Kuchnia francuska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(26)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
E-booki
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(18)
tylko na miejscu
(4)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(17)
Biblioteka Obcojęzyczna
(6)
Czytelnia BG
(4)
Autor
Bonik Bożena
(2)
Brennan Gorgeanne (1943- )
(2)
Buczma Barbara
(2)
Child Julia (1912-2004)
(2)
Guiliano Mireille (1946- )
(2)
Lewin Ludwik (1944-2022)
(2)
Prud'homme Alex
(2)
Sak Anna
(2)
Andant Christine
(1)
Baigent Michael (1948- ). Święty Graal, święta krew
(1)
Baldacci David (1960- )
(1)
Bardi Carla
(1)
Berowski Liwiusz
(1)
Bikont Anna (1954- ). Pamiątkowe rupiecie
(1)
Blanc Raymond (1949- )
(1)
Bradby Tom. Krwawa forsa
(1)
Canavan Trudi (1969- ). Misja Ambasadora
(1)
Child Julia (1912-2004). Moje życie we Francji
(1)
Chorąży Wojciech (1973- )
(1)
Delicka Żaneta
(1)
Dobak Ewa (restauratorka)
(1)
Duby Georges (1919-1996)
(1)
Ducret Diane (1983- ). Kobiety dyktatorów
(1)
Durda Bartłomiej
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Filipowicz Leszek (1967- )
(1)
Gaboriaud David
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Giscard d'Estaing Valéry (1926- ). Zwycięstwo Armii Napoleona
(1)
Grynberg Mikołaj (1966- )
(1)
Górska Danuta (tłumaczka)
(1)
Herrmann Loomis Susan
(1)
Ignatius David (1950- ). Krwawa forsa
(1)
Jagielski Wojciech (1960- ). Wypalanie traw
(1)
Janicki Sławomir (fotograf)
(1)
Jones Brent Parker
(1)
Jouanin Francie
(1)
Jung Richard
(1)
Jędryka Joanna (1940- )
(1)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Kiss Jacek ( -2022)
(1)
Kosmala Justyna
(1)
Kręglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Kręglicki Marcin
(1)
Kwapisz Alina
(1)
Lodge David (1935- ). Który stawał na wysokości zadania
(1)
Marczewska Katarzyna (1958- )
(1)
Nachon Annabelle
(1)
Nowak Ewa (1966- ). Lawenda w chodakach
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Orłowski Tomasz (1956- )
(1)
Popczyński Marcin (1974- )
(1)
Rayzacher Maciej (1940- )
(1)
Redon Odile (1936-2007)
(1)
Sabban Françoise
(1)
Saunier-Talec Catherine
(1)
Serventi Silvano
(1)
Shmygol Oksana
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Stomma Ludwik (1950-2020)
(1)
Szczepanowska Patrycja
(1)
Thorisson Mimi
(1)
Thorisson Oddur
(1)
Utta Mirosław (1940- )
(1)
Varga Krzysztof (1968- ). Gulasz z turula
(1)
Weydmann Ewa
(1)
Woodward Sarah
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Łopatowska Agnieszka (1979- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(19)
Francja
(3)
nieznany (de)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(17)
francuski
(3)
angielski
(2)
Odbiorca
A2 et +
(1)
Poziom niższy średniozaawansowany
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura francuska
(3)
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(6651)
Język angielski
(3434)
Rodzina
(3383)
Język niemiecki
(3176)
Relacje międzyludzkie
(3094)
Kuchnia francuska
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(2777)
Przyjaźń
(2617)
Płyty gramofonowe
(2615)
Tajemnica
(2257)
Film fabularny
(2183)
Muzyka rozrywkowa
(2119)
Miłość
(2118)
Żydzi
(2040)
Literatura polska
(2011)
Język niemiecki (przedmiot szkolny)
(1997)
Śledztwo i dochodzenie
(1983)
Powieść polska
(1943)
Życie codzienne
(1911)
Pisarze polscy
(1878)
Zabójstwo
(1877)
Dzieci
(1736)
Muzyka rozrywkowa polska
(1715)
Polacy za granicą
(1592)
Mężczyzna
(1561)
Kościoły i kaplice
(1492)
Wojsko
(1456)
Kultura
(1438)
Język polski
(1356)
Filozofia
(1330)
Zamki i pałace
(1283)
Politycy
(1279)
Tematy i motywy
(1270)
Historia
(1262)
Policjanci
(1257)
Powieść amerykańska - 20 w.
(1246)
Polityka
(1235)
Podróże
(1230)
Dziewczęta
(1188)
Nastolatki
(1129)
Małżeństwo
(1102)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(1091)
Władcy
(1077)
Magia
(1064)
Powieść angielska
(1062)
Zwierzęta
(1061)
Sztuka
(1056)
Uczucia
(1052)
Literatura
(1049)
Jazz
(1026)
Dramat filmowy
(1017)
Trudne sytuacje życiowe
(1005)
Film amerykański
(995)
Literatura niemiecka
(977)
Rodzeństwo
(976)
Język angielski - podręcznik
(965)
Dziennikarze
(947)
PRL
(919)
Polityka międzynarodowa
(919)
Powieść amerykańska
(910)
Powieść angielska - 20 w.
(889)
Kościół katolicki
(877)
Poezja polska - 20 w.
(864)
Wielkanoc
(864)
Holokaust
(854)
Muzyka polska
(853)
Rock
(853)
Sekrety rodzinne
(852)
Społeczeństwo
(849)
Powieść francuska
(832)
Sztuka polska
(816)
Ludzie a zwierzęta
(787)
Osoby zaginione
(782)
Duchowieństwo katolickie
(773)
Młodzież
(770)
Arystokracja
(762)
Boże Narodzenie
(759)
Śmierć
(740)
Przestępczość zorganizowana
(720)
Wojna
(712)
Relacja romantyczna
(708)
Gramatyka
(704)
Matki i córki
(698)
Teatr polski
(696)
Pisarze
(690)
Chłopcy
(681)
Poszukiwania zaginionych
(678)
Język francuski
(677)
Literatura austriacka
(665)
I wojna światowa (1914-1918)
(662)
Nauka
(662)
Samorealizacja
(658)
Obyczaje i zwyczaje
(655)
Polacy
(642)
Miasta
(639)
Budownictwo miejskie
(637)
Film obyczajowy
(631)
Psy
(624)
Wybory życiowe
(620)
Świadomość społeczna
(614)
Uprowadzenie
(613)
Temat: czas
2001-
(3)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Francja
(15)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(3)
Paryż (Francja)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Węgry
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Książka kucharska
(5)
Pamiętniki amerykańskie
(5)
Poradnik
(2)
Biografia
(1)
Opracowanie
(1)
Powieść
(1)
Powieść amerykańska
(1)
Powieść angielska
(1)
Powieść australijska
(1)
Powieść młodzieżowa polska
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(11)
Historia
(4)
Podróże i turystyka
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
26 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 237562 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "My life in France", 2007.
U góry okł.: "Są ludzie, którzy ponad wszystko kochają życie, a ich radość jest zaraźliwa i inspirująca. Taka była Julia". Meryl Streep w wywiadzie dla "The Telegraph".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 306169 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na dole okł. : The inspiration for the film "Julie & Julia".
Indeks.
"Julia Child singlehandedly created a new approach to American cuisine with her cookbook Mastering the Art of French Cooking and her television show The French Chef, but as she reveals in this bestselling memoir, she was not always a master chef. Indeed, when she first arrived in France in 1948 with her husband, Paul, who was to work for the USIS, she spoke no French and knew nothing about the country itself. But as she dove into French culture, buying food at local markets and taking classes at the Cordon Bleu, her life changed forever with her newfound passion for cooking and teaching. Julia’s unforgettable story – struggles with the head of the Cordon Bleu, rejections from publishers to whom she sent her now-famous cookbook, a wonderful, nearly fifty-year long marriage that took them across the globe – unfolds with the spirit so key to her success as a chef and a writer, brilliantly capturing one of the most endearing American personalities of the last fifty years."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. O 25789 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francuskie przepisy z bistro Charlotte / Ewa Dobak, Justyna Kosmala. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2021. - 263, [4] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Indeks.
W tym roku kultowe francuskie bistro z placu Zbawiciela świętuje swoje 10-lecie. Przez ten czas udało im się nie tylko zarazić warszawiaków (ale też krakusów i wrocławian – bo tam mają filie) miłością do croissantów, croque monsieur i kanapek z kozim serem, lecz także przenieść odrobinę francuskiego luzu do zestresowanego kraju nad Wisłą. Książka właścicielek Charlotte to hołd dla francuskiej sztuki niespiesznej celebracji. Oprócz kultowych przepisów na dania, które od 10 lat niezmiennie królują w karcie, znajdziemy tu też francuskie klasyki, takie jak zupa cebulowa czy boeuf bourgouignon. Całość została okraszona kawiarnianymi anegdotami i pięknymi zdjęciami, które klimatem przeniosą nas do paryskiego bistro, gdzie do szczęścia potrzeba tylko rogalika i czarnej kawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 370118 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Podróże Kulinarne : tradycje, smaki, potrawy ; Tom 4/K)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-117 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Coś francuskiego : z miłością, z pasją, ze smakiem / David Gaboriaud. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 251, [5] stron : fotografie ; 27 cm.
Jak to się robi po francusku? Z miłością, z pasją i ze smakiem. Powolne degustowanie, niespieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak jedzenie łączy ludzi. David Gabouriaud, pół-Francuz, pół-Polak, pokazuje to, co w kuchni francuskiej najlepsze - dzieli się przepisami na swoje ulubione dania z dzieciństwa i zdradza tajniki kunsztu francuskich kucharzy. Skosztuj wyśmienitych serów, słodkich tart, delikatnych pasztetów i wielu innych klasycznych pozycji jednej z najlepszych kuchni świata. Daj się uwieść rozkoszom podniebienia i przeżyj niejedno kulinarne uniesienie. Bo po francusku gotowanie to namiętność życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 354225 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crepes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 387339 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks potraw.
Czy w dobie diet atakujących nas z każdego kolorowego magazynu, wyrzeczeń i nieustających wizyt w fitness klubach można cieszyć się smakiem potraw i hołdować drobnym zachciankom bez wyrzutów sumienia? Mireille Guiliano twierdzi, że tak i podaje tysiące sposobów na dobre, satysfakcjonujące życie wolne od narzucanych z góry modeli i wzorców. "Francuzki na każdy sezon" to nie tylko pożyteczne rady dotyczące komponowania posiłków, to przede wszystkim napisany z humorem przewodnik, który mógłby nosić podtytuł: jak uszczęśliwić siebie. Wraz z obfitością znakomitych przepisów kulinarnych, autorka oferuje cenne wskazówki, jak odnaleźć swój styl, dbać o siebie, dobrze się bawić i czerpać radość z drobiazgów. Znakomita lektura dla każdego, kto chce się nauczyć smakować każdą chwilę - ze znawstwem, umiarem i przyjemnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 282499 (1 egz.)
Brak okładki
E-book
W koszyku
Książka
W koszyku
Indeks.
Urocza opowieść o smakach, zapachach i radości życia, prosto z normandzkiego miasteczka Louviers!
Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach i przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa.
Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 339807, 339808 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
A taste of Provence / Francie Jouanin. - Köln : Könemann, 2005. - 384 s. : fot. kolor. ; 17 cm.
Tyt. oryg. : "Provence. Mini culinaria".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O 19536 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Jak przygotować i podawać absynt, a jak upiec ośmiornicę? Z ilu dań tak naprawdę składa się pełny włoski posiłek? Dlaczego Meksykanie tańczą podczas jedzenia taco? Co hiszpańska kuchnia zawdzięcza Kolumbowi? I jakąż to potrawę wymyślili greccy rozbójnicy?
Agnieszka i Marcin Kręgliccy, znane rodzeństwo warszawskich restauratorów, zapraszają nas w niezwykle smakowitą podróż po kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. W książce znalazło się ponad sto przepisów na najbardziej tradycyjne dania tych krajów - od zupy cebulowej do musaki, od paelli po guacamole. Na deser zaś autorzy zawsze mają w zanadrzu coś słodkiego - na przykład tiramisu lub flan pomarańczowy. To książka, która cieszy oczy i podniebienie!
"Prowadzimy restauracje od dwudziestu lat. Kłócimy się i godzimy przy stole. Jedzenie jest dla nas osią pracy, życia rodzinnego i towarzyskiego. Jest sposobem na dbanie o siebie i o innych, jest źródłem przyjemności. Przede wszystkim musi być dobre. (...) W tej książce zebraliśmy najlepsze przepisy z naszych restauracji. Sprawdzone po wielokroć, smaczne i możliwe do zrobienia w polskim domu". Agnieszka i Marcin Kręgliccy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 294600 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 914-131 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 263921 (1 egz.)
Czytelnia BG
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 64-79 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spis źródeł fotografii na stronach 347-348.
Historia miłości, która zmienia życie. Do słynnego miasta miłości przywiodło ją uczucie.
Narzeczonego, który na co dzień mieszka pod Paryżem, poznała tuż przed pandemią. Zakochała się i kilka miesięcy później postanowiła wywrócić wszystko do góry nogami. Porzuciła poukładane życie, etat, ukochany Kraków. Spakowała swojego wiernego towarzysza, kota Piekło, i przeprowadziła się do Francji, o której zawsze marzyła.
Od tego momentu z wielką ciekawością, zachwytem i czułością eksploruje Paryż. Odwiedza zakątki, których nie ma w przewodnikach turystycznych. Rozmawia z ludźmi podobnie jak ona zafascynowanymi miastem miłości.
Jeśli dopiero planujesz podróż do Paryża, ta książka pozwoli ci poczuć jego magiczną atmosferę. A jeśli zdarzyło ci się już odwiedzić miasto świateł - da szansę na powrót do najwspanialszych chwil.
"W Paryżu możesz być kim chcesz" to opowieść o miłości i o mieście, w którym wszystko jest możliwe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 379452 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nasz zakochany przewodnik po Francji czyli Dyplomatyczna "ratatouille" / Tomasz Orłowski. - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2020. - 428, [3] strony : faksymilia, fotografie, mapy ; 24 cm.
Świetnie zrównoważony miks opisów turystycznych, kulturalnych, artystycznych i historycznych, wspomnień osobistych i ambasadorskich oraz uwag gastronomiczno-kulinarnych!
Ani to przewodnik turystyczny, ani sprawozdanie z misji dyplomatycznej. Co sprawia, że po lekturze kamienne portale uśmiechają się do nas, a ostrygi tak bardzo nam smakują? Nasz zakochany przewodnik po Francji zachwyci szeroką rzeszę miłośników książek o wielkim świecie, o innych krajach i obyczajach. Fundamentem są sugestywne spostrzeżenia i opisy, posłuszne uważnemu spojrzeniu autora, który trzeźwo rejestruje obrazy, by je następnie okrasić barwną anegdotą i odmalować w osobistym kontekście. Ale jego gruntowna, pogłębiana latami znajomość Francji i kultury francuskiej, zdobyta dzięki uprzywilejowanej pozycji ambasadora, otwiera bajeczne wręcz okoliczności i perspektywy, które przekładają się na jeszcze szerszy wachlarz obserwacji i doświadczeń.
Przy całej swej niezwykłości ta książka jest normalna, pozbawiona udziwnień, pozbawiona narzucanej tezy: miks opisów turystycznych, kulturalnych, artystycznych i historycznych, wspomnień osobistych i ambasadorskich oraz uwag gastronomiczno-kulinarnych jest świetnie zrównoważony. (Piotr Błoński)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 361214 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(La Nouvelle Marianne = Nowa Marianna)
Tytuł oryginału: La gastronomie au moyen âge : 150 recettes de France et d'Italie, 1991.
Bibliografia na stronach 312-314. Indeks.
"Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Françoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem. Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców. Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury. Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego – nawet w dziedzinie jedzenia. […] Bo czy można utrzymywać,że Filip August pałaszował zepsute mięso mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrétiena de Troyes i André Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?" (Georges Duby)
Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska. Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł starannie dostosowane do kuchni współczesnej. "Kuchnia średniowieczna" to wspaniałe połączenie smaku, aromatu i koloru, ale i zaskakujące, wprost niebywałe pomysły, bo czy możemy sobie dziś wyobrazić na przykład pasztet z żywymi ptaszkami…?
Książka jest odpowiedzią na pragnienie ucieczki przed szarością, mdłymi papkami, fast foodami, ketchupem, na tęsknotę za podróżą ku innym brzegom. Zabiera nas na wyprawę w dalekie strony. Zachęca do odkrywania niecodziennych smaków. Jest jak zaproszenie do podróży – podróży w czasie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 385166 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Carrément cuisine)
100 recettes indémodables pour vous inspirer au quotidien.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Obcojęzyczna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. O 33980 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "A Kitchen in France : A Year of Cooking in My Farmhouse", 2014.
Indeks.
O tym, jak razem gotować, dzielić się wyśmienitym jedzeniem i winem oraz celebrować niezapomniane chwile przy wspólnym stole. Piękna książka kulinarna - wspaniałe zdjęcia i niezbyt skomplikowane przepisy na dania francuskie. Mimi Thorisson prowadzi soczystego bloga Manger, na którym dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Jej mąż Oddur zajmuje się fotografią i jest odpowiedzialny za wszystkie smakowite zdjęcia umieszczone na stronie i w książce. Gotowanie już od wczesnego dzieciństwa było pasją Mimi. Jej największą przyjemnością było odkrywanie nowych smaków z całego świata. Najbardziej lubi kuchnię francuską i chińską, prawdopodobnie ze względu na swoje korzenie. Do gotowania używa lokalnych, sezonowych składników najwyższej jakości, które dobiera ze starannością godną najprawdziwszego szefa kuchni. Co najważniejsze - wszystko to robi z miłością. To wspaniała książka o celebrowaniu dobrego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 350253 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The food of France, 2006.
Indeks.
Książka Sarah Woodward zabiera Czytelników w wyjątkową podróż po regionalnych smakach Francji. Autorka opisuje charakter kuchni wszystkich francuskich regionów: od Paryża i okolic przez Północ i Szampanię, Normandię, Bretanię, Dolinę Loary, Burgundię po magiczną Prowansję. Kluczem do prezentacji przepisów są nie tylko regiony, ale także rodzaje posiłków, okazje do ich serwowania oraz produkty dostępne na słynnych francuskich targach. Blisko 150 wyjątkowych receptur, które pozwolą celebrować francuskie smaki w stylu slow food.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 369141 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej