. Autorzy zdradzają również nowe wytyczne dotyczące eliminowania objawów celiakii oraz pełne spektrum bezpiecznych składników. Pokonaj celiakię już dziś!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 354678 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 391069 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronie 105.
Dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej.
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 354209 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odkąd pamiętam, bardzo często bolał mnie brzuch. W szkole przed klasówkami, przed ważnymi spotkaniami, ale też na wakacjach, a nawet wtedy, kiedy wszystko było dobrze. Próbowałam różnych sposobów, by sobie pomóc, aż wreszcie niedawno trafiłam na miesiąc do szpitala. Okazało się, że najważniejszym powodem różnych moich dolegliwości jest nietolerancja pokarmowa, która podstępnie, cicho i bardzo często bez objawów niszczy organizm. Nie mogę jeść niczego, co zawiera gluten. Odstawiłam też krowie białko i produkty przetworzone. Być może i Ty cierpisz każdego dnia - boli Cię głowa, swędzi skóra, masz spuchnięty brzuch, źle śpisz albo nie opuszcza cię chroniczne zmęczenie. Myślisz, że już nic nie da się zrobić, że tak musi być, że taka twoja uroda... A przecież możesz sobie pomóc od razu. Wszystko bowiem zależy od tego, czym karmisz swój organizm, co jesz. Dzięki mojej diecie nie tylko przestał mnie boleć brzuch, ale też wyleczyłam inne dolegliwości, które towarzyszyły mi przez większość życia. Mam nadzieję, że raz na zawsze pożegnałam się z astmą i atopowym zapaleniem skóry. Niech ta książka będzie dla Ciebie pomocą w zawiłym świecie odżywiania, które może być przyczyną wielu chorób lub kluczem do zdrowia. Zależy to wyłącznie od Ciebie. Zapraszam Cię na pyszne i zdrowe jedzenie w towarzystwie prof. Grażyny Rydzewskiej, Agnieszki Pęksy i Ewy Olejniczak. Smacznego!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 334108 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem, bóle brzucha, problemy skórne, bóle stawów, przewlekłe zmęczenie, anemia, częste infekcje.
Bibliografia, netografia na stronach 309-317.
Czy co jakiś czas czujesz się źle po jedzeniu? Dolegliwości żołądkowe utrudniają ci codzienne funkcjonowanie? Odczuwasz zmęczenie i spadek nastroju? W kółko łapiesz infekcje? Dokuczają ci różne objawy, które mimo leczenia nie ustępują lub co jakiś czas nawracają? Winowajcą może być gluten, a ty możesz znajdować się wśród setek tysięcy ludzi w Polsce chorych na celiakię.
Dominika Musiałowska, współautorka bestsellerowych książek o insulinooporności, zmagająca się także z celiakią, tym razem zajęła się podstępną chorobą trzewną, a do pomocy zaprosiła ekspertów: cenionego gastrologa dr. Wojciecha Marlicza i znaną dietetyczkę Magdalenę Makarowską. Niezależnie od tego, czy rozpoznano u ciebie celiakię, czy tylko podejrzewasz, że na nią cierpisz, a może problem dotyczy twojego dziecka - ten praktyczny poradnik będzie dla ciebie źródłem pierwszej pomocy. Dzięki niemu zrozumiesz, czym jest ta choroba, dowiesz się, jak ją diagnozować i leczyć, oraz zyskasz cenne wskazówki, które ułatwią ci codzienne życie. Znajdziesz w nim ponadto garść przepisów na szybkie, wykonane z naturalnych składników ciasta, ciasteczka, chleby, tarty, pizzę i pierogi, które zachwycą ciebie i twoją rodzinę.
"Celiakia. Życie bez glutenu" to pierwszy taki poradnik w Polsce, który pomoże ci przejąć kontrolę nad chorobą i odmienić swoje samopoczucie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 376601 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiek: 6+.
Ola właśnie się dowiedziała, że ma celiakię i nie może jeść glutenu. Poznaje Franka, który też jest na diecie bezglutenowej. Czy zwykła lupa pomoże im odnaleźć tajemniczego i nieco podejrzanego Gucia Glutena? Czy uda się tajna misja babci Janiny? Poznajcie przygody naszych małych i nieco starszych bohaterów.
Nasza książka jest wyjątkowa. W przyjazny i ciekawy sposób pokazuje dzieciom zasady diety bezglutenowej, do których musi się stosować ich rówieśniczka Ola. Rodzicom pokazuje, jak dużą rolę w tej nowej dla wszystkich sytuacji odgrywa nastawienie rodziny i kolegów dziecka. Nada się doskonale dla dzieci, dla których dieta bezglutenowa to codzienność, jak również do edukowania ich rówieśników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 373857 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia Humanistyczne Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu ; 6)
Na grzbiecie wyłącznie tytuł serii.
Streszczenie angielskie. Spis treści także angielski.
Seria wydawnicza - „Studia Humanistyczne Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej we Wrocławiu” została poświęcona analizie elementów o charakterze społeczno-kulturowym, kształtującym standard wiedzy z zakresu medycyny i farmacji, oddziałujących również na możliwości recepcji tego standardu w szerszej świadomości społecznej. Ogólna perspektywa interpretacyjna, przyjęta przez redaktora serii, nawiązuje do nowej współczesnej dyscypliny akademickiej, jaką jest antropologia wiedzy, a szczególnie jej subdziedzina - antropologia medycyny i farmacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 372651 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co je Jan? : i dlaczego nie ciastko? / tekst i ilustracje: Justyna Tarkowska. - [Warszawa] : celiakia.pl, [2020]. - [28] stron : ilustracje ; 18x18 cm.
Jestem Jasiek! Lubię grać w piłkę, czytać o kosmosie i zadawać pytania, bo... mam wielki apetyt na wiedzę! I nie tylko! Ale są rzeczy, których nie mogę jeść. A może ty też nie jesz glutenu?
Książka-rymowanka dla młodszych dzieci na diecie bezglutenowej. Może być wykorzystana przez rodziców, nauczycieli i opiekunów oraz same dzieci, aby oswoić chorobę i łatwo opanować podstawy nowego jadłospisu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 373858 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej