Dietetyka
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(135)
Forma i typ
Książki
(133)
Poradniki i przewodniki
(69)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje fachowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje informacyjne
(2)
Czasopisma
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(118)
tylko na miejscu
(9)
wypożyczone
(9)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(118)
Biblioteka Austriacka
(3)
Biblioteka Obcojęzyczna
(9)
Czytelnia BG
(8)
Rogów
(1)
Autor
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(14)
Banaś-Domińska Małgorzata
(4)
Oworuszko Monika
(4)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny
(4)
Bator Julita
(3)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(3)
Jarosz Mirosław (1957- )
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Ostrowska Lucyna
(3)
Bator Jakub
(2)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Hart Jolene
(2)
Lewandowska Marta (tłumacz)
(2)
Makaruk Katarzyna
(2)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(2)
Rychlik Ewa
(2)
Stefańska Ewa (biologia medyczna)
(2)
Adamson Eve
(1)
Allen Mark
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Awdziejczyk Ewa
(1)
Axe Josh
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Baer Sam
(1)
Ball Jamie
(1)
Baltaza Wanda
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Białas Olga
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Biliński Jan (1879-1939)
(1)
Borelli Siegfried
(1)
Bruker M.O
(1)
Bujko Jacek
(1)
Bylinowska Justyna
(1)
Błaszczyna Ludmiła
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chandler Jenny
(1)
Chang Stephan T
(1)
Chevallier Laurent (1955- )
(1)
Choroszyńska Beata
(1)
Choroszyński Mikołaj
(1)
Chromińska Natalia
(1)
Chyliński Marek (1960- )
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cieplińska Ewa
(1)
Cohen Jean-Michel
(1)
Conley Rosemary
(1)
Cybulska Barbara (1939- )
(1)
Czarnota Jan Kazimierz. Kuchnia jarska
(1)
Czech Dawid
(1)
D'Adamo Peter
(1)
Dec Aleksandra
(1)
Drewnowska Alicja
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Duell Frida (1984- )
(1)
Ely Leanne
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Freeman John. M
(1)
Frith Rachel
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Gaca Konrad (1976-2018)
(1)
Goncerzewicz Maria
(1)
Gorbacz-Gancarz Barbara
(1)
Grabowska Marta
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Gruszecka Karolina
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gundry Steven R
(1)
Górecka Dominika (1980- )
(1)
Górska Beata
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Głyda Agata
(1)
Hall Rose
(1)
Harrison Freya
(1)
Hasik Jan (1922-2001)
(1)
Havranek Claudia
(1)
Hobbs Chantel
(1)
Hrehova Lenka
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jacques Barbara
(1)
James Alice
(1)
Johnson Colin
(1)
Karabin Karolina
(1)
Kastner Jörg (1963- )
(1)
Kibil Iwona
(1)
Kierst Władysław (1911-1987)
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kocowska Barbara (1955- )
(1)
Konarzewski Marek (1961- )
(1)
Kossoff Eric H
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kozłowski Andrzej Rajmund (1957- )
(1)
Krauss Hanna
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kulczycka Kazimiera. Największy zbiór przepisów na konfitury, dżemy, galarety, marmelady, powidła, serki, kandyzy, soki, sorbety, miodki i inne przetwory owocowe
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(42)
2010 - 2019
(58)
2000 - 2009
(12)
1990 - 1999
(10)
1980 - 1989
(7)
1970 - 1979
(2)
1960 - 1969
(1)
1930 - 1939
(2)
1900 - 1909
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(85)
1901-2000
(6)
1945-1989
(6)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(118)
Stany Zjednoczone
(5)
Wielka Brytania
(4)
Niemcy
(2)
Ukraina
(1)
Język
polski
(105)
angielski
(9)
niemiecki
(3)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(15)
Lekarze
(8)
Dietetycy
(5)
Szkoły wyższe
(5)
Studenci
(4)
Chorzy
(3)
9-13 lat
(1)
B1 poziom biegłości językowej
(1)
B2 poziom biegłości językowej
(1)
Fizjoterapeuci
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Młodzież
(1)
Opiekunowie medyczni
(1)
Pielęgniarki
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Poziom zaawansowany
(1)
Psychiatrzy
(1)
Psycholodzy
(1)
Rodzice
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Terapeuci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Dietetyka
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1983)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1492)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1257)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1188)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(852)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(662)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(637)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
2001-
(11)
1901-2000
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Europa
(1)
Nowa Gwinea (wyspa)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Poradnik
(80)
Przepisy kulinarne
(44)
Publikacja bogato ilustrowana
(11)
Opracowanie
(10)
Wydawnictwa popularne
(9)
Książka kucharska
(7)
Podręcznik
(7)
Jadłospis
(4)
Podręczniki akademickie
(4)
Powieść dziecięca polska
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Monografia
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Antologia
(1)
Czasopismo fachowe
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Poradniki
(1)
Powieść autobiograficzna
(1)
Powieść francuska
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Stan badań
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(86)
Kulinaria
(45)
Styl życia, moda i uroda
(8)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Psychologia
(3)
Rozwój osobisty
(3)
Biologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(2)
Nauka i badania
(2)
Chemia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Językoznawstwo
(1)
135 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Uzależnienie od słodyczy : skuteczne narzędzia do zmiany nawyków / [Mikołaj Choroszyński]. - [Miejsce nieznane]: [wydawca nieznany], copyright 2020. ([Biskupiec)] : Poligraficzno-Usługowo-Handlowy, Józef Skrajnowski). - 409, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Nazwa wydawnictwa i miejsce wydania wg bazy e-isbn.pl.
Na okładce i stronie tytułowej: #słodkiproblem.
Bibliografia na stronach 396-[408].
„Żyjemy w czasach niekończącej się walki o bycie lepszym od wszystkich, a nawet od samego siebie. Próbujemy przeskoczyć szczyty wyższe niż własne granice wytrzymałości. Żyjemy pod presją, która nie daje nam złapać oddechu. Kumulujemy w sobie emocje, które powinny wybrzmieć, a są tłumione. Szukamy pocieszenia, ratunku i ulgi… które w pewnym momencie zaczyna rekompensować nam jedzenie. Przychodzi moment, w którym to już nie tylko niezdrowe nawyki żywieniowe, ale również niezdrowa i szkodliwa relacja z jedzeniem. Stajemy się więźniami własnej głowy, stajemy się uzależnieni od jedzenia. Bardzo się cieszę, że Mikołaj napisał tę książkę. Jestem pewna, że znajdziecie w niej mnóstwo odpowiedzi na nurtujące Was pytania, a także poznacie mechanizmy, które Wami lub Waszymi bliskimi kierują. Dowiecie się, jak przywrócić równowagę w ciele i w głowie, oraz zyskacie wsparcie, które jest tak ważne, żeby poczuć się lepiej". (Dominika Musiałowska)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 368868 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy każdym rozdziale.
"Kompendium nietolerancji pokarmowej z podtytułem „kiedy jedzeNIE szkodzi” to bardzo ciekawa i oryginalna książka. Wydana została nie przez typowe wydawnictwo, ale przez firmę Cambridge Diagnostics, producenta testów nadwrażliwości pokarmowych. Książka składa się z 12 rozdziałów - każdy napisany przez innych autorów i poświęcony czemu innemu - w większości różnym chorobom autoimmunologicznym. Większość autorów to lekarze. Opisują daną chorobę, podają objawy i różne metody leczenia."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358789 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Jest to nowoczesny podręcznik, dostosowany do obowiązującego programu nauczania na Wydziałach Dietetyki Medycznych Studiów Zawodowych. Omówiono w nim zagadnienia dotyczące podstaw żywienia człowieka, a także żywienie w różnych jednostkach chorobowych. Bardzo szczegółowo zostały przedstawione rodzaje diet i sposoby ich zastosowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300306, 301010 (2 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 61-331 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Le roman des régimes, 2007. Na okł. podtyt.: lekka powieść o dietach.
Publ. klubu Świat Książki nr 6332.
Niezwykła powieść reality znanego francuskiego lekarza-dietetyka, ucząca wiary w siebie i samoakceptacji. Jej autor występuje tu jako doktor Sorin, który stara się pomóc swym pacjentom, mającym problemy z odżywianiem się. Są wśród nich młodziutka Sarah, śmiertelnie wyczerpana anorektyczka i objadająca się ponad miarę gospodyni domowa Lillian, wciąż tyjący słynny projektant mody i arystokratka Delphine, ważąca 170 kg... Sorin wie, że przyczyną ich chorób są osobiste kłopoty, które najpierw muszą przezwyciężyć. Lecz jak to uczynić... Mądra i optymistyczna, pełna wskazówek dla wszystkich i a konkretnych diet, opowieść o pokonywaniu trudów życia i powrotach do normalności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 307237 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 61-156 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 260513 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedz Zgodnie Ze Swoją Grupą Krwi)
Grupa krwi B.
Żywność ma moc uleczania i wzmacniania żywych organizmów, wspomaga powracanie do zdrowia po urazach i chorobach, a także koryguje nasze genetyczne dziedzictwo. Nie tylko stanowi źródło życiowej energii i składników odżywczych, ale również daje możliwość twórczej ekspresji i nawiązywania kontaktów międzyludzkich - poprzez opracowywanie nowych przepisów albo sposobów na przygotowanie pewnych potraw czy też choćby za sprawą wspólnego biesiadowania. Kiedy w 1996 roku pisałem książkę "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", analizowałem związki między grupami krwi a dietą i nakreśliłem konkretne programy żywieniowe dla każdej z grup krwi. W trakcie minionych piętnastu lat kontynuowałem badania i pisanie o roli pożywienia oraz starałem się prezentować materiały i rady dla tych osób, które chciały i chcą odżywiać się w zgodzie ze swoją grupą krwi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338943 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie, mity i nauka : zalecenia lekarskie / Frida Duell ; zdjęcia Rickard Rönnerstam ; [przekład Marta Rey-Radlińska]. - Wydanie pierwsze. - [Warszawa] : Marginesy, [2019]. - 155, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Indeks.
Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355789 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 258780 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. : 125 przepisów na dania bez glutenu i laktozy.
Bibliogr. s. 252. Indeks.
Paleo jest dziś jednym z najmodniejszych i najzdrowszych trendów żywieniowych, lecz pomimo jego zalet, jak każda dieta może na początku wydawać się trudnym do wprowadzenia reżimem. W "Umiarkowanej diecie paleo" znana i doświadczona amerykańska dietetyczka Leanne Ely tłumaczy, na czym polega tzw. dieta jaskiniowców i pomaga początkującym w paleo usunąć mentalne i praktyczne bariery, ucząc, jak: odpowiednio wyposażyć kuchnię i zgromadzić surowce do szybkiego i łatwego przygotowania posiłków, uprościć sobie życie dzięki planom żywieniowym i listom zakupów, a nawet jak ujarzmić wolnowar. Proponuje też ponad 125 sprawdzonych przepisów na zgodne z ideą paleo potrawy bezglutenowe i bezmleczne, a przede wszystkim zdroworozsądkowo i na luzie zachęca do zróżnicowanego, naturalnego jedzenia, które jest gwarancją zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 335694 (1 egz.)
Książka
W koszyku
What is the ketogenic diet? It's a way of eating that shifts your body from being a sugar burner to being a fat burner.
It's also a revolutionary way to support better health - it can improve everything from epilepsy to obesity to autoimmune disease and more.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 31693 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 300465 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Innowacyjne połączenie najnowszych badań naukowych z naturalnymi metodami leczenia.
Tytuł okładkowy: "Uzdrawiająca moc tłuszczu: wielkie kłamstwa o tłuszczu".
Bibliografia na stronach 435-461. Indeks.
Przełomowy bestseller nr 1 "Der Spiegel" niemieckiej ekspertki w dziedzinie innowacyjnej dietetyki i profilaktyki medycznej oraz medycyny holistycznej.
Szeroko rozpowszechniony przesąd głosi, że ten, kto chce być zdrowy i szczupły, powinien odmawiać sobie tłustego jedzenia. Tymczasem niskotłuszczowy dogmat wywołał największą epidemię nadwagi i eksplozję chorób przewlekłych wszech czasów. Dr Anne Fleck, nazywana pionierką zdrowia, z pasją rozprawia się z przestarzałą wiedzą. Przystępnie, z lekkością i z humorem przedstawia udokumentowane naukowo rozwiązania, które mogą umożliwić radykalną poprawę naszego stanu zdrowia. Mądrze stosowany tłuszcz posiada ukryty potencjał pozwalający nie tylko na zapobieganie chorobom przewlekłym - schorzeniom sercowo-naczyniowym, nadwadze, depresji, chorobie Alzheimera i rakowi - lecz także na łagodzenie ich przebiegu lub leczenie.
Dr Anne Fleck przyjaźnie wyjaśnia, jak tłuste oszustwo przeniknęło do naszych głów i jak sami w prosty sposób dzięki zdrowemu tłuszczowi możemy wzmocnić i uzdrowić nasze ciało.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 364049 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Za każdym razem kiedy sięgasz po białe pieczywo, frytki, batonik czy czipsy jesteś jak narkoman na głodzie. Twoje ślinianki pracują intensywniej na wspomnienie tego błogiego smaku w ustach. Przepyszne glutaminian sodu, aspartam albo biały cukier skutecznie zagłuszają apetyt na zdrowe jedzenie. Żarty się skończyły. Twoje zdrowie i życie są zagrożone. Zadbaj o swoje zdrowie i dowiedz się: jak przetworzona żywność wpływa na mózg, inteligencję i rozwój u dzieci; dlaczego koncernom spożywczym nie zależy na twoim zdrowiu; czym jest gęstość odżywcza i jakie ma znaczenie przy komponowaniu posiłków; jak pokonać uzależnienie od trujących dodatków do żywności i fast foodów; co jeść, żeby cofnąć negatywne efekty jedzenia przetworzonej żywności. Weź odpowiedzialność za swoje zdrowie i zerwij z uzależnieniem od śmieciowego jedzenia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355545 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje odchudzanie : motywacja, żywienie, trening / Konrad Gaca. - Lublin : Wydawnictwo Czelej, 2013. - 275 s. : il. (gł. kolor.) ; 26 cm.
Na okł.: Prawdziwe historie, przepisy dietetyczne, ćwiczenia domowe.
Znasz już wszystkie diety, odchudzasz się od lat, a efektów jak nie było tak nie ma. Chcesz to w końcu zmienić? Sięgnij po tę książkę! Pozbywanie się zbędnych kilogramów to nie tylko dieta. Odchudzanie z Konradem Gacą, specjalistą żywieniowym z międzynarodowym tytułem Certified Nutrition Specialist, to przemyślany, wieloetapowy proces, który pozwoli Ci skutecznie pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Z Konradem Gacą, odzyskasz prawidłową wagę, zdrowie i dobry wygląd. Odzyskasz też radość z życia, które dotychczas zdemolowały Ci zbędne kilogramy. Ta książka to klucz do opanowania otyłości i zmiany życia na lepsze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 328888 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie [224].
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 377064 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na górze okładki: Dietetyka.
Bibliografia, netografia na stronach 323-[324].
Poziom B1/B2.
Wstęp w języku polskim.
English for Dietetics to pierwszy podręcznik do nauki specjalistycznego języka angielskiego na poziomie B1/B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego przeznaczony dla studentów dietetyki. Powstał dzięki współpracy nauczycieli akademickich zajmujących się nauczaniem języka angielskiego z ekspertami z zakresu dietetyki. Publikacja pomoże poznać język angielski z dziedziny dietetyki oraz ułatwi komunikowanie się z obcokrajowcami - zarówno ze specjalistami, jak i pacjentami. Zawiera słownictwo i struktury gramatyczne, które pozwolą: przeprowadzić wywiad żywieniowy i ogólnomedyczny, dokonać oceny żywienia i odżywienia pacjenta, omawiać diety i wyrażać poglądy na tematy zawodowe związane z leczeniem dietetycznym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 31939 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oto jedyna książka o diecie, którą musisz przeczytać.
Kochana! Przyznaj, ile razy w życiu przechodziłaś na dietę odchudzającą? Albo chociaż o niej myślałaś? Jak często zadręczasz się z powodu kilogramów, które Twoim zdaniem są naddatkowe, zbędne i powinny zniknąć? Teraz, natychmiast albo po tygodniu, miesiącu, roku odmawiania sobie ulubionego jedzenia i zastępowania go wstrętnym "karton-gipsem", który podobno jest fit... Tak to niestety nie działa. Dieta polegająca na wiecznych wyrzeczeniach prowadzi do błędnego koła nieskutecznego odchudzania. Opuść ten nieszczęsny krąg i zastosuj zamiast niej system żywienia, który przyniesie rezultaty, a jednocześnie sprawi Ci przyjemność!
Poradnik, który przygotowała dla Ciebie Karolina Gruszecka, dietetyczka, instruktorka fitness i trenerka personalna, stanowi zbiór konkretnych, życiowych i przede wszystkim skutecznych rad. Autorka bazuje na własnym doświadczeniu czerpanym z indywidualnej pracy z pacjentkami oraz na wiedzy z zakresu psychodietetyki. Po przeczytaniu książki zrozumiesz, że wcale nie potrzebujesz pomocy sztabu dietetyków, trenerów i coachów. Siła tkwi w Tobie - nawet bez wsparcia otoczenia jesteś w stanie osiągnąć swój cel. Jeśli pragniesz wyjść z błędnego koła odchudzania, lepiej radzić sobie ze stresem, skończyć z ciągłym podjadaniem, odzyskać zdrowy stosunek do jedzenia, uwierzyć w siebie i pozbyć się kompleksów - tu znajdziesz potrzebne do tego narzędzia. Przekonaj się, że możesz cieszyć się wymarzoną sylwetką bez rezygnowania ze wszystkich przyjemności!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361385 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 358896 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The Plant Paradox : The Hidden Dangers in "Healthy" Foods That Cause Disease and Weight Gain", 2017.
Rewolucyjna teoria, która rzuca nowe światło na zagrożenia ukryte w produktach roślinnych, które uważamy za zdrowe.
Lektyny - białka, które uczulają niż gluten! Sprawdź, gdzie występują, i zacznij jeść zdrowiej.
Steven R. Gundry obala mity o zdrowej żywności, która ma tylko uśpić czujność człowieka. Poznaj niebezpieczeństwa czające się w wielu produktach roślinnych.
Większość zdrowych diet opiera się na spożywaniu owoców i warzyw. Nie od dziś wiadomo jednak, że gluten, jedno z białek roślinnych, jest często szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Trzeba na niego uważać zwłaszcza wtedy, gdy cierpi się na celiakię. Autor zauważa, że to nie jedyne białko pochodzenia roślinnego, którego zgubnego wpływu na organizm należałoby się wystrzegać. Związki te nazywa się lektynami, występują one w produktach mlecznych, orzechach oraz owocach. Zawierają je między innymi skórki i nasiona. Głównym celem tych substancji jest ochrona danej rośliny przed drapieżnikiem, w tym wypadku również przed człowiekiem. Właśnie one przyczyniają się do nagłego przybierania na wadze, a także powstawania stanów zapalnych wewnątrz organizmu.
Steven R. Gundry wyjaśnia w swojej książce, co możesz jeść, na co musisz uważać, a co powinieneś w ogóle wykluczyć ze swojej diety. Czytelnik dostanie w niej gotowy plan żywieniowy, a także wiele przepisów, które będzie mógł wypróbować w swojej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 380300 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej