Dieta bezglutenowa
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(32)
Forma i typ
Książki
(32)
Poradniki i przewodniki
(27)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(27)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(32)
Autor
Palewicz Roman
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Davis William (1957- )
(3)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Green Peter H. R
(2)
Gąsiorowska Wanda
(2)
Jones Rory
(2)
Szloser Marta
(2)
Bartnicka Anna (nauki medyczne)
(1)
Buehl Olivia Bell
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Drews-Raczewska Katarzyna
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Fasano Alessio
(1)
Flaherty Susie
(1)
Franzen Nicole
(1)
Frazier Karen
(1)
Gałęcka Mirosława
(1)
Gruszka Dorota (tłumacz)
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jaworska Dorota (kulinaria)
(1)
Kaszuba-Dębska Anna (1975- )
(1)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(1)
Krzyżanowski Krzysztof (tłumacz)
(1)
Kuligowska-Dudek Barbara
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kłys Wojciech
(1)
Madejska Weronika (1996- )
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Makarowski Tomasz
(1)
Manning Laura
(1)
Morawska Dorota
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Nadolna Irena
(1)
Osborne Peter (1958- )
(1)
Oworuszko Monika
(1)
Pollan Corky
(1)
Pollan Dana
(1)
Pollan Lori
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Pollan Tracy (1960- )
(1)
Przygoda Beata
(1)
Rybak Anna (medycyna)
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Savill Antoinette (1959- )
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Smile Olga
(1)
Smile Olga. Smile Food
(1)
Smile Weronika
(1)
Socha Jerzy (1939- )
(1)
Stolarczyk Anna (medycyna)
(1)
Tarkowska Justyna
(1)
Wasilewska Joanna
(1)
Wierzejska Regina
(1)
Wojtasik Anna (technolog żywności)
(1)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(1)
Łukaszewicz Zuzanna (dietetyk)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(21)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
Kraj wydania
Polska
(31)
Język
polski
(30)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Dieta bezglutenowa
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1983)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1492)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1257)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1188)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(852)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(662)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(637)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Poradnik
(16)
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Książka kucharska
(14)
Przepisy kulinarne
(14)
Publikacje dla dzieci
(2)
Jadłospis
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(21)
Medycyna i zdrowie
(18)
Styl życia, moda i uroda
(1)
32 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 391069 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronie 105.
Dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej.
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 354209 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Netografia na stronie [319]. Indeks.
W środku przepisy na 120 potraw: 41 przystawek, w tym pasztety, pasty do chleba i domowe chipsy 22 zupy, w tym azjatyckie buliony, zupy krem, krupnik i grochówka 50 dań głównych, w tym kotlety, gulasze, potrawki i makarony 7 deserów, w tym ciastka i batony W 100% bez mięsa, w 100% bez laktozy i w 60% bez glutenu! Proste instrukcje, przydatne porady i ciekawostki wprowadzą cię w świat roślinnej kuchni, w którym zechcesz pozostać na dłużej!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361685 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta bez mleka i glutenu / Barbara Kuligowska-Dudek. - Brzezia Łąka : Wydawnictwo Poligraf, copyright 2014. - 263 stron : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 251-256.
Trądzik, trudna do leczenia nadwaga, bóle głowy, ciągłe katary i zapalenia zatok, reumatyzm, problemy skórne, astma, zespół przewlekłego zmęczenia. Jeżeli niepokoją cię którekolwiek z tych objawów, to warto rozważyć wpływ pokarmów na ich powstawanie. Może okazać się, że twój układ odpornościowy traktuje jako wroga niektóre składniki pokarmowe, doprowadzając w ten sposób do reakcji alergicznych różnego typu. W szczególności wiele osób uzyskuje dodatni wynik w testach alergicznych na mleko, jaja i gluten (lub pszenicę).
W książce znajdziesz między innymi informacje: Jakich produktów unikać na diecie bez mleka i glutenu; dlaczego bakterie jelitowe są bardzo ważne dla naszego zdrowia; skąd czerpać wapń, jeżeli źle tolerujemy mleko; co jeść, żeby długo zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie. A oprócz tego przepisy na dania bez mleka i glutenu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 339106 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jaka pyszna dieta!
Dieta bezglutenowa w "cudowny" sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może stać się prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu - a teraz także i w książce - utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten.
Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak się odnaleźć w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe, a także jak modyfikować przepisy o zamienniki jajek, mleka i cukru. Odkryjesz spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!
W wydaniu II znajdziesz: innowacyjny przepis na zakwas; chleb bez grama drożdży; jeszcze więcej przepisów na każda porę dnia; nowe receptury bez glutenu, mleka i jajek; przepisy tylko na naturalnych mieszankach mąki; zupełnie nową oprawę graficzną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 372230 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem, bóle brzucha, problemy skórne, bóle stawów, przewlekłe zmęczenie, anemia, częste infekcje.
Bibliografia, netografia na stronach 309-317.
Czy co jakiś czas czujesz się źle po jedzeniu? Dolegliwości żołądkowe utrudniają ci codzienne funkcjonowanie? Odczuwasz zmęczenie i spadek nastroju? W kółko łapiesz infekcje? Dokuczają ci różne objawy, które mimo leczenia nie ustępują lub co jakiś czas nawracają? Winowajcą może być gluten, a ty możesz znajdować się wśród setek tysięcy ludzi w Polsce chorych na celiakię.
Dominika Musiałowska, współautorka bestsellerowych książek o insulinooporności, zmagająca się także z celiakią, tym razem zajęła się podstępną chorobą trzewną, a do pomocy zaprosiła ekspertów: cenionego gastrologa dr. Wojciecha Marlicza i znaną dietetyczkę Magdalenę Makarowską. Niezależnie od tego, czy rozpoznano u ciebie celiakię, czy tylko podejrzewasz, że na nią cierpisz, a może problem dotyczy twojego dziecka - ten praktyczny poradnik będzie dla ciebie źródłem pierwszej pomocy. Dzięki niemu zrozumiesz, czym jest ta choroba, dowiesz się, jak ją diagnozować i leczyć, oraz zyskasz cenne wskazówki, które ułatwią ci codzienne życie. Znajdziesz w nim ponadto garść przepisów na szybkie, wykonane z naturalnych składników ciasta, ciasteczka, chleby, tarty, pizzę i pierogi, które zachwycą ciebie i twoją rodzinę.
"Celiakia. Życie bez glutenu" to pierwszy taki poradnik w Polsce, który pomoże ci przejąć kontrolę nad chorobą i odmienić swoje samopoczucie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 376601 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowie)
Na okładce: Plan diety na 30 dni.
Książka zawiera jasne omówienie naukowych podstaw programu, plany posiłków na poszczególne dni, ułatwiające przejście na bezglutenową dietę i dziesiątki przepisów na pyszne bezzbożowe potrawy. Przekonajcie się, dlaczego tysiące pacjentów uważają, że dzięki dr. Osborne’owi i jego diecie odzyskali życie bez bólu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 348805 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiek: 6+.
Ola właśnie się dowiedziała, że ma celiakię i nie może jeść glutenu. Poznaje Franka, który też jest na diecie bezglutenowej. Czy zwykła lupa pomoże im odnaleźć tajemniczego i nieco podejrzanego Gucia Glutena? Czy uda się tajna misja babci Janiny? Poznajcie przygody naszych małych i nieco starszych bohaterów.
Nasza książka jest wyjątkowa. W przyjazny i ciekawy sposób pokazuje dzieciom zasady diety bezglutenowej, do których musi się stosować ich rówieśniczka Ola. Rodzicom pokazuje, jak dużą rolę w tej nowej dla wszystkich sytuacji odgrywa nastawienie rodziny i kolegów dziecka. Nada się doskonale dla dzieci, dla których dieta bezglutenowa to codzienność, jak również do edukowania ich rówieśników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 373857 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jak jeść mniej mięsa. Tekst także na stronie 2. i 3. okładki.
Indeks.
Jeśli leży ci na sercu ekologia, chciałabyś jeść zdrowiej, ale czasem nie potrafisz sobie odmówić soczystego burgera flexitarianizm to dla ciebie idealne rozwiązanie! Według specjalistów to jedna z trzech najzdrowszych diet na świecie. Michael Pollan to człowiek, który jednym zdaniem zmienił nawyki żywieniowe Amerykanów. Słynne Jedz, nie za dużo, przede wszystkim rośliny stało się inspiracją dla wielu osób. Jego rodzina siostry i mama, wegetarianki oraz mięsolubne jak nikt inny rozumie zróżnicowane potrzeby domowników i podpowiada, jak można je pogodzić. Ich dania są proste, zdrowe i do tego tak smaczne, że nawet mięsożerca da się przekonać do zajadania zieleniny. Znajdziesz tu przepisy, które mogą być dostosowane do prawie wszystkich potrzeb żywieniowych: wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i bez nabiału. A najlepsze jest to, że wiele z tych dań można przygotować w 35 minut lub krócej!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 370853 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łowcy smaków : cztery pory roku / Ina Rybarczyk. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2018. - 317, [1] strona : fotografie ; 26 cm.
Na okładce: Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru.
Na okładce także nazwa bloga: tth true taste hunters.
Indeks.
Pysznie, zdrowo i sezonowo!
W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego "True Taste Hunters" zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są bohaterami niezwykłych, prostych w przygotowaniu roślinnych dań, którymi możesz rozpieszczać siebie i swoją rodzinę przez cały rok. Gotowanie niech ci umilą artystyczne plamy barwne, stworzone specjalnie przez autorkę dla podkreślenia wachlarza odcieni i kolorów każdej z pór roku. I ty stwórz swoje małe smakowite arcydzieła!
Książka zawiera ponad 120 przepisów na potrawy roślinne bez glutenu i rafinowanego cukru oraz podstawowe wiadomości dotyczące gotowania, tak aby mogli z niej korzystać także ci czytelnicy, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355017 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa bez glutenu, pszenicy i nabiału / Antoinette Savill ; [tłumaczenie Katarzyna Skawran]. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - 192 strony, [30] stron tablic : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Nietolerancje pokarmowe nie muszą oznaczać konieczności zrezygnowania z różnorodnej i smacznej kuchni!
Jeśli trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Trzeba gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl - znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało wszystkim domownikom! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań. W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe muffinki czy profiterolki w czekoladzie z lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości.
Przepisy dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na produkty pszenne i mleczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361106 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia rodzinna / [tekst i zdjęcia ] Olga Smile, Weronika Smile. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło sp. z o.o., 2020. - 293, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
(Smile Food / Olga Smile)
Książka kulinarna z wege przepisami dla całej rodziny. Fantastyczne, proste dania dla młodszych i nieco trudniejsze dla dorosłych.
Co zrobić gdy twoje dziecko oświadcza, że przechodzi na dietę wege? Możesz zacząć zgłębiać tajniki kuchni wegańskiej lub stwierdzić "dobrze, ale gotuj sobie sam". Istnieje też trzecie wyjście: wspólne gotowanie z nastolatkiem. Olga Smile proponuje zestaw przepisów dla rodziny. Gotujemy razem, ale osobno. Powstaje jedna baza, z której córka przygotuje proste i szybkie potrawy a mama bardziej czasochłonne i urozmaicone dania wege.
Dla dziecka to niepowtarzalne lekcje gotowania a dla rodzica pewność, że wege dieta dziecka jest pełnowartościowa. A czas wspólnie spędzony w kuchni – bezcenny! Do tego urozmaicona kuchnia codzienna przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
W książce znajdziecie ponad 130 przepisów na dania wege. Każda z potraw przygotowana jest w wersji prostej i rozbudowanej. W ten sposób zobaczysz jak łatwo zmieniać domowe potrawy, jak dostosować dania do własnych upodobań kulinarnych oraz jak z prostych przepisów dodając kilka składników wyczarować coś nowego! Z rozmów mamy i córki dowiesz się jakie zamienniki można stosować przy niektórych produktach i na co zwrócić uwagę, żeby dania wege były smaczne i pełnowartościowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363041 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy“ oraz „Świąt bez pszenicy“. Ostatnia część bezpszennej i bezglutenowej trylogii polskich autorek, z przepisami na sylwestra i karnawał, tłusty czwartek i walentynki, spotkania w plenerze i rodzinne uroczystości. Na romantyczne kolacje i dziecięce przyjęcia. Na chłodne zimowe wieczory i letnie upały. Do wykorzystania przez cały rok i na każdą okazję! Pączki i faworki, trufle i eklerki, zdrowe potrawy z grilla, desery i dania dla dzieci, strrraszne propozycje halloweenowe, torty tradycyjne i nieszablonowe, zakrapiane karnawałowe szaleństwa oraz mnóstwo prostych pomysłów na słodko i wytrawnie. Ciastka, ciasta, muffinki, lody, puddingi, pierogi, kluski, naleśniki, zupy, bułki i chleby oraz kolejna duża porcja przydatnych przepisów podstawowych. Większość zamieszczonych w książce dań i deserów doskonale wpasowuje się w menu całoroczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350918 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska bez pszenicy : ponad 300 sprawdzonych domowych przepisów / Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska. - Wrocław : Wydawnictwo Bukowy Las, copyright 2014. - 366, [1] strona, [16] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Indeksy.
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" proponują coś zupełnie innego. W części wstępnej, dotyczącej dostępnych w Polsce produktów, radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne. W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (także wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą… I mniej typowe – z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków! Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 352836 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co je Jan? : i dlaczego nie ciastko? / tekst i ilustracje: Justyna Tarkowska. - [Warszawa] : celiakia.pl, [2020]. - [28] stron : ilustracje ; 18x18 cm.
Jestem Jasiek! Lubię grać w piłkę, czytać o kosmosie i zadawać pytania, bo... mam wielki apetyt na wiedzę! I nie tylko! Ale są rzeczy, których nie mogę jeść. A może ty też nie jesz glutenu?
Książka-rymowanka dla młodszych dzieci na diecie bezglutenowej. Może być wykorzystana przez rodziców, nauczycieli i opiekunów oraz same dzieci, aby oswoić chorobę i łatwo opanować podstawy nowego jadłospisu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 373858 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Autorka bloga Smakoterapia.pl.
Zdrowie zaczyna się na talerzu. Właśnie dlatego w tej książce znajdziesz przepisy na dania na bazie naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych - bez glutenu, nabiału i cukru. To kuchnia idealna dla ciebie, jeśli chcesz odżywiać się świadomie i cieszyć się zdrowiem - niezależnie, czy jesteś wszystkożercą, wegetarianinem, weganinem czy alergikiem. Sięgnij po przepisy na bazie produktów, doskonale wpływających na organizm: warzyw, kasz, ziaren, orzechów, owoców, zdrowych olejów, a wszystko to podane w apetycznej i smacznej formie. Jesteś tym, co jesz!
To książka, która jest ukoronowaniem moich ostatnich 6 lat życia. Jest jednocześnie odpowiedzią na moje potrzeby z czasu, kiedy zaczynałam przygodę ze świadomym odżywianiem. Marzyłam wówczas żeby ktoś przeprowadził mnie za rękę przez meandry diety, którą musiałam zastosować w kuchni, ze względu na alergie i słabą odporność mojego syna (i własną również). Ta książka jest na tę potrzebę odpowiedzią. Jak gotować z naturalnych składników, bez cukru, nabiału i glutenu? Co jeść jeśli nie kanapki z serem lub wędliną? Co ugotować z warzyw tak by były smaczne? Prócz informacji o kaszy jaglanej znajdziecie w niej pokaźne rozdziały z przepisami: W kuchni bez nabiału (mleka roślinne, jogurty, kefiry, śmietany a nawet twarożki czy mozarellę); W kuchni bez glutenu (szereg przepisów na chleby i chlebki, słodkie i wytrawne bułki, na ciasta pierogowe i makarony); W kuchni na zimno (różnorodne przepisy na potrawy roślinne na zimno, pasty, przekąski, sałatki); W kuchni na ciepło (dania obiadowe i ciepłe dodatki do dań).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360984 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Autorka bloga Smakoterapia.pl.
Indeks.
Drogi Czytelniku, Nieznajomy, Przyjacielu, jeśli trzymasz w dłoniach Smakoterapię 2, śmiem podejrzewać, że wiesz już o mnie co nieco. Jeśli jednak nie wiesz, zapraszam Cię serdecznie, abyś zajrzał do pierwszej, bestsellerowej Smakoterapii oraz na stronę Smakoterapia.pl. Znajdziesz tam historię rewolucji kulinarnej, która narodziła się z miłości do dziecka z licznymi alergiami, a wyrosła na inspirację dla wszystkich poszukujących prostych przepisów roślinnych, bez glutenu, nabiału i cukru. W jej kontynuacji pochylam się nad tym, od czego często zaczynamy zmiany w kuchni: nad zdrowymi smakołykami. Najczęściej słodkimi. Zaczynamy zatem od słodkości, lecz potem… Uch, wreszcie coś na wytrawnie! Zapraszam Was w kolejną kulinarną podróż. Zaczerpnijcie z niej, co Wam się podoba, zainspirujcie się i smakujcie na zdrowie. Uściskowuję! Iwona Zasuwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360580 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Autorka bloga Smakoterapia.pl.
Bibliografia na stronie 345. Indeks.
Kiedy zaczynasz świadome odżywianie, natrafiasz na szereg wyzwań. Skąd wziąć wysokiej jakości produkty? Co tak naprawdę jeść? Jak gotować? A finalnie - jak na to wszystko znaleźć czas? Z pomocą przyjdzie Ci Smakoterapia 3, czyli książka, która pomoże zorganizować spiżarnię! Dzięki niej zawsze znajdziesz w domu co nieco: nie tylko drobne przegryzki, smakołyki i przyprawy, ale i całkiem solidne posiłki. Przygotowując kilka razy w roku zdrowe domowe półprodukty, znacząco zminimalizujesz czas poświęcany na codzienne stanie przy garach i zyskasz pewność, że to, co postawisz na stole, będzie jest nie tylko smaczne, ale i doskonałej jakości!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360581 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł okładkowy: Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru.
Na okładce: Autorka bloga Smakoterapia.pl.
Bibliografia na stronie 419. Indeks.
Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. Co warto przygotowywać na wynos? Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: Kto mi to wszystko przygotuje? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy à la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi. Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą. (Autorka)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363064 (1 egz.)
Książka
W koszyku
155 dań do pudełka : domowa dieta bez glutenu / [Joanna Zielewska]. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2020. - 159 stron : fotografie ; 23 cm.
Osoby na diecie bezglutenowej to dzisiaj już całkiem liczna społeczność. Niektórzy znaleźli się w tej grupie, gdyż ich organizm tak zdecydował, a inni dlatego że w bezglutenowym menu upatrzyli nowy kulinarny trend. Pierwsi postępują rozsądnie, bo dieta bezglutenowa jest dla nich jak lek. A pozostali? O ile tylko nie stają się fanatykami kuchni „gluten free”, tydzień czy weekend bezglutenowy raz na jakiś czas może być dla nich po prostu pozytywnym kulinarnym doświadczeniem.
Niezależnie od przyczyn stosowania takiej diety, dla wszystkich „bezglutenowych” jedzenie poza domem wciąż bywa niełatwym zadaniem. Dlatego możliwość przygotowania szybkich i prostych, a co najważniejsze – zbilansowanych posiłków, które da się zabrać ze sobą, jest tak istotna. Jeśli zatem organizm rzucił ci wyzwanie i dieta eliminacyjna stała się twoją codziennością, nie traktuj jej jak pasma wyrzeczeń. Niech będzie okazją do eksperymentowania w domowej kuchni.
Książka zawiera bezglutenowy jadłospis na 4 tygodnie, uzupełniony praktycznymi wskazówkami. Są tu sprawdzone przepisy na domowe pieczywo – niezawodne do kanapek, lecz także takie, które zastąpi słodki podwieczorek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 363393 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej