Przemysł rolno-spożywczy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(38)
Forma i typ
Książki
(32)
Publikacje naukowe
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Czasopisma
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Druki ulotne
(1)
Proza
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(29)
tylko na miejscu
(6)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(30)
Biblioteka Obcojęzyczna
(1)
Czytelnia BG
(5)
Czytelnia Zbiory Specjalne
(1)
Autor
Szwedziak Katarzyna
(5)
Tukiendorf Marek (1964-2019)
(5)
Jakubowski Tomasz (inżynieria środowiska)
(2)
Sumińska Dorota (1957- )
(2)
Babicz Katarzyna
(1)
Banecki Henryk
(1)
Baranowski Zenon. Miejsce i rola surowców wtórnych oraz produktów ubocznych przemysłu spozywczego w gospodarce województwa opolskiego
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Biłos Łukasz
(1)
Boniecka Monika
(1)
Borowski Andrzej. Formy zagospodarowania surowców odpadowych pochodzenia zwierzęcego na cele paszowe w warunkach działania reformy gospodarczej
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Chmielewski Antoni. Efekty ekonomiczne w zagospodarowaniu odpadów w Nadodrzańskich Zakładach Przemysłu Tłuszczowego w Brzegu
(1)
Chwiej Mieczysław
(1)
Dazai Osamu (1909-1948). Zmierzch
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Fallaci Oriana (1929-2006). Podróż po Ameryce
(1)
Fuliński Benedykt (1881-1942)
(1)
Furczyk Bożena (1970- )
(1)
Garbowski Zbigniew. Analiza przesięwzięć organizacyjno-technicznych oraz efektów finansowych w zagospodarowaniu odpadów na przykładzie Opolskich Zakładów Koncentratów Spożywczych "OVITA" w Opolu
(1)
Glusenko Irina Viktorovna
(1)
Goscinny Anne (1968- ). Lukrecja
(1)
Grudziński Jerzy. Systemy motywacyjne oraz efekty ekonomiczne wynikające z doświadczeń w racjonalnym zagospodarowaniu odpadów przemysłu mięsnego
(1)
Guzik Antoni (1925-2021)
(1)
Hattowski Jan (1908-1972)
(1)
Holzapfel Georg. Doświadczenia i efekty wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego w Niemieckiej Republice Demokratycznej
(1)
Hulot Nicolas
(1)
Hume Fergus (1859-1932)
(1)
Ilukowicz Przemysław J
(1)
Imbs Bogusław (1925-2012). Rola badań naukowych w racjonalizacji wykorzystania odpadów przetwórczych w Polsce i innych krajach
(1)
Jakubczyk Tadeusz
(1)
James Eloisa (1962- ). Zakochani do szaleństwa
(1)
Janicki Mieczysław. Węzłowe problemy zagospodarowania odpadów przemysłu spożywczego w aspekcie potrzeb krajowych i działania zasad reformy gospodarczej
(1)
Kamiński Włodzimierz (1924-2015)
(1)
Karczewski Jacek. (1967- ). Jej wysokość gęś : opowieści o ptakach
(1)
Karlsen Pål (1960- )
(1)
Katański Stefan
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kim Young-Ha (1968- ). Czarny kwiat
(1)
Klekot Ewa (1965- )
(1)
Koch Marian. Efektywność zagospodarowania produktów ubocznych w cukrowniach makroregionu południowego
(1)
Korzemski Jerzy Wojciech
(1)
Kowalska Aleksandra (ekonomia)
(1)
Krajewski Artur (aktor) (1968- )
(1)
Kroll Alojzy. Systemy motywacyjne oraz efekty ekonomiczne wynikające z doświadczeń w racjonalnym zagospodarowaniu odpadów przemysłu mięsnego
(1)
Kuźmiński Michał (1981- ). Nauka w kuchni : przełomowe historie sztuki kulinarnej
(1)
Kühnemann Adolf (1934-2017). Miejsce i rola surowców wtórnych oraz produktów ubocznych przemysłu spozywczego w gospodarce województwa opolskiego
(1)
Lenard Berenika. Zostanie tylko wiatr : fiordy zachodniej Islandii
(1)
Liberti Stefano (1974- )
(1)
Liberti Stefano (1974- ). Władcy jedzenia : jak przemysł spożywczy niszczy planetę
(1)
Lustig Robert H
(1)
Lymbery Philip
(1)
Magda Mateusz Mirosław (1990- )
(1)
Makara Henryk. Rozwój technologii bezodpadowych w Polsce i innych krajach jako efektywnych form oszczędności surowców i ochrony środowiska
(1)
Matuszek Dominika
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
Maślanka Małgorzata
(1)
Misiuna Władysław
(1)
Monbiot George (1963- )
(1)
Morycińska-Dzius Ewa (1939-2022)
(1)
Moskal Maria
(1)
Mrugalska-Banaszak Magdalena
(1)
Müller A
(1)
Nicewicz-Staszowska Ewa
(1)
Nowak Maciej (1964- )
(1)
Oślizło Ryszard
(1)
Parker Helen
(1)
Pawlak Karolina
(1)
Pawlik Stefan. Formy i efekty zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska naturalnego
(1)
Pendlowski Bronisław. Gospodarka surowcami odpadowymi w przemyśle piwowarskim województwa opolskiego ze szczególnym uwzględnieniem procesów substytucyjnych i efektów ekonomicznych
(1)
Perek Zenon. Gospodarka surowcami odpadowymi w przemyśle piwowarskim województwa opolskiego ze szczególnym uwzględnieniem procesów substytucyjnych i efektów ekonomicznych
(1)
Pietrowska Irena. Przerób odpadów drobiarskich na białkowo-tłuszczowy koncentrat paszowy
(1)
Pocica Joanna (1992- )
(1)
Przybylski Mikołaj
(1)
Robin Marie-Monique
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Ríos Carlos (1991- )
(1)
Sidorick Daniel
(1)
Steel Carolyn
(1)
Strzelecki Włodzimierz. Ekonomiczno-organizacyjne podstawy efektywnego zagospodarowania niemetalicznych surowców wtórnych
(1)
Szklarz Maciej
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Sznajderman Monika (1959- ). Pusty las
(1)
Szulc Robert (rolnictwo)
(1)
Taylor Daniel C. (1945- ). Yeti
(1)
Temple Nicola
(1)
Topol Jáchym (1962- ). Wrażliwy człowiek
(1)
Tołłoczko Tadeusz (1929- ). Chirurg : więcej niż zawód
(1)
Twardowska Ewangelina
(1)
Utta Mirosław (1940- )
(1)
Walden Kaja (1990- )
(1)
Ważyński Kazimierz. Ekonomiczno-organizacyjne i legislacyjne podstawy efektywnego wykorzystania surowców wtórnych w gospodarce narodowej
(1)
Wesołowski Bronisław. Stan i perspektywy wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego w rzemiośle w aspekcie przepisów legislacyjno-finansowych
(1)
Wojtasik Andrzej
(1)
Wojtczak Jarosław M. Jak zdobyto Dziki Zachód : prawdziwa historia Pogranicza
(1)
Zając Joanna (medycyna)
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Łusiak Tomasz
(1)
Śmietański Józef
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(15)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(6)
1970 - 1979
(1)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(1)
1920 - 1929
(2)
1900 - 1909
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(18)
1901-2000
(3)
1801-1900
(2)
1945-1989
(2)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(36)
Ukraina
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(31)
angielski
(1)
niemiecki
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(1)
A2 (poziom biegłości językowej)
(1)
Analitycy ekonomiczni
(1)
Chorzy
(1)
Dzieci
(1)
Ekonomiści
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Grafika niemiecka
(1)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura czeska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura koreańska
(1)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Przemysł rolno-spożywczy
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1983)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1492)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1257)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1188)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(852)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(662)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(637)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
2001-
(7)
1901-2000
(6)
1801-1900
(4)
1701-1800
(3)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1901-
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Japonia
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Świat
(2)
Ameryka Północna
(1)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Beskid Niski (góry)
(1)
Biała (woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Biała)
(1)
Czechy
(1)
Islandia
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Melbourne (Australia)
(1)
NRD
(1)
Namysłów (woj. opolskie)
(1)
Nepal
(1)
Niemcy
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Wielka Brytania
(1)
Województwo opolskie (1975-1998)
(1)
Wołowiec (woj. małopolskie, pow. gorlicki, gm. Sękowa)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(4)
Praca zbiorowa
(4)
Monografia
(3)
Reportaż
(3)
Czasopismo polskie
(2)
Czasopismo techniczne
(2)
Esej
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Biografia
(1)
Czasopismo fachowe
(1)
Czasopismo popularnonaukowe
(1)
Czasopismo przyrodnicze
(1)
Encyklopedia
(1)
Kryminał
(1)
Litografia
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pocztówka
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Powieść
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka rosyjska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Romans historyczny
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(10)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(8)
Ochrona środowiska
(5)
Historia
(4)
Biologia
(3)
Inżynieria i technika
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Kulinaria
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Nauka i badania
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Językoznawstwo
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
38 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 66/69-1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Baranowski Zenon. Miejsce i rola surowców wtórnych oraz produktów ubocznych przemysłu spozywczego w gospodarce województwa opolskiego Kühnemann Adolf (1934-2017). Miejsce i rola surowców wtórnych oraz produktów ubocznych przemysłu spozywczego w gospodarce województwa opolskiego Ważyński Kazimierz. Ekonomiczno-organizacyjne i legislacyjne podstawy efektywnego wykorzystania surowców wtórnych w gospodarce narodowej Janicki Mieczysław. Węzłowe problemy zagospodarowania odpadów przemysłu spożywczego w aspekcie potrzeb krajowych i działania zasad reformy gospodarczej Imbs Bogusław (1925-2012). Rola badań naukowych w racjonalizacji wykorzystania odpadów przetwórczych w Polsce i innych krajach Makara Henryk. Rozwój technologii bezodpadowych w Polsce i innych krajach jako efektywnych form oszczędności surowców i ochrony środowiska Grudziński Jerzy. Systemy motywacyjne oraz efekty ekonomiczne wynikające z doświadczeń w racjonalnym zagospodarowaniu odpadów przemysłu mięsnego Kroll Alojzy. Systemy motywacyjne oraz efekty ekonomiczne wynikające z doświadczeń w racjonalnym zagospodarowaniu odpadów przemysłu mięsnego Pawlik Stefan. Formy i efekty zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska naturalnego Pietrowska Irena. Przerób odpadów drobiarskich na białkowo-tłuszczowy koncentrat paszowy Chmielewski Antoni. Efekty ekonomiczne w zagospodarowaniu odpadów w Nadodrzańskich Zakładach Przemysłu Tłuszczowego w Brzegu Garbowski Zbigniew. Analiza przesięwzięć organizacyjno-technicznych oraz efektów finansowych w zagospodarowaniu odpadów na przykładzie Opolskich Zakładów Koncentratów Spożywczych "OVITA" w Opolu Koch Marian. Efektywność zagospodarowania produktów ubocznych w cukrowniach makroregionu południowego Wesołowski Bronisław. Stan i perspektywy wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego w rzemiośle w aspekcie przepisów legislacyjno-finansowych Perek Zenon. Gospodarka surowcami odpadowymi w przemyśle piwowarskim województwa opolskiego ze szczególnym uwzględnieniem procesów substytucyjnych i efektów ekonomicznych Pendlowski Bronisław. Gospodarka surowcami odpadowymi w przemyśle piwowarskim województwa opolskiego ze szczególnym uwzględnieniem procesów substytucyjnych i efektów ekonomicznych Borowski Andrzej. Formy zagospodarowania surowców odpadowych pochodzenia zwierzęcego na cele paszowe w warunkach działania reformy gospodarczej Holzapfel Georg. Doświadczenia i efekty wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego w Niemieckiej Republice Demokratycznej Strzelecki Włodzimierz. Ekonomiczno-organizacyjne podstawy efektywnego zagospodarowania niemetalicznych surowców wtórnych
Dziedzina i ujęcie
Na tece także tytuł: Odpady - surowcami. - Opis wg teki.
Bibliografia przy poszczególnych referatach.
Zawiera: (1) Miejsce i rola surowców wtórnych oraz produktów ubocznych przemysłu spozywczego w gospodarce województwa opolskiego / Zenon Baranowski, Adolf Kühnemann. (2) Ekonomiczno-organizacyjne i legislacyjne podstawy efektywnego wykorzystania surowców wtórnych w gospodarce narodowej / Kazimierz Ważyński. (3) Węzłowe problemy zagospodarowania odpadów przemysłu spożywczego w aspekcie potrzeb krajowych i działania zasad reformy gospodarczej / Mieczysław Janicki. (4) Rola badań naukowych w racjonalizacji wykorzystania odpadów przetwórczych w Polsce i innych krajach / Bogusław Imbs. (5) Rozwój technologii bezodpadowych w Polsce i innych krajach jako efektywnych form oszczędności surowców i ochrony środowiska / Henryk Makara. (6) Systemy motywacyjne oraz efekty ekonomiczne wynikające z doświadczeń w racjonalnym zagospodarowaniu odpadów przemysłu mięsnego / Jerzy Grudziński, Alojzy Kroll. (7) Formy i efekty zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska naturalnego / Stefan Pawlik. (8) Przerób odpadów drobiarskich na białkowo-tłuszczowy koncentrat paszowy / Irena Pietrowska. (9) Efekty ekonomiczne w zagospodarowaniu odpadów w Nadodrzańskich Zakładach Przemysłu Tłuszczowego w Brzegu / Antoni Chmielewski. (10) Analiza przesięwzięć organizacyjno-technicznych oraz efektów finansowych w zagospodarowaniu odpadów na przykładzie Opolskich Zakładów Koncentratów Spożywczych "OVITA" w Opolu / Zbigniew Garbowski. (11) Efektywność zagospodarowania produktów ubocznych w cukrowniach makroregionu południowego / Marian Koch. (12) Stan i perspektywy wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego w rzemiośle w aspekcie przepisów legislacyjno-finansowych / Bronisław Wesołowski. (13) Gospodarka surowcami odpadowymi w przemyśle piwowarskim województwa opolskiego ze szczególnym uwzględnieniem procesów substytucyjnych i efektów ekonomicznych / Zenon Perek, Bronisław Pendlowski. (14) Formy zagospodarowania surowców odpadowych pochodzenia zwierzęcego na cele paszowe w warunkach działania reformy gospodarczej / Andrzej Borowski. (15) Doświadczenia i efekty wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego w Niemieckiej Republice Demokratycznej / Georg Holzapfel. (16) Ekonomiczno-organizacyjne podstawy efektywnego zagospodarowania niemetalicznych surowców wtórnych / Włodzimierz Strzelecki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 11540 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11536 Ś (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110129 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Miesięcznik
R. 1, z. 1 (paźdz. 1922)-R. 18, z. 6 (czerw. 1939).
Od R. 3, z. 1 (1924) wydawca: Książnica - Atlas. Zjednoczone Zakłady Kartograficzne i Wydawnicze Towarzystwa Nauczycieli Szkół Średnich i Wyższych Sp. Akc.
Od R. 4, z. 1 (1925) [redaktor odpowiedzialny Marian Koczwara].
Od R. 8, z. 3 (1929) częste zmiany redaktora.
Od R. 10, z. 1 (1931) podtytuł: czasopismo poświęcone popularyzacji nauk przyrodniczych i technicznych
Od R. 11, z. 1 (1931) redaktor Anna d'Abancourt-Koczwarowa.
KOLEKCJA EMILA KORNASIA
Nie ukazuje się w lipcu i sierpniu.
Zawartość zasobu Czytelnia
R.14, z. 6 (czerwiec 1935)
Książka
W koszyku
(Seria Historyczna ; 8.)
Bibliogr. s. 197-198. Indeks.
Podobno rewolucja to nie proszona kolacja. Autorka pokazuje, że zmiana w tym, co i jak podaje się na kolację, ma równie rewolucyjne znaczenie jak zamach stanu. Bo gastronomia też jest polityczna. Pokazuje "kuchenny " wymiar bolszewickiej rewolucji - często pomijany, a przy tym najbardziej dotykający na co dzień zwykłych ludzi. Nic diwnego, że bohater książki , Anastas Mikojan, komisarz przemysłu spożywczego zyskał miano "ulubionego komisarza ludu".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 322681 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10852/XXXVII Ś (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Miesięcznik
R. 9, nr 1 (styczeń 1955)-.
Tytuł według okładki.
Tytuł i podtytuł również w języku rosyjskim i angielskim: Pisevaâ Promyšlennost' : žurnal po tehničeskim i ekonomičeskim voprosam pisevoj promyšlennosti ; Food Industries : monthly devoted to the technical problems of food industries.
Od R. 11, nr 1 (1957) tytuł i podtytuł również w języku francuskim i niemieckim : Industrie Alimentaire : mensuel consacré aux problémes techniques des industries alimentaires ; Lebensmittelindustrie : Monatschrift für technische Probleme der Lebensmittelindustrie.
Od R. 12, nr 1 (1958) wydawca: Wydawnictwa Czasopism Technicznych NOT.
R. 13, nr 1/3 (1959)-t.20, nr 12 (1966): 24 cm.
R. 13, nr 1/3 (1959) podtytuły: technologia, chemia, mikrobiologia, ekonomika : organ Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, od nr 4/6: czasopismo naukowo-techniczne : organ Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
Od t. 15, nr 11 (1961) drugi podtytuł: główny organ Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
Od t. 20, nr 10 (1966) [redaktor naczelny A. Hanftwurcel].
Od t. 25, 4 (1971) drugi podtytuł: główny organ Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
Od t. 27, 7 (1973) [redaktor naczelny S. Berger].
Od t. 32, 9 (1978) [redaktor naczelny Wincenty Zydroń].
Od t. 33, 6 (1979) wydawca: Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA.
Od t. 41, 7 ([19]87) brak wyróżnionego redaktora.
Od t. 42, 5 ([19]88) [Adolf Horubała redaktor naczelny].
Od t. 43, 9/10 ([19]89) wydawca: Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA NOT.
Od t. 44, 2/3 ([19]90) [Karol Krajewski redaktor naczelny].
Od t. 46, 7 ([19]92) tytuł również w języku angielskim i niemieckim: Food Industry ; Lebensmittel-Industry.
Od t. 49, 6 ([19]95) [redaktor naczelny Bogusław Imbs].
Od t. 53, 9 ([19]99) brak pierwszego podtytułu.
Od t. 56, 1 (2002) [redaktor naczelny Danuta Chyłek].
Od t. 73, nr 1 (2019) brak redaktora naczelnego.
Od t. 74, nr 1 (2020) [red. nacz. Magdalena Maszewska].
Spis treści ang., pol.,ros.
Zawartość zasobu czytelnia
T.35, nr 1-12 (1981)
T.36, nr 1-8 (1982) [br. nr 2-3]
T.37, nr 1-12 (1983)
T.38, nr 1-12 (1984) [br. nr 1-3]
T.39, nr 1-12 (1985)
T.40, nr 1-12 (1986)
T.41, nr 1-12 (1987)
T.42, nr 1-12 (1988)
T.43, nr 1-10 (1989)
T.44, nr 1-12 (1990)
T.45, nr 1-12 (1991)
Audiobook
DVD
W koszyku
Tajemnica dorożki [Dokument dźwiękowy] / Fergus Hume. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Larix, [2019]. - 1 płyta audio (DVD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
15 cyfrowych książek mówionych.
Zawiera również: Władcy jedzenia : jak przemysł spożywczy niszczy planetę / Stefano Liberti. Wrażliwy człowiek / Topol Jáchym. Yeti / Daniel C. Taylor. Zakochani do szaleństwa / Eloisa James. Zmierzch / Osamu Dazai. Zostanie tylko wiatr : fiordy zachodniej Islandii / Berenika Lenard, Piotr Mikołajczak. Chirurg : więcej niż zawód / Tadeusz Tołłoczko. Czarny kwiat / Kim Young-Ha. Jak zdobyto Dziki Zachód : prawdziwa historia pogranicza / Jarosław Wojtczak. Jej wysokość gęś : opowieści o ptakach / Jacek Karczewski. Lukrecja / Anne Goscinny. Nauka w kuchni : przełomowe historie sztuki kulinarnej / Michał Kuźmiński. Podróż po Ameryce / Oriana Fallaci. Pusty las / Monika Sznajderman.
Czytają: Maciej Szklarz, Robert Mazurkiewicz, Mirosław Utta, Kaja Walden, Małgorzata Maślanka, Joanna Derengowska, Artur Krajewski, Joanna Pocica, Stanisław Biczysko, Monika Boniecka, Bożena Furczyk.
Wyłącznie dla osób niewidomych i słabowidzących.
Nagrane w szyfrowanym formacie mp3 do odtwarzania wyłącznie na specjalnym dekoderze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. T 21013 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego / Włodzimierz Kamiński. - Wyd. 3 uzup. i rozsz. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1984. - 230, [2] s. : mapy, rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 226-229.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110610 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 262-263.
This translation has been published with the financial support of Norla.
Autor, miłośnik grzybów z Norwegii, zabiera nas w fascynującą podróż wgłąb borowikowego świata. By odkryć jego tajemnice, przemierza glob wzdłuż i wszerz. Poznaje różne oblicza prawdziwka - jedno z najpiękniejszych i najbardziej niezwykłych niespodziewanie odnajduje w Polsce, gdzie natrafił na nowy, nieznay mu wcześniej, gatunek.
Oto jedyna biografia, która zawiera przepisy, jak ugotować jej bohatera.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 348646 (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Mies.
R.2 (1920) - R.20 (1938)
Od 1922 m. wyd.: Morawska Ostrawa i podtyt.: Organ Związku Polskich Stowarzyszeń Spożywczych na Śląsku (w Czechosłowacji)
Dodatek : Pracownik Współdzielczy
Od 1937 tyt.: Przegląd Spółdzielczy
Zawartość zasobu Czytelnia
1927, nr 7
1928, nr 1-2,8-9
1934, nr 12
1937, nr 8
Książka
W koszyku
Kronika PRL 1944-1989. T.24, PRL w kuchni / Iwona Kienzler. - Warszawa : Edipresse - Kolekcje : Bellona, 2016. - 131, [3] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Na grzb. wyłącznie tyt. tomu.
W tomach naszej kolekcji chcielibyśmy niektórym przypomnieć, a niektórym pokazać po raz pierwszy różnorodność epoki błędów i wypaczeń we wszystkich jej aspektach. Dla większości czytelników będzie to zapewne sentymentalna podróż do okresu dzieciństwa lub młodości, jesteśmy jednak pewni, że zyskamy też czytelników młodszych, którzy z tej serii poznają wszystkie plusy i minusy PRL, przy czym - cytując Ryszarda Ochódzkiego z niezapomnianego „Misia” Stanisława Barei - „rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły Wam minusów”. Cała seria jest bogato ilustrowana fotografiami z największych polskich agencji fotograficznych i Narodowego Archiwum Cyfrowego. W każdej części będziemy prezentować również najlepsze polskie plakaty ze zbiorów Muzeum Plakatu w Wilanowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 332928/XXIV (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekonomiczne problemy fałszowania żywności : instrumenty przeciwdziałania / Aleksandra Kowalska. - Stan prawny na dzień 1 lipca 2018 r. - Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2019. - 299 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 275-299.
Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za nowatorskie i odkrywcze. Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów. Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357902 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: I signori del cibo.
Bibliografia na stronach 379-[383].
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy. Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357164 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Dr Robert Lustig alarmuje, że cukier jest toksyną i jest metabolizowany jak trucizna. Zmienione środowisko, pełne w wysokim stopniu przetworzonych produktów powoduje zaburzoną pracę hormonów, choroby metaboliczne i w konsekwencji pandemię otyłości. By pomóc nam w walce z nadwagą i powrót do zdrowia, autor zaleca zindywidualizowane podejście do własnych potrzeb żywieniowych przy jednoczesnym unikaniu cukru. W tym kontekście omawia skuteczność (lub jej brak) różnych diety od Atkinsa i Paleo po wegańską. Odpowiednie odżywianie pozwoli nam na ponowne uregulowanie gospodarki hormonalnej – zapanowanie nad kluczowymi hormonami odpowiadającymi za uczucie głodu, nagrody i stresu. Dokonując bardziej świadomych wyborów w dążeniu do pełniejszego zdrowia będziemy wiedzieli jakie działania podjąć na poziomie społecznym, by już teraz pracować nad poprawą zdrowia następnego pokolenia - naszych dzieci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 342648 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zostają zabite 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot, hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy. Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda "od kuchni" przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa na ludzi, zwierzęta i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w USA, Peru, Chinach, Meksyku i pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków, leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę.
Oto bulwersujący obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach - obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 336214 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 213212 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współfinansowanie: Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu (Polska)
„Oddajemy w Państwa ręce Smaki przeszłości, czyli nasz autorski przewodnik po dawnych namysłowskich zakładach spożywczych. Niewiele osób wie, że przedwojenny Namysłów pełen był nie tylko dużych przedsiębiorstw produkujących żywność, ale i małych przydomowych przetwórni. W sercu miasta, na obszarze otoczonym łańcuchem średniowiecznych murów obronnych, co kilka kroków znaleźć można było przydomową piekarnię lub masarnię, oddzielone od siebie rodzinnymi warsztatami najsilniejszych namysłowskich cechów - szewców i krawców. Prawdziwy skarb stanowią księgi adresowe, na których stronach oprócz nazwisk dawnych mieszkańców Namysłowa znaleźć można również prowadzone przez nich interesy". (Prezes Towarzystwa Przyjaciół Namysłowa i Ziemi Namysłowskiej, Mateusz Mirosław Magda)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24523 ŚM (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 24095 Ś (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110455 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria z morświnem)
Przypisy końcowe na stronach 379-[462]
"A co, jeśli największym problemem nie jest to skąd bierzemy energię, tylko to w jaki sposób się żywimy? George Monbiot, dziennikarza "Guardiana”, aktywista i ekspert klimatyczny oraz bestsellerowy autor przekonuje, że nie uratujemy klimatu, jeśli nie dokonamy rewolucji żywnościowej oraz pokazuje jak możemy to zrobić. Niezbędną technologię mamy już na stole. Autor podróżuje po świecie, aby poznać ludzi, którzy kochają ziemię i przyrodę oraz odkrywają rewolucyjne metody uprawy owoców, warzyw i zbóż wieloletnich. Spotyka się też z naukowcami, będącymi pionierami w syntetyzowaniu nowych form białka i tłuszczów, dzięki którym możemy produkować obfite, tanie i zdrowe pożywienie, jednocześnie przywracając naturze rozległe i dzikie połacie ziemi. Regenesis to zapierająca dech w piersiach wizja przyszłości żywienia ludzkości. Monbiot pokazuje jak lepsze zrozumienie świata może pozwolić nam na wyprodukowanie większej ilości żywności i znacząco ograniczyć szkodliwość rolnictwa." [Empik]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 387052 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej