Jarosz Mirosław (1957- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(17)
Forma i typ
Książki
(17)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(15)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(17)
Czytelnia BG
(1)
Dział Informacji
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2480)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1693)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(794)
Jarosz Mirosław (1957- )
(-)
Kowalska Dorota
(671)
Doyle Arthur Conan
(644)
Wallace Edgar
(584)
Konopnicka Maria
(543)
Kochanowski Jan
(505)
Cartland Barbara
(496)
Shakespeare William
(474)
Dickens Charles
(448)
Buchner Friederike von
(438)
Hackett Pete
(434)
Maybach Viola
(434)
Waidacher Toni
(423)
Verne Jules
(392)
Poe Edgar Allan
(367)
Twain Mark
(366)
Christie Agatha (1890-1976)
(362)
Goethe Johann Wolfgang von (1749-1832)
(352)
May Karl
(345)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(336)
Siemianowski Roch (1950- )
(330)
Shakespeare William (1564-1616)
(328)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(321)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(314)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
London Jack
(299)
Leśmian Bolesław
(291)
Słowacki Juliusz
(288)
Boy-Żeleński Tadeusz
(287)
Dönges Günter
(286)
Sienkiewicz Henryk
(286)
Mahr Kurt
(284)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(284)
Kraszewski Józef Ignacy
(281)
Darlton Clark
(280)
King Stephen (1947- )
(279)
Ewers H.G
(278)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(277)
Orzeszkowa Eliza
(277)
Донцова Дарья
(268)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(267)
Krasicki Ignacy
(265)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Trzeciak Weronika
(262)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(259)
Kühnemann Andreas
(259)
Калинина Дарья
(257)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(254)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(248)
Mickiewicz Adam
(241)
Francis H.G
(240)
Montgomery Lucy Maud
(238)
Conrad Joseph
(236)
Austen Jane
(234)
May Karol
(232)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(232)
Vlcek Ernst
(231)
Prus Bolesław
(230)
Barner G.F
(229)
Autores Varios
(228)
Kürschner Joseph
(228)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(227)
Domańska Joanna (1970- )
(226)
Andersen Hans Christian
(224)
Chávez José Pérez
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(219)
Stevenson Robert Louis
(218)
Balzac Honoré de
(217)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Wells H. G
(215)
Kipling Rudyard
(212)
Voltz William
(211)
Goethe Johann Wolfgang von
(209)
Howard Robert E
(205)
Cieślik Donata
(203)
Zimnicka Iwona (1963- )
(203)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(201)
Evans Virginia
(201)
Goliński Zbigniew
(201)
Hałas Jacek "Stranger"
(201)
Bazán Emilia Pardo
(200)
Baczyński Krzysztof Kamil
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Mark William
(195)
Miłosz Czesław (1911-2004)
(195)
Popczyński Marcin (1974- )
(195)
Czechowicz Józef
(189)
Kienzler Iwona (1956- )
(189)
Dickens Charles (1812-1870)
(187)
Alcott Louisa May
(186)
Hoffmann Horst
(186)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(184)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(12)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Odbiorca
Chorzy na celiakię
(1)
Lekarze
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Temat
Dietetyka
(3)
Odżywianie
(3)
Interakcje leków
(2)
Leczenie
(2)
Suplementy diety
(2)
Żywność
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Artretyzm
(1)
Celiakia
(1)
Choroby jelita grubego czynnościowe
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby żołądka
(1)
Ciśnienie krwi wzmożone
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dwunastnica
(1)
Edukacja pacjenta
(1)
HACCP
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Leki
(1)
Ludzie starzy
(1)
Normy ISO 22000
(1)
Objawy
(1)
Odchudzanie
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Trzustka
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Zaparcie (medycyna)
(1)
Zapobieganie
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zespół jelita drażliwego
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Żołądek
(1)
Żywienie chorych
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Poradnik
(9)
Wydawnictwa popularne
(6)
Przepisy kulinarne
(3)
Podręczniki
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Kulinaria
(2)
17 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300613, 300614, 300612 (3 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronie 105.
Dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej.
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 354209 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Na s. przytyt.: autorzy Jan Dzieniszewski, Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka.
Bibliogr. s. 157.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300469 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronie 130.
Autorzy omawiają objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także refluksu żołądkowo-przełykowego i niestrawności czynnościowej. Udzielają praktycznych wskazówek dotyczących żywienia i stylu życia. Stosowanie się do nich może złagodzić dolegliwości towarzyszące omawianym w poradniku chorobom. Cennym uzupełnieniem są przykładowe jadłospisy ułożone dla chorych. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300472 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 391082 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300473 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300474 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300459 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 325100 (1 egz.)
Dział Informacji
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 61-48 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Zywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 163-[164].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308525, 308524 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 297154 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny podręcznik dietetyki / pod redakcją Mirosława Jarosza ; [aut.: Magdalena Białkowska et al.]. - Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia, copyright 2010. - 536, [8] stron, [4] kart tablic : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Ilustracje również na stronie 2 i 3 okł.
Bibliografia przy rozdziałach.
Podręcznik został sfinansowany ze środków będących w dyspozycji Ministra Zdrowia w ramach programu zdrowotnego pn. Narodowy Program Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym - Moduł I: Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej POL-HEALTH na lata 2007-2011.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 315153, 347273 (2 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 61-393 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300471, 300470 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300468 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronie 164.
Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia, jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, by pozbyć się się zaparć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 359346 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Poradnik na temat żywienia. Starzenie się jest naturalnym, fizjologicznym procesem zachodzącym w każdym organizmie. Wraz z upływem lat zmienia się przemiana materii i przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia, co prowadzi do niedoborów, m.in. witamin i mikroelementów, a to z kolei jest przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Odpowiednio dobrana dieta pozwala dostosować potrzeby energetyczne do wieku. Autorzy radzą, co jeść i jak zmodyfikować swoją dietę. Ich poradnik ma być pomocą dla tych, którzy chcą żyć zdrowo i długo cieszyć się dobrą formą zarówno fizyczną, jak i psychiczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 290528 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronie 123.
Autorzy dokładnie omawiają przyczyny choroby, opisują jej objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 348966 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej