Potrawy jarskie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(48)
Forma i typ
Książki
(47)
Poradniki i przewodniki
(29)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(44)
wypożyczone
(2)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(47)
Czytelnia BG
(1)
Autor
Szaciłło Maciej
(4)
Dymek Marta
(3)
Britton Sarah
(2)
Mrozowska Monika (1980- )
(2)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Karolina (2003- )
(2)
Żukowski Dariusz (1978- )
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Adiraja Dasa
(1)
Betlej-Furman Grażyna
(1)
Biernat Agnieszka
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chruściel Maria (kulinaria)
(1)
Curto Loli (1956- )
(1)
Czechowska Kinga
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Domaradzka Violetta
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Du Cane Dorota. Kuchnie Dalekiego Wschodu
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata
(1)
Ernst Magdalena
(1)
Furczyk Bożena (1970- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Grodecka Maria (1926-2005)
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Gubała Katarzyna (1978- ). Warzywa górą : od korzeni po liście : 127 przepisów kuchni roślinnej
(1)
Idźkowska Jolanta
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- ). Kuchnia znad rozlewiska
(1)
Kalkowski Jan (1921-1989)
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klonowski Tomasz
(1)
Kozień Danuta. Pizze grzanki zapiekanki : 120 przepisów
(1)
Krajewska Zuza (1975- )
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Krzystek Grzegorz
(1)
Kucharczyk Jan
(1)
Kuroń Maciej (1960-2008). Potrawy z drobiu
(1)
Lovekin Jonathan
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
Mazurkiewicz-Petek Sylwia
(1)
Michnicka Asja
(1)
Mikita Marta
(1)
Moes-Oskragiełło Konstanty (1850-1910)
(1)
Monspart Éva
(1)
Mottes Miki
(1)
Niepsuj Ola (1986- )
(1)
Nocuń Tomasz (internista)
(1)
Nowak Anna
(1)
Olko Stanisława
(1)
Ozon Agnieszka
(1)
Piechowa Z
(1)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(1)
Pilitowska Kasia
(1)
Pilitowska Zosia
(1)
Piotrowiakowa Wanda
(1)
Porat Tal
(1)
Pustelnik Anastazja. Sprawdzone przepisy siostry Anastazji
(1)
Radej Alicja
(1)
Rozmysłowicz Katarzyna
(1)
Salamon Magda
(1)
Seefeld Alfred von (1825-1893)
(1)
Siudyka Magdalena
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Sobczak Maia
(1)
Stacey Jenny
(1)
Stanisławski Emil
(1)
Stefaniak Monika (1976- ). Kuchnia polska : dania jednogarnkowe
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Stypułkowska Joanna
(1)
Suliga Barbara
(1)
Szaciłło Jagoda (2010- )
(1)
Targosz Grzegorz
(1)
This Hervé (1955- )
(1)
Torbus Mateusz
(1)
Urbański Marek. Kuchnia marokańska
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Wiśniewska-Mazan Marietta
(1)
Woźniak Beata
(1)
Wójciak Dominika
(1)
Zakrzewski Robert
(1)
Zgliczyńska Danuta
(1)
Łebkowski Marek (1952-2010). Ciasta i ciasteczka
(1)
Łukasik Paweł (technolog żywności). Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek
(1)
Żmuda Olga (1991- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(29)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(30)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(44)
Szwecja
(1)
Język
polski
(37)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Chorzy
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Potrawy jarskie
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1983)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1492)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1257)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1188)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(852)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(662)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(637)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Bieszczady (góry)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Gmina Zakliczyn (woj. małopolskie, pow. tarnowski)
(1)
Indie
(1)
Maroko
(1)
Polska
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(23)
Publikacja bogato ilustrowana
(19)
Przepisy kulinarne
(18)
Poradnik
(9)
Wydawnictwa popularne
(2)
Jadłospis
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Reprint
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(30)
Medycyna i zdrowie
(9)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Hobby i czas wolny
(1)
Podróże i turystyka
(1)
48 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 206-207.
Poradnik zdrowego żywienia. Autorka wykazuje w nim, że kuchnia makrobiotyczna jest nie tylko zdrowsza, ale i tańsza od tradycyjnej. Znajdziemy w nim przepisy na potrawy, które mogą zastąpić mięso, dowiemy się, jak sporządzać sosy bez tłuszczu, smaczne i słodkie ciasta bez cukru oraz rozmaite dania z rodzimych warzyw na sposób japoński.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 319208 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Wegetariańskie święto urodzaju.
Indeks.
Po "Obfitości" przyszedł czas na "Całą obfitość": jeszcze szersze spojrzenie na nieprzebrane bogactwo warzyw, kasz i roślin strączkowych. "Obfitość" zmieniła nasze spojrzenie na gotowanie i jedzenie. Koncentrując się na smaku warzyw, oryginalnych przyprawach i świeżych składnikach, zapoczątkowała wielki kulinarny przewrót. Tam, gdzie kończy się "Obfitość", zaczyna się… "Cała obfitość". 150 nowych, apetycznych przepisów na dania jarskie, tym razem ułożonych według metody przygotowania - na przykład grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze czy duszenie. Sałatka z mango Alphonso i ciecierzycy w curry, okra w cieście maślankowym, soczewica z radicchio, orzechami włoskimi i miodem manuka, sałatka z alg, imbiru i marchewki, a nawet desery, takie jak pieczony rabarbar ze słodkim labnehem i pigwy w soku z granatów - to po prostu niekończące się święto urodzaju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 352918 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obfitość / Yotam Ottolenghi ; przekład Katarzyna Skarżyńska. - Warszawa : Filo, 2015. - 287 stron : ilustracje, fotografie ; 28 cm.
Na okładce i stronie przetytułowej: Wegetariańska kuchnia autora "Jerozolimy".
Ilustracje na wyklejkach.
Indeks.
120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączące intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie ze swoich śródziemnomorskich korzeni i zamiłowania do doskonałych składników. W kolejnych rozdziałach prezentuje zalety zieleniny, bakłażanów, warzyw kapustnych i cebulowych, ryżu oraz innych ziaren, makaronów, roślin strączkowych, cukinii, owoców, grzybów i pomidorów – we wszelkich odmianach, kolorach i konsystencjach. Sam nie jest wegetarianinem, ale ma odkrywcze podejście do dań warzywnych i wykorzystuje ciekawe połączenia intensywnych smaków i aromatów. Oryginalne przepisy autora oraz towarzyszące im żywe, apetyczne zdjęcia tworzą zbiór niezastąpiony w kuchni jarskiej, niezbędny także osobom niestroniącym od mięsa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360059 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105645 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia wegańska : pyszna, prosta, inspirująca / Magdalena Pieńkos. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2017. - 192 strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
(Wademekum)
Ilustracje na wyklejkach.
Indeks.
Dziś już mało kogo trzeba przekonywać o walorach kuchni wegańskiej. Odpowiednio zbilansowana, oparta wyłącznie na produktach roślinnych przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów. Książka zawiera przewodnik po popularnych wegańskich produktach oraz 100 przepisów na sycące śniadania, wzmacniające koktajle, zachwycające przekąski, a także wyśmienite zupy, dania główne, desery i ciasta. Magdalena Pieńkos, autorka bloga Blue Almonds, inspiruje do rozpoczęcia smacznej i zdrowej przygody z kuchnią wegańską.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 362366 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje - no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Można, z duchem czasu, ukisić. Serio można? Tak! Jajko to podstawa w kuchni. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek - można je jeść cały czas nie zważając na porę dnia, czy roku.
"Jajko" to książka stworzona w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak wykluwają się najpyszniejsze przepisy. Inspirujące przepisy przeplatają się z opowieściami Kasi i Zosi Pilitowskich i ich krakowskich przyjaciół - kucharzy i artystów, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i sekretnymi recepturami na najlepsze jajka na świecie. Jak się bowiem okazuje, każdy ma swój ulubiony smak. A jaki jest twój?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 353061 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 238948 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prosto z roślin : radosna sztuka celebrowania weganizmu / Alicja Radej. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Odkryj zieloną stronę mocy! Alicja Radej kilka lat temu z całą rodziną przeszła na całkowicie roślinną dietę. Zadecydowały o tym względy etyczne, ale decyzja ta została nagrodzona także zdrowiem i wspaniałym samopoczuciem.
Jeśli chcesz wprowadzić w swoje życie weganizm, a nie wiesz jak to zrobić, ta książka jest dla ciebie. Jak zadbać o odpowiednie wartości odżywcze? Jak przygotowywać posiłki z miłością? Jakich błędów nie popełniać? Jak dobrze kupować i jak... nie kupować? Jak rozpoznać głód fizyczny i emocjonalny? Jak celebrować prostotę w życiu i na talerzu? Ponad 120 przepisów na pyszne dania pozwoli zakosztować roślinnej przygody. Aby w pełni prowadzić wegańskie życie warto zrozumieć, że jest ono czymś więcej niż sposobem odżywiania. To filozofia, za którą stoi empatia, kontakt z naturą i samym sobą, oraz umiejętność celebrowania codzienności. Jesteś gotowy, by zrobić pierwszy krok?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363431 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Kiedy miałam 18 lat, przyjechałam po raz pierwszy w Bieszczady. Po kilku latach zamieszkałam w Cisnej, małej górskiej miejscowości. Tu poznałam Andrzeja i tutaj urodziła się Agata. Zbudowaliśmy nasz pierwszy dom, który był też niewielkim rodzinnym pensjonatem. Kiedy zabrał go pożar, z pomocą przyjaciół wybudowaliśmy nowy Przystanek Cisna. Lubimy zapraszać gości, słuchać z nimi muzyki, przygotowywać jedzenie pełne bieszczadzkich przysmaków. Robimy to, co kochamy najbardziej.
Gotuję dla moich bliskich, przyjaciół i naszych gości. Dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować moich bezmięsnych dań. Czas spędzany przez nich przy stole powinien być porą smakowania, odkrywania jedzenia, ale też rozmów i śmiechu. Cieszy mnie towarzystwo ludzi i nie chcę spędzać w kuchni długich godzin. Dlatego z moich przepisów można szybko wyczarować smaczne potrawy. Uwolnij wyobraźnię i spróbuj! (Kasia Rozmysłowicz)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357519 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Die Vegetarische, 1884.
Przedruk, oryginał: Warszawa, 1884.
Myślisz że wegetarianizm i weganizm to nowa moda? Wymysł XXI wieku? A tu cię zaskoczę, być może zainspiruję. Już ponad 135 lat temu ludzie zastawiali się czy ich wybory są etyczne, moralne. Czy ich decyzje mają wpływ na życie innych istot? Trzymasz w ręku reprint pierwszej w języku polskim książki o diecie roślinnej (ale też o etyce, psychologii, światopoglądzie ówczesnych, pierwszych wegetarian).
Ciekawi cię co jedli wegetarianie w dawnych czasach, gdy w sklepach nie było twoich, ulubionych paróweczek sojowych, pierożków z tofu i mleka roślinnego? Z czym zmagali się waleczni Jarosze, by przekonać ludzi do swoich racji: by zmiękczyć serca dam i dżentelmenów? Książka przeprowadzi cię przez zgłębiany temat od wielu lat. Poruszy religie, wierzenia i obrzędy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 359488 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Qmam kasze : do ostatniego okruszka / [tekst i fotografie] Maia Sobczak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 311, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 26 cm.
Indeks.
Zakoleguj kawałek kalafiora z ziemniakiem z wczorajszego obiadu, dodaj im odrobiny pikanterii końcówką marynowanego pieprzu i stwórz najcudowniejszy, kosmicznie kremowy sos do pietruszkowego makaronu. Naszykuj kiszone liście kalafiora, chrupiące wspomnieniami z babcinej kuchni albo gęste od gorących uczuć kakao z kurkumą dźwięczące pamiętnym latem.
Zakochaj się na nowo, zachwyć tym, co już masz, i zobacz jak zmieni to ciebie, twoich najbliższych i przyjaciół. Kreatywna kuchnia to najprawdziwszy czad czadów i mistrz mistrzów, to jest dopiero przygoda. Przed wami moja osobista odpowiedź na kulinarny, światowy trend no waste cooking - mieliśmy go zawsze w sercach, bo tak gotowały nasze mamy i babcie. To nic nowego, tylko nareszcie nauczyliśmy się czerpać z tego potencjału siłę!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361469 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia wegetariańska / Jenny Stacey ; [tł. Jolanta Idźkowska]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, 2010. - 256 s. : il. kolor. ; 15 cm.
(Z Kuchennej Półeczki)
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-148 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Love wegan zachęca do uprawiania sportu oraz gotowania pysznych i zdrowych potraw z warzyw, owoców, strączków, orzechów i zbóż. To praktyczny przewodnik, który krok po kroku prowadzi nas po kuchni roślinnej. Książka zawiera gotowy i uniwersalny jadłospis wegański na trzy tygodnie, po pięć posiłków dziennie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 345629 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Swojsko : Karolina na tropie polskich smaków / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Agora, cop. 2014. - 254 s. : il. kolor. ; 24 cm.
(Biblioteka Gazety Wyborczej)
Na okł. podtyt.: Karolina na tropie polskich smaków.
Indeks.
Ile wspaniałych, zdrowych przepisów można wyczarować przekształcając nasze ukochane dania z dzieciństwa i wędrując po Polsce w poszukiwaniu zapomnianych smaków. Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy bestsellerowej „Karoliny na detoksie” przejechali ponad 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wiśle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzidle, Starzynie i Czeremsze. Spotykali ludzi, którzy inspirowali ich do tworzenia lekkich, wegetariańskich, wegańskich, często bezglutenowych, wariacji na temat naszych kasz, olejów, strączków, owoców i warzyw, pestek i orzechów. W „Swojsko” znajdziecie też specjalny rozdział - Wigilia - w którym Karolina i Maciek dowodzą, że święta wcale nie muszą być ciężkie i niezdrowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 333188 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe serce / Karolina i Maciej Szaciłło. - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2019. - 255, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Na okładce podtytuł: dieta, ajurweda i praktyczne porady.
Bibliografia na stronie 255.
Choroby układu sercowo-naczyniowego w Polsce to prawdziwa plaga. Na chorobę wieńcową choruje około 1,5 miliona osób, a nadciśnienie tętnicze dotyka około 8 milionów Polaków. I co najgorsze – choroby układu sercowo-naczyniowego są nadal główną przyczyną zgonów w Polsce. Zdrowe serce to książka, w której znajdziesz porady, jak kompleksowo zadbać o serce, ponad 80 przepisów, które ci w tym pomogą, proste techniki medytacyjne i oddechowe, ćwiczenia jogi oraz zabiegi olejowe. Karolina i Maciej Szaciłło z powodzeniem łączą w niej współczesną dietetykę z mądrością najstarszej nauki o zdrowiu – ajurwedy. Zdrowe serce to kompendium wiedzy nie tylko dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego, ale również tych, którzy pragną zapobiegać, aby później nie leczyć...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358146 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odkrycia kulinarne / Hervé This ; przełożyła Joanna Stypułkowska. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 1998. - 307, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronie [308].
Nie jest to zwykła książka kulinarna. Znany francuski popularyzator smacznej kuchni zdradza sekrety wielkich mistrzów patelni. Podaje także wiele typowych przepisów, wyliczając składniki, które należy zgromadzić i konieczne czynności, które powinno się wykonać. Herve This wzbogaca jednak swoje receptury o komentarze z dziedziny chemii i fizyki, gdyż jak twierdzi "zrozumienie ich mechanizmów w znaczny sposób ułatwi nam pracę, a zachodzące procesy w zasadniczy sposób łączą się ze sztuką kulinarną".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 347309 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinny lunchbox dla każdego / Eryk Wałkowicz. - Wydanie I. - Kraków : Flow Books, 2018. - 238, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Czy posiłki jedzone codziennie w pracy, na uczelni, w szkole mogą być pełnowartościowe, oryginalne i smakować bajecznie? MOGĄ!
Zacznij dzień od pożywnego, nasyconego kolorem kurkumy omletu z ciecierzycy, gdy tracisz siły sięgnij po cukiniowe bolognese, na podwieczorek wypij egzotyczny koktajl i rozkoszuj się smakiem dojrzałej figi, soczystej marakui oraz pachnącej mięty.
Autor popularnego bloga erVegan.com nauczy cię, jak szybko przygotować wymarzony lunchbox. Przekona, że warto samemu decydować o tym, co trafia na twój talerz. Sprawi, że potrawy przygotowywane z sezonowych warzyw, zdrowych kasz, aromatycznych ziół, kolorowych fasoli staną się wyczekiwaną przyjemnością.
Eryk Wałkowicz to dyplomowany dietetyk, autor bestsellerowej książki Kuchnia roślinna dla każdego oraz bloger, który inspiruje tysiące czytelników poszukujących przepisów na smaczne i zdrowe dania. Każdego dnia pokazuje, że proste, tanie, roślinne posiłki sprawdzą się idealnie także wtedy, gdy nie masz czasu stać godzinami w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357354 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prosto, pysznie, do pudełka / [tekst i zdjęcia] Dominika Wójciak. - Bielsko-Biała : Pascal, 2018. - 319, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Indeks.
Koniec nudnych kanapek z serem! Nadeszła pudełkowa rewolucja! Spędzasz większość dnia poza domem, ale chcesz jeść zdrowo? Nie masz czasu na codzienne gotowanie? Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania na wynos? Dominika Wójciak pokazuje, jak w łatwy sposób zaplanować i przygotować zdrowe i pyszne wegetariańskie posiłki. Dzięki praktycznym bazowym przepisom codziennie możesz jeść inną potrawę, a czas poświęcony na gotowanie ograniczysz do minimum.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363171 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia wedyjska. - [b.m.] : [B.w.], 1985. - 39 s. ; 20 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 87618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielone smaki / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, 2018. - 159, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Na okładce: Kuchnia roślinna, liście, kwiaty, łodygi.
Lubisz roślinną kuchnię, ale czy wiesz, co jesz? Jadalne są najróżniejsze części roślin: liście, korzenie, bulwy, kwiaty, nasiona... Tych zielonych jest całe mnóstwo: sałata i szpinak – to liście, brokuł to kwiat, awokado jest owocem, a kalarepa łodygą. Kuchnia oparta na zielonych warzywach i owocach może być bardzo smaczna i urozmaicona – wszystko zależy od sposobu przyrządzania. Oddajemy w Twoje ręce zestaw wyjątkowo smakowitych przepisów na zielone dania warzywne i owocowe. Proponujemy nie tylko sałatki, ale także przekąski ciepłe i zimne, zupy, dania obiadowe oraz desery i koktajle. Znajdziesz tu przepis na sałatkę ze szparagów i szpinaku, faszerowane ogórki, krem z brokułów, quiche z brukselką, a także koktajl z cukinii i natki pietruszki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360168 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej