Turystyka kulinarna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(28)
Forma i typ
Książki
(25)
Poradniki i przewodniki
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Mapy
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(19)
tylko na miejscu
(7)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(20)
Biblioteka Austriacka
(1)
Biblioteka Obcojęzyczna
(1)
Czytelnia BG
(6)
Dział Informacji
(1)
Autor
Brunton John
(3)
Waterson Luke (1981- )
(3)
Barton Robin
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Maxwell Virginia (1962- )
(2)
Ranger Helen
(2)
Adamczak Sławomir (1970- )
(1)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Ahmed Sara (1969- )
(1)
Albiston Isabel
(1)
Allsbrook Wesley
(1)
Andrew Mark
(1)
Arter Urszula
(1)
Atkinson Brett
(1)
Bain Carolyn
(1)
Balfour Amy
(1)
Bennet Sarah
(1)
Benson Sara
(1)
Bindloss Joseph
(1)
Blasi Abigail
(1)
Bletek Rafał
(1)
Boratyńska Katarzyna (tłumacz)
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Chmiel Artur (tłumacz)
(1)
Christiani Kerry
(1)
Cichocka Ewa
(1)
Clark Gregor
(1)
Daszewska Marzena
(1)
Dopierała Krzysztof (logistyka)
(1)
Dragicevich Peter
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Dunford Lisa
(1)
Eberle Janine
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Elon Beth (1932- )
(1)
Francuz Sabina
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Garwood Duncan
(1)
Gilby Caroline
(1)
Gleeson Bridget
(1)
Grzywna-Tunk Grażyna
(1)
Holden Trent
(1)
Isalska Anita
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jarocka Ewa
(1)
Jasińska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Kalbarczyk Marek
(1)
Kaminski Anna
(1)
Kemper Benjamin (1981- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Koenig Leah (1982- )
(1)
Koronkiewicz Wojciech (1969- )
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kotkowska Gabriela
(1)
Kotwica Paweł (1972-2023)
(1)
Krebiehl Anne
(1)
Krosnowski Wojciech
(1)
Kruźlak Izabela
(1)
Kulesza-Gulczyńska Barbara
(1)
Le Draoulec Pascale
(1)
Lewin Ludwik (1944-2022)
(1)
Maliszewska-Kozan Bożena
(1)
McCarthy Carolyn
(1)
McCrohan Daniel
(1)
Milewska Mariola
(1)
Milner Rebecca
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Murak Katarzyna
(1)
Noble Karyn
(1)
Nowicki Wojciech (tłumacz)
(1)
O'Carroll Etain
(1)
Pahl Piotr
(1)
Parkes Lorna
(1)
Pawlus Marek
(1)
Pawlus Marta
(1)
Potocka-Marsch Renata
(1)
Presser Brandon
(1)
Prączko Anna
(1)
Quinn Jaremy
(1)
Raub Kevin
(1)
Rempoła Karolina
(1)
Richmond Simon
(1)
Sainsbury Brendan
(1)
Semka Piotr (1965- )
(1)
Sieranc Izabela
(1)
Skoczek Michał
(1)
Slater Lee (1971- )
(1)
St. Louis Regis
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Stomma Ludwik (1950-2020)
(1)
Symington Andy
(1)
Thomas Tara Q
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Tomczyk-Miczka Elżbieta
(1)
Walenga Marcelina
(1)
Walker Kerry
(1)
Wasilkowski Mateusz
(1)
Williams Nicola (1971- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
Kraj wydania
Polska
(27)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(24)
angielski
(1)
niemiecki
(1)
Odbiorca
Szkoły policealne
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Turystyka kulinarna
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1983)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1492)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1257)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1188)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(852)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(662)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(637)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
2001-
(9)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Europa Środkowo-Wschodnia
(2)
Grecja
(2)
Mrągowo (woj. warmińsko-mazurskie ; okolice)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Włochy
(2)
Świat
(2)
Afryka Południowa
(1)
Argentyna
(1)
Australia
(1)
Austria
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Chile
(1)
Europa
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Górny Śląsk
(1)
Hiszpania
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kanada
(1)
Kluczbork (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Liban
(1)
Maroko
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Niemcy
(1)
Nowa Zelandia
(1)
Olesno (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Park Krajobrazowy Puszcza Zielonka (obszar)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Podlasie
(1)
Portugalia
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie ; okolice)
(1)
Puszcza Notecka
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Suwalszczyzna
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Słowacja
(1)
Słowenia
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Turcja
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Wielkopolska
(1)
Wielkopolski Park Narodowy (obszar)
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Węgry
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(13)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Przewodnik turystyczny
(7)
Przewodnik tematyczny
(6)
Informator
(3)
Mapa turystyczna
(3)
Relacja z podróży
(3)
Poradnik
(2)
Publicystyka
(2)
Antologia
(1)
Książka kucharska
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Mapy
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Podróże i turystyka
(21)
Kulinaria
(19)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Historia
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Poznaj Włochy od najsmaczniejszej strony! Udaj się w kulinarną podróż po Toskanii, a szlak podróży niech wyznaczają Ci kubki smakowe. Odkryj najlepsze włoskie restauracje w pachnącej bazylią i winem Toskanii. Oprócz kulinarnej podróży na deser zaserwujemy Ci ponad 100 przepisów, dzięki którym będziesz mogła urządzić toskańską fiestę w swojej własnej kuchni. Wyrusz z Beth Elon w kulinarną przygodę przeplataną licznymi opowieściami, anegdotami oraz przepisami z jednego z czarujących i najpiękniejszych zakątków na Ziemi!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 323923 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską? Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?
O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.
Znajdziesz tu 80 przepisów - zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.
Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie…
Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 376760 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak na koniuszkach palców / Marek Kalbarczyk, Piotr Adamczewski. - Wydanie 2. rozszerzone. - Warszawa : Fundacja Szansa dla Niewidomych, 2013. - 303, [1] strona : ilustracje, fotografie kolorowe ; 23 cm.
Indeks.
Sobota, czas przyjacielskich spotkań; kilka osób ma przyjść na miłą kolację. Kiedy rodzina zabiera się do głównych kuchennych przygotowań, wyłączają prąd i robi się ciemno. Jak przygotować zaplanowane potrawy: sałatki i inne przekąski, zupę, pieczyste, drób i ryby? Można zapalić świeczkę, latarkę w komórce, ale czy to wystarczy? Niewidomy gospodarz okazuje się bardzo pomocny - nie musi patrzeć, a mimo to wie gdzie co leży i jak sobie poradzić - gdzie nożyk do obierania ziemniaków, sosjerka, solniczka, łyżki i widelce… Jak obrać jabłko, a jak oddzielić białko jajka od żółtka?
„Smak na koniuszkach palców” to także przewodnik po okolicach Warszawy, ciekawie opisujący tutejsze zabytki, krajobrazy, historię i kulturę Mazowsza. To również informator restauracyjny, poradnik kulinarny i książka kucharska. Publikacja pokazuje, że niewidomi mogą radzić sobie w kuchni prawie tak dobrze jak widzący. Zawiera 53 interesujące przepisy i procedury, jak bezwzrokowo wykonać przeróżne kuchenne czynności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 393119, 358785 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Jerozolima do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie I. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., 2023. - 300, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Na grzbiecie imprint wydawcy: Buchmann. Ilustracje także na wyklejkach.
Część tekstu równolegle w języku arabskim i hebrajskim.
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek - smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę - hebrajskie i arabskie hity z różnych epok - świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 388493 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 611-638.
Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spagetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju, od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu, przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje. Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, które pozwala przeniknąć ducha Italii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 309367 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ugryźć świat / [teksty o kuchni kontynentów Gabriela Kotkowska ; wybór zdjęć Łukasz Załuski]. - Warszawa : G+J RBA : National Geographic Society, copyright 2008. - 621, [2] strony : ilustracje, fotografie, portrety ; 25 cm.
Podróżować można na wiele sposobów - zwiedzając egzotyczne kraje lub podziwiając piękno własnej ojczyzny, latając samolotem albo jeżdżąc rowerem, błądząc palcem po mapie i snując marzenia... My proponujemy Państwu niezwykłą podróż kulinarną... Aż 105 osób opowie o swoich "jedzeniowych" fascynacjach i odkrywaniu smaków.
Dzięki tej kulinarnej podróży dowiemy się: Co Marcin Prokop sądzi o szaszłyku z psa; Dlaczego Hanna Bakuła spędzała wigilię z Apaczami; Co Olga Bończyk kocha w kuchni toskańskiej; Gdzie świnka morska jest przysmakiem; Co Kevin Aiston jada na śniadanie; Do czego w Kalabrii służy porrón; Co było w dzieciństwie przysmakiem Omeny Mensah; Jakie warzywo zmogło Litwinów na Węgrzech; Co Jacek Hugo-Bader wie o mongolskich frykasach; Jak Szewach Weiss serwuje gęsie pipki; Czy Andrzej Morozowski lubi smażone świerszcze; Po co Magdzie Gessler 340 kawałków sękacza; Ile papryki może zjeść Andrzej Smolik; Jakie odeskie przysmaki poleca Żora Korolyov. A wszystko to pośród smakowitych zdjęć i fantastycznych przepisów... Po prostu pyszna lektura!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 304317 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na dole okładki: with new recipies from the author's travels.
n engaging and quirky travelogue, cultural and personal excursion, and adventure-cookbook that brings back from the highways and back roads a homemade slice of America...
Crossing class and color lines, and spanning the nation (Montana has its huckleberry, Pennsylvania its shoofly, and Mississippi its sweet potato), pie—real, homemade pie—has meaning for all of us. But in today's treadmill, take-out world—our fast-food nation—does pie still have a place?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 31203 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 914-131 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Do książki dołączona mapa pt.: "Miodowo-mleczne smaki : szlak kulinarny ziemi kluczborskiej i oleskiej".
Tekst równoległy w języku polskim i niemieckim.
"[...] Kuchnia na Śląsku Opolskim z racji tego, że przesiąknięta jest wpływami wielu kultur, obfituje w różnorodne produkty i potrawy. Wśród nich odnajdujemy śląskie, czeskie i kresowe, ale też typowo staropolskie. Takie smaki odnajdziemy na Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej. [...] Powiat kluczborski ma ogromne tradycje pszczelarskie [...]. Z mleka i jego produktów słynie powiat oleski. [Niniejsza publikacja] to podróż po kulinarnym szlaku Ziemi Kluczborsko-Oleskiej. W restauracjach, karczmach, kawiarniach i gospodarstwach agroturystycznych można znaleźć potrawy, których głównymi składnikami są produkty charakterystyczne dla tego regionu - miód i mleko." (ze Wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22563 ŚM+mapa (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22186 Ś+mapa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Egzemplarz 310394 z autograf Autora.
"Źródła cytatów" s. 181.
"Tak więc jestem i Grekiem, i Chińczykiem, cóż to komu może przeszkadzać? Choć polski mym ojczystym językiem, najbardziej lubię słyszeć wokół siebie także inne mowy. Cieszy mnie obecność w jednym miejscu świątyń różnych wyznań, a jeszcze bardziej raduje, gdy wszystkie są otwarte. Przekraczanie granic od dzieciństwa stanowiło mą ulubioną rozrywkę, a myśl o ich istnieniu jedno z najczęściej przywoływanych przekleństw. Gdy już sam mogłem decydować o miejscu własnego pobytu, a los sprawił, że granice stały się przekraczalne, podejmowałem nieraz wyprawy bez konkretnie określonego celu, byle tylko usłyszeć inny język, zjeść inny rodzaj zupy, spróbować innego alkoholu, zobaczyć inny krajobraz. By zobaczyć własne odbicie w innym lustrze. To konieczne, gdyż lustra potrafią kłamać, więc jeśli całe życie przeglądasz się w jednym, możesz do końca nie wiedzieć, jak naprawdę wyglądasz" - pisze Robert Makłowicz.
"Przy lekturze tej książki towarzyszyło mi nieustające poczucie głodu; fizycznego głodu, wynikającego z obłędnych opisów jedzenia, jak i głodu wiedzy o świecie, który Makłowicz tu tak plastycznie kreśli. Czytając Café Museum, pragnąłem natychmiast zjeść te wszystkie opisane ze znawstwem i miłościš potrawy, zaraz potem wypić wszystko, czego picie jest tu opisane, a jeszcze bardziej - natychmiast wsiąść do samochodu i pojechać w miejsca, które na łamach tej zbyt skromnej objętościowo książki wymienia Makłowicz. Ale to przecież nie jest książka kucharska ani podróżnicza, to jest książka o narodach, społeczeństwach i ich kulturach. Café Museum to, owszem, rzecz o łaknieniu i pragnieniu, ale nade wszystko wyprawa do tajemniczej krainy Mitteleuropy, która jest bardziej skomplikowana i niezwykła niż wszystkie kiedykolwiek wymyślone krainy. I z której pochodzimy my, Środkowoeuropejczycy. Bo tak naprawdę nie ma prawdziwych Polaków, prawdziwych Słowaków i Węgrów, tym bardziej prawdziwych Austriaków - są tylko prawdziwi Środkowoeuropejczycy. Tacy jak Robert Makłowicz". Krzysztof Varga
"Sybaryta Makłowicz opisuje podróż dookoła świata swych marzeń. Właściwie jest to opowieść o tęsknocie, niespełnialnej, bo to tęsknota za światem, który nie wróci, a zarazem za światem nigdy, siłą rzeczy, bezpośrednio niezaznanym, krajem wspomnień cudzych, więc mitycznym. Pokonując niezliczone przejścia graniczne, Makłowicz przekonuje nas żarliwie, że podróżuje wciąż po tej samej c.k. Europie. Szuka owej mitycznej jedności, ciesząc się jednocześnie wszelkimi przejawami odrębności kulturowej w każdej wielonarodowej wspólnocie. Na koniec zaś swej podróży wiodącej krętymi drogami, poznawszy wielu nowych przyjaciół, zakosztowawszy najsmakowitszych potraw i trunków, znajdzie swój nowy, prawdziwy, realny raj na ziemi - Dalmację". Piotr Bikont
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 309361, 310394 (2 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Café Museum [Dokument dźwiękowy] / Robert Makłowicz. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2010. - 1 płyta CD (4 godz 25 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 4 godz. 25 min.
Czyta Robert Makłowicz.
Publikacja dostępna również w wersji drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
"Tak więc jestem i Grekiem, i Chińczykiem, cóż to komu może przeszkadzać? Choć polski mym ojczystym językiem, najbardziej lubię słyszeć wokół siebie także inne mowy. Cieszy mnie obecność w jednym miejscu świątyń różnych wyznań, a jeszcze bardziej raduje, gdy wszystkie są otwarte. Przekraczanie granic od dzieciństwa stanowiło mą ulubioną rozrywkę, a myśl o ich istnieniu jedno z najczęściej przywoływanych przekleństw. Gdy już sam mogłem decydować o miejscu własnego pobytu, a los sprawił, że granice stały się przekraczalne, podejmowałem nieraz wyprawy bez konkretnie określonego celu, byle tylko usłyszeć inny język, zjeść inny rodzaj zupy, spróbować innego alkoholu, zobaczyć inny krajobraz. By zobaczyć własne odbicie w innym lustrze. To konieczne, gdyż lustra potrafią kłamać, więc jeśli całe życie przeglądasz się w jednym, możesz do końca nie wiedzieć, jak naprawdę wyglądasz" - pisze Robert Makłowicz.
"Przy lekturze tej książki towarzyszyło mi nieustające poczucie głodu; fizycznego głodu, wynikającego z obłędnych opisów jedzenia, jak i głodu wiedzy o świecie, który Makłowicz tu tak plastycznie kreśli. Czytając Café Museum, pragnąłem natychmiast zjeść te wszystkie opisane ze znawstwem i miłościš potrawy, zaraz potem wypić wszystko, czego picie jest tu opisane, a jeszcze bardziej - natychmiast wsiąść do samochodu i pojechać w miejsca, które na łamach tej zbyt skromnej objętościowo książki wymienia Makłowicz. Ale to przecież nie jest książka kucharska ani podróżnicza, to jest książka o narodach, społeczeństwach i ich kulturach. Café Museum to, owszem, rzecz o łaknieniu i pragnieniu, ale nade wszystko wyprawa do tajemniczej krainy Mitteleuropy, która jest bardziej skomplikowana i niezwykła niż wszystkie kiedykolwiek wymyślone krainy. I z której pochodzimy my, Środkowoeuropejczycy. Bo tak naprawdę nie ma prawdziwych Polaków, prawdziwych Słowaków i Węgrów, tym bardziej prawdziwych Austriaków - są tylko prawdziwi Środkowoeuropejczycy. Tacy jak Robert Makłowicz". Krzysztof Varga
"Sybaryta Makłowicz opisuje podróż dookoła świata swych marzeń. Właściwie jest to opowieść o tęsknocie, niespełnialnej, bo to tęsknota za światem, który nie wróci, a zarazem za światem nigdy, siłą rzeczy, bezpośrednio niezaznanym, krajem wspomnień cudzych, więc mitycznym. Pokonując niezliczone przejścia graniczne, Makłowicz przekonuje nas żarliwie, że podróżuje wciąż po tej samej c.k. Europie. Szuka owej mitycznej jedności, ciesząc się jednocześnie wszelkimi przejawami odrębności kulturowej w każdej wielonarodowej wspólnocie. Na koniec zaś swej podróży wiodącej krętymi drogami, poznawszy wielu nowych przyjaciół, zakosztowawszy najsmakowitszych potraw i trunków, znajdzie swój nowy, prawdziwy, realny raj na ziemi - Dalmację". Piotr Bikont
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. T 16566 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy gastronomii : od żywności do turystyki kulinarnej / Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak. - Wydanie 2. zmienione. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2017. - 404 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 390-404.
Dla studentów kierunków turystycznych, hotelarskich, technicznych i rolniczych oraz uczniów szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim.
Usługi gastronomiczne są ważną częścią sektora usług. Autorzy przedstawili m.in. krótką historię gastronomii, istotę gastronomii i usługi gastronomicznej, pojęcia stosowane w gastronomii, podstawowe wyposażenie placówki gastronomicznej, produkt gastronomiczny i jego atrakcyjność turystyczną, rolę promocji informacji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dział Informacji
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 64-37 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. K 1686 (1 egz.)
Książka
W koszyku
...się gotuje / Semka. - Wydanie I. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2016. - 511, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Pamięć smaków. O jedzeniu, życiu i podróżach.
Piotr Semka, znany publicysta i dziennikarz, tym razem w nowej roli uczestnika książkowej wyprawy dookoła globu śladem aromatów, smaków i tradycji kulinarnych. Przygotujcie się na pełną wdzięku opowieść o marokańskich tażinach, amerykańskiej miłości do rumu, wspaniałej meksykańskiej fajicie i daniach przyrządzanych przez alzackie praczki. A wszystko to okraszone przepisami i bezcennymi wskazówkami Autora, jakich pułapek unikać podczas przygotowywania potraw. To nie jest tylko książka kucharska, to poemat o radości życia. Z szeroko otwartymi oczami na różnorodność i piękno świata.
"Autor wozi czytelnika po świecie i te podróże nie ograniczają się do egzotyki. Są tu i łódzkie tradycje, i wielkopolskie zapożyczenia oraz - wszechobecny - Gdańsk, rodzinna kwintesencja Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Książka Semki pełna fantazji, ale bez szpanu, to poradnik, przewodnik i zbiór przepisów. I przy tym bardzo solidne dziennikarstwo, jakie trudno znaleźć na stronach polityki." (Ludwik Lewin)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 366558 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Podlasia i Suwalszczyzny to kuchnia Pogranicza: kuchnia prosta, wiejska, z silnymi wpływami litewskimi, białoruskimi, ukraińskimi, żydowskimi i tatarskimi. Ale to także kuchnia biedy, gdzie mięso jadano od święta, za to ziemniaki kilka razy dziennie. Dlatego kuchnia Podlasia i Suwalszczyzny to królestwo potraw przyrządzanych z ziemniaków: kiszki ziemniaczanej, placków, babki, pierogów, kartaczy, kołdunów oraz cepelinów przyrządzanych na rozmaite sposoby. Jak różnie może smakować, ot, choćby zwykła kiszka ziemniaczana, przekonali się autorzy tej książki, odwiedzając 36 lokali serwujących lokalne jadło w północno-wschodniej Polsce, poczynając od Sokołowa Podlaskiego, Drohiczyna i Siemiatycz, poprzez Hajnówkę, Supraśl i Białystok, a na Suwałkach i Sejnach kończąc. A to zaledwie kilka miejscowości na ich wypasionej trasie!
Autorzy rzetelnie, ze swadą i humorem, opisali to, co dostali do zjedzenia, powstał więc nie tylko przewodnik po knajpkach Suwalszczyzny i Podlasia, ale też po regionalnych smakach i potrawach. Czy jest coś, co łączy te wszystkie miejsca, w których byli? Zdanie, które słyszeli prawie wszędzie, gdy dziwili się, żę porcje takie duże: „Tu jest Podlasie, tu się jedzenia nie żałuje!”. A na odchodne dostali jeszcze kilkanaście przepisów na regionalne potrawy, którymi się z Wami dzielą…
Jedzenie na zdjęciach, które zamieszczone są w tej książce, nie jest stylizowane, ale dokładnie takie, jakie autorzy dostali z kuchni i za każde uczciwie zapłacili, książka ta bowiem nie powstała na bazie recenzji sponsorowanych. Żaden z właścicieli opisywanych tu lokali nie zapłacił nawet złotówki ani wydawnictwu, ani jej autorom. Autorzy tej książki usiedli przy stole w lokalach, które sami wybrali, zamówili to, co chcieli zamówić, zjedli, dzieląc się swoimi wrażeniami z każdej uczty. A zatem jedynym sponsorem wydania tej książki jesteś Ty, Drogi Czytelniku. Jeśli zdecydujesz się na zakup, będziemy szczęśliwi i mamy nadzieję, żę będzie Ci wszędzie smakowało. Smacznych podróży po Suwalszczyźnie i Podlasiu!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 389771 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Lonely Planet)
Na okładce i grzbiecie: 40 doskonałe weekendy.
Na okładce: Toskania, Bordeaux, Rioja, Szampania, Mozela, Rodan, Douro, Kachetia.
Indeks.
Kochasz podróże? Lubisz wino? Dobrze trafiłeś! Oprowadzimy cię po najbardziej fascynujących krainach winiarskich w Europie. Poznasz właścicieli lokalnych winnic, ich region, specyfikę,a także tradycje i tajemnice wytwarzania najlepszych win.
Ten wyjątkowy przewodnik zabierze cię w ekscytującą podróż wypełnioną degustacją najlepszych win Europy. Znajdziesz tu opinie ekspertów, mapy, praktyczne wskazówki oraz podpowiedzi, gdzie się zatrzymać, co zjeść i - oczywiście - czego się napić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 379872 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 338-350.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. Partnerami publikacji są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Polskiej Wódki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce. Medialnie projekt wspierają: Kuchniokracja, Mistrz Branży, Podróże kulinarne, Radio Kulinarne oraz Wydarzenia Kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 394056 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22022 Ś (1 egz.)
Mapa
W koszyku
Szlak kulinarny Śląskie Smaki : czyli gdzie zjeść i co zobaczyć / Śląska Organizacja Turystyczna. - Wydanie 3 - Katowice : Śląska Organizacja Turystyczna, 2016. - 1 mapa : wielobarwna ; 41x32 cm, arkusz 60x42 cm, złożona 21x10 cm.
(Śląskie. Pozytywna energia.)
Tytuł panelowy.
Recto, verso: wykaz adresowy miejsc, w tym restauracji z listą dań regionalnych, oznaczonych na mapie numerami, kolorowe fotografie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22156 Ś (1 egz.)
Brak okładki
Mapa
W koszyku
Na tylnym panelu herb Mrągowa.
Tyt. panelowy.
Mapę zrealizowano przy dofinansowaniu Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Cop. Wydawnictwo KENGRAF 2002.
Dok. kartogr. w jęz. pol.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. K 1675 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej