Pieczywo
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(9)
Forma i typ
Książki
(9)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(6)
Biblioteka Austriacka
(1)
Biblioteka Obcojęzyczna
(1)
Czytelnia BG
(1)
Autor
Art Piotr
(1)
Brandt Markus J
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Eckert Anneliese
(1)
Eckert Gerhard
(1)
Gänzle Michael G. (1968- )
(1)
Hamelman Jeffrey (1951- )
(1)
Hollywood Paul
(1)
Janik Mieczysława
(1)
Jedynak Marcin
(1)
Kaneko Chiho
(1)
Kieslich Sabine
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Kucharski Piotr (kucharz)
(1)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(1)
Palewicz Roman
(1)
Segnit Niki
(1)
Staszewska Elżbieta
(1)
Włodarska Joanna (dziennikarka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(7)
Niemcy
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(7)
angielski
(1)
niemiecki
(1)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Pieczywo
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1983)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1492)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1257)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1188)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(852)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(662)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(637)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Książka kucharska
(3)
Opracowanie
(2)
Poradnik
(2)
Praca zbiorowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(6)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Historia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Jak zakwas wpływa na jakość pieczywa i jego właściwości odżywcze? Jakie są techniki prowadzenia kwasu pszennego i żytniego? W książce przedstawiono wyniki badań w zakresie prowadzenia zakwasu - zarówno z perspektywy naukowej, jak i empirycznej - oraz cenne wskazówki praktyczne pomocne w kłopotliwych sytuacjach. W publikacji uwzględniono zagadnienia takie jak procesy metaboliczne zachodzące podczas fermentacji zakwasu czy też metody biologii molekularnej służące analizowaniu jego mikroflory.
Niezbędnik wszystkich, którzy chcą opanować sztukę tworzenia optymalnego zakwasu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 340712 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Falken-Bücherei ; 0370)
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Tytuł serii: Falken-Bücherei
Dieses Buch bietet eine Vielzahl von abwechslungsreichen Rezepten, wonach Sie Ihr eigenes Brot backen können. Sie finden vom feinen Weißbrot aus Hefeteig bis hin zu kräftigen Vollkornbroten aus Sauerteig und vielen Brötchenrezepten alles, was das Herz eines Brotbäckers begehrt. Fürs Backen mit Sauerteig und Hefe bekommen Sie viele hilfreiche Tips und Anregungen.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Austriacka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 459-460. Indeks.
Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 353842 (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 great breads / Paul Hollywood. - London : Bounty Books, 2015. - 144 strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Indeks.
Paul Hollywood conveys his love of bread-making in this collection of fantastic recipes.
He reveals all the simple techniques you need to make this staple food and shows you that baking bread is far easier than you could possibly have imagined.
"100 Great Breads" features a wide range of recipes, from a basic brown and white loaf to savory and sweet, Mediterranean, traditional and ancient breads.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 31558 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 228-[230].
Album poprzez dzieła polskich twórców pokazuje historię i proces powstawania chleba. 700Dzieła wybitnych polskich malarzy obrazują etapy powstawania chleba, począwszy od orki i siewu poprzez świętowanie plonów, wypiek oraz spożywanie naszego świętego pokarmu. Album liczy 240 stron, oprócz narracji słownej w języku polskim i tłumaczenia angielskiego mieści galerię ponad 100 obrazów, w tym m.in.: Jana Matejki, Aleksandra Gierymskiego, Włodzimierza Tetmajera, Jerzego Nowosielskiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. GR 7484 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 271437 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chleb : domowa piekarnia / Piotr Kucharski. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2014. - 269, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych.
"Chleb : domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 366038 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie przedtytułowej podtytuł: Od jednego dania do drugiego.
Bibliografia, netografia na stronach 622-630. Indeks.
Przełomowa książka, która odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów. Dzięki tej książce poczujesz się swobodniej w kuchni, nauczysz się jak „działają” przepisy, będziesz eksperymentować i bawić się smakami. Jeśli jesteś niewolnikiem książek kucharskich, a gotować umiesz tylko z nosem w przepisie, z pewnością jest to pozycja dla ciebie.
Dzięki Sztuce gotowania, najnowszej książce autorki bestsellerowego Leksykonu smaków, dowiesz się, jak bawić się smakiem, a przede wszystkim jak po prostu gotować – bez odmierzonych proporcji i z góry ustalonych połączeń. W książce znajdziesz 77 podstawowych receptur, których opanowanie pozwoli ci na pełną improwizację w kuchni. Wystarczy tylko otworzyć się na porady autorki, przyswoić sobie kilka reguł i nagle z nudnego odtwarzacza przepisów staniesz się kuchennym maestro.
Sztuka gotowania to niezwykle zabawna i inspirująca książka – po jej lekturze nic już nie będzie smakowało tak samo. To również jedyna i ostatnia książka kucharska, w którą warto się zaopatrzyć. Dalej czekają was już tylko przygody przy palniku!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357353 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samowystarczalni w domu i ogrodzie : niezależnie i bliżej natury / Joanna Włodarska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2020. - 302, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Bibliografia na stronie 301. Indeks.
Wydarzenia ostatnich miesięcy budzą myśl, że trzeba dążyć do samowystarczalności. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się ona abstrakcją możliwą do osiągnięcia jedynie przez osoby mieszkające na wsi i posiadające wielkie pola, trzeba pamiętać, że również niewielkie mieszkanie w mieście daje nam szerokie możliwości. Nie mając innego wyjścia, na balkonie w Gdańsku uprawiałam swego czasu pomidory, fasolkę, paprykę, groszek cukrowy, cebulę i rzodkiewkę, nie wspominając o różnorodnych ziołach, które opanowały też kuchenny parapet.
Wiele rzeczy jesteśmy w stanie zrobić samodzielnie - wiedza zawarta w tej książce pomoże ci się stać się SAMOWYSTARCZALNYM. Przyjmij wyzwanie i bądź samowystarczalny!
Jak uprawiać pomidory na balkonie? Z czego produkować własne kosmetyki? Które zioła wzmacniają układ odpornościowy? Jak zrobić zakwas do chleba? Jak w naturalny sposób chronić rośliny przed szkodnikami? Co zrobić z odpadkami kuchennymi? Jakie zioła i warzywa wyrosną na parapecie?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 362204 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej